PDA

Zobacz pełną wersję : Wskaźniki głębi ostrości w obiektywach AIS

Zom53
12-02-2017, 15:55
Czy ktoś próbował może rozgryź rozmieszczenie w/w wskaźników?.Przedstawiam co jest w N24/2,8 i N28/2,8 :
- liczba przysłony 22 w kolorze pomarańczowym i dwie kreski w w tym samym kolorze- to rozumiem;
-liczba 16 w kolorze niebieskim i dwie kreski w tym samym kolorze- to też OK;
- liczba 11 w kolorze ciemno-żółtym, ale brak kresek w tym kolorze ale są w kolorze jasno-zielonym ?;
- liczba 8 w kolorze białym ale brak kresek w tym kolorze ?
- liczba 5,6 w kolorze brązowym i dwie kreski w tym samym kolorze - to rozumiem.
Czy ktoś może mi wyjaśnić to "pomieszanie" ?.

GonzoG
12-02-2017, 17:28
Kolory po latach mogły się pozieniać.
A z resztą nic nie jest pomieszane - popatrz jeszcze raz na obiektyw - f/2.8 i f/4 też zapewne masz białe...

Zom53
12-02-2017, 19:27
Obiektywy kupiłem w sklepie jako nówki w zeszłym roku. Najbardziej mnie zastanawia brak znaczników dla f/11 i f/8 .

Mithrandir
12-02-2017, 23:15
Na 11 z kolorem coś mogło się stać - skoro rzekomo nowe, to raczej nikt nie poprawiał widoczności wskaźnika ręcznie, w przeciwnym razie tak właśnie bym powiedział. Natomiast jeśli cyferka na pierścieniu przysłon jest biała, to znaczy to, że NIE MA ZNACZNIKÓW głębi ostrości. Znaczniki są tylko wtedy, gdy cyferka jest w jakimś kolorze.

Ogólnie rzecz biorąc, wcześniejsze wersje tych obiektywów (czyli AI i pre-AI) były znacznie lepsze, jeśli chodzi o wskaźniki głębi ostrości.

Czy ktoś próbował może rozgryź rozmieszczenie w/w wskaźników?.Przedstawiam co jest w N24/2,8 i N28/2,8 :
- liczba przysłony 22 w kolorze pomarańczowym i dwie kreski w w tym samym kolorze- to rozumiem;
-liczba 16 w kolorze niebieskim i dwie kreski w tym samym kolorze- to też OK;
- liczba 11 w kolorze ciemno-żółtym, ale brak kresek w tym kolorze ale są w kolorze jasno-zielonym ?;
- liczba 8 w kolorze białym ale brak kresek w tym kolorze ?
- liczba 5,6 w kolorze brązowym i dwie kreski w tym samym kolorze - to rozumiem.
Czy ktoś może mi wyjaśnić to "pomieszanie" ?.