Zobacz pełną wersję : Kolor ścian
Szykuje mi sie na dniach malowanie ścian. O ile kuchnia, przedpokój i sypialnia to wizja mojej żony o tyle salon hehe 12 mkw :-) będzie pomalowany kolorem zbliżonym do szarości. Farbę jaką wybrałem to caparol. I teraz może mi ktoś pomóc w jaki sposób wybrać kolor najbliższy własnie takiej szarości która w jakiś sposób pomoże w obróbce zdjęć.
robin102
05-02-2017, 14:21
Nie psuj mieszkania i maluj na biało, co najwyżej satynową farbą. Na monitor dokup kaptur który przy obróbce zdjęć bardzo się przydaje.
Mam kaptur i monitor ustawiam bokiem do okna. Teraz za monitorem mam hmm wrzos czy jakoś tak zresztą u mnie w domu każdy ten kolor widzi inaczej. Czyli dobieram sobie dwa rodzaje szarości, które mi się podobają nie patrząc na wymagania kolorystyczne względem obróbki.
robin102
05-02-2017, 16:43
Nawet jak zrobisz na biało to i tak temperatura światła dziennego która się zmienia wraz z jego natężeniem będzie rzutować na postrzeganie barw. Nie bierz do głowy i tak nikt nie zobaczy różnicy na 40 milionach urządzeń które każdy pokazuje kolory inaczej :)
W sumie tak. A białego nie chce kiedyś miałem i nie wrócę. Kolor na pewno granit z caparol tylko dobiorę sobie intensywność.