Zobacz pełną wersję : znikające biblioteki w LR 3.6
robin102
20-02-2017, 22:13
Może ktoś z Was miał ten problem. System z LR 3.6 mam od jakieś 3 lat. Na 3 dyskach lekko ze 300 bibliotek. Do niektórych nie zaglądałem rok, pól roku i niestety znikają mi w liście pod przyciskiem Otwórz bibliotekę nie odnajduję. nie jedna mi znika, ale kilka. Może coś trzeba w opcjach zaznaczyć aby nie znikały. Potrzebuje wracać do starych zdjęć i od nowa muszę tworzyć bibliotekę i importować rawy do niej z nadpisanymi xmp
robin102
20-02-2017, 23:54
No pięknie, pięknie. Właśnie dostałem komunikat od mojego starego Lajtruma, że nie może już utworzyć kolejnej biblioteki bo biedulek tego nie ogarnia :D ilość ścieżek dostępu jest za duża dla OS. He he. Coś mi pokazuje , że dalej nie da rady tworzyć nowych bibliotek, ale jaja . Załatwiłem ilością zdjęć Lajtruma, a przecież tylko 3 dyski po 1TB każdy z rawami :D
Krzychumag
21-02-2017, 14:38
Proszę pamiętaj że to nieco starsza wersja programu jest. Spróbuj pobrać wersje demo i wtedy zobacz.
robin102
23-02-2017, 11:06
Pamiętam, pamiętam, że mam 3,6 LR ale ale dlaczemu program dal się"zabić" ilością bibliotek ? To powinna być liczba nieskończona, a tu raptem kilkaset bibliotek, i już się wykłada ? Stoję przed krokiem instalacji nowego LR 6.0 już na silniejszym dzisiejszym komputerze i mam zagwozdkę. Co robić, jak to robić aby po roku czy dwóch nie stanąć w tej samej sytuacji , te kilkaset bibliotek muszę ze starego PC przenieść na nowy komputer i nowy LR. Nie wszystkie, ale chociaż z dwie, trzy setki bibliotek i chociaż ze 150 tys zdjęć. Potem dojdą następne i co znów mi zakomunikuje, że za dużo ścieżek dostępu i zguupiał :)
Krzychumag
24-02-2017, 14:03
Może ma tutaj wpływ ustawienie okienka Preferences i opcja File Handling ale się mogę mylić.
robin102
25-02-2017, 15:38
Kurde no trochę zesrany ;) jestem przed instalacją nowego LR 6.8 aby mi się to nie zdarzyło zwłaszcza, że ten LR będzie po angielsku :(
Co tam należy zaznaczyć w tej opcji ?
Na prawdę nikt więcej nie miał problemu, że LR nie chciał więcej bibliotek tworzyć a niektóre sobie sam kasował. Zdjęć nie robicie czy co ? ;)
Krzychumag
26-02-2017, 20:00
Proszę tu masz tutorial jak ustawić opcje " preferences ". Wiem że jest to do wersji 5 , ale opcje są te same, z poza małymi wyjątkami.
https://www.youtube.com/watch?v=YZh_ksTIOvU
robin102
27-02-2017, 00:39
Dzięki obejrzę wnikliwie, bo problem spory mam.