PDA

Zobacz pełną wersję : Jak sformatować kartę micro SD

manfred
24-02-2017, 12:19
Mam w telefonie Android 7 kartę micro SD 64 GB Sandisk. I zauważyłem że telefon pokazuje mi zaniżoną wielkość tej karty tj. 32 gb. Postanowiłem ją wyciągnąć skopiować wszystko co na niej jest i sformatować. O ile skopiowałem zawartość o tyle nie mogę sformatować gdyż wyskakuje komunikat że karta jest zabezpieczona przed formatowaniem. Oczywiście przełączam dzyndzel w adapterze tak więc to nie to. Czyżby uszkodzona karta?

spiritus
24-02-2017, 15:14
Spróbuj przez diskpart

Odpalasz wiersz poleceń i lecisz z komendami:

>diskpart

W otwartym oknie (diskparcie):

>list disk

>select disk X (X to numer Twojej karty... musisz zobaczyć co tam ma mniejszą pojemność... najlepiej odepnij wszystkie inne nośniki i będziesz miał tylko dysk twardy i kartę)

>clean

>create partition primary

>list partition

>select partition X (analogicznie jak wyżej)

>active

>format fs=fat (lub zamiast fat wpisz ntfs.... to zależy jaki chcesz format plików mieć na karcie. Fat jest szybszy, ntfs obsługuje pojedyncze pliki ważące więcej niż 2.4 GB)

>assign

Jak będziesz widział po komunikatach, że wszystko ok to ostatnią komendą jest exit.

manfred
24-02-2017, 15:53
Bede w nocy walczył z kartą.

manfred
24-02-2017, 16:27
Niestety nie widzi czytnika z kartą :-(

spiritus
24-02-2017, 16:35
A jakiś laptop i adapter z mSD na SD?

manfred
24-02-2017, 16:49
Jak podłacze tą kartę przez adapter to widzę tylko ikonę dysku w " Mój komputer" ale cały laptop jakby wieszał się przez tą kartę. Jak wywołuję "formatuj" to nic się nie robi. Mam program SDformater ale jak tylko włożę kartę do czytnika wiesza się natychmiast/.

spiritus
24-02-2017, 17:20
A w "mój komputer" ma przydzieloną jakąś literę?

Jak tak to spróbuj wykonać przez cmd coś takiego:

chkdsk X: /f gdzie X to przydzielona litera

manfred
24-02-2017, 17:36
Tak ta litera to "G" Po sprawdzeniu wyskoczył taki komunikat
the drive, the path, or the file name is not valid

jo44
24-02-2017, 17:45
Jaki to telefon? Niektóre mają ograniczenie pamięci zewnętrznej do 32GB.

manfred
24-02-2017, 17:55
Już się połapałem. Jak włożyłem kartę sd do telefonu to ją zrobiłem jako "wewnętrzna pamięc telefonu" i dlatego po wyjęciu jej nie mogłem jej sformatować. O rany cały dzień wali z swoją głupotą.

spiritus
24-02-2017, 18:14
Hehehe :D

Zdarza się... czyli rozwiązane?