PDA

Zobacz pełną wersję : Pasek naramienny pod ciężki zestaw poszukiwany

Piechu
16-02-2017, 17:16
Witajcie,
szukam jakiegoś wytrzymałego i szerokiego paska pod Sigmę 150-600 S spiętą z m.in. D500. Tachanie takiego sprzętu na szyi nie ma sensu, już przy znacznie lżejszych zestawach dźwiganie aparatu na karku jest traumatycznym przeżyciem a co dopiero w przypadku takiego "potworka". Czy możecie polecić jakiś fajny pasek, może uprząż?
Bardzo chętnie poczytam Wasze propozycje.

Pozdrawiam

miro60
16-02-2017, 18:07
wejdź w ten system [http://peakdesign.pl/index.php/myportfolio/pasek-slide/]
będziesz zadowolony, mam 2 paski torbę plecak i jeszcze kilka drobniejszych elementów

Kojocisko
16-02-2017, 19:05
Zgadzam się z przedmówcą, rozważyłbym jeszcze pasek typu sling - np. rodzimego Reportera.

Piechu
16-02-2017, 19:17
Patrzyłem wcześniej na Peak Design Slide i o ile sam pasek robi wrażenie solidnego (wygląda jak pas bezpieczeństwa) o tyle już te cienkie sznureczki przy zapinkach oraz same zapinki (sugeruje się tylko tym co widziałem w internecie) nie robią wrażenia wytrzymałych. Może się mylę. Inną kwestią, która mnie nurtuje to jak z wygoda noszenia tak ciężkiego sprzętu jeśli ów pas bezpieczeństwa nie ma żadnej poduchy. Czy nie będzie się on przypadkiem wrzynał w ciało?
Co do Reportera. Nie znam ale przyjrzę się :)

Kojocisko
16-02-2017, 20:39
Ja najcięższe co noszę na PDS to D750+70-200/4. Pasek się nie wrzyna, jego szerokość naprawdę jest OK. Co więcej (choć tego nie widać), część naramienna jest usztywniona i czymś wypełniona, co dodatkowo zapobiega wrzynaniu się. Z kolei Reporter ma solidną poduchę naramienną.
Na stronie PD jest dokładny opis "sznureczków" - chyba faktycznie można na nich zawiesić lokomotywę (https://www.peakdesign.com/product/straps/anchor-links/). Producent twierdzi, że systemowa kotwiczka wytrzymuje 90kg (a używasz dwóch), a same sznureczki mają kolorowy system ostrzegający przed przetarciem. W używaniu system nie budzi u mnie obaw o brak solidności.

nikoniarz
16-02-2017, 20:42
Używam "podwójnego" Reportera na dwa zestawy (w sumie ponad 5 kg)- nie ma mowy o jakimkolwiek uwieraniu...

emet_b
16-02-2017, 20:58
Nabyłem ostatnio Blackrapid cross i choć cena jest przegieta, to nie żałuję ani złotówki. Bardzo wygodny, miękki, dobrze się układa. Polecam

Wysłane z mojego LG-H850 przy użyciu Tapatalka

esperal
16-02-2017, 21:37
Nie wiem czy uda Ci się znaleźć coś wygodnego do zestawu S150-600 I D500. Używam Duala Reportera i na dwa lżejsze zestawy świetnie się to sprawdza, lżejsze czyli do 2,5kg/stronę. Natomiast wspomniana Sigma Sport z moim głównym aparatem waży prawie 4,3kg i nie udało mi się tego powiesić tak żeby było wygodnie. Naprawdę inaczej zachowuje się ciężar równomiernie rozłożony na dwie strony niż jeden dyndający z boku kloc. Noszę w ręce za mocowanie statywowe.

Piechu
16-02-2017, 21:43
esperal Wierzę ale podejrzewam, że tak czy siak każde inne rozwiązanie niż pasek na szyję będzie o niebo wygodniejsze. Black Rapid Cross Shot wygląda ciekawie - podobają mi się stopery na pasku oraz gumowana część zapobiegająca przesuwaniu się całości choć z drugiej strony mocowanie w jednym punkcie jakoś mniej do mnie przemawia niż rozwiązanie dwupunktowe jak w przypadku np. Peak Design Slide. Bardzo dziękuję za podpowiedzi i wskazówki bo już mam mniej więcej obraz tego czego szukać.

