Zobacz pełną wersję : Szklo 28/35mm z dobrym AF
Jaki obiektyw ze wspomnianego w tytule przedzialu ogniskowych bedzie szybko i pewnie ostrzyl z body F-80? I jeszcze dobrze by bylo jakby mial maly skok pierscienia ostrosci, co by dalo sie tym w razie czego manualnie ostrzyc.
35/2 AF-D?
Ktos, cos?
Z F90x(i nie tylko) 35/2D ma szybki af, skok pierścienia około 160 stopni, ostrzy od 25cm. Mam też 24/2.8 AF(bez D) i tu af jest minimalnie szybszy, skok pierścienia na oko 75 stopni, ale za to ostrzy od 30cm co w połączeniu z mniejszą ogniskową nie pozwala zacieśnić kadru, do tego optycznie stawiałbym na 35/2D jeśli do wnętrz ;)
madebyzosiek
28-02-2017, 16:14
Ja też polecę 35 2.0D. Doskonała na filmie i matrycy :)
24mm to za szeroka kuweta dla mnie, nie ogarniam. MFD moze być 70cm albo i 100cm, tak wiec czy 25cm czy 30cm to nie ma roznicy. Szklo nie do wnetrz, a optycznie to mi wisi; kazde dosyc standardowe szklo wyprodukowane od lat '70 wzwyz przez ktorakalwiek z sensownych firm jest przynajmniej dobre.
Czyli 35/2 ostrzy sprawnie i szybko, tak? Bo rozumiem że czy f80 czy f90 to bedzie jeden pies.
Nie miałem jednocześnie F80 i 35/2D, ale powinno być podobnie, z tego co pamiętam af w F80 był szybki. Co do obiektywu to nie wiem na jakiej szybkości Ci zależy, na yt są filmiki gdzie widać w jakim czasie pokonuje on skalę odległości. Nigdy nie miałem problemu z af, z tym że zawsze korzystam ze środkowego punktu z ewentualnym przekadrowaniem.
Wylacznie srodkowy punkt. Szybkosc i pewnosc AF porownywalna do szybkosci i celnosci MF w dalmierzu.
madebyzosiek
28-02-2017, 17:20
F90 ma szybszą wiertarkę od F80, ale 35 2.0D będzie szybka na jednym i drugim. To małe szkiełko, było nawet dość szybkie na F501, o ile tamten AF można nazwać szybkim :)