Zobacz pełną wersję : Zabawa w RAWki nr 135
spiritus
20-02-2017, 19:28
Witajcie :)
Zapraszam do nowej zabawy....
Bardzo proszę aby w mailu podczas wysyłania prac dopisać:
"Wyrażam/Nie wyrażam zgodę/y na opublikowanie pliku XMP"
REGULAMIN: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=217031
Termin nadsyłania prac mija 27.02.2016 o godzinie 22:00 (poniedziałek)
Głosowanie i komentarze w odrębnym wątku
Wyłonienie zwycięzcy, lub dogrywka (1 dzień)
Autorem rawa jest: Ostry600
Plik RAW (Nikon D600) do ściągnięcia:
https://www.dropbox.com/s/noxc3oh4n3rfbsz/DSC_1296.NEF
Plik dng do ściągnięcia:
https://www.dropbox.com/s/r4s900jgv7tvhfc/DSC_1296.dng
Obrobione pliki wysyłamy na maila
[email protected] w nieprzekraczającym rozmiarze: 1280 px w poziomie!!!
W razie problemów z pobraniem pliku, proszę o PW.
Pliki XMP też proszę oznaczać swoim nickiem.
SPECJALNE ZASTRZEŻENIA AUTORA:
Ze zdjęciem można robić wszystko na co pozwala wywoływarka a wiec:
- stemplować
- kadrować
- wycinać itd.
Oczywiście stosujemy się do zasad regulaminu więc nie wolno dodawać elementów obcych (przeszczepianych z innych zdjęć)
Powodzenia:)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/02/DSC1296jp_awwwqes-2.jpg
źródło (http://s10.ifotos.pl/img/DSC1296jp_awwwqes.jpg)
""nie mogłem się zdecydować
kupa syfu na tym zdjęciu ale dzięki temu większe pole do popisu
Jest to oczywiście widok na ostrowską katedrę we Wrocławiu" ~Ostry600
Nasza galeria zrobiona przez użytkownika clusca: https://www.flickr.com/photos/nikoniarze/
Miłej zabawy :D
Przypominam, że istnieje możliwość subskrypcji zabawy jeżeli nie chcecie przegapić kolejnej zabawy. Wystarczy wysłać do mnie PW z adresem e-mail
No no no jaki ładny rawek, oj coś czuję że będą rekordowe ilości prac :)
siemalysy
20-02-2017, 20:07
Ładny i już pobrany ;-)
thekrycha
20-02-2017, 21:43
To ja już się zameldowałem w tej edycji :D Pierwszy?
hydra_ulik
20-02-2017, 22:03
Po tym Rawie, termin "chlapanie olejem" brzmi groteskowo...:D ;)
To jest skroplony smog :)
hydra_ulik
20-02-2017, 22:11
To jest skroplony smog :)
Wiesz, ja nigdy nie posiadałem D600,610 i opowiadania o chlapaniu olejem na matrycę, brałem w kategoriach przesady...Tutaj widzę, że żartów nie było/nie mam i jest to gigantyczny problem dla użytkowników tej puszki.
spiritus
20-02-2017, 22:18
To ja już się zameldowałem w tej edycji :D Pierwszy?
Jako, że moja gotowa jeszcze sobie w wywołarce leżakuje no to pierwszy :D
Wyrocznio thekrycha ile będzie prac? :D
Ostry600 kichnąłeś przy wymianie obiektywu? :D
Moja wersja już gotowa.
thekrycha
20-02-2017, 22:23
Wyrocznio @thekrycha (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=56511) ile będzie prac? :D
Koniec z przewidywaniem :p ;)
Ostry600
20-02-2017, 22:36
Wiesz, ja nigdy nie posiadałem D600,610 i opowiadania o chlapaniu olejem na matrycę, brałem w kategoriach przesady...Tutaj widzę, że żartów nie było/nie mam i jest to gigantyczny problem dla użytkowników tej puszki.
