Zobacz pełną wersję : D810 czy 5D Mark III?
Santa Spotty
01-03-2017, 06:11
Witam serdecznie. Po utracie sprzetu stoje przed dosc duzym dylematem czy pozostac przy nikonie a moze przejsc na canona. Do wyboru mam D810 nikona lub 5DmarkIII canona. Cena praktycznie taka sama. Puszki wszystkie zostaly zniszczone w wypadku wiec wszystko zasczynam od nowa. Pstrykam wszystko od pleneru po uliczna i sporcik. Dziekuje za pomoc.
stachmuszel
01-03-2017, 08:16
Hmm..., gdyby wybór był pomiędzy D810 vs 5D Mark IV to bym miał dylemat, ale D810 vs 5D Mark III wybór padłby na D810.
Santa Spotty
01-03-2017, 08:23
Tak jak pisalem D810 i MarkIII sa w podobnej cenie. Mark IV jest znacznie drozszy.
Jakie szkła chcesz kupić/potrzebujesz? To bardzo ważna sprawa przy wyborze systemu. Tu akurat Canon ma lekką przewagę nad Nikomem.
Podepnę się bo podobny dylemat ma ktoś kto mnie prosił o radę identyczną, D810 czy 5D III z opcją że jak canon ma tańsze obiektywy to może zostanie kasy na mkIV ?
On potrzebuje trzy obiektywy, coś szerokiego 16-18mm, standard 24-70 2.8 i 70-200mm 2.8 lub 4 ale z dobrym af.
Jeśli ma opierać się na sigmie i tamronie to oczywiście nikon ale czy canon ma coś sensownego faktycznie jak wszyscy opisują ?
Jak nie chcesz skazywac się na konieczność kupowania obiektywów firm x/y to canon jest wyborem oczywistym.
Podepnę się bo podobny dylemat ma ktoś kto mnie prosił o radę identyczną, D810 czy 5D III z opcją że jak canon ma tańsze obiektywy to może zostanie kasy na mkIV ?
On potrzebuje trzy obiektywy, coś szerokiego 16-18mm, standard 24-70 2.8 i 70-200mm 2.8 lub 4 ale z dobrym af.
Które obiektywy Canona masz na myśli, mówiąc ze są one tańsze?
Witam serdecznie. Po utracie sprzetu stoje przed dosc duzym dylematem czy pozostac przy nikonie a moze przejsc na canona. Do wyboru mam D810 nikona lub 5DmarkIII canona. Cena praktycznie taka sama. Puszki wszystkie zostaly zniszczone w wypadku wiec wszystko zasczynam od nowa. Pstrykam wszystko od pleneru po uliczna i sporcik. Dziekuje za pomoc.
Może napisz co miałeś i których obiektywów często używałeś, czego Ci brakowało i ewentualnie jakiej ogniskowej używałeś najczęściej. Preferujesz zoomy czy stałki?
Generalnie ja bym się skupił na wyborze obiektywów, dopiero na koniec dopasował do nich body.
Które obiektywy Canona masz na myśli, mówiąc ze są one tańsze?
Nie znam kompletnie systemu canona i sugeruje się np tym
Jakie szkła chcesz kupić/potrzebujesz? To bardzo ważna sprawa przy wyborze systemu. Tu akurat Canon ma lekką przewagę nad Nikomem. i często to się pojawia w dyskusjach nikon vs canon, też odnośnie ceny.
Nie znam kompletnie systemu canona i sugeruje się np tym i często to się pojawia w dyskusjach nikon vs canon, też odnośnie ceny.
Niestety "tanie" szkła u Canona już się skończyły. Mówię o nowych L-kach.
C5DIII to jest poprzednia generacja jeśli chodzi o ISO i DR. Dopiero C5DIV można porównywać do D810/D750, także tu wogóle bym się nie zastanawiał.
Nie znam kompletnie systemu canona i sugeruje się np tym i często to się pojawia w dyskusjach nikon vs canon, też odnośnie ceny.
