Zobacz pełną wersję : D5500 VS D7200: przyroda, makro, krajobrazy, podróże
Cześć! Wymieniam wysłużony D3100 na coś z trochę wyższej półki. W grę wchodzi D5500/5600 lub D7200. Mam obiektywy: Sigma 17-50 mm f/2.8 EX, Tamron SP AF 90mm F/2.8 Di Macro 1:1 + obiektyw kitowy, który był przy D3100 (18-55 mm).
Największą frajdę sprawia mi fotografia przyrodnicza (przede wszystkim makro) i krajobrazowa, poza tym aparatu używam głównie podczas dość częstych podróży, robię więc zdjęcia wszelkiego rodzaju, ale jestem amatorem (raczej tryb P niż M). W przyszłości myślę o dokupieniu obiektywu tele (pod zdjęcia przyrody) oraz może o astrofotografii. Filmowanie mnie nie interesuje, w timelapse chętnie się pobawię.
Stoję przed wyborem – D55(6)00 lub D7200. O obu czytałem, oba miałem w rękach, ale zdecydować nie potrafię. Plusem D5500 w moim wypadku jest odchylany ekran (pod kontem makr, łatwiej kadrować w trawie, tuż nad ziemią), w przypadku D5600 Snapbridge (kadrowanie / sterowanie smarfonem) i oczywiście rozmiar i waga (dużo podróżuje z aparatem). Za 7200 przemawia budowa i przyciski (fizyczne), więcej punktów AF. Czytałem jednak, że oba aparaty, jeżeli chodzi o jakość zdjęć są identyczne.
Czy uważacie, że przy makrach rzeczywiście bardzo pomocny jest odchylany ekran czy lepiej zwrócić uwagę na inne askpekty? Jakie?
Czy D7200 ma w sobie coś, czego nie biorę pod uwagę, a powinienem, bazując na tym, co napisałem powyżej?
Ze względu na rozmiar i wagę, skłaniam się ku D5500, ale jeżeli do moich zastasowań D7200 jest z jakiegoś powodu znacząco lepszy, chętnie zmienię zdanie.
Będę bardzo wdzięczny za pomoc.
Bierz D7200. D5500 pod względem ergonomii to mało śmieszny żart.
Super odpowiedź, uzasadnienie genialne... ;) :mrgreen:
Jak czytam takie coś to się od razu zastanawiam czy ta osoba miała choć w ręce dany aparat, o użytkowaniu nie wspomnę :)
zvierzak
05-02-2017, 11:04
Tez miałem dylemat, przesiadłem się D 5000 i również bralem pod uwagę d 5500, po wzięciu do ręki szybko mi przeszło, niby nowszy model a gorzej się trzyma, kupiłem d 7200, c
Chyba ,że małe rączki ktoś ma to może i wygodny.
Z moich doświadczeń z d7200,
1. Lampa. Oczywiście błyskowa, zewnętrzna. Naprawdę daje dużego "kopa" w fotografii, także makro, więc na pewnym etapie pewnie kupisz. Dobra lampa nie jest mała i tu kłania się ergonomia większego aparatu. Ale przede wszystkim w d7200 możesz sterować zewnętrzną lampą (odpowiednią) poprzez wbudowaną, czyli ustawić lampę w dowolnej pozycji przed, za, czy z boku obiektu, o kreatywności takiego rozwiązania nie ma się co rozpisywać. Dokupienie przyzwoitego zewnętrznego wyzwalacza lamp w zasadzie zrównuje cenę d7200 z d5500.
2. Pomiar światła z dowolnym obiektywem, np. zamontowanym odwrotnie dla uzyskania większej skali odwzorowania czy z jakimkolwiek m42 dla uzyskania bokehu, bombelków, itd. Jeśli lubisz takie zabawy to zdecydowanie łatwiej zrobić zdjęcie, jeśli aparat pomaga dobrać odpowiednią ekspozycję.
3. Jeśli myślisz o tele i przyrodzie, to pojawia się kwestia zdjęć seryjnych. D7200 to oczywiście nie d500, ale bufor i szybkostrzelność na coś tam już pozwala. No i spróbuj utrzymać d5500 z tele, ponadto pojawia się kwestia gripa, itd.
Z d5500 pewnie da się to wszystko jakoś obejść, ale dla mnie komfort użytkowania d7200 jest wart dopłaty i "pomęczenia się" z większym body ;).
