PDA

Zobacz pełną wersję : Micro Nikkor 105 mm f2.8 VR problem z f2.8

remiksson
24-02-2017, 17:01
Moi drodzy potrzebuję rady. Zakupiłem ostatnio obiektyw AF-S Micro Nikkor 105/2.8 VR i mam problem. Aparaty mój i żony (D800 i D300) nie widzą na nim przysłony f2.8. I to niezależnie od trybu pracy czy jest A,P,S czy pełny Manual. W zależności od focusowania przysłona zmienia się. Można ją ustawić tylko wtedy gdy ostrość obiektywu ustawiona jest nieskończoność. Każda zmiana płaszczyzny ostrości skutkuje zmianą przysłony , przymyka do f3 - f3.3 jeśli ostrość jest na dalszy plan oraz wręcz do f4.5 - f4.8 jeśli ustawiam ostrość w trybie makro. No chyba nie tak powinno to działać w obiektywie za takie pieniądze, prawda? A może to ja czegoś nie wiem? Może ktoś z Was spotkał się z czymś podobnym? Szklo dopiero dzisiaj przywiózł kurier, wizualnie nie posiada żadnych śladów uszkodzeń, mechanicznie i optycznie też wszystko działa jak powinno, poza ustawieniem tej przeklętej przysłony. To używka zakupiona przez Allegro, nie chciałbym odsyłać jej sprzedającemu ani tym bardziej do serwisu... Pomóżcie jeśli potraficie :)

Zen
24-02-2017, 17:07
No cóż, mój zachowuje się identycznie :). Może zamiast denerwować się poczytaj o obiektywach makro i ich właściwościach.

remiksson
24-02-2017, 17:31
No cóż, mój zachowuje się identycznie :). Może zamiast denerwować się poczytaj o obiektywach makro i ich właściwościach.

To mój pierwszy obiektyw stricte Micro/Macro, nie miałem pojęcia, że to ich normalne zachowanie. W sumie trochę szkoda, chociaż do połowy zakresu AF mógłby trzymać pełen otwór.

Walle
24-02-2017, 20:07
To normalne zachowanie. Przysłonę F/2.8 będziesz miał od ok. 3 metrów od fotografowanego obiektu.

forfiter
26-02-2017, 03:49
To mój pierwszy obiektyw stricte Micro/Macro, nie miałem pojęcia, że to ich normalne zachowanie. W sumie trochę szkoda, chociaż do połowy zakresu AF mógłby trzymać pełen otwór.

Może byłoby i fajnie, ale jak mawiaja: "praw fizyki pan nie zmienisz"...