Zobacz pełną wersję : Nagroda World Press Photo 2016
Dawniej wystarczyło wyciągnąć z plecaka brudnego pluszaka albo bucik dziecka i zrobić mu zdjęcie w ruinach wojennych, teraz trzeba polowac na zabójców.
https://media.npr.org/assets/img/2016/12/19/ap_16354618219505_custom-25b70ac08c389f5a76c53755351c520cae1b6b2c-s800.jpg
źródło (https://media.npr.org/assets/img/2016/12/19/ap_16354618219505_custom-25b70ac08c389f5a76c53755351c520cae1b6b2c-s800.jpg)
spiritus
13-02-2017, 14:06
Przynajmniej 100% naturalne :D
krzysztofz24
13-02-2017, 14:18
Jesli to ma byc dyskusja o tym zdjeciu to forma tematu jest ok.
Ale jesli o Word press photo jako calosci i m.in o tym zdjeciu to zdecydowanie w pierwszym poscie powinien byc link do galerii nagrodzonych prac.
+1
Btw mogę prosić przykład nagrodzonego zdjecia z podrzuconym pluszakiem.. ?
https://www.worldpressphoto.org/collection/photo/2017
Komplet zdjęć.
+1
Btw mogę prosić przykład nagrodzonego zdjecia z podrzuconym pluszakiem.. ������
70-80% nagrodzonych zdjęć w konkursach foto to żenująco słabe zdjęcia z dopisaną ckliwą historyjką na poziomie średnio rozgarniętej nastolatki.
70℅-80℅? Jak to wyliczyłeś? ?
Naliczyłem 46 zwycięskich zdjęć czyli około 30 z nich jest żenujących?
Leci w lewo.
Akurat to, że zdjęcie z tej sytuacji i to w takiej pozie wygra albo będzie bardzo wysoko było prawie pewne.
Akurat to, że zdjęcie z tej sytuacji i to w takiej pozie wygra albo będzie bardzo wysoko było prawie pewne.Tylko to jest smutne, że zdjęcia jest wysoko ze względu nie na "walory zdjęciowe" ale dlatego, że tam był fotograf i nie bał się zrobić tego zdjęcia. To wszystko.
Przeleciał pewnie serią z przyzwyczajenia, mpx dużo, to było z czego cropować... Akurat to zdjęcie trochę mnie rozczarowuje.
Rozumiem, że w dużym stopniu w zdjęciach tego typu liczy się być w odpowiednim miejscu w odpowiednim czasie i tego mu odmówić nie można, ale to zdjęcie jest dla mnie miałkie pod względem fotograficznym...
krzysztofz24
14-02-2017, 09:43
Ale walory/technikalia zdjeciowe sa bez znaczenia sa marginalne, tu ma byc uchwycona chwila.
Szum i ostrosc sie nie licza i w ktora strone leci. Mozna sie zastanowic czy mala GO by nie byla na miejscu.
Dla mnie w takiej fotografi liczy sie uchwycenia momentu albo niesamowity zmysl artystyczny badz wrazliwosc zeby dostrzec cos na pozor niedostrzegalnego...i uchwycic to na zdjeciu.
Im dluzej patrze na to zdjecie tym bardziej jestem na tak, zdjecie ma niesamowity ladunek emocjonalny. I jest TEN moment....
Nie ma exifa... ;) :mrgreen:
krzysztofz24
14-02-2017, 10:13
Co za wredna loza szydercow;-)
Niech już będzie że zdjęcie spodobało się oceniającym bo to jednak "press photo" ale wywiad z tym fotografem był na zasadzie że zaryzykował życiem żeby utrwalić zmiany jakie zachodzą na świecie bla bla bla...
Tylko to jest smutne, że zdjęcia jest wysoko ze względu nie na "walory zdjęciowe" ale dlatego, że tam był fotograf i nie bał się zrobić tego zdjęcia. To wszystko.
Ono jest wzorcowe. Ikoniczne. Przepełnione walorami, pod każdym względem.
