PDA

Zobacz pełną wersję : Proszę o pomoc w doborze obiektywu

Koyoooo
14-02-2017, 20:40
Dzień dobry.
Mam mały problem z dobraniem obiektywu do nagrywania i potrzebuje rady od osoby która zna się na tym.
Zaczynając od początku. Aktualnie posiadam Nikona D5300 z obiektywem kitowym 18-55. Interesuje się nagrywaniem i montowaniem rzeczy które nagram (traktuje to jako hobby).
Ale czuje że czegoś mi w tym wszystkim brakuje, to znaczy obiektywu (chyba) ponieważ jak jeżdżę na wakacje na wycieczki itp. i chce zrobić ujęcia rynku to mam tak jakby za mało miejsca (chodzi mi o to że chciałbym więcej pokazać w kadrze)
I tak reasumując potrzebuje obiektywu szeroko kątnego (lub inny) który pozwoli mi pokazać więcej.

Proszę o pomoc i o wyrozumiałość ponieważ nie siedzę jeszcze dobrze w tych tematach wcześniej kręciłem kamerkami sportowymi...

Budżet ok: 1000-1300zł (zawsze można dołożyć)

PS: również fascynują mnie timelapsy i chciałbym robić je nocą jak i w dzień (ale to mało ważne)

zvierzak
14-02-2017, 20:46
Z tym budżetem to chyba zostaje sigma 10-20 by było szerzej

kurako92
14-02-2017, 21:11
Albo tokina 11-16

Koyoooo
14-02-2017, 23:16
Jeśli chodzi o te obiektywy to tylko używane bo cena jak patrzyłem wacha się od 1800 do 2200. Albo na coś innego patrzyłem ale wątpię...
Jeszcze jedno a obiektywy stało ogniskowe nie są tańsze trochę?

adamoff
17-02-2017, 15:22
Nie ma reguły, zależy od marki i jakości. Ale przyjęło się że zmienno-ogniskowe obiektywy są troszkę droższe ( najdroższe są teleobiektywy jak coś :)). Sigma to bardzo dobra firma i ich obiektywy za tanie nie będą nawet jesli chodzi o używane.

Koyoooo
17-02-2017, 15:35
Ok dzięki wielki zdecydowałem się dozbierać do sigmy i zakupie ten sprzęt i jeszcze jedno pytanie. Czy do rb zdjęć nocą tystarczy mki ten obiektyw? Chodzi mi o rb timelapsów i czy ten kadr będzie w miarę duży.