Zobacz pełną wersję : Fotoreportaż Nikon d7100
Witam
Nie mam doświadczenia w pracy z sprzętem Nikona w fotoreportażu, chodzi głównie o dzienniki i ich strony internetowe. Muszę dokonać wyboru w zakupie jakiegoś aparatu firmy Nikon z szkłem zapewne kitowym bo mam do dyspozycji tylko 4,500 zł. Po długich poszukiwaniach jak na razie chyba najrozsądniejszym wyborem okazało się zestawienie Nikon d7100 + AF-S DX NIKKOR 18-140MM F/3.5-5.6G ED VR. Lustrzanka dla wymagających entuzjastów. Warunki dzienne nie sprawią raczej kłopotów ale czy taki sprzęt wyrobi się w wieczorowych, nocnych i ciemnych salach podczas koncertów itp. imprez? Może ktoś ma już doświadczenie w robieniu takich zdjęć i wyrazi opinie?
Pozdrawiam
W tej cenie, jeśli chodzi o nowe zestawy, to może d7100 + Sigma 17-50/2.8 (chyba wyjdzie ok. 200 zł drożej). Przy takim budżecie według mnie to sensowny wybór.
N18-140 nie wart jest dopłaty w stosunku do Nikkora 18-105.
Jeśli rozważasz sprzęt używany to inna historia i FX da więcej w zakładanych warunkach.
Nie mogę kupić używanych sprzętów. Cena praktycznie kitów z N18-140 czy N18-105 jest taka sama, różnica groszowa na dzień dzisiejszy. Wyrównało się pewnie dlatego, że 18-105 jest starszy nieco. Gorszy dużo 18-140, bo już nie wiem co mam myśleć? :\ Jednak ta ogniskowa do 140 może się przydawać.
Niezależnie który kit wybierzesz, niewiele nim zdziałasz w słabym świetle. Według mnie ww Sigma to minimum, poruszając się w zakładanym budżecie. Lepiej mieć ostre 50 mm przy f2.8 niż mydlaste i ciemne 105 czy 140.
Nie wiem, jakie masz doświadczenie, więc nie chcę pisać oczywistości. Wiadomo, że kluczem do dobrych zdjęć na koncertach itp. jest osiągnięcie krótkiego czasu, żeby nie było poruszeń (ludzie rzadko stoją bez ruchu) przy jak najniższym ISO, żeby nie zabić jakości szumem. Przy otworze przysłony f5.6 rzadko uda się to osiągnąć przy słabym świetle.
Jeśli zakup musi być nowego sprzętu to faktycznie mocno ogranicza, zakup 18-105 lub 18-140 nie ma sensu, to już lepiej tańszy aparat i sigma 17-50 2.8 da ci szansę na zrobienie zdjęć, jeśli nie ogranicza seria D5xxx to od modelu D5300 masz świetne matryce, świetne użyteczne iso, a ograniczenia puszki trzeba poznać i się dostosować.
U mnie w regionie do lokalnych mediów z tego co widzę (a rozumiem, że o takie małe, lokalne będą targetem), to sprzętowo max d600 z zasyfioną matrycą+24-120vr, ze sporadycznym przypięciem fisza, z tego co widziałem (acz oddaję, że kadry ciekawe bywają). A wielu publikuje ze sprzętu sporo gorszego, niż zamierzasz kupić, czyli budżetowe C i N, z kitami, bez przepinania optyki. Do tego selekcja zdjęć mało wymagająca, ponieważ zdarzają się nieostre, poruszone. Zazwyczaj idą zdjęcia prosto z puszki lub z niewielką obróbką niekoniecznie najszczęśliwszym softem. Więc przykładowo, zakładając pewne doświadczenie w fotografii jako takiej, to 7100+17-50 z sensownym wywołaniem nefów będzie więcej niż ok i nie ma co się stresować. Możesz podlinkować istniejące galerie docelowych mediów, bo być może przyjąłem zupełnie błędny punkt odniesienia.
nikoniarz
26-02-2017, 12:50
Lokalne redakcje zwykle nie chcą czekać aż fotoreporter raczy je "obrobić". Ważniejszy jest szybszy przekaz niż jakość, co by konkurencja nie pokazała zdjęć szybciej... Dlatego najczęściej zaraz po zrobieniu zdjęć (jpg) zgrywa się je w samochodzie na laptopa i wysyła do redakcji. A sprzęt? Przynajmniej u mnie D7100 z kitowym szkłem to już wypas mający nieliczni...
