Zobacz pełną wersję : program do 360
kilofnr1
10-02-2017, 22:08
robię zdjęcia na sole obrotowym 360 stopni, jaki mogę użyć program do obróbki zdjęć najlepiej w trakcie fotografowania
A co chcesz z tymi zdjęciami robić? Zrobić z nich film? Dać możliwość ręcznego obracania zdjęcia przez oglądającego je na stronie? Czy po prostu chcesz mieć lepszą jakość? Jeśli to ostatnie, to radzę zacząć od odpowiedniego ustawienia aparatu, światła itp. Do tego RAW i preset np. w Lightroomie, bo zakładając, że warunki masz stałe (światło), to aplikowanie presetu będzie najlepszym rozwiązaniem. Nie wiem tylko po co Ci to w trakcie fotografowania? Zrób jedno zdjęcie - doprowadź do poziomu, który uznasz za OK, zapisz preset i zaaplikuj go do wszystkich zdjęć.
kilofnr1
11-02-2017, 21:22
chodzi mi nawet o obróbkę zdjęć, najlepiej masowym, tzn zebym mógł np wykadrować 24 zdjęcia jednoczesnie lub mozliwosc edycji w trakcie robienia zdjęć. Zdjęcia robie do ręczenego obrotu, problem mam też taki, że nie zawsze produkt obraca się centralnie, ciężko mi wymierzyć na kole obrotowym środek
http://360.nocnezabawy.pl/360.php?id=76¢er zdjęcie dla przykładu, przez koło nie mogę oświetlić dołu przedmiotu, i mam problem ze zgubieniem koła w tle, jak rozjaśnie czasem naświetlania czy zwiększę iso to przedmiot także robi się bardzo jasny
Całkiem nieźle Ci ta doniczka wyszła ;) Podtrzymuję to, co powiedziałem: o ile nie używasz go do tej pory, to Lightroom jest dla Ciebie czymś, czego szukasz - z automatu zrobi Ci obróbkę, w której możesz kadrować, zmieniać WB, kontrast itp. Kwestia stworzenia odpowiedniego presetu i poznania funkcjonalności tego programu. Da Ci też możliwość robienia obróbki niemal w "locie" (tethering), jednak najstarszy aparat, który to potrafi, to D90 (i oczywiście wszystkie nowsze).