Zobacz pełną wersję : Testy niskopoziomowe- jak mam to rozumieć?
spiritus
22-02-2017, 00:34
Dobry ;)
Moja wiedza i doświadczenie informatyczne nie dosięgnęły jeszcze zrozumienia tego terminu...
Mam program: http://www.cdrinfo.pl/download/8430125259
Jak z opisu wynika mierzy on prędkość zapisu i odczytu danych na dwa sposoby. Niskopoziomowo i ten drugi. Jak ten drugi rozumiem, tak tego pierwszego nie mogę ogarnąć.
Ktoś potrafi wytłumaczyć? W jednym lekko rozwiniętym zdaniu. Nie potrzebuję kilku stron dyskusji :)
Chodzi o to że pomiar zwykły bazuje na tym co stworzył system operacyjny i format zapisu danych, a niskopoziomowy masz z pominięciem tego, czyli pomiar bezpośrednio komórek bez sum kontrolnych, zarezerwowanych itp, dawniej wykonywało się formatowanie niskopoziomowe dysków magnetycznych żeby przywrócić ich fabryczny stan.
spiritus
22-02-2017, 00:47
Czyli niskopoziomowy działa tak jakbym testował pamięć powiedzmy z pozycji DOS przez konsolę?
edit: zmienilem zdanie :D
Czyli niskopoziomowy działa tak jakbym testował pamięć powiedzmy z pozycji DOS przez konsolę?
Nie. Przez konsolę, to też jest przez system.
Niskopoziomowo tu znaczy bezpośrednio przez odnoszenie się do komórek pamięci, a nie przez system, partycje, litery dysków, itp.
Nie wiem jak to teraz jest i co to za program ale moim zdaniem dostanie się do pomiaru niskopoziomowego powinno być jak dawniej ( dyskietka ) czyli teraz startujesz kompa z pena z softem do tego bez dos czy win, nie pomogę bo to dawne czasy.
Zobacz pierszy schemat na stronie:
https://blogs.msdn.microsoft.com/willy-peter_schaub/2010/06/13/unisa-chatter-operating-system-concepts-part-11-file-system-concepts/
Masz tam warstwy wyższe i niższe ;) "Niskopoziomowo", czyli pewnie działa w warstwie "basic file system".
spiritus
22-02-2017, 13:11
Ok... to dzięki wszystkim za rozwianie problemu... spróbuję to sobie jakoś opisać :)
Nie wiem jak to teraz jest i co to za program ale moim zdaniem dostanie się do pomiaru niskopoziomowego powinno być jak dawniej ( dyskietka ) czyli teraz startujesz kompa z pena z softem do tego bez dos czy win, nie pomogę bo to dawne czasy.
Bez DOS czy win to zupełnie nic nie zrobi... nawet nie wystartuje. Jakiś system musi być.
Niskopoziomowy dostęp zapewnia dopiero jakiś system, inaczej to nawet nie wiadomo skąd brać adresy aby odwołać się do urządzeń.
Dostęp niskopoziomowy zwany jest czasami dostępem bezpośrednim do urządzeń.
Testy niskopoziomowe są mało wiarygodne w odniesieniu do użytkowania. Dostęp taki całkowicie pomija system, sterowniki, a nawet format dysku. W pewnych sytuacjach może nawet być szkodliwy - np. macierz dyskowa na kontrolerze płyty głównej - przy dostępnie niskopoziomowym każdy fizyczny dysk może być widziany oddzielnie. Zapis danych w taki sposób może uszkodzić dane w macierzy.
Opisanie dostępu niskopoziomowego w sposób dla osób nie związanych z komputerami:
dyrektor chce czegoś z archiwum
dostęp standardowy:
dyrektor woła sekretarkę -> ta dzwoni do archiwum -> tam szukają -> oddzwaniają do sekretarki -> sekretarka do dyrektora.
dostęp niskopoziomowy:
dyrektor idzie sam do archiwum.