ronin87
16-02-2017, 22:59
A ja używam tego typu

http://www.optyczne.pl/upload2/138294_ggs_f1_02.jpg

Bardzo fajne rozwiązanie z podpinką pod pachą - dzięki temu pasek się nie ślizga całą długością i nie ześlizguje się z ramienia, na ebay można kupić od 20-30 zł Używam głównie podczas wesel najczęściej z body FX + 24-35 / 70-200 + lampa czyli średnio około 2,5kg

hydra_ulik
17-02-2017, 01:00
Ja mam, co prawda parę kilo mniej, bo D500 używam z N24-70, ale Peak Design Slide daje radę! Pasek nie wżyna się w szyję, a tym bardziej w ramię. Rozumiem, że Twoje szkło to inna waga, ale jeśli chodzi o jakość wykonania i użytkowania, to tylko pogratulować. Polecam.

miro60
17-02-2017, 01:12
Szeroki Peak Design jest mega wygodny, wytrzymałość (nośność) tych klipsów to o ile pamiętam 50 kg, łatwość regulacji długości deklasuje wszystko inne co jest na rynku. Często używam lustrzanki do filmowania pasek wtedy przeszkadza
dwa kliki i nie ma paska. Pastylek mam więcej w tej chwili na tym systemie nosze d800, sonego a6500, lornetkę, i cokolwiek nowego kupię.
Mam też sigmę 150-600 ale bywa że wisi też nikkor 500 f4 VR. Chcesz nosisz jak zwykły pasek do aparatu, jak masz ochotę bez zdejmowania z szyi wydłużasz i przekładasz na biodro, zmeczy się jeden bark przekładasz ręce i masz na drugim itd.

hydra_ulik
17-02-2017, 01:33
[QUOTE=miro60;3817091 Chcesz nosisz jak zwykły pasek do aparatu, jak masz ochotę bez zdejmowania z szyi wydłużasz i przekładasz na biodro, zmeczy się jeden bark przekładasz ręce i masz na drugim itd.[/QUOTE]

Nie trzeba...:)
Wystarczy, że nie ściągnie uchwytu do statywu/monopodu, a zapnie klipsa na nim...;) Mega wygodny jest wtedy na ramieniu

mmluty
17-02-2017, 15:46
Miałem niedawno podobny dylemat z paskiem do T150-600 i wybrałem ostatecznie Peak Design. Krotko dlaczego taki wybór?
Dwa punkty mocowania i możliwość mocowania do płytki mocującej zamocowanej np. w monopodzie, co często wykorzystuję przy podchodzie.
Szybka i wygodna regulacja długości paska jedną ręką, co umożliwia zmianę sposobu noszenia aparatu "w locie" (na ramieniu przez szyję, na szyi lub na samym ramieniu)
Łatwość wypięcia paska z kotwiczek np. przy mocowaniu na statywie lub wkładaniu do torby czy plecaka.
Wydaje mi się, że zupełnie inne są w tym względzie potrzeby w sytuacji kiedy robimy reportaż w jednym miejscu (sala, dom weselny czy inna impreza), a zupełnie inne kiedy z obiektywem 150-600 i plecakiem musimy często przejść kilka kilometrów przez las. Jak na razie dla mnie PD jest do tego drugiego optymalny.

Piechu
24-02-2017, 17:16
Dzisiaj kupiłem Peak Design Slide. Wybierałem między nim a Blackrapid Cross Shot i Blackrapid Sport. Po przymierzeniu wszystkich, najlepiej (z podpiętym D500 s Sigmą 150-600 S) leżał właśnie Peak Design :) W przypadku PD aparat najlepiej przylega do ciała lufą skierowaną ku ziemi przez co nie dynda na lewo i prawo tak jak z podpiętymi Blackrapid.

Kojocisko
24-02-2017, 18:47
I musiałeś podjąć trudną decyzję wybierając jeden z trzech ślicznych kolorów :-). Życzę dużo frajdy z używania.

Piechu
24-02-2017, 19:21
Akurat tutaj decyzja była prosta i szybka - w grę wchodził tylko czarny ;)
I byłbym zapomniał - dziękuję wszystkim za konstruktywne rady i wszelkie polecenia. Bardzo pomogliście :)

Agnieszka76
19-07-2017, 11:38
Witam wszystkie Koleżanki i Kolegów.

Jest to mój pierwszy post więc proszę o wyrozumiałość. Proszę o wyjaśnienie kilku kwestii. Z góry dziękuję za pomoc.

