Zobacz pełną wersję : Problem z wyłączeniem lampy w D7000
Proszę o pomoc - Robię wszystko zgodnie z instrukcją , w aparacie - sterownik błysku - wbudowana - tryb (- -) lampa i tak emituje błysk. Chcę wyzwolić SB700 bez błysku lampy wbudowanej w trybie remote. Proszę o wskazówki , może coś przeoczyłem.:( Pozdrawiam
Zawsze będzie jakiś błysk, bo tak działa CLS w Nikonie... lampy zewnętrzne są sterowane błyskiem.
Zawsze będzie jakiś błysk, bo tak działa CLS w Nikonie... lampy zewnętrzne są sterowane błyskiem.
Nie jest to prawda co do zasady. Można wyzwalać w Nikonie (mającym tę funkcję) odpowiednią zewnętrzną lampę bezprzewodowo a nie przez fotocelę.
Nie mam SB-700 więc nie pomogę za bardzo w szczegółach ustawień. Sprawdź dokładnie wszystkie ustawienia aparatu i lampy, ewentualnie przywróć fabryczne.
Jeżeli chce uruchomić lampę zewnętrzną za pomocą wbudowanej to błyski sterujące są... tak to działa. I nie mam na myśli fotoceli, gdzie lampa jest wyzwala pierwszym lepszym błyskiem.
Nie jest to prawda co do zasady
Niestety to jest prawdą, co do zasady. Błysk może być widoczny (z gołego palnika lampy, wbudowanej lub założonej na aparat) lub niewidoczny (ze sterownika SU-800 lub z lampy wbudowanej po założeniu filtra przepuszczającego tylko podczerwień SG-3IR), ale sterowanie bezprzewodowe lamp w d7000 opiera się na błyskaniu. I nie chodzi o wyzwalanie przez fotocelę.
DaroD300S
22-02-2017, 09:09
Proszę o pomoc - Robię wszystko zgodnie z instrukcją , w aparacie - sterownik błysku - wbudowana - tryb (- -) lampa i tak emituje błysk. Chcę wyzwolić SB700 bez błysku lampy wbudowanej w trybie remote. Proszę o wskazówki , może coś przeoczyłem.:( Pozdrawiam
Lampa sterująca w trybie tylko sterownika emituje błysk. Jednak jego moc praktycznie nie ma wpływu na naświetlenie zdjęcia. Chyba, że robisz je z kilku centymetrów. Łatwo to sprawdzić. W ciemnym pokoju zrób zdjęcie w trybie sterownika, lampę sterowną możesz skierować w przeciwna stronę i się przekonasz. A to, że błysk jest rejestrowany (w pewnym stopniu) możesz sprawdzić robiąc sobie selfi w lustrze. Jeśli chcesz wyeliminować całkowicie wpływ błysku z lampy wbudowanej to filtr SG-3IR. lampa zdalna jest sterowna IR.
Nie jest to prawda co do zasady. Można wyzwalać w Nikonie (mającym tę funkcję) odpowiednią zewnętrzną lampę bezprzewodowo a nie przez fotocelę.
Nie mam SB-700 więc nie pomogę za bardzo w szczegółach ustawień. Sprawdź dokładnie wszystkie ustawienia aparatu i lampy, ewentualnie przywróć fabryczne.
Oczywiście że można - trzeba tylko kupić D500 albo D5 i SB-5000...
Wszystkie inne lampy wyzwalane w CLS są sterowane światłem - czyli tu BŁYSKIEM lampy wbudowanej.
Bardzo dziękuję za podpowiedzi.
Pozdrawiam