Zobacz pełną wersję : Pixel King Pro - D70s -problem
Korzystam z wyzwalaczy Pixel King Pro z aparatem D700. Działa zadowalająca w wielu konfiguracjach z wieloma lampami. Ostatnio podłączyłem nadajnik na sanki D70s, odbiornik w opcji manual poprzez kabel z lampą studyjną i nie mogę wyzwolić spustu migawki. Nadajnik na OFF i aparat działa. Nadmienię, że aparat również w pełnym manualu. Orientuje się ktoś dlaczego takie podłączenie blokuje aparat?
D70s nie ma ittl, ale czy to to, to nie wiem.
D70s ma i-TTL.
WALOD - a w wizjerze zapala się potwierdzenie gotowości lampy??
D70s ma i-TTL.
Racja, to mój Metz 44 bez i nie miał. Pomyliło mi się.
WALOD - a w wizjerze zapala się potwierdzenie gotowości lampy??[/QUOTE]
Na sankach aparatu mam nadajnik, odbiornik połączony kabelkiem z lampą studyjną. Pełen manual. Nie może być żadnego potwierdzenia w wizjerze aparatu, chyba, że potwierdzenie ustawionej ostrości AF. Nie próbowałem jeszcze podłączać na odbiornik lampę SB 800. Moim zdaniem, powinno wyzwalać każdą lampę podłączoną do odbiornika. Jeśli zamienię aparaty na D90, D300, D700, wszystko działa prawidłowo. Jest dla mnie niezrozumiały problem z D70 i to zapewne nie za sprawą przesunięcia styków na łączeniu stopki/aparat.
Lampa nie ma.zadnego znaczenia. To nadajnik komunikuje się z aparatem.
Jak nie masz potwierdzenia gotowości lampy, to sprawdź czy aparat nie ma ustawienia blokującego spust gdy lampa nie jest gotowa.
W nowszych puszkach na 100℅ tyczy się ono tylko wbudowanej, ale nie jestem pewien jak jest w D70s.