Zobacz pełną wersję : Pisał ktoś pracę inż z programowania?
spiritus
03-02-2017, 00:30
Jest tu taki ktoś? :D
Miałbym pytań kilka :)
Masz pytania odnosnie programowania czy pracy inz?
spiritus
04-02-2017, 21:28
bardziej to pracy
bardziej to pracy
To jak mnie się wydaje - promotor Cię oświeci ;) :mrgreen:
spiritus
04-02-2017, 21:40
To jak mnie się wydaje - promotor Cię oświeci ;) :mrgreen:
Oświecił mnie przy pierwszym spotkaniu jak przyszedłem do niego się zapytać czy temat XYZ jest wolny.... odparł: "noo jest.... ale ja panu z nim nie pomogę bo się na tym nie znam. ja jestem (podkreślając) ekonomistą" :D
Więc wolę się zapytać o to kogoś kto miał do napisania jakiś program i go jakoś opisać :)
Poszukaj jakiegoś dokumentu typu Application Note i napisz podobny o Twoim programie ;) Na przykład od TI, ATMEL, Freescale/NXP, Renesas.
1/4 wstęp - opis problemu i sposób rozwiązania
1/4 podstawowe algorytmy,
Kilka zrzutów z ekranu z ładnymi formularzami i menu programu załatwia 1/4 objętości pracy,
1/4 przewidywane korzyści z wdrożenia
Ekonomistę nie interesuje język i algorytmy, a jedynie słupki w bilansie i zrozumiały interfejs.
Nie wiem jakie teraz są wymagania na pracę inż. W moich czasach to było minimum 40 stron, maksimum 80.
Bez problemu można to wypełnić tym co napisałem.
A potem .... obronić.
a no tak,
przydałby się działający program albo chociaż namiastka z działającym menu i warstwą prezentacji.
spiritus
05-02-2017, 01:14
Niee o to chodziło :D
Wstęp jakiś mam ale muszę dodać. Program w pełni działający mam, testy porobione, zrzuty nawpychane itp ale niestety nie mogę zapełnić właśnie stron tym. Mam mieć minimum 50 stron.
Mogę opisać historię i zalety c++, złącza USB oraz dodać nazwy z opisem innych programów działających tak samo a dostępne są za darmo w sieci?
Program jaki miałem napisać to ma sprawdzać prędkość zapisu i odczytu danych na kartach pamięci, pendrivach itp.
- - - - kolejny post - - - - - -
Ekonomistę nie interesuje język i algorytmy, a jedynie słupki w bilansie i zrozumiały interfejs.
DOKŁADNIE!!!
Sam mówił aby napisać jakiś w miarę działający program ale interfejs musi być, ma być prosty ale ma być. Do tego diagramy, tabelki z porównywaniem itp.... ehhhhhh :D
No i w czym masz problem? Czy chciales sie tylko nam pożalić?
spiritus
05-02-2017, 02:05
No i w czym masz problem? Czy chciales sie tylko nam pożalić?
Przecież napisałem pytanie. Nie rozumiem bulwersu :)
Idz do promotora i przekaz mu krotko w punktach, jak chcesz to przedstawic w pracy.
zapytaj potem, czy taka propozycja jest OK, czy ma ew jakies uwagi... gdyz chcesz uniknac pozniejszych nieporozumien oraz nie marnowac jego czasu w przyszlosci :) powinno zadzialac.
spiritus
05-02-2017, 02:20
Idz do promotora i przekaz mu krotko w punktach jak chcesz to przestawic w pracy.
zapytaj potem czy taka propozycja jest OK czy ma ew jakies uwagi... gdyz chcesz uniknac pozniejszych nieporozumien oraz nie marnowac jego czasu w przyszlosci :) powinno zadzialac.
Jeszcze żeby go było tak łatwo złapać :D
Gdybym miał z nim większy kontakt to bym nie pytał tutaj :D
ck_dezerter
05-02-2017, 08:44
Witam!
Jestem na ten moment promotorem chyba około 100 prac mgr i inż. (??nie pamiętam) i recenzentem pewnie tylu samo, prowadziłem obrony dla paruset dyplomantów ze zbliżonej tematyki, a sporej części też z programowania (informatyka, automatyka, elektrotechnika). Układ pracy podany wcześniej jest OK, natomiast jak Ci brakuje objętości tekstu, to raczej dopełnij ją opisem tego co sam wykonałeś + wyniki eksperymentów i testów programu. Tym możesz "nakręcić" masę objętości i robi to zwykle dobre wrażenie. To powinno być wyrażone Twoimi słowami, nie do końca piękne literacko, ale ma być TWOJE. Ja np. nie pozwalam dyplomantom przepisywać książek i dokumentacji poza tym, co jest absolutnie niezbędne do prezentacji reszty lub jak coś jest b. nietypowego. Nie wiem też, czy na Twojej uczelni teksty są sprawdzane przez systemy antyplagiatowe? Jeżeli tak, też lepiej pisać po swojemu.
pozdrowienia!
spiritus
05-02-2017, 14:06
Są, są sprawdzane i dlatego piszę po swojemu... tylko mi chodzi czy mogę opisać historię i zalety c++, złącza USB oraz dodać nazwy z opisem innych programów działających tak samo a dostępne są za darmo w sieci?
Tyle... nic więcej :D
ck_dezerter
05-02-2017, 14:15
Zależy, co Twój promotor oczekuje.. Porównanie tego, co Ty zbudowałeś z tym co jest dostępne jest zdecydowanie OK, natomiast historia c++ i standardu usb - NIE WIEM, zależy kto jest promotorem , recenzentem i w komisji - jeżeli są to informatycy, to oni się na tym doskonale znają i nie ma po co im tego mówić. Jeżeli ekonomiści - to może ma to sens. Ale tak czy tak - ja bym mojemu dyplomantowi zalecił, żeby za dużo o tym nie pisał ani nie mówił podczas prezentacji na obronie, bo są to powszechnie znane rzeczy.
pozdrowienia!
spiritus
05-02-2017, 14:17
Ok, to super. Skrócę to max w jedną - dwie strony i biorę się za porównywanie tego co jest na rynku.
Dzięki! :)
ck_dezerter
05-02-2017, 14:22
Jasne, ale nie biorę odpowiedzialności za wymagania Twojego promotora...
powodzenia!
spiritus
05-02-2017, 14:28
Jasne, ale nie biorę odpowiedzialności za wymagania Twojego promotora...
powodzenia!
Noo wiadomo :D