Zobacz pełną wersję : Wyzwalacze radiowe do dwóch puszek
Filip Filip
01-03-2017, 14:19
Witam!
Chciałbym urozmaicić mój warsztat fotograficzny o lampy studyjne.
Mój problem i zarazem pytanie do was:
Chciałbym z dwóch aparatów wyzwalać te same lampy, nie znalazłem gotowych zestawów z 2 nadajnikami i np 3 odbiornikami
czy muszę kupić dwa takie same zestawy i ustawić na ten sam kanał?
Czy może jest jakieś inne wyjście?
Jest ktoś kto mógłby mi to wyjaśnić?
Pozdrawiam Filip
mirekkania
01-03-2017, 15:45
Do lamp studyjnych, jesli sa wyzwalane w studio, a nie przy silnym świetle słonecznym, potrzebny jest tylko jeden odbiornik. Pozostałe lampy wyzwolą się przez fotocelę. No chyba, że je tak pozasłaniasz, że nie będa się w ogóle widziały, co tez jest niełatwe.
Potrzebujesz 2 takie same nadajniki ustawione na wspólny kanał z odbiornikiem.
W zasadzie to toche drapanie się lewą noga w prawe ucho, bo zawsze można przełożyć nadajnik do drugiego aparatu, a fotografowanie na 2 aparaty jednocześnie, to problem z ładowaniem się lamp w odpowiednim czasie.
Chciałbym z dwóch aparatów wyzwalać te same lampy, nie znalazłem gotowych zestawów z 2 nadajnikami i np 3 odbiornikami
czy muszę kupić dwa takie same zestawy i ustawić na ten sam kanał?
Jeśli masz urządzenia jednego "systemu", to elementy z różnych pudełek są ze sobą zgodne ;)
To znaczy, że możesz kupić np. dwa komplety yn603 (po dwie sztuki), ustawić wszystkie na ten sam kanał, i masz wybór:
- jeden aparat, trzy odbiorniki przy trzech lampach
- dwa aparaty, dwa odbiorniki przy dwóch lampach
- trzy aparaty, jedne odbiornik przy jednej lampie
Co z lampami, które nie będą miały odbiorników? Lampy studyjne mają wbudowane fotocele, gdy "zobaczą" błysk, wyzwolą lampę. Jest jeden haczyk - muszą zobaczyć ten błysk (tzn. czujnik fotoceli musi odebrać wystarczająco dużo światła z błysku innej lampy), a jeśli jest zasłonięty, jeśli lampa stoi w kącie, czujnikiem do ściany, to bywa z tym kłopot (i dlatego lepiej mieć więcej niż jeden odbiornik).
Nie uważam tego za "dyskusyjny pomysł", przekładanie nadajnika co kilka zdjęć jest niewygodne. Nawet gdy miałoby to być robienie we dwie osoby ("zza pleców" kolegi - oceniam tylko stronę techniczną), to nad "podkradaniem błysku" można zapanować.
SlaWasII
01-03-2017, 23:26
Dzisiaj testowałem dwie puszki z założonymi na sankach YN-622N II. Grupy lamp błyskają jak złoto, tak jak ustawię w triggerach. Wszystko musi być na tym samym kanale! Jest tylko problem, gdy dwóch fotografów strzeli równocześnie i lampa nie zdąży się naładować... ;) W lampach należy też wyłączyć Auto Zooma, bo przy różnych ogniskowych w aparatach, cały czas ruszają palnikiem tam i z powrotem - nie wiem ile godzin wspyszka jest w stanie to wytrzymać... :)))
Lampy studyjne ja bym podłączał na kablach.
Filip Filip
02-03-2017, 00:16
Dziękuję wszystkim za pomoc.