Zobacz pełną wersję : Nikkor 85mm 1.8 d czy g - obiekty poruszające się - szybkość i celność af
Witam,
Jak w temacie, chcę kupić 85-tkę i nie wiem, na którą się zdecydować. Z jednej strony czytałam, że AF zdecydowanie lepszy (ostrzejszy) w G, w trybie af-c również (co ma olbrzymie znaczenie, bo biegają mi przed obiektywem dzieciaki i zwierzaki), z drugiej widziałam porównanie na forum: ktoś zamieścił filmik porównujący szybkość pracy af w wersji d i w wersji g i zdecydowanie szybszy był w d ( z puszką d800, ja mam d700 więc też szybki af).
Priorytetem jest szybki i celny af przy obiektach poruszających się, różnica w cenie tych obu nie ma znaczenia, bo jest niewielka.
Pozdrawiam
Kachna
z tych dwóch zdecydowanie g, wersji d nie bierz pod uwagę (leniwy af w przeostrzeniach na małych dystansach).
Jeśli cena nie ma znaczenia weź za to pod uwagę Tamrona 85/1.8 VC lub Sigmę 85 art-tamte mają szybsze afy od wszystkich Nikkorów 85 (może poza f/1.4d).
Z tych dwóch ja bym wybrał wersję z silnikiem. Lepsza praca w AF-C, lepsza praca pod światło.
dareknik
01-03-2017, 18:49
Nikon 85/1.8 D jest dosyć szybki ale nie przeostrza w ruchu a wersja G jest tak wolna że na pewno w szybkim ruchu nie da rady i co z tego że przeostrza jak nie nadąży za dziećmi. Tamrona 85/1.8 VC nie znam ale mogę polecić Sigmę 85/1.4 ART. Tam ten AF zapiernicza jak zoomy Nikona f/2.8.
Dzięki za podpowiedzi. Czy z tymi sigmami 85 1.4 art nie ma problemów z bf/ff? Miałam kiedyś sigme 50-150 i miała ff nawet po kalibracji, dlatego teraz jakoś tak mnie trzyma przy nikkorach.
Poza tym ta sigma bardzo droga, nie jest to już różnca kilku stówek...
Z artami są problemy ff/bf, można się ratować mikroregulacją i sigmadockiem (200zł).
Może pomyśl o Tamronie 85/1.8 vc? Tańszy od sigmy i wszystko wskazuje na to, że dużo szybszy od nikkorów.
Xavier80
07-03-2017, 21:03
Ja zgadzam się z emetem. Jeżeli zależy Tobie na użyciu w szeroko pojętym reportażu to w tanie Nikkory (1.8 G czy D) bym się raczej nie pchał ( no chyba, że kryterium ceny jest decydujące). W słabym świetle z powtarzalnością af jest naprawdę kiepsko. Np poniższe zdjęcie jest wykonane Tamronem VC z 2,5 metra przy świetle żarowym, niepozowane ( młody się kręcił). Niecropowane, łapane lewym z krzyżowych (bez wspomagania af). 1.8 G by Tobie trafił może 1/5
1.8, 1/160, ISO 4000
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/03/32494352823_4053ac58ee_b-2.jpg
źródło (https://c2.staticflickr.com/4/3951/32494352823_4053ac58ee_b.jpg)