PDA

Zobacz pełną wersję : Problem z Nikon D40X

Ponyta
15-02-2017, 20:10
Witam,
Mam Nikona d40x kupionego ok 10 lat temu. Ostatnio pojawił się problem z robieniem zdjęć. Sytuacja wygląda tak, że gdy chcę zrobić zdjęcie to się nie da. Aparat wydaje dźwięk tak jakby chciał to zdjęcie zrobić, a nie może. Na trybie A nie chce robić zdjęć i nie umie ostrości złapać, a na M jest ten sam problem (moim zdaniem nie powinno tak być bo przecież na tym trybie zrobi zdjęcie nawet jak nie ma ostrości) Nie wiem w czym jest problem i z góry dziękuję za jakąkolwiek odpowiedź. Pozdrawiam.

Studio5s
16-02-2017, 11:29
Witam, a na wyświetlaczu nie ma żadnej informacji o jakimś błędzie?
Najprawdopodobniej jest problem z mechanizmem przysłony a ściślej mówiąc z silnikiem.
Trochę dziwny ten fakt z wybieraniem ostrości ale może lustro pozostało w nieokreślonej pozycji.

sl011
16-02-2017, 12:56
Tryb M (ten na kółku MASP) nie ma nic wspólnego z działaniem AF.
Aby wykluczyć wpływ AF na działanie aparatu, to wyłącz AF w menu aparatu i/lub włącz priorytet migawki zamiast priorytetu ostrości w ustawieniach AF (o ile takie ustawienie jest dostępne w D40x).

Ponyta
17-02-2017, 18:22
Nie wyświetla się żaden błąd. Sprawdziłam ile zdjęć już zostało nim zrobione i wyszło, że 44 421. Ja się kompletnie nie znam na tym sprzęcie bo dla mnie ważne było, że robi zdjęcia i tyle.

- - - - kolejny post - - - - - -

nie widzę takich ustawień, jest tylko "Tryb wyboru pola AF "

stachmuszel
17-02-2017, 21:17
Rozumiem, że piszesz o trybach A i M na kółku wyboru trybów na korpusie? Czy może A i M na obiektywie?

Ponyta
17-02-2017, 21:26
o tym co na obiektywie :)