Canon ma szkła, które zazwyczaj są troszkę lepsze optycznie i znacznie lepiej wykonane (Lki ). Są jednak często również trochę droższe. Wyjątkiem (cena) mogą być obiektywy ze światłem 4 takie jak 24-70 czy 70-200.
Przerobiłem ten temat z moim przyjacielem, które siedzi w C. Przy Mk4 poszedłbym raczej w Canona. Przy Mk3..hmm...
Ma ktoś może jakieś fajnie zrobione zestawienie najpopularniejszych obiektywów? Podstawowe cechy takie jak cena, jakość (może być np z DxO)
14-24mm, 24-70mm, 70-200mm - Nikon nie ma czego się wstydzić
24mm f/1.4, 35mm f/1.4, 85mm f/1.4 - mam wrażenie, że te stałki Sigma przebiła z całą pewnością ceną, niejednokrotnie też i jakością. Jest jeszcze 20mm f/1.4 Art, 14mm f/1.8 i 135mm f/1,8 Art zaraz będzie.
Z super portretówek Nikon ma 200mm f/2, 105mm f/1.4G, 135mm f/2 DC, Canon ma 85mm f/1.2, 135mm f/2
Nikon ostatnio wypuścił tanie, lekkie i dobre optycznie 20mm f/1.8G, 24mm f/1.8G, 35mm f/1.8G, 50mm f/1.8G, 85mm f/1.8G
Nie znam za bardzo oferty Canona.
Seria G1,8 w nikonie ma fajny stosunek jakość/cena. Niestety wykonanie jest słabe. Plastik fantastik...
Tanie dobre zoomy f4 - canon.
Stałki 24, 35 1,4- Canon/Sigma. Nikony są najdroższe i najsłabsze....
Zoomy 24-70 czy 70-200 f2,8 - nieznacznie Canon, ale są droższe. Głównie 24-70Mk2.
105 1,4 - Nikon. To chyba jedno z najlepszych szkieł Nikona od lat. Tylko ta cena.
135 - tu Nikon i Canon chyba na równi. Pytanie jak się zaprezentuje nowa Sigma.
Radzę BARDZO dokładnie sobie przemyśleć szklarnię. To będzie ważniejsze niż sama puszka mz.
Seria G1,8 w nikonie ma fajny stosunek jakość/cena. Niestety wykonanie jest słabe. Plastik fantastik...
Generalnie mi to nie przeszkadza, że wyglądają na plastikowe. Dzięki temu są lekkie. Stosunek jakość / cena jest rewelacyjny.
Tanie dobre zoomy f4 - canon.
To akurat zupełnie nie moja półka. Miałem kiedyś 70-200mm f/4 w rękach i sprawiał dobre wrażenie.
Stałki 24, 35 1,4- Canon/Sigma. Nikony są najdroższe i najsłabsze....
Bezapelacyjnie Arty tutaj zrobiły świetną robotę za dużo mniejsze pieniądze.
Zoomy 24-70 czy 70-200 f2,8 - nieznacznie Canon, ale są droższe. Głównie 24-70Mk2.
Niestety 24-70mm f/2.8 VR powinien być troszkę lepszy, ja jednak używam cały czas starszej wersji, bez stabilizacji i zupełnie nie mogę mu nic zarzucić. Super reporterskie szkło - ostrość, precyzja, szybkość.
105 1,4 - Nikon. To chyba jedno z najlepszych szkieł Nikona od lat. Tylko ta cena.
135 - tu Nikon i Canon chyba na równi. Pytanie jak się zaprezentuje nowa Sigma.
Nowe 105mm (czy tam 95mm ;) ) od Nikona to świetne szkło. Sigma Artami znowu porządnie miesza.
Radzę BARDZO dokładnie sobie przemyśleć szklarnię. To będzie ważniejsze niż sama puszka mz.
