Zobacz pełną wersję : Jak przeczyścić lustro?
MarekD3100
04-02-2017, 13:37
Witam, posiadam Nikona D3100 i po zdemontowaniu szkła widzę na lustrze zabrudzenia.
Jak mozna je usunąć aby kurz nie przedostał się na matrycę? Czy wystarczy podręczne sprężone powietrze?
Z góry dzięki za info.
madebyzosiek
04-02-2017, 13:46
Czy wystarczy podręczne sprężone powietrze?
Z góry dzięki za info.
Absolutnie! Grucha do dmuchania na optykę, albo dziecięca bez talku co najwyżej :)
Możesz je też umyć płynem do optyki i szmatką do czyszczenia szkieł.
Albo nic nie robić bo po dmuchaniu okaże się że kurz jest pod matówką i widać w wizjerze :)
MarekD3100
04-02-2017, 13:59
Albo nic nie robić bo po dmuchaniu okaże się że kurz jest pod matówką i widać w wizjerze :)
w wizjerze też widzę ale nie pisałem o tym bo nie ma to wpływu na zdjęcia. A da się to usunąć?
- - - - kolejny post - - - - - -
Absolutnie! Grucha do dmuchania na optykę, albo dziecięca bez talku co najwyżej :)
Możesz je też umyć płynem do optyki i szmatką do czyszczenia szkieł.
Czyli taka do czyszczenia okularów co sie dostaje w komplecie?
madebyzosiek
04-02-2017, 14:05
w wizjerze też widzę ale nie pisałem o tym bo nie ma to wpływu na zdjęcia. A da się to usunąć?
Raczej się do tego przyzwyczaić musisz, bo sam więcej zaszkodzisz niż pomożesz... :)
Czyli taka do czyszczenia okularów co sie dostaje w komplecie?
Jak nie wydobywa się z niej żaden pyłek, to się nadaje :)
Studio5s
04-02-2017, 14:12
Lustro jest napylane. Można je łatwo uszkodzić jeżeli będziesz twardym materiałem je dotykał jak np. waciki od uszu. Tylko spróbuj odmuchać.
Lustro DX można czyścić szpatułką do matryc FX. Oczywiście jeśli nie pomoże dmuchanie.
Kup sobie takie coś http://www.popphoto.com/gear/2014/08/vacuum-lens-cleaning-dslr-sensors-sounds-absolutely-terrifying
;)
MarekD3100
05-02-2017, 18:19
już poczyściłem szmatką z okularów - bardzo delikatnie ale chyba pomogło:)
Dzieki za wszelkie dorady:)
Jak ktoś będzie miał jakieś fajne pomysły na czyszczenie sprzętu niech pisze:) Chętnie poczytam a i komuś też może się przydać:)