PDA

Zobacz pełną wersję : Wyzwalacz TTL/HSS z sankami na lampę w aparacie. + Zestaw oświetleniowy.

kurczeblade
09-02-2017, 15:23
Obecnie posiadam: SB910 i Metz 52. Lampy wyzwalam w plenerze YN622-TX a odbiornik YN622. Sprawdza mi się ten zestaw, jest ok.

Chciałbym poszerzyć sobie zestaw lamp do pracy w plenerze, o dodatkowe dwa speedlity. Lub jakąś "mocniejszą" lampę plenerową. Chodzi raczej o portretowanie w plenerze. Ale czasami chciałbym użyć zestawu lamp na imprezach weselnych. Szukam jakiś nadajników na wzór YN622-TX tylko żeby miały sanki na lampę, żebym mógł jednocześnie sterować lampami na statywach na wzór YN622-TX i jednocześnie używać lampy na aparacie. Wiem że do wyzwalania można użyć też YN622 ale nie można już sterować lampami zewnętrznymi z tego nadajnika, jak w przypadku wersji TX. Widzę że bardzo dużo się zmieniło, i przybyło tych zabawek i przez to połapać się nie mogę. Jeśli są jakieś ciekawe (ciekawsze niż 622) nadajniki to może ktoś podpowie? Chyba że zostawić to YN i rozbudować wszystko w kierunku YN ? Bo widziałem też że wyszły jakieś lampy YN które mają wbudowane odbiorniki, czy te lampy współpracują z YN622 ?

Generalnie możecie polecić jakieś ciekawe speedlity do błyskania ze statywów, bo widzę że tych firm się porobiło troszkę, może być coś takiego dostępnego z aliexpres :)
YN za bardzo ciekawą kasę można skompletować z aliexpress... :) Ewentulanie jakaś chińska wersja lampy Reporter TTL ?

kurczeblade
09-02-2017, 15:57
Dobra powoli ogarniam temat z lampami w necie.

Czyli jakbym chciał sterować lampami z poziomu aparatu i również błyskać lampą ze stopki aparatu, to wystarczy że kupię tą lampkę Yongnuo YN-685? Która z tego co czytam ma w sobie nadajnik YN622 i działa podobnie jak wersja TX?
A na resztę moich obecnych lamp YN622 - dobrze myślę ?

GonzoG
09-02-2017, 16:44
Tak to powinno działać.
Innym rozwiązaniem jest użycie YN-622N na aparat, na nim SB-900/910, która będzie również sterownikiem.

Aktualnie tylko YN-685 ma jest kompatybilna z YN-622

OjTam
09-02-2017, 16:45
Yn-685 ma sterownik wbudowany, czy tylko odbiornik?

Me_how
09-02-2017, 16:47
Dobra powoli ogarniam temat z lampami w necie.

Czyli jakbym chciał sterować lampami z poziomu aparatu i również błyskać lampą ze stopki aparatu, to wystarczy że kupię tą lampkę Yongnuo YN-685? Która z tego co czytam ma w sobie nadajnik YN622 i działa podobnie jak wersja TX?
A na resztę moich obecnych lamp YN622 - dobrze myślę ?
Niestety źle i chyba również źle czytasz. Ta lampa ma jedynie odbiornik gadający z YN622. Ma natomiast również coś takiego jak tryb YN622N II Extend Display Function. To powinno spełnić Twoje oczekiwania. Manual pod linkiem: https://fccid.io/document.php?id=2943363, strona 21.

kurczeblade
09-02-2017, 17:01
Ok. Czyli jest jeszcze rozwiązanie sterowania mocą wszystkich lamp przez SB910 wykorzystując na aparacie YN622 :)

Widzę że na aliexpresach można się wyposażyć w niezły zestaw lamp i wyzwalaczy GODOX za spoko kasę. Ale widziałem też Quadralite i rozumiem że to są identyczne produkty ?

Druga sprawa Quadralite/Godox - czyli rozumiem nawigator X (Nadajniki-Odbiorniki). Ktoś porównywał działanie i wykonanie do YN622 ?

GonzoG
09-02-2017, 17:11
Jednak nie ma nadajnika. Tylko odbiornik, choć w wielu opisach napisali tak, jakby sterownik był. Może działać jedynie jako sterownik gdy jest założona na YN-622.

kurczeblade
09-02-2017, 17:14
choć w wielu opisach napisali tak, jakby sterownik był.

Właśnie się tym sugerowałem jak sprawdzałem po sklepach internetowych. Wprowadzają w błąd ;/

SlaWasII
25-02-2017, 17:52
Ma natomiast również coś takiego jak tryb YN622N II Extend Display Function. To powinno spełnić Twoje oczekiwania. Manual pod linkiem: https://fccid.io/document.php?id=2943363, strona 21.
Bardzo ciekawa opcja...
Tak się zastanawiam, czy w ogóle kupować yn622tx, skoro yn622II ma takie opcje z yn685.
Co prawda trzeba do tego dokupić lampę, ale lamp nigdy za wiele... ;)

jacek_wozniak
27-02-2017, 11:50
685 świetnie gadają zdalnie z 622tx
685 ma funkcję dodatkową: "622 Ext.LCD - w tym trybie lampa zamocowana na sankach nadajnika 622N II służy jako panel sterujący i wyświetlacz ustawień nadajnika 622N II" (fripers.pl) - czyli powinno zabanglać

Navigator X ma sanki, działa spoko, sterowanie 622TX dla mnie wygodniejsze...
Z poziomu 622TX bardzo dobrze steruje się Reporterem TTL z odbiornikiem 622.

