PDA

Zobacz pełną wersję : D610 - AF celuje w tło + update puszki

Dominikt
13-02-2017, 00:37
Cześć,

od dłuższego czasu pracuję na D610 (głównie reportaże z eventów). Niestety nie jestem w stanie określić, od kiedy istnieje problem się pojawił, ale w 50-70% przypadków AF celuje w tło. Sytuacja ma miejsce w różnych warunkach.

Dotyczy to przede wszystkim współpracy ze szkłami:
- Nikon 24-70mm 2.8 VR II
- Nikon 14-24mm 2.8
- Nikon 50mm 1.4
Problem z AF nie pojawia się z podpiętymi:
- Sigma 70-200mm vr
- Sigma 24mm 1.8
AF celuje bezproblemowo podczas korzystania z LiveView - gdyby ktoś mógłby mi to wytłumaczyć, byłbym wdzięczny.

1) Po pierwsze, chciałbym rozwiązać powyższy problem. Czy ktoś z Was miałby jakieś sugestie?

2) Po drugie D610 stanie się puszką zapasową, bo szukam upgradu. Priorytety dla mnie to celny AF i względnie wysokie użyteczne ISO. Górną granicę cenową wyznacza D8xx.

Z góry dziękuję za poświęcony czas!

Pozdrawiam!

Godrick
13-02-2017, 01:58
Body wraz ze szkłami systemowymi na kalibracje do Wawy ;) Co do pytania drugiego - D750

Zelber
13-02-2017, 03:22
Co rozumiesz przez celuje na tło?
Tło jest idealnie ostre, czy ostrość znajduje się gdzieś pomiędzy tłem a obiektem?

karad
13-02-2017, 03:53
Witam . To body posiada taki af , że aby uzyskać ostrość w wyznaczonym miejscu musi mieć kontrastowy punkt . Taka uroda tego body . Z doświadczenia - 2 body 610 , przebieg łączny ok, 150000 . Dla mnie idealnym punktem jest oko fotografowanej osoby . Jeśli BF to wysyłaj do serwisu . Ja parę dni temu wysłałem jedno body z 50 f 1,8 g . Po 2 tygodniach wrócił z wyczyszczoną matrycą za 140 zł . , kalibracją body i nikkora za free . Pozdrawiam

Dominikt
13-02-2017, 12:28
Body wraz ze szkłami systemowymi na kalibracje do Wawy ;) Co do pytania drugiego - D750

Dzięki.
- Do Wawy, to znaczy?
- Czy pracowałeś na D750? Jeśli tak, to: jaki rodzaj fotografii, co mógłbyś mi powiedzieć o jego AF w kontekście mojego problemu?

- - - - kolejny post - - - - - -

Co rozumiesz przez celuje na tło?
Tło jest idealnie ostre, czy ostrość znajduje się gdzieś pomiędzy tłem a obiektem?
Tło jest idealnie ostre. Ignoruje obiekt (w większości sytuacji dystansowych) i dobiera na tło.

To body posiada taki af , że aby uzyskać ostrość w wyznaczonym miejscu musi mieć kontrastowy punkt . Taka uroda tego body . Z doświadczenia - 2 body 610 , przebieg łączny ok, 150000 . Dla mnie idealnym punktem jest oko fotografowanej osoby . Jeśli BF to wysyłaj do serwisu . Ja parę dni temu wysłałem jedno body z 50 f 1,8 g . Po 2 tygodniach wrócił z wyczyszczoną matrycą za 140 zł . , kalibracją body i nikkora za free .
Dzięki! Właśnie to chyba nie jest typowy BF. Celuje dokładnie w tło, a nie gdzieś za obiekt. Pytania do Ciebie:
- wspominając o oku fotografowanej osoby, masz na myśli, że jest to dla Twojego D610 najbardziej kontrastowy punkt i wtedy AF działa najskuteczniej, czy po prostu traktujesz oko jako najczytelniejszy punkt odniesienia?
- czy w kontekście czułości AF na kontrast, odczuwasz jakąś różnicę w zależności od tego, z którego punktu korzystasz? Zwykle korzystasz z różnych AF, czy raczej AF + rekompozycja?
- czy, wysyłając do serwisu, ma znaczenie, jakie wyślę im obiektywy? Żaden / jakolwiek / najczęściej używany / najlepiej wszystkie? Z jakiego serwisu korzystasz?
Dzięki i pozdrawiam!

