Zobacz pełną wersję : Makro-dylemat Sigma czy Tokina?
Witam
Przymierzam się tym razem do makro. Mam do wydania max. 1400 zł i dwóch faworytów do wyboru: Sigma 105 i Tokina 100. Zdecydowany jestem na ogniskową właśnie w tym zakresie. Przeglądam opinie w necie i im więcej czytam tym większy mam mętlik w głowie, które szkło wybrać.
Mam na oku używaną Sigmę podobno w dobrm stanie za 1150, za nową Tokinę musiałbym dać 1400, czy Tokina jest warta swej ceny i jak się ma do Sigmy??? Może ktoś z Was robił testy porównawcze obu obiektywów.
radzę rzucić monetą, albo przejść do sklepu i pomacać oba i wybrać ten, który bardziej sie spodoba :)
i piszę to jak najbardziej poważnie
spiritwood
31-05-2007, 21:00
W cenie Tokiny lub 100 PLN wiecej kupujesz uzywke N AiS 105 2.5 micro. Jak dla mnie wybor jest prosty...
radzę rzucić monetą, albo przejść do sklepu i pomacać oba i wybrać ten, który bardziej sie spodoba :)
i piszę to jak najbardziej poważnie
Tak też chyba zrobię:) Z tego co wyczytałem Sigma podobno traci ostrość powyżej f22 a Tokina jest ostra w całym zakresie przysłon a nawet ostrzejsza od Tamrona 90 na pełnej dziurze, do tego solidna budowa...
Miałem już Sigmy, Tamrony, Nikkory nie miałem jeszcze Tokiny,może czas spróbować.
sigma 150, tylko drożej ;)
rzeczywiście to podobno bardzo dobre szkło ale jak dla mnie trochę za długie (po cropie). Obiektyw chciałbym używać również do portretu a wtedy 225 mm to za dużo.
Cóż ewentualnie jeszcze Tamron 90, tylko pytanie do posiadaczy odnośnie jakości wykonania, czy jest ona na dobrym poziomie? Szkło będzie intensywnie eksploatowane i w różnych warunkach. Nigdy nie miałem w rękach tego obiektywu a nie chcę żeby się rozleciał po roku użytkowania.
Bierz Tokine. A jesli Cie stac - Nikkora.
Mam jeszcze pytanie do posiadaczy wspomnianej Tokiny czy spotkaliście się z przypadkami BF/FF jak pracuje AF?
Mam jeszcze pytanie do posiadaczy wspomnianej Tokiny czy spotkaliście się z przypadkami BF/FF jak pracuje AF?
BF/FF - nie doswiadczylem.
AF - w punkt - w macro sie czasami gubi ale kto uzywa AF w macro ?:)
Chodziło mi o zastosowanie w portrecie i w ogóle przy ostrzeniu na większe odległości
Chodziło mi o zastosowanie w portrecie i w ogóle przy ostrzeniu na większe odległości
Jest b.dobrze.
Chyba jedynie Nikkor prezentuje sie lepiej.
Ale moze niech wypowiedza sie inni bo ja w Tokince jestem zakochany ;)
Jest b.dobrze.
Chyba jedynie Nikkor prezentuje sie lepiej.
Ale moze niech wypowiedza sie inni bo ja w Tokince jestem zakochany ;)
Ok jestem już na 100% przekonany, jutro zamawiam Tokinkę. Wielkie dzięki za pomoc w wyborze!:-D
Ok jestem już na 100% przekonany, jutro zamawiam Tokinkę. Wielkie dzięki za pomoc w wyborze!:-D
No i dobrze, obiektyw pancerny, ostrzy dosc szybko, ostry od pelnej dziury, sie troche wysuwa no ale coz to nie VRka nikona, ktora ma wewnetrzne ogniskowanie chyba.
No a ja mam złe doświadczenie z Tokiną. Dość spory FF. Na jutro jestem umówiony z sprzedawcą, mam nadzieję, że będę mógł wymieic bo na razie autofocus nie bardzo nadaje sie do użycia.
Stało się! Obiektyw kupiłem. Na razie zrobiłem tylko kilka fotek testowych na BF/FF, wszystko gra, szkło ostrzy prawidłowo:) . Pierwsze wrażenia są jak najbardziej pozytywne, ostrośc niesamowita, rzeczywiście już od 2.8, dalej to juz tylko lepiej. Wykonanie perfekcyjnie, po tych wszystkich plastikach miło jest wziąc do ręki coś porządnego.
Dzisiaj troche dokładniej go przetestuję to może wrzucę parę fotek jakby ktoś był zainteresowany. Szkło kupiłem we Wrocławiu w Foto-Raju, chodzi teraz po 1450 zł -70 zwrotu bo jest jakaś promocja Tokiny. To na razie, idę trzaskać foty:cool:
gratuluje zakupu!
ja niestety nie miałem tyle szczęścia i moją musiałem dziś oddać. Całe szczęście, że sprzedawca okazał się na tyle w porządku, że nie robił problemów. Co ciekawe miał jeszcze jedną tokine na stanie i też FF był tyle, że mniejszy.
W końcu stanęło na tym, że czekam aż będą mieli następną dostawę (najbliższa środa) i albo trafię na egzemplarz tokiny bez ff/BF, albo wezmę tamrona 90.
Przy okazji ukłony dla www.fotozakupy.pl - tam kupiłem tokinę i nie bylo problemów z jej zwrotem. P. Adam to fajny gość (też nikonowiec:)
[QUOTE=EMJOT;321234]gratuluje zakupu!
ja niestety nie miałem tyle szczęścia i moją musiałem dziś oddać. Całe szczęście, że sprzedawca okazał się na tyle w porządku, że nie robił problemów. Co ciekawe miał jeszcze jedną tokine na stanie i też FF był tyle, że mniejszy.
W końcu stanęło na tym, że czekam aż będą mieli następną dostawę (najbliższa środa) i albo trafię na egzemplarz tokiny bez ff/BF, albo wezmę tamrona 90.
myślałem że w Tokinach FF/BF zdażają się stosunkowo rzadko a tu dwa egzemplarze wadliwe, ciekawe czy pochodziły z jednej partii produkcyjnej. Cóż kupno szkła zwłaszcza nienikkorowego to jednak loteria i trzeba mieć szczęście. Ja się naciąłem na Tamronie 28-75 (koszmarny FF) ale wymieniłem na 17-50 i jest OK. Życzę Ci powodzenia przy kolejnych egzemplarzach, lepiej dobrze sprawdzić na początku niż potem pluć sobie w brodę że fotki nieostre.
Mam Sabinkę 150 f2.8 Macro jestem z niej bardziej niż zadowolony uważam że jest rewelacyjna .
Mam Sabinkę 150 f2.8 Macro jestem z niej bardziej niż zadowolony uważam że jest rewelacyjna .
Też się nad nią zastanawiałem bo to bardzo dobre szkło, niestety jak dla mnie trochę za długie jak do portretu, choć przy makro im dłużej tym lepiej. Niestety Nikkor 85 jest u mnie w planach najwcześniej za rok do tego czasu makroobiektyw musi mi wystarczyć też za portretówkę:-|
S150 2,8 to świetne szkło, szkoda, że 1000 zł droższe od tokiny, czy tamrona. Na moje amatorskie potrzeby trochę za drogo:(
No i doczekałem się, trzeci egzemplarz tokiny jest już OK, AF ostrzy w punkt, wreszcie widze jaki to fajny obiektyw:)
Właśnie zrobiłem pierwsze odbitki z Tokiny, kolorki, ostrośc cud malina, uwielbiam to szkło:-D