Masz rację w pewnym sensie ale najdziwniejsze jest to, że ten problem pojawił się i zniknął (gdyby tak wyglądały wszystkie moje foty to pewnie pożegnałbym się z tą puszką dawno temu). W tej chwili np. jest całkiem nieźle ale tamte foty z Wrocławia to faktycznie "pokaz możliwości" D600. Szkoda bo poza tym bardzo polubiłem tą puchę.
P.S.
Tutaj syfki to nie problem a zaleta - takie utrudnienie i test na spostrzegawczość :)
Powodzenia
- - - - kolejny post - - - - - -
Koniec z przewidywaniem :p ;)
Ostatnia prośba thekrycha. Moja żona lada dzień ma urodzić mi córkę (patrz: modelkę:)) Wczoraj nawet myślałem że to już. Po co mam się stresować i żyć w niepewności. Powiedz kiedy i o której :)
thekrycha
20-02-2017, 22:39
O nie, nie ... to już za duża odpowiedzialność :D Jedyne co mogę zrobić to serdecznie Wam pogratulować, co niniejszym czynię :D :D :D
siemalysy
20-02-2017, 22:42
Ostry600 serdeczne gratulacje :-D
Ostry600
20-02-2017, 22:47
Wielkie dzięki:-D. Mała na pewno będzie częstym gościem na forum (w dziale portretowym)
spiritus
21-02-2017, 00:19
Ostry600 gratulacje!!! :D
To co... na tatusiowe gdzie idziemy? :D
Ostry600
21-02-2017, 06:29
Ostry600 gratulacje!!! :D
To co... na tatusiowe gdzie idziemy? :D
Noo to chyba na jakiś uroczysty "plener" ...np. w Polmosie :)
Z całego serca gratuluję wszystkim, którzy już skończyli obróbkę. Wpatruję się w to od 6 godzin i nic - zero koncepcji. Usuwanie brudów to mały problem. To zdjęcie prosi się o jakąś fajną "interpretację na temat".
hydra_ulik
21-02-2017, 16:27
Wysłało się. Zgoda wyrażona...:D
Ostry600
21-02-2017, 20:58
Jak jak tam Panie kierowniku postępy na skrzynce bo prac chyba mnóstwo. Chociaż chyba znam odpowiedź...MAO??
Spiryt a ile to się trzeba nagadac żeby przestać być "oszczednym w słowach" ?
Pasuje to do mnie jak do świni siodło:)
Jak będzie 20 prac to dajcie znać to też zrobię swoją wersję :)
spiritus
21-02-2017, 22:56
Jak jak tam Panie kierowniku postępy na skrzynce bo prac chyba mnóstwo. Chociaż chyba znam odpowiedź...MAO??
Spiryt a ile to się trzeba nagadac żeby przestać być "oszczednym w słowach" ?
Pasuje to do mnie jak do świni siodło:)
Mam 6. powodów aby napisać, że prac jest MAO :P
Ile nagadać? O ile dobrze pamiętam to mając 500 dostaniesz "rozmowny" a po tysiaku gadułę... nie wiem. Nie pamiętam :)
Kuźwa.... właśnie skończyłem drugi dodatek wieśka. Co mam zrobić ze swoim życiem?
Ostry600
21-02-2017, 23:01
Łooo to faktycznie kiepsko
Łooo to faktycznie kiepsko
Jak chcesz nabić postów zacznij się udzielać np w zagadkach albo w innych zabawach... ;) :)
Za miesiąc będziesz "gaduła" ;) :mrgreen:
spiritus
21-02-2017, 23:34
Jak chcesz nabić postów zacznij się udzielać np w zagadkach albo w innych zabawach... ;) :)
Phiiii... za moich czasów nie było zagadek i też szybko poszło.... wystarczy zostać kierownikiem w rawkach i poganiać ludność do zabawy :D
Ostry600
21-02-2017, 23:35
Nie no na tym to mi jakoś bardzo nie zależy. Miałem na myśli że kiepsko z ilością prac na skrzynce.