Dodatkowo mikroregujacja AF, śrubokręt, Auto FP, itp.
Gibanie ekran można zastąpić choćby smartfonem, przy okazji będzie dotykowy:wink:
Jak stać, to brać D7200.
Pomoc, nie pomogę bo musisz wybrać sam, ale powiem Ci tak.
Jak idę na dłuższą wycieczkę z D7100 to go nie znoszę, czuję się jakbym karnet na siłownię kupił a nie aparat. Ale jak po roku dostałem w ręce D5100 to czułem się jakbym małpką fotografował. Szybciutko przeprosiłem D7100.
Za co cenię D7100:
tryby użytkownika - są dwa i je uwielbiam, i chciałbym więcej, pod jednym mam bracketing, pod drugim ustawienia do lampy. Ponieważ używam Zadniego AF by 2pompony brakuje mi jeszcze trybu "żona" ;) bo tryb zielony nie wraca do zwykłego AF. Możliwość przełączenia wszystkich ustawień pokrętłem jest dla mnie bardzo wygodna.
przestawianie wartości ISO i auto-ISO bez łażenia po menu (nie wiem jak to jest w D5500/5600).
górny wyświetlacz - właściwie nie używam tylnego, ale w 99% fotografuję z ręki.
blokada punktu ostrości - w większości używam jednego punktu AF więc jak mi się przesunie to cholery dostaję.
uszczelnienia - w życiu tego nie sprawdziłem, ale spokojniej wyciągam aparat przy paskudnej pogodzie bo napisali, że mu nic nie będzie. :)
Jeśli rozważasz astrofotografię to zwróć uwagę czy D5500/5600 ma wstępne podniesienie lustra, podobno potrzebne, Nie wiem, w nocy śpię.
To tyle od amatora spacerowicza.
Antek123
05-02-2017, 11:35
Ja też brałbym D7200 :) tyle,że D5500 jest tańszy o ok 1000zł (mówię o używkach) i za różnice można by kupić fajny szeroki-kąt .
Olecki75
05-02-2017, 11:48
Mnie opóźnił się zakup o parę lat bo chciałem jakiś czas temu D5100 ale zrezygnowałem z niego bo - brak śrubokręta, sterowania lampami zewnętrznymi i co w makro bywa istotne brak wstępnego podnoszenia lustra. Dozbierałem do D7200. Jak D5500/5600 nie mają tego (nie wiem bo przestałem śledzić rozwój serii 5xxx) to zostaje D7200.
madebyzosiek
05-02-2017, 11:53
Ja też brałbym D7200 :) tyle,że D5500 jest tańszy o ok 1000zł (mówię o używkach) i za różnice można by kupić fajny szeroki-kąt .
Szeroki kąt za 1000 zł... Hmmm... Ciekawe :)
Miałem D5000 przez pięć lat... Głos za D7200, bo po przesiadce na D7100 lepsze dla mnie są tylko D200/300s i D700... Oczywiście jeżeli o ergonomię idzie. Na wycieczki mam D7100 właśnie, bo jest najmniejszy i najmniej waży z wszystkich moich :)
Antek123
05-02-2017, 12:12
Szeroki kąt za 1000 zł... Hmmm... Ciekawe :)
Miałem D5000 przez pięć lat... Głos za D7200, bo po przesiadce na D7100 lepsze dla mnie są tylko D200/300s i D700... Oczywiście jeżeli o ergonomię idzie. Na wycieczki mam D7100 właśnie, bo jest najmniejszy i najmniej waży z wszystkich moich :)
A sigmy 10-20 czy tokiny 11-16 to za tysiaka nie znajdzie ? :)
madebyzosiek
05-02-2017, 12:21
A sigmy 10-20 czy tokiny 11-16 to za tysiaka nie znajdzie ? :)
Hmmm... Na mój gust nie, ale można mieć szczęście :)
Edyta: No dobra, zajrzałem na znany aukcyjny i coś tam się Sigmy wala w okolicach 1000... Ale raczej bez dołożenia kolejnych 500 zł nie ma czego szukać :)
Z moich doświadczeń z d7200,
1. Lampa. Oczywiście błyskowa, zewnętrzna. Naprawdę daje dużego "kopa" w fotografii, także makro, więc na pewnym etapie pewnie kupisz. Dobra lampa nie jest mała i tu kłania się ergonomia większego aparatu. Ale przede wszystkim w d7200 możesz sterować zewnętrzną lampą (odpowiednią) poprzez wbudowaną, czyli ustawić lampę w dowolnej pozycji przed, za, czy z boku obiektu, o kreatywności takiego rozwiązania nie ma się co rozpisywać. Dokupienie przyzwoitego zewnętrznego wyzwalacza lamp w zasadzie zrównuje cenę d7200 z d5500.