Dokładnie to samo ja radzę, co też wcześniej napisałem :)
kurczeblade
01-03-2017, 21:56
Bez zastanowienia brałbym D810. Chyba że Canona pięćdecztery, to wtedy bym się zastanawiał. Jeśli chodzi o szkła, to jest sporo L w Canonie fajnych, aczkolwiek nowe Elki bardzo drogie.
Santa Spotty
02-03-2017, 06:34
Isie wyjasnilo.
Do wyboru
Canon 5DmarkIII z 24-105mm f/4 L IS USM NZ$ 4600
Nikon D810 z NIKKOR 60mm f/2.8G ED NZ$ 4600
Nikon D810 z Nikkor 24-120 f/4G ED VR NZ$ 4900
No i badz madry i pisz wiersze
I co? Koniec? Więcej szkieł kupować nie będzie?
Santa Spotty
02-03-2017, 09:31
bedzie ale to teraz nie ma znaczenia dla mnie
No właśnie teraz ma to ogromne znaczenie!
Jak już wejdziesz w system, szczególnie na takim poziomie jak Mk3/D810 to ciężko będzie się później przenieść, albo będzie to okupione sporą stratą $$$.
Santa Spotty
02-03-2017, 09:52
tu ceny nikkorow i canonow (obiektywow) sa bardzo podobne dlatego bardziej zalezy mi na waszej opinii co do body.
kurczeblade
02-03-2017, 11:37
No to technicznie D810 jest lepsze od Cmk3. Technicznie takie D750. Chyba już to napisano :)
Poza tym nikt nie wie, na jakim etapie jesteś fotografowania jesteś, napisałeś do pstrykania wszystkiego, więc można wywnioskować że do fotografii amatorskiej, gdzie w tym przypadku jeden i drugi aparat sprawdzi się dobrze i to z zapasem. Cokolwiek kupisz. Chyba że masz jakieś konkretne wymagania... ale raczej nie napisałeś tego, a oczekujesz żeby inni luzie podjęli za Ciebie decyzje :)
Ja bym na Twoim miejscu, przeszedł się do sklepu, i wybrał body które wygodniejsze jest w trzymaniu i ergonomii :)
Pawel Pawlak
02-03-2017, 12:49
Napisałeś "od pleneru po uliczną i sporcik".
Skoro chcesz pominąć szklarnię i rozważać samo body to:
Do pleneru z całą pewnością d810 jest lepszym body - min iso64, zdecydowanie dynamika tonalna na niskich iso, znacznie bardziej detaliczny obrazek.
Do ulicznej - sądzę że są podobnie dobre.
Do "sporciku" - ba mają raczej porównywalny AF, canon ma 6fps dla pełnego kadu, d810 jest wolniejszy bo "tylko" 5fps, ale ma tryc cropa 1.2 przy którym ma już 6FPS a nadal pozostaje 25mix - więc zapewne wystarczająco - nawet do kadrowania, ewentualnie jak podepniesz gripa z bateriami AA, to będziesz miał nawet 7FPS przy DX (15,5MPIX - nadal wystarczająco - prawie tyle co D4). Ale przy "sporciku" jednak istotne jest, jak AF współpracuje z optyką - więc warto byłby rozważyć praktycznie jak się zestawy sprawdzą z obiektywami które bierzesz pod uwagę. Generalnie chyba jednak widziałem więcej osób focących sport 5d3 niż d810
co jakiś czas sam mam takie rozterki czy nie spróbować zabawy z canonem
wybór miałem nieco łatwiejszy bo miałem już szkła pod nikona i średnio mi się opłacało zmienić na 5dmIII, ale bardzo mocno nad nim myślałem bo chwilę się pobawiłem i obrazek bardzo mi podchodził
w momencie jak kupowałem d810 nie było 5dmIV a wiedziałem że zaraz wyjdzie i zakup w podobnej cenie 5dmIII byłby bardzo słabym ruchem
może kiedyś znowu mnie najdzie i stwierdzę że zmieniam na canona :)
chociaż odstanio myślałem czy nie wejść w bezlustrerkowca Fuji, byłem bardzo blisko wymiany