Właśnie sam walczę ze swoim rawkiem i mam lekki problem. Obrabiałem już kiedyś inne zdjęcie z tej serii ale przy użyciu Ps i NIK. Nie da się niestety zrobić tego w samym Lr więc jak kon pod górę
siemalysy
21-02-2017, 23:44
Zagadki podupadły na popularności i może być trochę ciężko. Ale jak Ostry600 pisze nie zależy mu na ilości postów. Mi też nie zależy, a w zagadkach natłukłem ich jak głupi :-P
-----
Co do rawka. Odpaliłem już go w Lr ale jakoś nie mam pomysłu na skuteczne "wypalenie". Liczę na to, że uda się coś z nim zrobić.
Ostry600
21-02-2017, 23:54
Na pewno dasz radę siemalysy - jak zwykle.
A co do zgadywanek to już pisałem, że moim zdaniem odstrasza tysiąckilkaset stron
siemalysy
21-02-2017, 23:59
A co do zgadywanek to już pisałem, że moim zdaniem odstrasza tysiąckilkaset stron
Czy strony odstraszają? Nie wiem, zawsze świeża zagadka jest na ostatnich stronach. Bardziej może ranking.
Ps. Dzięki za wiarę we mnie :-D
spiritus
22-02-2017, 00:00
Chcieliśmy to ciąć, załatwić jakieś nagrody... ale się nie udało i zostało jak jest.
siemalysy
22-02-2017, 00:01
Chcieliśmy to ciąć, załatwić jakieś nagrody... ale się nie udało i zostało jak jest.
Podejrzewam, że może umrzeć to śmiercią naturalną... Najważniejsze, że rawkach i tematycznych jest progres :-)
spiritus
22-02-2017, 00:05
Podejrzewam, że może umrzeć to śmiercią naturalną... Najważniejsze, że rawkach i tematycznych jest progres :-)
Mam nadzieję, że się długo utrzymają te zabawy... z takim samym tempem i zaangażowaniem ;)
Nie chce mi się wątku w komputerowych zakładać... jest tu ktoś kto pracuje w serwisie komputerowym bądź miał z tym styczność? Jakieś informatyki ipt itd... niestety moja wiedza się ograniczyła a i w googlu nie mogę satysfakcjonującej mnie odpowiedzi znaleźć.
Przygotowałem po raz pierwszy plik, ale dwie wątpliwości:
1. W regulaminie jest zapis o nie używaniu dodatkowych wtyczek, u siebie mam jednak dehaze, która jest wprawdzie naturalną funkcjonalnością LR, jednak w posiadanej wersji potrzeba wtyczki (wewnątrz programu) do uaktywnienia tej funkcji (trzeba dodać suwak, ponieważ nie ma go wyciągniętego natywnie, jak w aktualnej wersji), ergo można zastosować na potrzeby konkursu?
2. Przy kadrowaniu do 16:9 dać 1280px po dłuższym boku (wtedy 720px na krótszym), czy 900px po krótszym (wtedy na dłuższym będzie 1600px)?
PS
Ciekawy kadr, ze spektakularną ilością oleju
1. dehaze dozwolone... mozna ;)
2. Nie wolno przekraczać 1280 w poziomie ani 900 w pionie.
OK, pliki wysłane, fajny pomysł z tą zabawą.
spiritus
22-02-2017, 00:14
1. dehaze dozwolone... mozna ;)
2. Nie wolno przekraczać 1280 w poziomie ani 900 w pionie.
siemalysy
22-02-2017, 00:15
Odpowiem tylko na pkt. nr 2. Daj 1280 px na dłuższym boku bo tak wychodzi z regulaminu.
Spiryt mnie uprzedził :-D
Ostry600
22-02-2017, 00:53
Ja też mam nadzieję że rawki i tematyczne nie tylko przetrwają ale będą się rozwijać.
Lubię te zabawy i bardzo mnie motywują do pracy :)
Jako gość który wczoraj odwiedził zgadywanki po raz pierwszy mogę powiedzieć że przeraża mnie ilość stron i postów a do rankingu nawet bym nie zajrzał bo i po co...
No ale żeby nie być gołosłownym właśnie skończyłem męczyć swoją "wizję" i wysyłam do Kerownika :)
P.S.
Po zmniejszeniu do wymaganych rozmiarów fota traci większość szczegółów niestety :(
siemalysy
22-02-2017, 01:05
...