Dwa punkty mocowania...

Nie jestem inżynierem... czy chodzi tylko o to, że zestaw "nie zerwie / wyrwie się" z punktu mocowania "tak łatwo" jak w przypadku jednego punktu mocowania? Bo przecież jeśli których z dwóch zaczepów puści, to i tak zestaw ląduje na ziemi!

możliwość mocowania do płytki mocującej zamocowanej np. w monopodzie, co często wykorzystuję przy podchodzie.

Proszę o wyjaśnienie jak to wygląda w praktyce (mocowanie)... trudno mi sobie wyobrazić jak wygląda wówczas mocowanie paska w tych dwóch punktach (? może jakieś zdjęcie podglądowe :)

Pozdrawiam :)
Agnieszka

Kojocisko
19-07-2017, 12:01
Koleżanko leniwa ;-) : https://www.peakdesign.com/product/straps/slide

Na zdjęciach jedna z kotew jest zaczepiona o płytkę Peakdesign zgodną z Arcaswisss. Służy ona do wpinania w uchwyt PD na szelce plecaka lub umożliwia wpięcie w statyw z mocowaniem zgodnym z arcaswiss. Bardzo wygodne, polecam.

Agnieszka76
19-07-2017, 12:30
Kojocisko,
dziękuję za odpowiedź. :) Teraz mam pewność co Autor miał na myśli!

Na zdjęciach jedna z kotew jest zaczepiona o płytkę Peakdesign zgodną z Arcaswisss.
Wzięłam zbyt dosłownie skrót myślowy Kolegi mmluty

możliwość mocowania do płytki mocującej zamocowanej np. w monopodzie, co często wykorzystuję przy podchodzie.

Zbyt dosłownie to potraktowałam. Właściwy tok myślenia… „możliwość mocowania do płytki mocującej, którą możemy zamocować np. w monopodzie, statywie (a nie podchod z body wpiętym w monopod)….
Przepraszam za złe zrozumienie tematu…

Pozdrawiam serdecznie :)
Aga

mmluty
22-07-2017, 19:40
Agnieszka76 przepraszam, że nie wszystko w moim poście było całkiem jasne, ale tutaj często operujemy pewnymi skrótami myślowymi bo inaczej posty musiałyby być długie, na to często brakuje czasu a najczęściej jest też zbędne. Dzięki Kujocisko wszystko się szybko wyjaśniło. Dodam tylko, że do noszenia jednego aparatu na pasku, tak jak pisali koledzy wcześniej, nie spotkałem podobnie wygodnego i uniwersalnego rozwiązania. Mogę też potwierdzić, że nawet z obiektywem dość ciężkim takim jak Tamron 150-600, aparat przewieszony przez ramię leży na biodrze jak colt w kaburze (dzięki zamocowaniu na jednym uszku aparatu i na płytce ARCA przykręconej do otworu statywowego w aparacie), a jeżeli zachodzi potrzeba, to jednym ruchem można zamocować pasek do drugiego uszka aparatu (dzięki kotwiczce) i powiesić na szyi.

Agnieszka76
22-07-2017, 22:24
mmluty wszystko jest OK. Jak na spokojnie przeczytałam w domu jeszcze raz Twój post, to stwierdziłam, że jestem „czepialska”, bo skróty są do przyjęcia… ale kobiety takie są z natury, że często łapią za słówka. :twisted:
Na swoje usprawiedliwienie zdradzę Wam, że czytałam Twój post w pracy na szybko … w stresie żeby nie być „przyłapaną”… wiem, wiem, to nie profesjonalne z mojej strony… ach te baby! :)

Niestety deficyt czasu po pracy zmusza czasem do taktyki: szybkie pytanie – prosta odpowiedź. A ponieważ nikogo nie stać na pomyłki lepiej spytać „pionierów” jakiś rozwiązań i rozwiać swoje wątpliwości niż się samej zdziwić i żałować! Dlatego bardzo dziękuję za wszelkie wyjaśnienia i pomoc.
Proszę jeszcze o wyjaśnienie jednej kwestii.
[QUOTE=mmluty;3817215] … Dwa punkty mocowania….
Ja interpretuję to tak, że „siły”, które mogłyby wyrwać punkt zaczepienia aparatu do paska rozkładają się na dwa punkty (są mniejsze) niż w przypadku jednego punktu mocowania, czy mam rację? Niezależnie od ilości punktów mocowania, jeśli któryś zawiedzie, to i tak zestaw ląduje na ziemi!