Czy możesz wyjaśnić, o co dokładnie chodzi z lampą? Mam pierścieniową nakładaną z przodu obiektywu. Podłączam ją do D3100 przez gorącą stopkę. Działa ok, tzn. mogę z poziomu aparatu regulować siłę błysku, jak i tryb samej lampy. Czy w D5500 to nie będzie działać tak samo? Co dodatkowo będzie w D7200?
- - - - kolejny post - - - - - -
Dodatkowo mikroregujacja AF, śrubokręt, Auto FP, itp.
Gibanie ekran można zastąpić choćby smartfonem, przy okazji będzie dotykowy:wink:
Jak stać, to brać D7200.
Pomyślałem o tym, że odchylany ekran zastąpię smartfonem, ale czytałem, że Nikon Wireless Mobile Utility jest słaby (nie pozwala na zmiany ustawień, tylko wyzwolenie migawki) lub nawet, że nie działa z D7200 (recenzja aparatu chyba na SpidersWeb). Dodatkowo, WiFi to nie to samo co Bluetooth LE (kwestia baterii). Jakieś doświadczenia z pracą z D7200 plus smartfon?
O wstępnym unoszeniu lustra nie pomyślałem – czy w przypadku makro chodzi o to, żeby w ten sposób wyeliminować mikro drgania, które mają wpływ na ostrość w tego typu fotografii?
Nikon Wireless Mobile Utility fakt, że to tylko ostrzenie/wyzwolenie migawki ale z d7200 działa. Jest to jakaś alternatywa odchylanego ekranu.
Lampa pierścieniowa, jeśli działa w d3100, będzie i w d5500, d7200.
Chodziło mi o zwykłą lampę/lampy, możesz poustawiać wokół obiektu i wyzwolić je bezprzewodowo bez dodatkowych inwestycji. Jeśli wystarcza Ci pierścieniowa, nie brakuje mocy i nie masz potrzeby innego doświetlania niż na wprost to nie ma o czym mówić.
Nikon Wireless Mobile Utility fakt, że to tylko ostrzenie/wyzwolenie migawki ale z d7200 działa. Jest to jakaś alternatywa odchylanego ekranu.
Czy dobrze rozumiem, że kolejną alternatywą (bez użycia WiFi) jest inna, nieoficjalna aplikacja (np. Helicon) i kabel do smarfona? Wygląda na to, że jest tam więcej opcji niż w tej od Nikona.
Super odpowiedź, uzasadnienie genialne... ;) :mrgreen:
Jak czytam takie coś to się od razu zastanawiam czy ta osoba miała choć w ręce dany aparat, o użytkowaniu nie wspomnę :)
-Brak mikroregulacji AF.
-Jedno pokrętło.
-Brak przycisku do zmiany ISO.
-Brak możliwości wprowadzenia kompensacji ekspozycji w M+auto-ISO.
-Brak możliwości włączenia/wyłączenia auto-ISO bez wchodzenia w menu.
-Brak trybów U1/U2.
-Bardzo niewygodny grip(ktoś pisał o problemach przy dużych dłoniach, mam drobne i też nie jestem w stanie trzymać tego aparatu).
-Brak podglądu 100% pod OK.
Aplikację Nikona traktuję raczej jako alternatywę czy trochę lepszy pilot do wyzwalania migawki. Są programy do sterowania aparatami z komputera, szukaj pod hasłem tethering.
Ja blisko 100% zdjęć robię przez wizjer. A ten jest zdecydowanie jaśniejszy w d7200 (inna budowa, pryzmat kontra system lusterek w entry level). Popatrz w wizjer d7200, będziesz wiedział, o czym mówię.
Ps. W d7200 wszystko masz "na wierzchu" bez grzebania w menu, jak piszą koledzy, np. podniesienie lustra, przejście do zdjęć seryjnych, cichą migawkę, wybór trybów af, itd.