P.S.
Po zmniejszeniu do wymaganych rozmiarów fota traci większość szczegółów niestety :(
Ja jestem w trakcie zabawy z rawkiem :-) Co do spadku jakości to też to męczyłem w którejś edycji. Bo o ile piszesz o wymaganym 1 MB wagi pliku dużo tu do rzeczy maja metadane. Spróbuj eksportować oznaczając w zakładce "Metadata" np. Copyright Only i wtedy Twój plik z automatu waży mniej. A tak jeszcze zapytam, zmniejszasz suwak jakości?
Zapomniałem dodać, że regulamin mówi o tym żeby te metadane były zapisane ;-)
thekrycha
22-02-2017, 01:10
A tak jeszcze zapytam, zmniejszasz suwak jakości?
Paaaanie, tam ten olej najwięcej waży. Ja po czyszczeniu zszedłem do 420KB przy jakość 100% :) Jestem forumową Chodakowską :p ;)
siemalysy
22-02-2017, 01:12
thekrycha łłłoo Panie. Powiesz jeszcze zaraz, że z sześciopakiem poniżej klaty :-P
thekrycha
22-02-2017, 01:24
Nooo, jak się sznurkiem od szynki obwiążę to i ośmiopaka dam radę wykminić ;) :p ... gdzie ja to piwo postawiłem?
spiritus
22-02-2017, 01:30
Nooo, jak się sznurkiem od szynki obwiążę to i ośmiopaka dam radę wykminić ;) :p ... gdzie ja to piwo postawiłem?
Jak nie znajdziesz to zapraszam do siebie... kozela czarnego dzisiaj nakupiłem :D
thekrycha
22-02-2017, 01:34
To jednak nie to samo co czeski, ale nie będę wybrzydzał ... zaraz będę :D
spiritus
22-02-2017, 01:36
Noo niestety nie do końca Czeski :/
Czeskiego się za miesiąc prawdopodobnie ożłopię :D
Ostry600
22-02-2017, 01:44
Paaaanie, tam ten olej najwięcej waży. Ja po czyszczeniu zszedłem do 420KB przy jakość 100% :) Jestem forumową Chodakowską :p ;)
ŁaaaaaaHaaaaa - no to teraz ja muszę monitor powycierać :)
a co do wielkości to podobnie mi wyszło po odolejeniu foty - nie ma co D600 na forum sie nadaje
siemalysy
22-02-2017, 01:46
Chyba sobie kupie jakieś piwko na jutrzejsze mecze. Co byście polecili dla kogoś kto nie przepada za trunkami, a od czasu do czasu cos dla smaku wypije? :-P
Rawek wysłany. Nie ma co kombinować bo prochu już nie wymyślę ;-)
...
a co do wielkości to podobnie mi wyszło po odolejeniu foty - nie ma co D600 na forum sie nadaje
Brawo Ty :-D Tak na marginesie fajne miejsce. W Łodzi takich nie mamy :-(
Ostry600
22-02-2017, 01:51
Ja jestem w trakcie zabawy z rawkiem :-) Co do spadku jakości to też to męczyłem w którejś edycji. Bo o ile piszesz o wymaganym 1 MB wagi pliku dużo tu do rzeczy maja metadane. Spróbuj eksportować oznaczając w zakładce "Metadata" np. Copyright Only i wtedy Twój plik z automatu waży mniej. A tak jeszcze zapytam, zmniejszasz suwak jakości?
Ja mam stale odkliknięte metadane a na potrzeby rawków klikam prawym i "save meta......" ale to chyba nie wpływa na wielkość zdjęcia. Przecież to w osobnym pliku jest zapisane (czyli sławetny XMP)
Ale w sumie trochę zasypiam i może marmolę bezsensu
My w Gorzowie też takich nie mamy :)
W Łodzi macie za to Manufakturę z pięknie oświetloną fontanną. Można tam zrobić naprawdę dobre nocne fotki.
aha - suwak jakości zawsze na 100% trzymam
siemalysy
22-02-2017, 01:56
...