Lokalne redakcje zwykle nie chcą czekać aż fotoreporter raczy je "obrobić". Ważniejszy jest szybszy przekaz niż jakość, co by konkurencja nie pokazała zdjęć szybciej... Dlatego najczęściej zaraz po zrobieniu zdjęć (jpg) zgrywa się je w samochodzie na laptopa i wysyła do redakcji. A sprzęt? Przynajmniej u mnie D7100 z kitowym szkłem to już wypas mający nieliczni...
Na lokalnej edycji NM bywały galerie z telefonów jeszcze w czasie trwania danych wydarzeń i pewnie niestety właśnie w takim kierunku będzie to szło.
nikoniarz
26-02-2017, 12:58
Na lokalnej edycji NM bywały galerie z telefonów jeszcze w czasie trwania danych wydarzeń i pewnie niestety właśnie w takim kierunku będzie to szło.
A to oczywiście też ma miejsce. Co prawda z telefonu nie widziałem by ktoś wysyłał, ale ze sportowych imprez kilka pierwszych zdjęć (z kompaktu) leci już w kilka minut po rozpoczęciu wydarzenia...
matys.ldn
26-02-2017, 14:39
Tak się składa, że posiadam zestaw D7100 + Sigma 17-50 2.8 już prawie 4 lata.
W ciemnych miejscach trafia w miarę dobrze, ale ma swoje widzimisię. Jak masz włączoną "dobiegaczkę" to jest dobrze. Jedyny minus jest taki, że dobiegaczka działa tylko z centralnym punktem AF w tej puszce i nie zawsze można jej użyć np podczas koncertów itp..
Jakiś czas temu kupiłem dwa "podstawowe" nikkory czyli 35mm i 50mm f/1.8 i Sigma od tego czasu leży w szafie. Nikkory trafiają lepiej, ostrzą zdecydowanie szybciej i jak dla mnie obrazek z nich jest o wiele ostrzejszy.
Sigmę muszę przymknąć minimum do f/4 żeby być zadowolonym z ostrości, nie używam jej wcale na f/2.8 ...nie wiem, może po trzech latach już jest zdezelowana i jakość układu optycznego nie jest już taka dobra ?
W nikkorach f/2.0-2.2 jest dla mnie w pełni użytkowe.
Sigmy na razie nie sprzedaje bo przydaje mi się do architektury i zabieram ją ze sobą w podróże jak lecę tylko z podręcznym bagażem.
Przypomniało mi się jeszcze jedno. Banding w d7100 jak będziesz mocno wyciągał z RAWów(szczególnie w ciemnych partiach) to będzie cię wkur...
35 dx i 50 g to dobre obiektywy, tyle że razem kosztują kolejne ~300 zł drożej niż Sigma. Dołu oczywiście będzie brakować. Według mnie Sigma jest całkowicie używalna na 2,8, po delikatnym przymknięciu wręcz ostrzejsza od ww szkieł. 50 też trzeba przymykać, bo na 1,8-2 brakuje ostrości. U mnie dla odmiany 35 i 50 więcej czasu spędzają w torbie po zakupie Sigmy.
(...) 50 też trzeba przymykać, bo na 1,8-2 brakuje ostrości.
