PDA

Zobacz pełną wersję : EA244WMI + GammaComp +i1DisplayPro - używa ktoś taki zestaw?

uppersilesian
23-02-2017, 17:39
Dzień dobry,
Mam problem ze skalibrowaniem mojego EA244WMi przy użyciu i1DisplayPro i programu GammaCompMD.
Wcześniej, przez dwa lata, nie było żadnych problemów. Poprzednia udana kalibracja odbyła się we wrześniu 2016, potem nie podchodziłem do kalibracji, a teraz nie da się przeprowadzić z powodzeniem.
Program przestaje działać po około 15-20 minutach przy przejściu do zapisywania ustawień na LUT monitora.
Próbowałem znaleźć pomoc na mva.pl, ale się nie udało. Wydaje się, że tam wszyscy używają SpectraViewII.
Chciałbym wiedzieć, czy ktokolwiek robi kalibrację takiego zestawu, czy GammaComp działa w takim zestawie?
Dziękuję za odpowiedzi :-).

R
23-02-2017, 18:33
zrob reset ustawien monitora przed kalibracja.

uppersilesian
23-02-2017, 20:01
Zawsze-choć nie wiem, czy potrzebnie-robiłem reset do ustawień fabrycznych.
Podejrzewam, że NEC coś pomajstrował przy programie, żeby kupować SV II, ale chciałbym mieć pewność, że inni mają ten sam problem, wtedy kupię SV II.

R
24-02-2017, 11:35
podlacz monitor do kompa rowniez kablem USB.

uppersilesian
24-02-2017, 11:50
Monitor ma, według instrukcji, gniazdo USB Upstream i USB Downstream, do którego podłączyć komputer?
Dlaczego miałoby to być konieczne (pomocne), jeżeli nigdy wcześniej nie było?
Monitor z komputerem są połączone przez DVI. Wszystko inne działa, nie zauważyłem żadnych innych problemów, poza niemożnością kalibracji sprzętowej.
NIKT (?) nie używa takiego zestawu???

R
24-02-2017, 12:03
nie we wszystkich monitorach nec kalibracja jest po kablu DVI. podlacz przez usb i sprawdz. jesli soft wykrywa monitor to kalibracja powinna dzialac.

uppersilesian
24-02-2017, 12:39
Jak napisałem na początku: wykrywa, rozpoczyna kalibrację, kontynuuje przez kilkanaście minut, po czym w momencie zapisywania ustawień na LUT, mówi: dziękuję ;-)

R
24-02-2017, 13:22
no i dlatego napisalem - sprawdz czy podlaczenie kabla usb pomaga. pierwsze uwaga dotyczyla resetu ustawien monitora i poprzedniej kalibracji. zestaw wm + gama jest kaprysny.

uppersilesian
24-02-2017, 13:29
OK.
USB Upstream czy USB Downstream?
DVI odłączyć? Nie, bo nic nie zobaczę?
Już to gdzieś słyszałem o kapryśności tego zestawu, a u mnie hulał bez problemów.

R
24-02-2017, 13:51
z tym usb sprawdz oba warianty. nie zmieniales portu DVI w karcie graf. (o ile masz dwa)

uppersilesian
24-02-2017, 19:00
Z monitorem otrzymałem kabel USB pasujący tylko do USB Upstream (z jednej strony "klasyczny" płaski wtyk, z drugiej, przy monitorze "kwadratowy"; USB Downstream to wejście "klasyczne" do monitora, tego nie sprawdzę, bo nie mam takiego kabla).
Niczego nie zmieniałem, nie instalowałem żadnych cudów, wszystko hula poza kalibracją.

uppersilesian
24-02-2017, 19:45
R, jesteś GENIALNY!
Albo genialna.
Kiedy przeczytałem twoje pierwsze rady: zrób reset, połącz dodatkowym kablem USB, to sobie pomyślałem, że za moment poradzisz mi, żebym przestawił monitor :-).
Bardzo dziękuję.
Zwątpiłem, kiedy nie uzyskałem pomocy ma mva, tam siedzą przecież takie asy.
Dawno nie przeżywałem takich emocji, kiedy przeskoczył etap, na którym dotychczas się wykładał. Bo z początku oczywiście czekałem na luzie na kolejne niepowodzenie :-))).
Masz jakiś pomysł, dlaczego nagle, po kilkudziesięciu kalibracjach przestaje działać po kablu DVI? Przecież to nie magia, tylko komputery.
Rozumiem, że to połączenie USB potrzebne jest wyłącznie do kalibracji, tak?
Dla ścisłości: Calibration was successful.
Zaraz powtarzam kalibrację, żeby się upewnić, że nie śnię.

uppersilesian
24-02-2017, 20:26
Nie śniłem.
Jeszcze raz dziękuję.

R
24-02-2017, 23:07
:)
musisz brac pod uwage, ze wczesniej tez moglo nie dzialac. nec jest wybredny i wiekszosc monitorow musi miec polaczenie usb zeby dzialalo.

uppersilesian
25-02-2017, 08:30
Zawsze działało, tzn. nie wyświetlał się komunikat o błędzie, był komunikat Calibration was successful i, co istotne, nieznacznie, ale jednak, zmieniały się uzyskane wartości Chromaticity Actual (x), Chromaticity Actual (y), Luminance Actual. Wiem, bo początkowo zapisywałem te wartości i porównywałem pomiędzy kolejnymi kalibracjami.
Dzięki.

mmluty
27-02-2017, 20:36
Według mojej skromnej wiedzy, niestety ten kabelek USB musi być podłączony na stałe, dodatkowo oprócz DVI. Tak to przynajmniej działa z Eizo. Obraz idzie po DVI a sterowanie po USB. Brak kabla USB uniemożliwia właściwe ustawienie współpracy monitora i komputera w czasie ładowania systemu.