My w Gorzowie też takich nie mamy :)
W Łodzi macie za to Manufakturę z pięknie oświetloną fontanną. Można tam zrobić naprawdę dobre nocne fotki.
aha - suwak jakości zawsze na 100% trzymam
Te metadane zawsze coś dokładają do wagi pliku. Tak z moich obserwacji, to im więcej waży plik po obróbce to po wyłączeniu metadanych różnica jest znaczna. W przypadku tego rawka różnica to jest ok. 10o kB czyli praktycznie żadna. To takie moje obserwacje, a specem nie jestem i tylko się Lr uczę.
----
W Łodzi mamy kilka fajnych miejsc. Manufaktura nie należy do moich ulubionych, ale czasami tam bywam. Zdjęć nocnych tam nigdy nie robiłem. Nie mam się z kim wybrać. Niebawem otworzą nowy stadion i raczej pokuszę się na jakieś wieczorne fotki ;-)
spiritus
22-02-2017, 02:00
Tak mi się przypomniało....
Ostry Ty się za bardzo tym olejem nie przejmuj.... tutaj jednemu gościowi wungiel osiadł na matrycy :D
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=261442
Co do piwka to hmmm.... jak masz pod ręką do kupienia Biesczadowe to kupuj... b. dobree ;)
Ostry600
22-02-2017, 02:02
Kolega z Łodzi pracuje że mną i też trochę się fotografią interesuje. Pokazywał foty zrobione na terenie Manufaktura nocą (lub bardziej wieczorem) i były naprawdę dobre. Aż chciałem tam specjalnie pojechać coś pocykac. Mnie się temu budynek architektonicznie podoba. Byłem kiedyś ale niestety w dzień a wtedy magii tam niema.
siemalysy
22-02-2017, 02:04
spiritus dzięki za namiar. Sprawdzę jutro jak zaopatrzony jest monopol na osiedlu :-D
Ostry600 to może bardziej warto przyjechać na festiwal światła. Jest ciekawie. Ze mnie to w sumie taki średni łodzianin. Mieszkam tu od kilku lat...
Ostry600
22-02-2017, 02:06
Taj mi się przypomnieło....
Ostry Ty się za bardzo tym olejem nie przejmuj.... tutaj jednemu gościowi wungiel osiadł na matrycy :D
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=261442
F
Co do piwka to hmmm.... jak masz pod ręką do kupienia Biesczadowe to kupuj... b. dobree ;)
Nie no teraz mnie rozwaliles. Totalnie. No kurde wungiel na matrycy. Biedny chop :)
spiritus
22-02-2017, 02:07
siemalysy a jak nie będzie to perełkę chmielową lub miodową (jak lubisz mniut w piwsku :D).
Jak mało kiedy pijasz to stroń od piw angielskich... tzn dobre są ale dla Ciebie mogą być strasznie gorzkie. Mały procent ale smak palonej kawy... nie pamiętam jak to się nazywało... ALE? Albo IPA... jakoś tak...
Dobra gołąbeczki... gadajcie tu sobie a ja idę dziergać inżynierkę bo już niewiele zostało (mam nadzieję) :D
Ostry600
22-02-2017, 02:10
spiritus dzięki za namiar. Sprawdzę jutro jak zaopatrzony jest monopol na osiedlu :-D
Ostry600 to może bardziej warto przyjechać na festiwal światła. Jest ciekawie. Ze mnie to w sumie taki średni łodzianin. Mieszkam tu od kilku lat...
To taki sam jak że mnie Gorzowiak - 5 lat tu mieszkam i jeszcze nic ciekawego nie znalazłem:)
Dziergac inzynierke - nie kumam. Chyba że to jakiś rodzaj kurtki na zimę:)
siemalysy
22-02-2017, 02:13
[MENTION=75537]...
