PDA

Zobacz pełną wersję : zdjęcia na chrzcie

voyciu
06-02-2017, 19:02
Witam,

Znajomi poprosili mnie żebym w niedziele robił zdjęcia na chrzcie ich dziecka. Dysponuje nikonem d5200 i obiektywami nikkor 35/1,8 i kitowy nikkor 18-55, posiadam też lampę yongnuo 685. Lepiej bedzie pewnie robić ta 35? Uzywać lampy przy takim fotografowaniu? Nie byłem nigdy w tym kościele i nie wiem za bardzo jak tam wygląda ze światłem. Sorry, za takie pytania, ale nie chciałbym tego zrąbać;)

ksh
06-02-2017, 19:07
Podaj adres tego kościoła, zaraz się przejdzie ktoś z forum sprawdzić jakie mają światło :)
Jak zrąbiesz to znajomi powtórzą chrzest :)
Bierz 35mm i wcześniej pasuje zrobić test ustawień.

voyciu
06-02-2017, 19:14
Podaj adres tego kościoła, zaraz się przejdzie ktoś z forum sprawdzić jakie mają światło :)
Jak zrąbiesz to znajomi powtórzą chrzest :)

szkoda, że mi nie jest tak do śmiechu:)

MstrG
06-02-2017, 19:19
Jeśli nie czujesz się na siłach to dlaczego się tego podjąłeś?

voyciu
06-02-2017, 19:30
Jeśli nie czujesz się na siłach to dlaczego się tego podjąłeś?

Poprosili mnie to się zgodziłem. A poza tym napisałem tu żeby dostać jakąś radę. Prosiłbym o wypowiedzi tych co mogą coś rzeczywiście powiedzieć w tym temacie;)

MstrG
06-02-2017, 19:31
Przecież nikt nie wie ile tam będzie światła i jakie Ty masz umiejętności.

Zdebik
06-02-2017, 19:45
Ustaw aparat w manualu aby tlo jakos wygladalo (nie bylo czarne) na przylklad f2 1/60 iso 800 - (Twoje ustawienia moga byc inne), ale wazne jest, zeby nie byly poruszone. Lampa w gore (wyciag karteczke) i wal w ttlu.

Tekstami o zwalonej robocie sie nie musisz przejmowac. Gdyby rodzice chcieli pro takiego by mieli.

Pstryknij pare zdjec pod kosciolem, w srodku jak ksiadz polewa i co tam jeszcze bedziesz uwazal. Bedzie dobrze tylko rob w raw, pozniej ew cos popraw w poscie (wb, expozycje). Good luck.

voyciu
06-02-2017, 19:46
Przecież nikt nie wie ile tam będzie światła i jakie Ty masz umiejętności.

a Ty w takim razie z jakiego sprzętu korzystasz przy taki zdjęciach? jeśli takie robisz

MstrG
06-02-2017, 19:53
a Ty w takim razie z jakiego sprzętu korzystasz przy taki zdjęciach? jeśli takie robisz

Ja bym starał się robić bez lampy, ISO max 1600/3200. Czas i przysłona w zależności od potrzeb.
Przy zdjęciach statycznych schodzisz z czasem i tym samym z ISO.

voyciu
06-02-2017, 20:05
Ustaw aparat w manualu aby tlo jakos wygladalo (nie bylo czarne) na przylklad f2 1/60 iso 800 - (Twoje ustawienia moga byc inne), ale wazne jest, zeby nie byly poruszone. Lampa w gore (wyciag karteczke) i wal w ttlu.

Tekstami o zwalonej robocie sie nie musisz przejmowac. Gdyby rodzice chcieli pro takiego by mieli.

Pstryknij pare zdjec pod kosciolem, w srodku jak ksiadz polewa i co tam jeszcze bedziesz uwazal. Bedzie dobrze tylko rob w raw, pozniej ew cos popraw w poscie (wb, expozycje). Good luck.

Dzięki za konkretną podpowiedź;)

frogi
06-02-2017, 20:40
Jak da rady unikaj lampy, możesz księdza zdenerwować jak za bardzo będziesz błyskał Mu po oczach... Poza tym nie wiadomo jakie władza ma podejście do "fotografów", może chcieć jakiegoś papierka o zaliczonych kursach focenia w kościele. Moim zdaniem 35 - tką spokojnie w kościele dasz radę obfocić, prawie wszystko. Kilka szerokich ujęć kitem z lampą i reszt stałka. ;) :)

Zdebik
07-02-2017, 01:55
Dzięki za konkretną podpowiedź;)
Spoko, wez szara karte (przydaje sie do ustalenia WB). Mozesz tez ktoregos dnia isc i zobaczyc jak wyglada sprawa. Pewnie bedzie ciemno, nawet z zapalonymi lampami (ktore maja rozna temp swiatla = kicha w post procesie) iso 1600 nie styknie (w moim 5d3 iso 3200 juz mi sie nie podoba).