Serdecznie pozdrawiam,
Agnieszka

nikoniarz
23-07-2017, 01:36
Ja interpretuję to tak, że „siły”, które mogłyby wyrwać punkt zaczepienia aparatu do paska rozkładają się na dwa punkty (są mniejsze) niż w przypadku jednego punktu mocowania
Siła jest ciągle ta sama. A skoro rozkłada się na dwa punkty (lub więcej) to każdy z nich jest odpowiednio mniej obciążony.

Niezależnie od ilości punktów mocowania, jeśli któryś zawiedzie, to i tak zestaw ląduje na ziemi!
Skoro któryś z punktów zawiedzie, to zestaw trzyma się na innych, więc niekoniecznie ląduje na ziemi. Gdyby tak miało się zdarzyć, to musiałyby zawieść wszystkie punkty mocowania. Gdzie tu jakakolwiek logika w Twojej interpretacji???

kontradmiral86
23-07-2017, 08:27
Siła jest ciągle ta sama. A skoro rozkłada się na dwa punkty (lub więcej) to każdy z nich jest odpowiednio mniej obciążony.
Czyli sila dzialajaca na jeden punkt jest mniejsza.

Skoro któryś z punktów zawiedzie, to zestaw trzyma się na innych, więc niekoniecznie ląduje na ziemi. Gdyby tak miało się zdarzyć, to musiałyby zawieść wszystkie punkty mocowania. Gdzie tu jakakolwiek logika w Twojej interpretacji???
Jesli aparat jest przewieszony przez szyje lub ramie to wystarczy, ze jeden z punktow zawiedzie i aparat laduje na ziemi. To akurat bardzo logiczne.

nikoniarz
23-07-2017, 10:35
Czyli sila dzialajaca na jeden punkt jest mniejsza.
Jak widzisz możesz się mylić. Kwestia jak to jest rozwiązane. U mnie obciążony jest tylko jeden punkt mocowania. Drugi, dodatkowy zaczyna być obciążony w momencie gdy ten główny zawiedzie.

Jesli aparat jest przewieszony przez szyje lub ramie to wystarczy, ze jeden z punktow zawiedzie i aparat laduje na ziemi. To akurat bardzo logiczne.
Jak wyżej- nie ma to znaczenia póki nie zerwie się sama szelka/pasek. A nie o szelce/pasku mówimy tylko o punktach mocowania.
Już kiedyś pisałem w innym wątku- wypiął mi się kiedyś jeden zestaw który przez nieuwagę źle zapiąłem do bloczka. Gdyby nie dodatkowy punkt mocowania całość poleciała by na ziemię.

https://dl.dropboxusercontent.com/s/gtqg5gnjk4xpow0/WP_20170723_10_19_05_Raw.jpg?dl=0
źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/s/gtqg5gnjk4xpow0/WP_20170723_10_19_05_Raw.jpg?dl=0)

kontradmiral86
23-07-2017, 13:16
Jak widzisz możesz się mylić. Kwestia jak to jest rozwiązane. U mnie obciążony jest tylko jeden punkt mocowania. Drugi, dodatkowy zaczyna być obciążony w momencie gdy ten główny zawiedzie.

Ale to Ty napisales: "to każdy z nich jest odpowiednio mniej obciążony". Czyli na kazdy dziala mniejsza sila.

Jak wyżej- nie ma to znaczenia póki nie zerwie się sama szelka/pasek. A nie o szelce/pasku mówimy tylko o punktach mocowania.
Już kiedyś pisałem w innym wątku- wypiął mi się kiedyś jeden zestaw który przez nieuwagę źle zapiąłem do bloczka. Gdyby nie dodatkowy punkt mocowania całość poleciała by na ziemię.
Rzeczywiscie jezeli aparat jest tak zamocowany jak na Twoim zdjeciu to masz jak najbardziej racje. Notabene calkiem dobry patent.
W sytuacji jak na ponizszym zdjeciu, a o takiej myslala zapewne Agnieszka76, aparat laduje na ziemi.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://peakdesign.pl/wp-content/uploads/2016/03/15629218760_673d8c2044_o-960x641.jpg)

nikoniarz
23-07-2017, 13:41
Ale to Ty napisales: "to każdy z nich jest odpowiednio mniej obciążony". Czyli na kazdy dziala mniejsza sila.
Mój błąd, nie do końca odpowiednio się wyraziłem. U mnie dodatkowy punkt mocowania (ten zabezpieczający) jest na tyle mało obciążony, że uznałem iż obciążenia na nim nie ma (pasek nie jest napięty). Taki skrót myślowy z mojej strony.