Dobra gołąbeczki... gadajcie tu sobie a ja idę dziergać inżynierkę bo już niewiele zostało (mam nadzieję) :D
To tylko weny Tobie życzyć trzeba. Ja to już nawet nie pamiętam dokładnie o czym pisałem swoją :-D
To taki sam jak że mnie Gorzowiak - 5 lat tu mieszkam i jeszcze nic ciekawego nie znalazłem:)
Ja 2 lata dłużej. Żonę tu znalazłem :-P Jedyny plus i chyba dlatego zostałem w Łodzi. Wiele miejsc udało mi się odwiedzić, ale zostało jeszcze kilka do których muszę się wybrać.
hydra_ulik
22-02-2017, 11:02
To ja, od kilkudziesięciu lat do Gorzowa ze Szczecina jeżdżę na stadion Jancarza, żużel pooglądać, a Ty @Ostry600 (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=76718) powiadasz, że tam nic nie ma...?! :D Poszerz horyzonty...;)
Ostry600
22-02-2017, 11:26
To ja, od kilkudziesięciu lat do Gorzowa ze Szczecina jeżdżę na stadion Jancarza, żużel pooglądać, a Ty @Ostry600 (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=76718) powiadasz, że tam nic nie ma...?! :D Poszerz horyzonty...;)
Noo dobra. Nic poza żużlem. To nie moja bajka, za to do Szczecina jeżdżę oglądać wielkie żaglowce
Sinobrody
22-02-2017, 21:16
No nie, człowiek sobie 3 dni na forum nie zajrzy, a tu nowy rawek do popsucia :).
Już miałem narzekać, że znowu budynki, ale ta fota ma w sobie coś. Pobrałem, jak wyjdzie z tego coś podobnego do mojej wizji to dołożę swoje 0,03 zł do ilości prac :)
Ja coś tam już popaprałem... porawywołałem... ;) :mrgreen:
Jeszcze muszę wygenerować plika dodatka i wysłać... :)
Ostry600
24-02-2017, 14:17
No chyba coś tu zdechło. Może chociaż skrzynka Pana Kierownika jeszcze dycha? Jak tam - dużo czy MAO?
spiritus
24-02-2017, 15:04
No chyba coś tu zdechło. Może chociaż skrzynka Pana Kierownika jeszcze dycha? Jak tam - dużo czy MAO?
MAO....
pierwsza dycha dopiero
siemalysy
24-02-2017, 16:19
To rzeczywiście cienko :-( Na ferie większość wyjechała czy co?
Ostry600
24-02-2017, 18:20
Panie i Panowie!
Bardzo proszę wywoływać rawka w wysyłać do Pana Kierownika.
Dziękuję
Sinobrody
24-02-2017, 21:31
Chyba nie da rady, ten olej z foty wycieka na myszkę i kulka się ślizga po podkładce :D
siemalysy
24-02-2017, 21:35
Fagot podstaw jakiś pojemnik, będziesz mieć olej do frytek :-p Nic się nie zmarnuje ?
Ostry600
24-02-2017, 21:42
Oj tam Fagot nie marudź tylko myszkę przetrzyj i dawaj rawka na skrzynkę.
Sinobrody
24-02-2017, 21:44
Po głębokim zastanowieniu przetarłem myszke pilnikiem i praca już poszła. Mam nadzieję Ostry600 że nie będziesz zbytnio przerażony moją wizją Twojej foty :)
edit: siemalysy dobrze radził, jutro będa frytki na obiad ;)
Ostry600
24-02-2017, 21:47
Na pewno nie a wręcz przeciwnie. Bardzo jestem jej ciekaw.
Poza tym co by nie było zaprezentowałeś swoim czynem prawdziwie obywatelską postawę :)
spiritus
24-02-2017, 21:48
Fagot podstaw jakiś pojemnik, będziesz mieć olej do frytek :-p Nic się nie zmarnuje ������
A jak coś zostanie to chętnie przyjmę... po takiej ilości oleju zrobię kilkaset tys km klekotem :D
siemalysy
24-02-2017, 22:34
A jak coś zostanie to chętnie przyjmę... po takiej ilości oleju zrobię kilkaset tys km klekotem :D
Całkiem, całkiem pomysł (https://d-nm.ppstatic.pl/k/r/a7/5c/54b95b4870bdf_o.jpg?1420066800) ;-) Ja to z tego oleju frytki upiekłem bo w inny sposób by się nie przydał :-P
Poszło i moje.
