PDA

Zobacz pełną wersję : jak zrobić fajny bokeh w ftografii makro?

MarekD3100
26-02-2017, 13:17
Witam serdecznie,
tak jak w temacie - jak zrobić fajny bokeh w foto makro? Wiem że sprzęt tez ma znaczenie więc napiszę że do makro posiadam Tamrons 90mm 1:1 f,2,8. Na moich zdjęciach tło jest albo mydlane albo jakies takie nijakie. A jak zrobić porządny bokeh? Problem wydaje mi się o tyle trudny że robaczki siedzące na lisciu nie zawsze mają ochotę na współpracę:)
Jest dopiero koniec lutego ale, ale mysle że w marcu mozna juz coś próbować pstrykać w plenerze.
Za wszelkie informację z góry dziękuję.

nikoniarz
26-02-2017, 13:23
Może sprecyzuj czym dla Ciebie jest "fajny" bokeh?

fafniak
26-02-2017, 13:25
Ładne...
Myślę że musisz pokazać to swoje "nijakie" i to co uważasz za "porządny" bokeh bo obawiam sie ze pojęcie "porządny" w tym kontekście może być zdecydowanie różnie rozumiane

August68
26-02-2017, 14:59
W makrofotografii najważniejsza jest odległość obiektu od tła.
Żeby uzyskać dużą GO musisz ustawić mały otwór przesłony, a to oznacza że jeśli gdzieś blisko w tle pojawią się jakieś obiekty
(zwykle trawa, gałązki itp.) to będą widoczne jako mniej lub bardziej rozmyte smugi.
Dlatego chcąc uzyskać pięknie rozmyte, jednolite tło należy wokół obiektu zrobić (niestety) "porządek" - czyli ugnieść trawkę, czasem coś wyciąć.
Jeśli obiekt jest cierpliwy i to przeczeka wtedy masz szansę na ładniutkie tło za obiektem.
Dlatego na makro najlepiej wybrać się o świcie, kiedy jest chłodno (a najlepiej i mokro - rosa) i owady nie uciekają tak szybko.
Można wtedy popracować nad kadrem, światłem itp.
Niektórzy mają zrobione swoje tła - np. zdjęcie rozmytej trawy wydrukowane na kartce, które ustawiają za obiektem.
Wtedy masz od razu porządek za robaczkiem i piękny "bokeh".

bulinko
26-02-2017, 19:24
Daj przykład który to fajny, a jaki ci się nie podoba, może coś poradzimy;)

MarekD3100
26-02-2017, 23:45
W makrofotografii najważniejsza jest odległość obiektu od tła.
Żeby uzyskać dużą GO musisz ustawić mały otwór przesłony, a to oznacza że jeśli gdzieś blisko w tle pojawią się jakieś obiekty
(zwykle trawa, gałązki itp.) to będą widoczne jako mniej lub bardziej rozmyte smugi.
Dlatego chcąc uzyskać pięknie rozmyte, jednolite tło należy wokół obiektu zrobić (niestety) "porządek" - czyli ugnieść trawkę, czasem coś wyciąć.
Jeśli obiekt jest cierpliwy i to przeczeka wtedy masz szansę na ładniutkie tło za obiektem.
Dlatego na makro najlepiej wybrać się o świcie, kiedy jest chłodno (a najlepiej i mokro - rosa) i owady nie uciekają tak szybko.
Można wtedy popracować nad kadrem, światłem itp.
Niektórzy mają zrobione swoje tła - np. zdjęcie rozmytej trawy wydrukowane na kartce, które ustawiają za obiektem.
Wtedy masz od razu porządek za robaczkiem i piękny "bokeh".

dzięki wielkie za tak rozwiniętą i bogatą odpowiedź:)

Umbra
27-02-2017, 08:39
Ustaw tablet z jakimiś kolorowymi wzorkami za owadem.

MarekD3100
27-02-2017, 15:53
Ustaw tablet z jakimiś kolorowymi wzorkami za owadem.

heh a więc tak to sie robi:) heh jeszcze musze sie dużo nauczyć:) dzięki:)