Olecki75
05-02-2017, 18:33
O wstępnym unoszeniu lustra nie pomyślałem â czy w przypadku makro chodzi o to, żeby w ten sposób wyeliminować mikro drgania, które mają wpływ na ostrość w tego typu fotografii?
Dokładnie tak.
ZbyszekS
05-02-2017, 18:50
A ja na 7300 poczekałbym :-)
Przy wszystkich zaletach 7200 i wadach 5500 jeśli 7300 dostanie odchylany ekran (choćby taki, jak 500/750) i możliwość dotykowego wyboru parametrów to byłoby coś!
Wiem, wiem, ortodoksyjnie podchodząc to sterowanie w lustrzance musi być na przyciski i kółka, ale jak się spróbuje dotykowo to trudno się do tego nie przekonać.
A ja na 7300 poczekałbym :-)
Przy wszystkich zaletach 7200 i wadach 5500 jeśli 7300 dostanie odchylany ekran (choćby taki, jak 500/750) i możliwość dotykowego wyboru parametrów to byłoby coś!
Wiem, wiem, ortodoksyjnie podchodząc to sterowanie w lustrzance musi być na przyciski i kółka, ale jak się spróbuje dotykowo to trudno się do tego nie przekonać.
To byłoby dla mnie idealne rozwiązanie, D7200 z odchylanym ekranem i Snapbrigde. Szukałem daty premiery, ale żadnych konkretów...
Wysłane z mojego GT-I9515 przy użyciu Tapatalka
A ja myślałem, że pytasz poważnie.... :roll:
D7300 obecnie wygląda na to że jest ostatni w kolejce z oczekiwanych premier, wiec obstawiam że ostatni update w DX może nawet nie być w tym roku.
Miałem D5200, miałem D7200, obecnie D610. Cóż mogę poradzić - do Twoich zastosowań D7200 będzie idealny.
Po przejściu z D5200 na D7200 troche inny świat jeśli chodzi o ergonomię, widoczność w wizjerze i pracę af. Czemu zmieniłem D7200 na D610 - FX. O ile kiedyś nie miałem sztywnej preferencji co do tego co fotografuję to z biegiem czasu "wsiąkłem" w portrety, troche różnego typu relacje z imprez - osobiście w tym czuje się najlepiej, to mnie nakręca do dalszego doskonalenia tego co robie i w tym FX daje jednak większe możliwości ;) ALE żeby nie było tak kolorowo - w D7200 baardzo chwale sobie bufor - w D610 jest odczuwalnie słabszy o czym się przekonałem dziś :) Matryca w D7200 jest na bardzo wysokim poziomie i o ile ktoś ma dobre szkła czy to do makro czy czegoś szerszego będzie bardzo zadowolony aby tylko umiejętności i zapału starczyło żeby to wszystko doprowadzić na bardzo wysoki poziom.
Do zdjęć portretowych też się nada świetnie - sporo czasu robiłem D7200 tego typu zdjęcia i jestem z nich bardzo zadowolony :)
Dzięki za opinie. Wychodzi na to, że jedynym słusznym wyborem jest D7200. Poczekam tydzień, jak nie pojawią się potwierdzone zapowiedzi D7300, to wybiorę się do sklepu :)
Tylko zdajesz sobie sprawe ceny d7300 w dniu premiery oraz z wad wieku dziecięcego?
Tylko zdajesz sobie sprawe ceny d7300 w dniu premiery oraz z wad wieku dziecięcego?
To będzie zapewne rozwinięcie D7200, wiec czy będzie miał choroby wieku dziecięcego? A cena rzeczywiście może być problemem, pewnie kolo 5000 PLN, a to już blisko ceny pełnej klatki...
cz4rnuch
06-02-2017, 11:22
Ostatnimi czasy to nabywcy robią za beta testerów i kontrolę jakości więc nie ma za bardzo znaczenia, że D7300 będzie się wywodził z serii D7xxx. Chyba, że nic w D7200 nie zmienią tylko przebiją numerek na obudowie jak to miało miejsce np w przypadku D5600. No, ale wtedy jaki sens przepłacać za nowszy model?
Jakie choroby wieku dziecięcego miał D7200?
