PDA

Zobacz pełną wersję : Nikkor 24-70 2.8 nie działa AF w trybie LV

Rogal83
03-02-2017, 09:40
Witam wszystkich bardzo serdecznie.

Mam problem z obiektywem Nikkor 24-70 f.2.8 W trybie LV nie działa autofokus (zarówno w trybie foto jak i wideo) tzn obiektyw kręci ostrością ale nie znajduje (kwadracik na wyświetlaczu cały czas jest czerwony) w różnych ustawieniach trybu AF ( AF-S, AF-C- AF-F itd). Jeśli chodzi o ustawienie ostrości w normalnym trybie (nie LV) aparat/obiektyw ustawia ostrość poprawnie.

Po podpięciu 70-200 f.2.8 VR II wszystko jest jak należy. I w trybie LV i w normalnym więc raczej problem body można wykluczyć.

Aparat to Nikon D750. Niestety nie mam możliwości podpięcia pod inna puszkę :/

Ktoś spotkał się z takim tematem? Macie jakieś pomysły co to może być?

Studio5s
05-02-2017, 16:24
Może to będzie dziwne porównanie Ale miałem ostatnio podobny przypadek z Tamronem. Na Af czujnika wszystko ok a na Lv nie chodził. Uszkodzony silnik.

Rogal83
06-02-2017, 11:21
Może to będzie dziwne porównanie Ale miałem ostatnio podobny przypadek z Tamronem. Na Af czujnika wszystko ok a na Lv nie chodził. Uszkodzony silnik.

U mnie silnik chodzi w obu przypadkach, tylko tyle ze na LV nie znajduje ostrości, kręci od lewej do prawej i nic. Zachowyje sie tak jak by scena była zbyt ciemna lub mało kontrastowa (ale tak nie jest) :/

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk