PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon D3200 - ładowanie bezpośrednio z sieci czy nowa bateria

muny
28-02-2017, 15:41
Witam,
Mam aparat Nikon D3200 i problem jest w baterii. Potrzebuję nagrywać nim filmy w HD, ale bateria max trzyma ok. 15 minut.
Nie wiem czy kupować nową baterię, czy może jakiś zasilacz bezpośrednio z sieci.
Bateria jest stosunkowo tania, tylko czy da radę nagrywać filmy w HD przez powiedzmy od 1H do 2H?
Druga opcja wydaje się lepsza ale widziałem, że ceny też są mocno fajne i tutaj zresztą nie wiem czy EH-5B samo wystarczy,
czy też trzeba dokupić EP-5B?
Proszę Was o pomoc

GonzoG
28-02-2017, 23:33
Nie ma szans aby na baterii aparat wytrzymał 2h nagrywania. Przy FHD obstawiam max ok 40-45 minut. Mniej więcej tyle wytrzymuje mi D5200 na oryginalnej baterii. Na zamiennikach ok 30 minut.
D7000 i D610 na dużo większej baterii wytrzymują ~1.5h nagrywania.

EH-5B to jest sam zasilacz, bez wtyczki do aparaty jest nie wiele wart. Do D3200 jest EP-5A, "B" jest aparatów z innymi bateriami.

A teraz pytanie - bateria starcza na 15 minut nagrywania, czy aparat przerywa nagrywanie po 15 minutach ?? bo to jest różnica.
Jak to pierwsze, to będziesz potrzebować kilku baterii, albo zasilacza, jak to drugie - odpowiedź jest w instrukcji aparatu fotograficznego (nie kamery wideo).

muny
01-03-2017, 10:29
A teraz pytanie - bateria starcza na 15 minut nagrywania, czy aparat przerywa nagrywanie po 15 minutach ?? bo to jest różnica.
Jak to pierwsze, to będziesz potrzebować kilku baterii, albo zasilacza, jak to drugie - odpowiedź jest w instrukcji aparatu fotograficznego (nie kamery wideo).

Aparat przerywa po 15 minutach., wyłącza się. Nie mogę go już włączyć. Dopiero po naładowaniu baterii załącza się aparat na nowo.

Zatem chyba lepszym rozwiązaniem będzie zasilacz sieciowy.
Muszę kupić ep-5a i jeszcze coś?