A ja uwielbiam takie wątki, gdzie użytkownik jakiejś zabawki Nikona chcąc zmienić na lepszy model dochodzi do wniosku, że dla niego firma nie ma w zasadzie w ofercie nic spełniającego oczekiwania i musi zaczekać na nowy model, bo ten to będzie... ho, ho! :mrgreen:
Brakuje tylko rad, żeby kolega kupił bezlusterkowca lub przeszedł na Canona, bo na pewno będzie lepiej i taniej ;)
Jakie choroby wieku dziecięcego miał D7200?
Dawno nikt nie pisał, że "tryska olejem" :mrgreen:
Żarcik oczywiście.
cz4rnuch
06-02-2017, 12:28
Jakie choroby wieku dziecięcego miał D7200? Jeśli nie miał to jest to dowód na to, że D7300 ich nie będzie miał? Właśnie o to chodzi, że nie ma pewności. D7100 miał ich sporo mimo, że też miał swojego prekursora. D7200 to poprawiona wersja D7100. Połatali po prostu to co było zwalone w D7100. W D7200 nie ma już czego łatać więc D7300 nie będzie się od niego znacząco różnił i wtedy chyba nie będzie sensu go kupować, lub będzie się różnił a wtedy istnieje ryzyko, że znowu z czymś dadzą ciała.
...Brakuje tylko rad, żeby kolega kupił bezlusterkowca lub przeszedł na Canona, bo na pewno będzie lepiej i taniej ;)...Ja kiedyś dość często tak doradzałem. Oczywiście o ile miało to jakieś uzasadnienie. Czy Nikon to fotograficzny absolut?
A ja uwielbiam takie wątki, gdzie użytkownik jakiejś zabawki Nikona chcąc zmienić na lepszy model dochodzi do wniosku, że dla niego firma nie ma w zasadzie w ofercie nic spełniającego oczekiwania i musi zaczekać na nowy model, bo ten to będzie... ho, ho! :mrgreen:
Brakuje tylko rad, żeby kolega kupił bezlusterkowca lub przeszedł na Canona, bo na pewno będzie lepiej i taniej ;)
Dawno nikt nie pisał, że "tryska olejem" :mrgreen:
Żarcik oczywiście.
D7200 spelnia moje oczekiwania, tylko brak mu odchylanego ekranu, ale co zrobić, przeżyje :)
Jeśli chodzi o podróże to akurat bezlustro to nie jest głupi pomysł. W porównaniu z bezlustrem fuji X któym się bawiłam to moj nikon to ogromny kloc :0 Od noszenia po 20 minutach bolą ręce lub szyja. Fujik był malutki, matryca apsc wiec obrazek generował jakościowo identyczny. Z podpięta 35 f/1.4 bajeczka. AF ciągłego nie potrzebowałam w podrózy a zwykły af jest byskawiczny. Rozważam zakup x-t10/x-t20 właśnie na podróze.
Ja pozbyłem się właśnie swojego D3400, kupiła go osoba na wyjazd do RPA, która miała brać początkowo swoje D810 ale przeraziła ją waga całości, kupiła lekkiego tamrona 70-300USD, nikkora 1.8/35mm i twierdzi że z D3400 jest optymalnie :)
Bezlustra są fajne ale problem to obiektywy.
Wszystko trzeba obmacać i potrzymać w ręce żeby nie być zaskoczonym potem.
Ja pozbyłem się właśnie swojego D3400, kupiła go osoba na wyjazd do RPA, która miała brać początkowo swoje D810 ale przeraziła ją waga całości, kupiła lekkiego tamrona 70-300USD, nikkora 1.8/35mm i twierdzi że z D3400 jest optymalnie :)
To teraz co będzie? D5600, też w miarę zgrabne i małe :)
Teraz w DX zostałem z D200 :)
Zdecydowałem, za 7200 kupię dopiero na wakacje, ale wygląda na to, że zaraz jednak pojawi się następca, 7500 :)
www.photorumors.com/2017/04/07/nikon-announcement-next-week-new-d7500-dslr-camera-expected/amp/
Wysłane z mojego GT-I9515 przy użyciu Tapatalka
Czy wiadomo coś o cashbacku?
Czy wiadomo coś o cashbacku?
Co to ma wspólnego z tematem wątku? Chyba będę przyznawał punkty za takie wrzutki.