Rzeczywiscie jezeli aparat jest tak zamocowany jak na Twoim zdjeciu to masz jak najbardziej racje. Notabene calkiem dobry patent.
W sytuacji jak na ponizszym zdjeciu, a o takiej myslala zapewne Agnieszka76, aparat laduje na ziemi.

źródło (http://peakdesign.pl/wp-content/uploads/2016/03/15629218760_673d8c2044_o-960x641.jpg)

Nie wiem jaki sposób mocowania miała na myśli. Ja ze swojej strony podałem bezpieczny przykład mocowania sprzętu który warto rozważyć.

- - - - kolejny post - - - - - -

Mój błąd, nie do końca odpowiednio się wyraziłem. U mnie dodatkowy punkt mocowania (ten zabezpieczający) jest na tyle mało obciążony, że uznałem iż obciążenia na nim nie ma (pasek nie jest napięty). Taki skrót myślowy z mojej strony.

Czegokolwiek by nie miała na myśli, to ja ze swojej strony podałem bezpieczny przykład mocowania sprzętu który warto rozważyć.

Kojocisko
23-07-2017, 14:12
Sorry, gadacie bez składu i porównujecie dwa, zupełnie inne metody mocowania paska.

Na zdjęciach nikoniarza jest reporterski pasek typu slide, w którym słabym punktem jest śruba wkręcana w mocowanie statywowe. Ta śruba może się wykręcić, więc stosuje się dodatkowy pasek łączący uszko w korpusie z pasem nośnym. To potrzebne zabezpieczenie i już mnie uratowało w moim Reporterze.

Paski PD są nietypowym slidem, moim zdaniem przy ich stosowaniu jest mniejsza szansa o utratę jednego z punktów mocujących. A ponieważ pasek nie tworzy zamkniętej pętli, więc nie ma możliwości zastosowania patentu zabezpieczającego z typowych pasków typu slide. Koniec wywodu.

nikoniarz
23-07-2017, 14:21
A widzisz, mnie za to śruba nigdy się sama nie odkręciła...

Kojocisko
23-07-2017, 14:44
Jak korzystasz ze statywu, to może się zdarzyć, że nie dociągniesz śruby przy ponownym montażu. Płytka jest zwykle dobrze dociągnięta kluczem, jest mocowana na stałe i ma większą powierzchnię styku, ma więc mniejsze szanse na obluzowanie.
Pomyślałem, że jeżeli ktoś by chciał zrobić dodatkowe zabezpieczenie do pasków PD, to wystarczy połączyć kawałkiem cienkiej linki plastikowe mocowanie kotwic. Wtedy pasek będzie tworzyć zamkniętą pętlę i dalej będzie utrzymywać aparat po utracie jednej z kotwic. Ale jak pisałem - IMO PD oferuje bardzo pewne mocowanie aparatu.

nikoniarz
23-07-2017, 14:52
Jeśli korzystam ze statywu to mam przykręconą płytkę, jeśli idę na reportaż mam dokręconą śrubę również na tyle mocno by się nie odkręciła sama. W wątku padły konkrety odnośnie noszenia aparatu na pasku i padły wątpliwości w kwestii "puszczenia" jednego z punktów mocowania. Dlatego podałem swój przykład jako pewny sposób przenoszenia sprzętu. Nigdzie nie neguję sensowności użycia rozwiązań PD, a jedynie przytaczam plusy rozwiązań RS.

Kojocisko
23-07-2017, 15:12
Osobiście uważam, że wybór pomiędzy rozwiązaniami jest .... trudny. Zwłaszcza, że da się zaadoptować pasek typu slide do mocowania za płytkę.
U mnie zadecydował m.in. rozmiar paska po odczepieniu i zwinięciu.

mmluty
23-07-2017, 15:42
Proszę jeszcze o wyjaśnienie jednej kwestii.