Kwestia egzemplarza, ale generalnie żadnego z omawianych szkieł, pod warunkiem poprawnej kalibracji, przymykać nie trzeba dla uzyskania bardzo ostrego obrazu (i aż nadto ostrego dla potrzeb publikacji internetowych w typowych rozmiarach).
Co do zdjęć do publikacji w necie to zgoda.
Nie mam 50g (mam d), więc bazuję na opiniach i testach, a te pokazują, że na 1.8, 2.0 to akurat 50g "żyletą" nie jest. Ale to kwestia oczekiwań, wielkości docelowego obrazka, itd.
Tym niemniej, niezależnie od tego czy 50g trzeba przymknąc dla ostrości, czy nie, według mnie Sigma będzie do danego typu zdjęć wyborem dużo bardziej uniwersalnym i tańszym.
Co do zdjęć do publikacji w necie to zgoda.
Nie mam 50g (mam d), więc bazuję na opiniach i testach, a te pokazują, że na 1.8, 2.0 to akurat 50g "żyletą" nie jest. Ale to kwestia oczekiwań, wielkości docelowego obrazka, itd.
Tym niemniej, niezależnie od tego czy 50g trzeba przymknąc dla ostrości, czy nie, według mnie Sigma będzie do danego typu zdjęć wyborem dużo bardziej uniwersalnym i tańszym.
Przedwczoraj w temacie niżej linkowałem do pobrania na pełnej dziurze (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=279947), w ciemnicy, szkło nie wybierane tylko pierwsze lepsze jakie się trafiło z drugiej ręki, nie wiem czy żyleta, że ogolić się można, dla mnie ostrość więcej niż wystarczająca. No ale jak wspominałem, kwestia egzemplarza może robić różnicę (generalnie wydaje mi się, że aby te wszystkie testy portali były miarodajne, to po kilka egzemplarzy powinno się zestawić, no ale wiadomo jakie są realia i chyba tylko jeden portal tak robi). Autor wątku pewnie z zoomem skończy tak czy siak.
matys.ldn
26-02-2017, 22:38
I to jest to.. Zależy kto, co potrzebuje. Do szeroko rozumianego reportażu jasny zoom zazwyczaj wygrywa ze stałkami. Ja repo. nie robię, ale napisałem wyżej ze Sigmy nie sprzedam, bo zabieram ją na wypady. Nie wyobrażam sobie żebym brał ze sobą 50,35 i coś jeszcze szerszego, tak aby pokryć powiedzmy ten zakres 17-50.
Sigma jest teraz nakręcona i to nieźle. Pozostaje tylko wierzyć, że odświeżą 17-50 tak, jak zrobili z podobnym zakresem a FF czyli 24-70
Jeżeli mowa o sam AF w d7100, to nie ma co narzekać. Jest na prawdę dobry i czuły, szczególnie na środkowym.
Michał Sz.
26-02-2017, 22:42
Bluzman.
D7100 jak najbardziej nada się na początek do reportażu(z małymi wyjątkami). Używam go do dziś. Problem w tym, że obiektyw, który do niego proponujesz mając uniwersalny zakres ogniskowych jest zwyczajnie za ciemny i na imprezy wieczorowe oraz przy sztucznych światłach sceny się nie nadaje. Proponuję na początek stałoogniskową, niedrogą N35mm f.1,8 DX. Później zbierać na N17-55mm f. 2,8 a na koniec tele 70-200mm. Również f. 2,8. Jeśli zdobędziesz N17-55mm, to będziesz w stanie ogonić już wiele imprez... za wyjątkami. Nie spodziewaj się sukcesu w dynamicznych teatralno-baletowo-tanecznych scenach akcji przy skąpym oświetleniu. Tancerki pstrykane w kiepskim świetle aparatem D7100 najlepiej wychodzą na siedząco. Trafienie na ostro efektownej, dynamicznej sceny jest wtedy sukcesem porównywalnym do odnalezienia Świętego Graala albo Arki Przymierza. Wszystko za sprawą kalekiego trybu seryjnego.