Nie jestem zadowolony z tego "dzieła", ale niech tam.
Zawsze jeden gniot więcej, lepsza zabawa.:mrgreen:
spiritus
26-02-2017, 17:04
Ktoś jeszcze dołącza? :D
Może warto trochę jakąś tu dyskusję przeprowadzić? :D
eee... za długi czas na przyjmowanie prac rozleniwia eee...
siemalysy
26-02-2017, 17:11
Jeszcze 30 h do głosowania może się ktoś znajdzie jeszcze ? A ile na ten moment mamy prac kierowniku?
Moja wersja czeka na wysłanie, nie mogę się zebrać :)
spiritus
26-02-2017, 17:47
Jeszcze 30 h do głosowania może się ktoś znajdzie jeszcze ������ A ile na ten moment mamy prac kierowniku?
MAO! :P
Wiesz przecież :D
siemalysy
26-02-2017, 17:50
No tak, Tobie zawsze MAO ?
Ja też się dołączyłem, ale zapomniałem dodać formułki "Wyrażam zgodę na opublikowanie pliku XMP". Muszę zgłosić ponownie, czy jakoś inaczej można to zrobić?
Ostry600
26-02-2017, 21:10
U Kierownika MAO to jak pod trzydziestkę dobija :) ale chyba tym razem nie jest tak dobrze. Możliwe że przestraszyłem ludzi olejem kapiącym :(
Powiem wam że na tym zdjęciu to jeszcze nic. Już myślałem że jest lepiej z tą matrycą ale to tylko tak ładnie wyglądało na f4.
Kupiłem właśnie T 90 2.8 Makro i na f32 to jest dopiero rzeź....
Od razu zadzwoniłem do serwisu Nikona i powiedzieli że wymienią migawkę z filtrem w ramach sławetnej akcji serwisowej D600 ale nie wyobrażam sobie chwilowo życia bez mojej sześćsetuni
Zwłaszcza, że podobno w serwisie N się nie spieszą :(
Ja tak ciasno wykadrowałem, że plam nie było:mrgreen:
Opcja druga, straciłem wzrok...
Ostry600
26-02-2017, 21:27
Opcja druga, straciłem wzrok...
Było z Kierownikiem pić?? :) Chłop jest zaprawiony w bojach ale nie każdy tak potrafi....jak widać :) :)
siemalysy
26-02-2017, 21:38
...
Zwłaszcza, że podobno w serwisie N się nie spieszą :(
Ok. dwóch tygodni czekałem na realizację kalibracji w serwisie. 01.02 wysyłka, a 16.02 kurier dostarczył sprzęt do domu. Nie wiem jak to wygląda z akcją serwisową. Wysyłaj, da się przeżyć o ile nie zarabiasz za pomocą tej puchy ;-)
Ja ze wschodu, tak że ten...
Rękodzieło nie jest mi obce, choć sam nie tworzę:wink:
Ostry600
26-02-2017, 21:48
Za pomocą tej puchy obsługuje fotograficznie naszą firmę szkoleniową. Ale to nie jest największy problem. Mała Hanka jest codziennie o dzień starsza - dwa tygodnie to w takim wieku to prawdziwa dziura w życiorysie :)
Ale muszę powiedzieć że trochę mnie uspokoiłeś bo czytałem gdzieś na forum że co najmniej miesiąc ludziska czekają :)
siemalysy
26-02-2017, 21:55
Ostry600 u mnie była kalibracja body i obiektywów. U Ciebie wiele może zależeć od dostępności części. Myślę, że telefon/e-mail do serwisu wiele rozwieje.
Ps. Fakt. Mała Hania w domu to aparat potrzebny ;-)
spiritus
27-02-2017, 08:34
Ja też się dołączyłem, ale zapomniałem dodać formułki "Wyrażam zgodę na opublikowanie pliku XMP". Muszę zgłosić ponownie, czy jakoś inaczej można to zrobić?