Zelber
13-02-2017, 13:22
Z jakiego trybu AF korzystasz?

Dominikt
13-02-2017, 13:44
Z jakiego trybu AF korzystasz?

Ręczny wybór pola, single (nie ciągły). Nie pamiętam jak to się dokładnie nazywa zgodnie z nomenklaturą, ale chyba wiesz o co mi chodzi:)

Zelber
13-02-2017, 14:27
Zacząłbym od update'u firmware puszki i problematycznych obiektywów. Kalibracja raczej tutaj wiele nie pomoże, bo wynika że nie jest to problem z FF/BF.
EDIT: możesz też spróbować 9-punktowego AF, moim zdaniem działa bardziej przewidywalnie niż pojedynczy.

Swoją droga to używam D750 do eventów/reporterki/ jako 2 puszkę do sportu. Żadnych problemów z AF.

Jacek_Z
13-02-2017, 15:47
..To body posiada taki af , że aby uzyskać ostrość w wyznaczonym miejscu musi mieć kontrastowy punkt . Taka uroda tego body .ja dodam, że to nie jest tylko przypadłość tego body. Taka sytuacja jest całkiem częsta także w innych body.

Dominikt
13-02-2017, 15:52
ja dodam, że to nie jest tylko przypadłość tego body. Taka sytuacja jest całkiem częsta także w innych body.

Może chociaż w innych, np. 750, ta przypadłość jest mniej dolegliwa?

Jacek_Z
13-02-2017, 19:01
Prawdopodobnie tak.

hostman22
15-02-2017, 21:06
czujniki af i lustro czyste..? (pewnie od zakupu czyszczone nie było ;) )

nikoniarz
15-02-2017, 21:13
ja dodam, że to nie jest tylko przypadłość tego body. Taka sytuacja jest całkiem częsta także w innych body.

Zdarza mi się z Tokiną 16-28 na D3 i T28-75 na D300 (przy 28 mm)... Na szczęście bardzo sporadycznie. Po prostu trzeba precyzyjniej "celować" niektórymi szkłami.

czujniki af i lustro czyste..? (pewnie od zakupu czyszczone nie było ;) )

Skoro inne szkła nie sprawiają problemu to wina leży chyba w innym miejscu...

Jacek_Z
16-02-2017, 02:16
Ja zauważam taką prawidłowość: Jeśli w to co celuję jest małokontrastowe i w środku ciemnego obszaru, a z tyłu (tzn z boku) mam coś jasnego i motyw z dużym kontrastem, to aparat być może wyostrzy na to co z boku. Oczywiście bez przesady - jeśli to będzie mocno w bok to nie. Ale jeśli ten kąt będzie niewielki - to może się tak zdarzyć. I szansa na błąd rośnie jeśli obiektyw słabo przenosi kontrast.

PiKa
16-02-2017, 10:08
Może rozmiar/obszar czujnika af nie pokrywa się dokładnie z wyświetlanym polem af?

Jacek_Z
16-02-2017, 11:40
Czasami może i tak być, ale to o czym ja pisałem to nie. Wtedy to by występowało zawsze.

mmluty
16-02-2017, 15:03
Ręczny wybór pola, single (nie ciągły). Nie pamiętam jak to się dokładnie nazywa zgodnie z nomenklaturą, ale chyba wiesz o co mi chodzi:)
Bez dokladnego ustalenia trybu AF można snuć różne rozważania co do przyczyn, a na końcu się okaże, że "aparat się przestawił" na tryb A i sam wybiera co ma być ostre.