Zobacz pełną wersję : Pomoc w wyborze kompaktu dla kogoś ( bo ja tylko w lustrach i szkłach się orientuje;-) )
krzysztofz24
02-02-2017, 18:58
Witam i prosze o pomoc :-)
Watek daje tutaj, bo ma miec taki luzny charakter i nie chodzi koniecznie o marke Nikon- jak w dziale coolpixow.
Aparat dla brata, ktory sie nie zna na fotografi.
Wymagania brata:
-cena 1-2k
-dobra jakosc zdjec na auto
-duzy zoom:grin:( ja to oczywiscie skoryguje bratu i go uswiadomie ze wazniejsze np jest szerzej na dole, czyli ekwiwalent 24mm na full-frame.)
-filmy full HD z mozliwoscia zooma i ofc dzialajacym wtedy VR.
Moje wymagania i to je bierzcie raczej pod uwage.
-cena do 2k
-bez wymiennej optyki (choc to i tak pewnie nie miesci sie w budzecie)
-VR i wbudowana lampa.
-dobry tryb auto, jakie to bedzie mialo programy bez znaczenia.
-ogniskowa od 24mm (ekwiwalent FF), jako takie swiatlo, zoom x 10 tak okolo. Moze byc ciut mniej.
-filmy full hd, koniecznie z zoomem i VR
- i najwazniejsze, cudow nie ma czyli jakas wieksza matryca niz "mikro" standard w kompaktach.
-fajnie by bylo jak by byla jakas namiastka nikonowskiego picturecontrol, czyli zeby sie dalo ustawic ostrosc, kontrast i nasycenie-daja takie cos w kompaktach? (nie mam na mysli trybu makro, krajobraz czy u zwierzeta u cioci na imieninach;-))
Pomozecie:-)?
W takiej cenie obecnie z nowych tylko:
Panasonic Lumix G DMC-GF6 + 14-42
Olympus Pen E-PL7 + 14-42
ogniskowe mnożysz x2 bo to matryca micro 4/3.
krzysztofz24
02-02-2017, 21:12
Dzieki za sugestie. Ale korpus plus oobiektyw to zdecydowanie powyzej 2.5k.
Skonczy sie pewnie na jakims megazoomie;-).
Akrat Panasonic ma ciekawy model z ogniskowa od 20mm w FF.
Lumix DMC-FZ72 i nawet w jakichs testach wygrywa...
Oczywiscie zdaje sobie sprawe ze dluzsze jakosc z dluzszych ogniskowych to lekki pic na wode, ale 20mm to bardzo ciekawa opcja.
Ale to ma matryca 1/2.3" .
krzysztofz24
02-02-2017, 21:42
Ale to ma matryca 1/2.3" .
No niestety:-(, z calym bagazem minusow z tym zwiazanych.
A nie ma kompaktow, doslownie kompaktow a nie bezlusterkowcow z wymienna optyka z jakas wieksza matryca?
Cos posredniego miedzy bezlusterkowcami a tym mikrym rozmiarem w kompaktach. Echh ciezko to znalezc w specyfikacji szukajac po necie...
Temat zmiany obiektywo odpada dla amatora, ktoremu wybieram aparat.
I na pewno nie lyknie tylko kilkukrotnego zooma;-).
Może ktoś coś doradzi, ja kompletnie nie znam się na takich aparatach, dla mnie akceptowalne minimum oferują aparaty z matrycami m4/3, lepsze ale obecnie droższe aps-c, olympus/panasonic z pancake obiektywem 14-42 mieści się w kieszeni, a mega zoomy i tak do niczego się nie nadają, zerknij sobie na testy takich aparatów na optyczne i zobaczysz że to zaszumione i rozmyte wszystko.
Kojocisko
02-02-2017, 22:32
To niestety kwestia budżetu. Albo ma się fundusze i wymagania albo trzeba pójść na kompromis.
Twoje wymagania spełnią chyba Lumix DMC-TZ100, Canon PowerShot G3 X, Sony Cyber-Shot RX10. Ale są poza budżetem. Jakbyś odpuścił z zooma x10 do x4, to zaczyasz celować w kompakty z matryca 1 cal.
krzysztofz24
02-02-2017, 22:36
To niestety kwestia budżetu. Albo ma się fundusze i wymagania albo trzeba pójść na kompromis.
Twoje wymagania spełnią chyba Lumix DMC-TZ100, Canon PowerShot G3 X, Sony Cyber-Shot RX10. Ale są poza budżetem. Jakbyś odpuścił z zooma x10 do x4, to zaczyasz celować w kompakty z matryca 1 cal.
No dobra, to odpuszczamy zoom razy 10. Ale zalezy mi na 24mm w FF.
I matryca 1 cal to brzmi juz lepiej od 2/3 cala.
Moglbys zarzucic pare linkow, albo jakias strone/sklep gdzie moglbym sobie ustawic wybor aparatow w parametrach po fizycznej wielkosci matrycy, bo naprawde ciezko z tym.
jutro postaram się podpytać znajomego. Ma sprzet sprzed ok 6 lat i teraz rozglądal sie za następcą. Megazoom i całkiem niezła jakośc....
Dam znac jutro
- - - - kolejny post - - - - - -
https://mediamarkt.pl/foto-i-kamery/aparat-sony-dsc-hx400v?gclid=Cj0KEQiAzsvEBRDEluzk96e4rqABEiQAezEOo FQBKkrlsiExlMzm_6W9HMX-4n1LhVn0t0iun5mDXcQaAnqc8P8HAQ&gclsrc=aw.ds
Wszelkim malkontentom że megazoom i mała matryca... ludzie mają to w dupie :)
Kojocisko
02-02-2017, 23:31
Odpuść 24mm na 28mm i masz niezłego Canona G9X, ciut droższy i starszy SONY DSC-RX100 (oba poniżej 2kpln). I więcej takich w takiej cenie nie kojarzę.
Może coś ze starszych bezlusterkowców? SONY ALPHA 5000? Canon EOS M10? Z obiektami kitowymi kosztują ok. 1500zł, mają matryce APC
Nie znam takiego sklepu
http://www.optyczne.pl/29.9-Test-Test_megazoom%C3%B3w_2014_Podsumowanie.html
Tu są jakieś testy http://www.optyczne.pl/29.7-Test-Test_megazoom%C3%B3w_2014_Jako%C5%9B%C4%87_zdj%C4% 99%C4%87.html
hehe w tym samym czasie poszło :)
można wywalić
krzysztofz24
02-02-2017, 23:53
Ciezko mi bedzie odpuscic z 24 na 28.To moja ulubiona ogniskowa, i dla mnie te 2 mm na dole robi mega roznice. A 28mm to ani to szeroko, ani to 35;-)
Czytalem te testy na optyczne:-) i dlatego wspomnialem o tym Panasonicu, toc ja 20mm nawet w lustrze nie mam:p
Za 1000 z hakiem mozna sie bawic dynamiczna perspektywa, zmiescic pomieszczenie itd.