Zobacz pełną wersję : Nikon D90 problem z nagrywaniem
kermitzaba
03-02-2017, 14:06
Witam, mam nikona D90, w którym mam kartę http://sandisk-store.pl/pl/p/SanDisk-Ultra-64GB-microSDXC-Android-80MBs-z-adapterem-Karta-pamieci/23077785 jednak kiedy chcę nagrać krótki film ikonka na ekranie "rec" jest przekreślona i nie mogę wykonać tej czynności. Co może być powodem? Czy może zrobić jakiś reset ustawień?
Karta tu nie ma żadnego znaczenia. Choć do urządzeń z gniazdem SD powinno się używać kart SD, nie microSD.
Masz poustawiane coś co nie pozwala na nagrywanie filmów. Najczęściej w takie sytuacji pomocną jest instrukcja aparatu.
kermitzaba
03-02-2017, 14:54
Karta tu nie ma żadnego znaczenia. Choć do urządzeń z gniazdem SD powinno się używać kart SD, nie microSD.
Masz poustawiane coś co nie pozwala na nagrywanie filmów. Najczęściej w takie sytuacji pomocną jest instrukcja aparatu.
Niestety instrukcja wsiąkła mi po przeprowadzce ale na szczęście znalazłem PDF - może komuś sie przyda.
http://upload.cyfrowe.pl/cyfrowe/instrukcje/aparaty/nikon/instrukcja_nikon_D90_pl.pdf
tymczasem biorę się za czytanie :)
edit:
Według instrukcji ze strony 50 ikona przekreślonego "rec" pojawia się wtedy, kiedy na karcie jest za mało miejsca. Trochę to dziwne bo karta jest sformatowana i ma 64GB pamięci.
wojtekd3
03-02-2017, 18:13
Też miałem taki problem z kartą o dużej pojemności. Jednak w pewnym momencie coś "zaskoczyło" i można było nagrywać na karcie 64 GB. Nie wiem jednak z czym to wiązać. Założe się, że jak włożysz karte 8 GB, to nagrywanie będzie możliwe. Sprawdź jeszcze stan naładowania baterii.
kermitzaba
03-02-2017, 19:06
Faktycznie, wsadziłem kartę micro 2GB rw innym adapterze i jest wszystko ok. Próbowałem zamienić sam adapter - nic to nie dało. Ciekawe czemu tak się dzieje. W każdym razie widać, że to wina karty
To nie wina karty, tylko operatora. Jak budowano D90, to nie istniał format SDXC.
Tak jak wyżej wspomniano - D90 bezproblemowo obsługuje karty SD oraz SDHC. To po pierwsze. PO drugie stosowanie microSD na przejściówkach nie pozwala wykorzystać w 100% możliwości karty.
kermitzaba
05-02-2017, 11:53
ta karta 2GB również jest przez adapter i działa. No cóż, potrzebuję tylko kilka ujęć więc i 2GB sie nada a na zdjęcie będzie to 64GB :) dzięki za pomoc :)
A zdjęcia się zapisują na karcie 64GB?