Przedstawia morderstwo polityka(historyczność) - mamy śmierć(metafizyka). Jedyne w swoim rodzaju, zrobione tuż po fakcie, na miejscu, tak bardzo z bliska że aż surrealne. Być w odpowiednim miejscu w odpowiednim czasie toż to dla wielu definicja dobrej fotografii! Mamy kata i ofiarę, kadr fantastyczny, do tego graficzny, czarne na białym, dynamiczna poza - przecież momentalnie powstały z niej memy. To zdjęcie obiegło cały świat. Fotografia prasowa, która wyszła po za newsy.
A jeszcze mamy relację sam na sam: morderca - fotograf, morderca - odbiorca. W internecie tylu kozaków ;-) , a ja na miejscu fotera był bym przerażony i bardzo zaimponowała mi jego zimna krew. W końcu to z otwarcia galerii a nie oblężenia Aleppo. A jako odbiorca, oglądacz szokuje mnie ta bliskość z mordercą, wrażenie niemożności schronienia(małe pomieszczenie, brak innych ludzi w kadrze).
Pisząc to wszystko jeszcze bardziej doceniam geniusz prostoty tego zdjęcia :-)
Tylko to jest smutne, że zdjęcia jest wysoko ze względu nie na "walory zdjęciowe" ale dlatego, że tam był fotograf i nie bał się zrobić tego zdjęcia. To wszystko.
ale akurat w tym temacie, jak w zadnym innym "dlatego, że tam był fotograf i nie bał się zrobić tego zdjęcia" jest wlasnie kwintesencja sukcesu. to sie nazywa reportaz, nie fotografia studyjna
zreszta, jako landszafciarz wszelkie teksty o "dlatego, że tam był fotograf" ogolnie uwazam za zenujace. bo to jest ogromna skladowa sukcesu "widoczku" i gros pracy fotografa, zeby wiedziec gdzie i kiedy pojechac...
Bez przesady. Wiedział? Że kogoś ważnego zamordują? Zresztą, nawet gdyby tak było ;) to to nic nie zmienia.
Taki mamy głupi świat, że są równi i równiejsi. Na świecie ginie dziennie mnóstwo ludzi. Jeśli już musi to WPP wygrywać ciagle śmierć, śmierć, śmierć to niech częściej to zdjęcia ma jakiś wydźwięk społeczny, niesie jakieś przesłanie.
Bez przesady. Wiedział? Że kogoś ważnego zamordują? Zresztą, nawet gdyby tak było ;) to to nic nie zmienia.
Taki mamy głupi świat, że są równi i równiejsi. Na świecie ginie dziennie mnóstwo ludzi. Jeśli już musi to WPP wygrywać ciagle śmierć, śmierć, śmierć to niech częściej to zdjęcia ma jakiś wydźwięk społeczny, niesie jakieś przesłanie.
a to juz osobna kwestia. i ja tez nie mam nadmiernych oczekiwan od tego rodzaju konkursow. 90% ich repertuaru to trupy, Murrica ( http://i.imgur.com/MIjWKXN.jpg ), siakas wojna, katastrofa naturalna, ...
To ja Wam powiem, że może i zdjęcia w formie dokumentu trzymają "jakiś" tam poziom, ale to co przedstawiają to jasno pokazuje jak nisko ludzkość upadła w XXI w. Ktoś kto by z mediów nie korzystał i nagle zobaczył tylko taki materiał to by pomyślał ze na świecie jest tylko wojna....to jest chore !!! i to się widać najlepiej sprzedaje...upadek mentalny Panowie.
Nie ma co płakać nad upadkiem i naszymi czasami, co prawda "kiedyś" to już z definicji było lepiej, a dziś to tylko upadek i zgnilizna, ale jak by nie patrzeć to zwycięskie zdjęcie w 1961 roku przedstawia praktycznie to samo, tylko ofiara jeszcze nie zdążyła upaść, a w późniejszych latach też trup się ściele gęsto.