Zobacz pełną wersję : Adapter do Nikona dla szkieł z mocowaniem E-mount
georgemonke
07-02-2017, 22:45
Czołem!
Orientujecie się może czy są adaptery łączące body nikona (d600) ze szkłami z mocowaniem e-mount?
Szukam szukam i nie mogę znaleźć, wyskakują mi tylko adaptery do szkieł nikona na sony. Mam dwa samynagii e-mount i fajnie by było móc je podłączyć pod body Nikona, no ale już nie wiem czy jestem taki nierozgarnięty, czy po prostu ze względów technicznych nie istnieją takie adaptery? ;)
po prostu ze względów technicznych nie istnieją takie adaptery? ;)
Czołgiem!
Po prostu ze względów technicznych nie istnieją takie adaptery.
A poważniej:
https://en.wikipedia.org/wiki/Flange_focal_distance
georgemonke
07-02-2017, 23:14
Dzięki za potwierdzenie!
Ależ posmutniałem. Coś czuję, że niechętnie bo niechętnie ale chyba powoli będę się przestawiał na canonowskie body :x
Do canona też nie podepniesz. :p
E-mount to bagnet bezlusterkowców. Jak to chcesz do lustra podpiąć?
Prawdopodobnie poprzez adapter, ale nie jestem pewien czy są produkowane adaptery, bo w drugą stronę można, nawet canon produkuje...
Jak wy chcecie szkło od bezlustra podłączyć do lustrzanki? Nie da się.
Chyba, że wypierdzielisz bagnet i lustro, i wkleisz obiektyw w korpus w odpowiedniej odległości od matrycy...
Myśle że szanowni panowie nawet nie weszli i nie przeczytali tekstu w linku który im podałeś.
No tak... W sumie możliwe... I na grzyba się tyle produkuję...
Da się każdy obiektyw podpiąć do każdego aparatu. Kwestia tylko skonstruowania odpowiedniego układu optycznego.
Na pewno żadna firma nie będzie robiła adapterów aby obiektywy z bezluster podpiąć pod lustrzanki, bo to będzie finansowo nie opłacalne - taki adapter byłby wielki, do tego droższy niż nie jeden dobry obiektyw.
Mało kto coś takiego kupi, więc koszta opracowania musiałby się rozbić na dosłownie pojedyncze sztuki... Nie mówiąc już o potrzebie konwersji sterowania przesłoną czy AF, więc i inżynieria wsteczna protokołów komunikacji, ich "tłumaczenie" i synchronizacja...
Zdecydowanie taniej wyjdzie kupić obiektyw do Nikona czy Canona....