Quadralite ma natomiast lampy Stroboss 60, czyli speedlighty z wbudowanym Navigatorem.
Jeśli chcesz budować nowy system, to możesz iść właśnie w Godox/Quadralite (tak, to to samo z innym logo) i kupić nadajnik navigator, mieć na nim sb 910 na sali, i zdalnie możesz wyzwalać ich wszystkie lampy z wbudowanymi odbiornikami (atlas 600 ttl, reporter 360 ttl, stroboss 60). Co do ceny na aliexpress... dużo taniej wychodzi? tutaj kupujesz od naszych, masz gwarancję, serwis i sprzęt w dwa dni kurierem :)

Możesz iść w YN i mieć funkcję ext LCD z 685 (nie testowałem jeszcze... musiałbym sprawdzić jak to w ogóle działa) i kupować lampki YN, a jakbyś potrzebował takiego Reportera 360 TTL to on bardzo dobrze gada z podpiętym 622N i da się sterować nim zdalnie jak siedzi na tych sankach w TTL (tak jak 910).

kurczeblade
02-03-2017, 15:51
Dzięki Jacek za obszerną wiadomość. Mam już wyzwalacz 1x 622tx i 1x wyzwalaczoodbiornik 622. Jednak będę poszerzał zestaw YN. Dokupię do tego z 2x 685 i Reportera 360 TTL. Myślałem o jakimś Atlasie 600 TTL - ale jednak wole nosić dużo mniejszego Reportera 360 i tak mało kiedy robię zdjęcia w ostre południowe słońce :) Wszystko będzie odpalane wyzwalaczami YN622.

od naszych, masz gwarancję, serwis i sprzęt w dwa dni kurierem
Na aliexpres kupiłem tel. Xiaomi, połowę taniej niż u naszego dystrybutora. Paczka leciała z HongKongu 4 dni DHL'em pod same moje drzwi :)

jacek_wozniak
02-03-2017, 18:32
a jak z cłem przy wyborze opcji kuriera?
niby wszystkie paczki kurierowe muszą być dodatkowo opłacone na granicy dlatego nigdy nie brałem DHLa...

GonzoG
02-03-2017, 19:52
Z VATem różnie bywa, bo cło to nie ma raczej znaczenia (2.3℅ chyba). Jak sprzedawca wypełni deklaracje celną, w której zaznaczy "gift" i wpisze wartość poniżej 20 czy 25 euro, a urząd celny nie będzie chciał weryfikować zawartości, to przejdzie bez naliczania opłat.
Do mnie przyszła paczka z wpisanym 20 euro i VATu nie chcieli.

kurczeblade
03-03-2017, 00:01
Z VATem różnie bywa, bo cło to nie ma raczej znaczenia (2.3℅ chyba). Jak sprzedawca wypełni deklaracje celną, w której zaznaczy "gift" i wpisze wartość poniżej 20 czy 25 euro, a urząd celny nie będzie chciał weryfikować zawartości, to przejdzie bez naliczania opłat.
Do mnie przyszła paczka z wpisanym 20 euro i VATu nie chcieli.

Ale to nielegalne :)

SlaWasII
04-03-2017, 07:14
Niekoniecznie. Skoro sprzedawca wycenia swoje ryzyko na tak niską cenę, to tyle jest to dla niego warte... ;)

kurczeblade
05-03-2017, 13:26
Sprzedawcy sami proponują zaniżenie wartości przedmiotu i podpowiadają jak wysłać żeby uniknąć cła i podatków do innych krajów. Im zależy na największej sprzedaży, nasze prawo i nasze podatki ich nie interesują.
Przykład jednej z aukcji:

1.I need pay for customs duty?

You may be charged customs duties and taxes for something purchased online. Buyers are responsible for custom taxes.
For Russian: the best option is Aliexpresstandard method, free and normally no need pay tax
DHL: maybe you need pay the custom duty.

What do you declare to customs?
We normally declare the lower price on the invoice/bill to help avoid custom duty, but if you have any request about declaration, please leave us a message in the order before delivery.

Wracając do tematu. Chciałem rozbudować zestaw do błyskania. Ale miałem teraz niedawno 3 sesje w plenerze. Zapakowałem do samochodu dwa statywy z 2x lampami reporterskimi, i ani razu nie chciało mi się podczas sesji skorzystać z tego zestawu. A zdjęcia w świetle zastanym spełniły oczekiwania :) Więc nie chcę się nakręcać na kupowanie sprzętu z którego później nie będę korzystał. Dlatego póki co nic nie dokupuje. Może w przyszłości tego reportera 360- bo czasami używam leciutkiego statywu i jednej lampy z parasolką.