Zobacz pełną wersję : jaki obiektyw kupić ?
Witam,
Chcę kupić obiektyw do 4000 zł który byłby "uniwersalny" do zdjęć ślubnych, plenerowych, sesji narzeczeńskich itp. myślałem nad ogniskową 24-70 mm ale nie jestem przekonany... co byście polecili ?
teraz pracuję na NIKON D610, SIGMA 35 F 1.4.
Dla wielu osób ta Sigma co masz to jedyny obiektyw, który używają do takich sesji... ja bym polecał (w zależności od preferencji) Nikkor 50/1.8G, 85/1.8G lub Tamron 85/1.8 VC (Sigma 85/1.4 Art jeśli chcesz aż tyle wydać) lub Nikkor 105/2
Masz jedno body? Jak dobrze poszukasz to do 4000zł możesz kupić używane drugie body D600 (wymienić migawkę za darmo u Nikona) + 50/1.8G albo dołożyć trochę i 85/1.8G.
D610 + 35/1.4 i D600 + 50/1.8G lub 85/1.8G to w sumie zestaw idealny :D
Do 4000zł możesz kupić Tamrona 24-70/2.8 jeśli chcesz zoom...
Trochę brakuje mi zoom'a i chyba na to zdecyduję się póki co, resztę wezme pod uwagę ale w pózniejszym czasie. Jaka lampa błyskowa do tego ?
sory uzywasz d610 i sigme arta 35 i nie wiesz jaka lampa? to co wiesz co ci brakuje?
jesli lampa dobra to jedynie sb 910 ew 700
myślałem właśnie na 700-tką, nie chciałem żeby ktoś się kierował moim wyborem. Więcej luzu kolego...
bardziej chodzi mi o to ze czujesz co ci brakuje czy np troche szerzej? albo chcesz cos blizej wszystko wiaze sie ze zmiana perspektywy widzenia przez obiektyw, ja majac fx malo mi np brakuje szerokosci ale wiem ze by mi sie przydalo na jakis widoczek, i obecnie poluje na cos dluzszego np 150-180
widokami się nie zajmuję więc raczej skupiam się na bliższej perspektywie, kilka-kilkanaście metrów z tym, że 35 mm trochę mnie denerwuje bo muszę maszerować i stać przed osobą fotgorafowaną a często lepsze zdjęcie wychodzi jak osoba tego nie widzi, wychodzi naturalnie i wtedy jest fajna fotka ale to przecież oczywiste. To jedyny minus tego obiektywu :)
dareknik
08-02-2017, 19:21
widokami się nie zajmuję więc raczej skupiam się na bliższej perspektywie, kilka-kilkanaście metrów z tym, że 35 mm trochę mnie denerwuje bo muszę maszerować i stać przed osobą fotgorafowaną a często lepsze zdjęcie wychodzi jak osoba tego nie widzi, wychodzi naturalnie i wtedy jest fajna fotka ale to przecież oczywiste. To jedyny minus tego obiektywu :)
To Tobie potrzeba N/T/S 70-200/2.8. Tylko w takim zakresie będziesz robił zdjęcia z zaskoczenia. Pamiętam ze ślubu w rodzinie, pytali się Goście weselni kiedy zrobiłem im zdjęcie jak nigdy nie stałem przy nich z aparatem. No bo wtedy by zapozowali.
tez mi się wydaje ze coś takiego by było dobre 70-200 ma szerokie zastosowanie i do kompletu z 35 arta zrobi świetna robotę