Z lampa ogolnie moze byc tak, ze walenie nia w czarny sufit niewiele da. Moze bedziesz musial walic flashem na wprost z kompensacja na minus (-1, -2). Ew liczyc na fill z karteczki na lampie.

Ogolnie jak sie nie panuje nad swiatlem, to mozna bardziej zaszkodzic niz pomoc. Czesto trzeba balansowac swiatlo flesha z zastanym i np. uzyc filtra cto. Czasem lekki blysk pomaga, "wyczyscic" twarz z "brudnego" swiatla itd itd.

Na koniec, pisze to jako amator ktory tak podszedlby do tematu, wiec jesli cos pomieszalem, koledzy beda prostowac - peace ;)

voyciu
07-02-2017, 05:26
http://parafiakomorniki.pl/bierzmowanie16.html

tu jest link do zdjęć w czasie bierzmowania w tym kościele. za jasno to tam nie jest

DaroD300S
07-02-2017, 07:47
http://parafiakomorniki.pl/bierzmowanie16.html

tu jest link do zdjęć w czasie bierzmowania w tym kościele. za jasno to tam nie jest
No to masz duuuży problem. Przewaga światła zastanego. Pół biedy jeśli są to zwykłe żarówki halogenowe, a jak znam oszczędność proboszczów to są to ledy. Jeśli żarówki to 1/2CTO na lampę i można coś doświetlić. Jeśli ledy lub energooszczędne fluorescencyjne to nie ma szans na poprawne zbalansowanie.

meshsmoth
07-02-2017, 08:43
Wszystko zalezy od tego jaką masz używalną wartość ISO w swojej puszce. Jak kościół w miarę jasny to ja strzelam bez lampy na ISO max 6400 (D700+24-70 f2.8 , 85 f1.8 ). Jeśli natomiast potrzebujesz błyskać to ISO 400-800, lampa w górę, Karteczka wyciągnięta lub dyfuzor jeśli kościół niezbyt wysoki. Powodzenia. Wszystko zależy od warunków.

madebyzosiek
07-02-2017, 08:59
W D5200 użyteczne iso jest na poziomie 1600-2000, więc bez lampy odpada. Za to przy 1000 i z lampą spokojnie się da, ale to jednak wymaga doświadczenia.
Jeszcze pytanie z innej beczki... Możesz robić zdjęcia w kościele? Jak nie masz legitymacji, to radzę wcześniej pogadać z plebanem, bo się okaże, że nie będzie zdjęć wcale z tego chrztu...

DaroD300S
07-02-2017, 09:12
Wszystko zalezy od tego jaką masz używalną wartość ISO w swojej puszce. Jak kościół w miarę jasny to ja strzelam bez lampy na ISO max 6400 (D700+24-70 f2.8 , 85 f1.8 ). Jeśli natomiast potrzebujesz błyskać to ISO 400-800, lampa w górę, Karteczka wyciągnięta lub dyfuzor jeśli kościół niezbyt wysoki. Powodzenia. Wszystko zależy od warunków.
To jam mam chyba inny model D700, bo boję się wychodzić powyżej ISO 1600 w takim samym duecie.

madebyzosiek
07-02-2017, 09:20
To jam mam chyba inny model D700, bo boję się wychodzić powyżej ISO 1600 w takim samym duecie.
Wszystko zależy od oczekiwań, ja w sumie też poza 1600 bym nie wyszedł, no może maks 2500... Przy Mocno otwartej Sigmie 50 Art takie iso jeszcze jakoś wygląda...

voyciu
07-02-2017, 09:28
W D5200 użyteczne iso jest na poziomie 1600-2000, więc bez lampy odpada. Za to przy 1000 i z lampą spokojnie się da, ale to jednak wymaga doświadczenia.
Jeszcze pytanie z innej beczki... Możesz robić zdjęcia w kościele? Jak nie masz legitymacji, to radzę wcześniej pogadać z plebanem, bo się okaże, że nie będzie zdjęć wcale z tego chrztu...

Generalnie te chrzciny są po mszy. jak się uda to na mszy też chciałem jakieś zdjęcie zrobić. Do księdza dzwoniłem i pytałem czy trzeba mieć pozwolenie to mówił, że jak to jest po mszy to nie ma problemu.

madebyzosiek
07-02-2017, 09:45
Generalnie te chrzciny są po mszy. jak się uda to na mszy też chciałem jakieś zdjęcie zrobić. Do księdza dzwoniłem i pytałem czy trzeba mieć pozwolenie to mówił, że jak to jest po mszy to nie ma problemu.
Aha, no to ok. Najlepiej podejdź do kościoła i zrób kilka strzałów, nawet przed samym chrztem. Nikt Ci nie poda wirtualnie recepty na taki kościół... Na zdjęciach wygląda na trudny, tyle można powiedzieć.

fafniak
07-02-2017, 09:46
Folia CTO do lampy koniecznie

meshsmoth
07-02-2017, 10:37

Na spokojnie drukuje zdjęcia z ISO 6400. Odszumiam w LR (jak dobrze naświetlone szum znikomy)

SerU
08-02-2017, 00:49
Zjęcia z linku były robione z wbudowaną lampą (na kilku zdjęciach jest profesjonalny cień od obiektywu, widać to po rozłożeniu cieni i czerwonych oczach :mrgreen: ). Patrząc na GO obiektyw raczej był mocno przymknięty, pocieszające też jest to, że bierzmowanie było robione po zmroku - jeśli chrzest będzie w dzień, to będzie nieco więcej światła. Kościół ma fatalne oświetlenie i kolory ścian - wyzwanie dla fotografa żeby wyciągnąć z tego miejsca fotki na dobrym poziomie. Powiedz znajomym żeby nie oczekiwali cudów.