Ja interpretuję to tak, że „siły”, które mogłyby wyrwać punkt zaczepienia aparatu do paska rozkładają się na dwa punkty (są mniejsze) niż w przypadku jednego punktu mocowania, czy mam rację? Niezależnie od ilości punktów mocowania, jeśli któryś zawiedzie, to i tak zestaw ląduje na ziemi!

Koledzy już napisali chyba wszystko na temat "lądowania na ziemi" ja chciałbym jednak zwrócić uwagę na inną różnicę pomiędzy systemem PD i Reportera. W Reporterze drugie mocowanie (do uszka aparatu) jest zabezpieczeniem, natomiast pomijając kwestie ewentualnego bezpieczeństwa, a patrzą na to z punktu wiszenia wygody noszenia aparatu na pasku, pasek obydwoma końcami jest zamocowany do śruby statywowej, czyli w jednym punkcie i to miałem na myśli. Natomiast w PD pasek jest zawsze mocowany w dwóch różnych miejscach na korpusie. Możemy szybko wybrać dwa z trzech punktów mocowania (dwa uszka i śruba statywowa). Dla mnie z punktu widzenia wygody noszenia aparatu jest to ogromna różnica, ponieważ aparat zamocowany jednym końcem paska do uszka, a drugim do śruby statywowej, stabilnie przylega do biodra nawet w czasie szybkiego poruszania się z długim obiektywem w marszu lub nawet marszobiegu. W podobnej sytuacji, na pasku typu Reporter aparat zachowuje się bardziej jak koniec wahadła (po prostu dość mocno na nim dynda).

nikoniarz
23-07-2017, 16:09
W Reporterze (...) pasek obydwoma końcami jest zamocowany do śruby statywowej, czyli w jednym punkcie i to miałem na myśli. Natomiast w PD pasek jest zawsze mocowany w dwóch różnych miejscach na korpusie.

mmluty, nie wiem czy Cię dobrze zrozumiałem, ale w RS pasek jest mocowany w dwóch różnych miejscach- śruba i ucho.

mmluty
23-07-2017, 19:06
Wyraźnie nie potrafię wytłumaczyć sedna tej różnicy, chyba najlepiej posłużyć się filmikiem który pokazuje jak aparat układa się na korpusie fotografa przy różnych mocowaniach tego paska do aparatu.
https://www.youtube.com/watch?v=M7OMsCh9S5c

Znalazłem jeszcze jeden filmik gdzie w pewnym momencie jest dokładniej pokazane co miałem na myśli. Dokładnie od drugiej minuty.
https://www.youtube.com/watch?v=UVMP8knQhHU

emet_b
23-07-2017, 22:29
Mam peak design, mam blackberry rapid , mam szelki reportera i skóra oraz Spider holster pro.
Najmniej wygodny jest dla black rapid. Peak design wygodny ładny. Szelki repo spoko, natomiast dobre skórzane wygodniejsze. Dlaczego mnie ideałem jest Spider holster, ale drogi i raczej pod duże zestawy.

Wysłane z mojego HUAWEI CAN-L11 przy użyciu Tapatalka

Agnieszka76
24-07-2017, 22:39
W sytuacji jak na poniższym zdjęciu, a o takiej myślała zapewne Agnieszka76, aparat ląduje na ziemi.

Dokładnie o takiej sytuacji myślałam, nb. tożsama sytuacja jak w przypadku punktów: uszko – płytka ARCA.

Koledzy już napisali chyba wszystko na temat "lądowania na ziemi"

Bardzo dziękuję. Wszystko mi się rozjaśniło… „Jasność, widzę jasność!” :D

Natomiast w PD pasek jest zawsze mocowany w dwóch różnych miejscach na korpusie. Możemy szybko wybrać dwa z trzech punktów mocowania (dwa uszka i śruba statywowa). Dla mnie z punktu widzenia wygody noszenia aparatu jest to ogromna różnica, ponieważ aparat zamocowany jednym końcem paska do uszka, a drugim do śruby statywowej, stabilnie przylega do biodra nawet w czasie szybkiego poruszania się…
Dla mnie komfort jest równie ważny jak prostota rozwiązań, jakość i wygląd. Dlatego mój wybór teraz jest oczywisty. Bardzo dziękuję Koledzy za pomoc i cierpliwość.