Następnym razem wystarczy napisać ponownie maila. Teraz już sobie to odznaczyłem na mailu, że wyrażasz :)
Było z Kierownikiem pić?? :) Chłop jest zaprawiony w bojach ale nie każdy tak potrafi....jak widać :) :)
Ta Wy skąd wiecie, że wczoraj rządziłem ze znajomym? :D
Ludy powiem tak... bida..... dwóch dych ne ma :/
Za pomocą tej puchy obsługuje fotograficznie naszą firmę szkoleniową. Ale to nie jest największy problem. Mała Hanka jest codziennie o dzień starsza - dwa tygodnie to w takim wieku to prawdziwa dziura w życiorysie :)
Ale muszę powiedzieć że trochę mnie uspokoiłeś bo czytałem gdzieś na forum że co najmniej miesiąc ludziska czekają :)
A nie chcesz zakupić D300 i S17-50 jako backup? :D
Ostry600
27-02-2017, 14:46
Chciałbym spiritus ale mnie nie stać w tej chwili. Właśnie kupiłem T 90 2.8 a teraz jestem w trakcie zakupu N 14-24. Potem już tylko zęby w stół nie mówiąc o tym że i tak żona chce mnie z tym wszystkim na wycieraczkę wystawić:)
Fotografia to hobby dla ludzi w naprawdę trwałych związkach:)
kolorowooka
27-02-2017, 15:35
Polecialo ode mnie.
Rawek nie jest wcale taki cieknący olejem jak straszyliście.
spiritus
27-02-2017, 16:00
Chciałbym spiritus ale mnie nie stać w tej chwili. Właśnie kupiłem T 90 2.8 a teraz jestem w trakcie zakupu N 14-24. Potem już tylko zęby w stół nie mówiąc o tym że i tak żona chce mnie z tym wszystkim na wycieraczkę wystawić:)
Fotografia to hobby dla ludzi w naprawdę trwałych związkach:)
Haha :D
Noo cóż.... szkoda :D
spiritus
27-02-2017, 18:29
Czas ucieka niemiłosiernie, dzisiaj na skrzynce pojawiła się aż jedna praca... co tak suabo? :P
Dojdzie jeszcze trzy prace to w głosowaniu będzie można oddać o jeden głos WINCYJ :)
SerU
Dex
zbyszekD7000
Do roboty!!! :D
paparapa
27-02-2017, 20:10
A nie chodziło ci o Guinnessa ?
Janusz
siemalysy
27-02-2017, 20:25
A nie chodziło ci o Guinnessa ?
Janusz
Ale o co kaman? Że tak pozwolę się zapytać ? Rozmowa o browarze była kilka stron wcześniej... To o to chodzi?
Oh jooo... a moje za długo poleżało przed wysłaniem i teraz zauważyłem dopiero że zakwitło... ;) :lol: :lol: :lol:
siemalysy
27-02-2017, 20:35
Oh jooo... a moje za długo poleżało przed wysłaniem i teraz zauważyłem dopiero że zakwitło... ;) [emoji38] [emoji38] [emoji38]
Wiosna idzie, musi kwitnąć ?
Ostry600
27-02-2017, 21:25
Oh jooo... a moje za długo poleżało przed wysłaniem i teraz zauważyłem dopiero że zakwitło... ;) :lol: :lol: :lol:
Haha. Dobre. Chyba się kolega nad zagadką zamyslił:)
Obaczym jak "stemplowanie" innym poszło ;) :)
spiritus
27-02-2017, 21:44
Leniwce... chyba nici z tego o jeden więcej głosu :/
Mogę podrzucić drugą wersje.
Tak incognito:wink:
Dodaj punkt w regulaminie że Ci mniej leniwi od reszty mogą dwie prace wysłać, zaś "napaleni" na temat nawet trzy, będzie więcej ;) :)
spiritus
27-02-2017, 21:54
Dodaj punkt w regulaminie że Ci mniej leniwi od reszty mogą dwie prace wysłać, zaś "napaleni" na temat nawet trzy, będzie więcej ;) :)
Albo niech leniwce robią zrzuty na spirytus napędowy dla kierowników zabaw :D
spiritus
27-02-2017, 23:19
GŁOSOWANIE!!! (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=280048)