PDA

Zobacz pełną wersję : Lampa Yongnuo YN-568EX + D7000 i D7200

Skuty
04-02-2017, 15:58
Witam

Zakupiłem lampę Yongnuo YN-568EX i posiadam 2 Nikony D7000 & D7200.

I teraz moje pytanie: W jaki sposób zdalnie odpalić lampe tak aby wbudowana w aparat nie błyskała?

Lampa bezprzewodowo obsługuje CLS i Speedlite E-TTL w 3 grupach i 3 kanałach.

Obejrzałem wszystko co możliwe na YT, czytam na forum i nadal nie potrafię :(

Z góry dziękuję za pomoc oraz przepraszam jeżeli temat się powtórzył

madebyzosiek
04-02-2017, 16:03
Nie da się tak... Nikonowski CLS wyzwalany jest błyskiem. Musisz mieć ustawione, żeby wbudowana miała tylko funkcję sterownika i wtedy jej błysku na zdjęciu nie ma. Jeżeli chcesz całkowicie bez błysku wbudowanej, to kup wyzwalacz radiowy.

Skuty
04-02-2017, 16:14
Musisz mieć ustawione, żeby wbudowana miała tylko funkcję sterownika i wtedy jej błysku na zdjęciu nie ma.

Jak to ustawić?

Wchodzę w tryb sterownika "CMD" i wyłączam całkowicie wbudowaną czy mam ją zostawić w trybie TTL?

Podczas robienia fotki, wbudowana błyska dość mocno.

OjTam
04-02-2017, 16:22
W 7200:
e3-> CMD-> "--"

Skuty
04-02-2017, 16:47
Dzięki...zamawiam wyzwalacz.

madebyzosiek
04-02-2017, 17:14
Jak to ustawić?
Wchodzę w tryb sterownika "CMD" i wyłączam całkowicie wbudowaną czy mam ją zostawić w trybie TTL?

W 7200:
e3-> CMD-> "--"

:)

To faktycznie najlepsze rozwiązanie, bo też i zasięg wyzwalania jest dużo większy :)

r_m
04-02-2017, 17:44

Ok, tylko wiesz o tym, że potrzebujesz dwa - jeden do założenia na aparat, drugi pod lampę?
Jeśli możesz, zmień lampę na YN 685, ona ma wbudowany odbiornik wyzwalacza YN622n.

poste
04-02-2017, 19:10
Zanim wydasz kasę, ustaw najpierw wbudowaną lampę w funkcję sterownika, nie musi oczywiście błyskać. Działa to bardzo sprawnie, przynajmniej u mnie. W pomieszczeniach czy przy makro, gdzie lampa nie jest specjalnie daleko od aparatu działa to b.dobrze (ale może być np.za aparatem, 2-3 metry nie robią problemu, dalej nie próbowałem). Lampa w aparacie musi być podniesiona w tej funkcji, nie zapomnij, bo nie zadziała. Nie sądzę, żeby tanie wyzwalacze zewnętrzne były dużo lepsze.
Ps. Nie baw w się w fotocelę, bo to według mnie trudniejsze (wyeliminowanie przedbłysków) i niepotrzebne, jeśli lampa obsługuje CLS.

Drack
04-02-2017, 19:14
Panowie a panel podczerwieni??? Żeby zniwelować niekorzystne działanie wbudowanej lampy??? Nie trzeba wtedy wyzwalaczy...

Skuty
05-02-2017, 19:16
Ok, tylko wiesz o tym, że potrzebujesz dwa - jeden do założenia na aparat, drugi pod lampę?
Jeśli możesz, zmień lampę na YN 685, ona ma wbudowany odbiornik wyzwalacza YN622n.

Właśnie czytam o tej lampie. Dzwoniłem do sklepu gdzie kupiłem swoją i będę mógł je zamienić.

Zanim wydasz kasę, ustaw najpierw wbudowaną lampę w funkcję sterownika, nie musi oczywiście błyskać. Działa to bardzo sprawnie, przynajmniej u mnie. W pomieszczeniach czy przy makro, gdzie lampa nie jest specjalnie daleko od aparatu działa to b.dobrze (ale może być np.za aparatem, 2-3 metry nie robią problemu, dalej nie próbowałem). Lampa w aparacie musi być podniesiona w tej funkcji, nie zapomnij, bo nie zadziała. Nie sądzę, żeby tanie wyzwalacze zewnętrzne były dużo lepsze.
Ps. Nie baw w się w fotocelę, bo to według mnie trudniejsze (wyeliminowanie przedbłysków) i niepotrzebne, jeśli lampa obsługuje CLS.

Teraz to mi namieszałeś :)

Wszystko muszę raz jeszcze sobie przemyśleć.

SlaWasII
05-02-2017, 21:02
Ja jeszcze nie pojmuję, po co lampa wbudowana, pracując w trybie sterownika musi błyskać, skoro puszka łączy się z YN-568 EX drogą radiową...
Jeśli zasłonię wbudowaną lampę dłonią, to kicha YN nie błyska.

PS
Dziś odkryłem, że YN-568 błyskająca jako slave, przestawia się na tryb FP krótkich czasów. Ikonka pojawia się na wyśw. lampy dopiero po zrobieniu zdjęcia. Jak wydłużę czas powyżej 1/200 to ikonka gaśnie. Spoko. Dotąd myślałem że się nie da, bo nie było ikonki. ;) W manualu tego nie zauważyłem.

nikoniarz
05-02-2017, 21:24
Ja jeszcze nie pojmuję, po co lampa wbudowana, pracując w trybie sterownika musi błyskać, skoro puszka łączy się z YN-568 EX drogą radiową...
Jeśli zasłonię wbudowaną lampę dłonią, to kicha YN nie błyska

Przecież 568EX nie ma wbudowanego odbiornika radiowego.

r_m
05-02-2017, 21:57

Pokaż, gdzie znalazłeś informację o sterowniku radiowym wbudowanym w puszkę (i lampę 568 ).
Podpowiedź ze słownika: "wireless" to nie znaczy "radiowo".

SlaWasII
08-02-2017, 19:05
I wszystko jasne. 8-) W krótkim czasie testowałem kilka lamp i mi się pokiełbasiło...
Thx!