Pozdrawiam :wink:
Agnieszka

Agnieszka76
16-08-2017, 11:42
No i stała się jasność :)

Pasek na szyję Peak Design SLIDE zagościł na dobre i został ze mną. Jestem bardzo zadowolona z zakupu. Mam tylko jedną wątpliwość... czy mogę bezpiecznie kotwicę "zakotwić" o pierścień zamocowany na śrubie płytki Manfrotto 200PL RC2 Q2 czy lepiej "bezpieczniej" wyposażyć się w inną płytkę? Płytka standard PD z zestawu nie pasuje do adapteru do głowic Manfrotto (jest za mała - nie blokuje się)! :-| Zastanawia mnie czy pierścień "nie wysunie się" ze śruby. Próbowałam go wyjąć ale nie mam tyle siły... wydaje się, że dobrze "siedzi". Czy ktoś miał przyjemność sprawdzić jak on jest zamocowany (może jest to konstrukcja zamknięta), może komuś wysunął się albo zszedł ze śruby?

Dziękuję za wszelkie sugestie.

Pozdrawiam,
Agnieszka :)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/08/MRARAlHTfVa-1.jpg?v=2
źródło (http://s1.tufotki.pl/2017/08/16/MRARA-lHTfVa.jpg?v=2)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/08/url-1.jpg
]źródło (http://s1.tufotki.pl/2017/08/16/MRARA-2I6NBq.jpg?v=2[/url)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/08/url-2.jpg
]źródło (http://s1.tufotki.pl/2017/08/16/MRARA-0vld0I.jpg?v=2[/url)

emet_b
16-08-2017, 11:44
nie bój się o płytkę manfrotto-ja na niej przez 2 lata nosiłem D700+grip+szkła f/2.8+PKP+SB910 na szelkach, nigdy się nie poluzowała itp.
Peak design slide także mam na niej zamontowana jak Ty masz- nie sprawia problemów.

Agnieszka76
16-08-2017, 12:14
Peak design slide także mam na niej zamontowana jak Ty masz- nie sprawia problemów.

emet_b bardzo Ci dziękuję. Skoro masz tak samo zakotwioną kotwicę, to bardzo mnie uspokoiłeś. Nie bałam się o poluzowanie... to miałam już sprawdzone wielokrotnie - "0" problemów!

Pozdrawiam :)
Agnieszka

Zdebik
16-08-2017, 12:30
Ja uzywam czegos takiego, ten drut w manfrotto to jednak nic szczegolnego.

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/08/b6df89f804e7e246b9f8a7f848a96dca-1.jpg
źródło (https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170816/b6df89f804e7e246b9f8a7f848a96dca.jpg)

Na tym nosilem 70-200 2.8 ii z 5d3 (grip dwie baterie) i 600ex z dawalo rade.

nikoniarz
16-08-2017, 17:29
Ja uzywam czegos takiego, ten drut w manfrotto to jednak nic szczegolnego.

https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170816/b6df89f804e7e246b9f8a7f848a96dca.jpg
źródło (https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170816/b6df89f804e7e246b9f8a7f848a96dca.jpg)

Na tym nosilem 70-200 2.8 ii z 5d3 (grip dwie baterie) i 600ex z dawalo rade.

Tyle, że tutaj też masz drucik na którym "wisi" ucho...

Zdebik
16-08-2017, 17:35
Tyle, że tutaj też masz drucik na którym "wisi" ucho...

jak zwykle diabel tkwi w szczegolach

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/08/man_zpsqdjdc5nj-1.jpg
źródło (http://s322.photobucket.com/user/chinaindustrialgroup/media/man_zpsqdjdc5nj.jpg.html)

juz o jakosci nawet nie bede pisal.

nikoniarz
16-08-2017, 17:39
jak zwykle diabel tkwi w szczegolach

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/08/man_zpsqdjdc5nj-1.jpg
źródło (http://s322.photobucket.com/user/chinaindustrialgroup/media/man_zpsqdjdc5nj.jpg.html)

juz o jakosci nawet nie bede pisal.

Domyślam się jak w obu "systemach" jest to rozwiązane. Ale nie sądzę, by Manfrotto zrobiło coś, co ryzykuje rozbiciem sprzętu...

Zdebik
16-08-2017, 17:41
Domyślam się jak w obu "systemach" jest to rozwiązane. Ale nie sądzę, by Manfrotto zrobiło coś, co ryzykuje rozbiciem sprzętu...Manfrotto zrobilo pokretlo, nikt nie myslal tam pewnie, ze cos bedzie na tym wisialo. Dlatego Blackrapid sprzedaje ta srube.