Sama 35-tka może być za mało i raczej tak, jak inni radzą lampa, ISO podbić żeby było widać tło. Po pierwszych dwóch zdjęciach zobaczysz na ekranie aparatu co masz podbić, a co obniżyć. Odwiedzenie kościoła kilka dni przed uroczystością nie zawsze przynosi zamierzony efekt. Sam raz się wbiłem na minę, bo kiedyś pojechałem zobaczyć kościół i warunki w nim panujące i trafiłem akurat na jego sprzątanie - wszystkie światła były włączone. Na mszy też było OK, ale tuż przed chrztem kościelny wyłączył większość świateł i zostało mi światło z okna z witrażem, świecy i jeden kinkiet niedaleko chrzcielnicy. Fajnie było...

I pamiętaj o jeszcze jednej rzeczy - chrzcielnica, to święte miejsce w kościele - zaraz po ołtarzu i tabernakulum - zachowaj powagę i nie skacz wokół jak poparzony z aparatem :)

voyciu
08-02-2017, 04:14
Zjęcia z linku były robione z wbudowaną lampą (na kilku zdjęciach jest profesjonalny cień od obiektywu, widać to po rozłożeniu cieni i czerwonych oczach :mrgreen: ). Patrząc na GO obiektyw raczej był mocno przymknięty, pocieszające też jest to, że bierzmowanie było robione po zmroku - jeśli chrzest będzie w dzień, to będzie nieco więcej światła. Kościół ma fatalne oświetlenie i kolory ścian - wyzwanie dla fotografa żeby wyciągnąć z tego miejsca fotki na dobrym poziomie. Powiedz znajomym żeby nie oczekiwali cudów.

Sama 35-tka może być za mało i raczej tak, jak inni radzą lampa, ISO podbić żeby było widać tło. Po pierwszych dwóch zdjęciach zobaczysz na ekranie aparatu co masz podbić, a co obniżyć. Odwiedzenie kościoła kilka dni przed uroczystością nie zawsze przynosi zamierzony efekt. Sam raz się wbiłem na minę, bo kiedyś pojechałem zobaczyć kościół i warunki w nim panujące i trafiłem akurat na jego sprzątanie - wszystkie światła były włączone. Na mszy też było OK, ale tuż przed chrztem kościelny wyłączył większość świateł i zostało mi światło z okna z witrażem, świecy i jeden kinkiet niedaleko chrzcielnicy. Fajnie było...

I pamiętaj o jeszcze jednej rzeczy - chrzcielnica, to święte miejsce w kościele - zaraz po ołtarzu i tabernakulum - zachowaj powagę i nie skacz wokół jak poparzony z aparatem :)

Dzięki SerU za odpowiedź. Mam do Ciebie jeszcze pytanie: dysponuję taką nasadką na lampę błyskową https://www.google.pl/search?q=Ultrasoft+LQ-103&client=firefox-b&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwih8c3Gs__RAhUJWRoKHQyxCdEQ_AUICCgB#imgr c=E-xidZM4CPrrWM: . Warto z niej skorzystać w takich warunkach? Miałem obawy co do używania lampy błyskowej żeby później ksiądz mi nie mówił, że go oczy od niej bolą;) ale patrząc na to, że wszystkie zdjęcia są tam robione z lampą mam nadzieję, że nie będzie miał nic przeciwko. Chrzest jest po mszy więc nie będzie problemu z robieniem zdjęć, wypada jednak robić zdjęcia rodzinie w trakcie mszy tak żeby nie przeszkadzać księdzu?

shaper
08-02-2017, 05:33
Jeśli boisz się błyskać to załóż 35mm. ISO bez problemu 3200 albo więcej. Przy standardowych odbitkach nie będzie widać szumu. Lampe załóż do zdjęć grupowych bo musisz przymknąć trochę przysłonę. W czasie mszy zrób pare testowych strzałów przy chrzcielnicy żeby potem nie było paniki z ustawieniami. Tutaj np zdjęcia robiłem stałkami 1.8 https://www.pawelsphotography.com/blog-wells/2016/12/14/christening-of-vincent-ballisodare może nie było jakoś ciemno ale możesz podpatrzeć pare kadrów ale kościoła ;)

Sent from my iPhone using Tapatalk