Zobacz pełną wersję : d7200 d750 i jaki wyzwalacz radiowy??
mitek1771
01-02-2017, 19:14
Witam Państwa otóż mam prośbę o doradzenie w zakupie wyzwalacza radiowego do takiego zestawu D750 D7200 YN 568EX oraz 2x YN 685EX, czyli chciałbym 2 nadajniki jeden do YN 568EX i jeden w zapasie oraz wyzwalacz? W przyszłości chciałbym kupić zestaw Quantuum Quadralite Move 300 KIT2
i fajnie by było jak by ten zestaw wyzwalaczy z nim współgrał? Zależało by mi również na TTL i czasie powyżej 1/250 doradzicie coś ?? :)
Moze YN 622n TX jako nadajniki + YN 622n jako radioodbiornik pod lampe z takim zestawem masz TTL i HSS sam uzywam YN 622 TX z YN 685EX (ta lampa ma wbudowany radioodbiornik ktory wsporpacuje z YN 622) i jak narazie nie mialem problemow z wyzwalaniem ;)
Sent from my iPhone using Tapatalk
Dokładnie rzecz biorąc to potrzebujesz 2 ODBIORNIKI i wyzwalacz (nadajnik).
Tak jak poprzednik pisze, skoro masz YN 685EX (maja odbiornik do systemu 622 YoungNuo) to idealne dopełnienie to YN 622n TX jako wyzwalacz i YN 622n jako dodatkowe odbiorniki do lamp innych producentów.
Przy tym zestawie:
- wyzwolisz wszystko czy to z sanek czy przez kabel
- masz HSS
- masz TTL
- sterowanie lampami z poziomu wyzwalacza (na pewno działa to z YN685) - nie musisz za każdym razem podchodzić do lamp.
-
mitek1771
02-02-2017, 19:40
A jak to wyglądało by w przypadku zakupu zestawu Quantuum Quadralite Move 300
"Głupie" lampy studyjne można wyzwalać czymkolowiek, ale tylko z wyzwalaczami TTL uzyskasz czasy krótsze od 1/200-1/250s.
Natomiast sterowanie takimi lampami (o ile lampy mają) możliwe tylko z dedykowanych wyzwalaczy.
GonzoG a co ma TTL wspolnego z HSS ?;)
Wszystko.
Bez wyzwalacza zgodnego z i-TTL nie ma HSS.
GonzoG Ja zawsze myslalem ze HSS i TTL to dwa osobne systemy ktore nie maja ze soba praktycznie nic wspolnego ;) jednak czas przysiasc do jakiejs lektory i sie zaglebic w temat ;)
To mogą być 2 niezależne systemy, ale w Nikonie nie ma synchronizacji z krótkimi czasami bez urządzenia (tu nadajnika) zgodnego z i-TTL.
Nie znaczy to, że musi być to wyzwalacz przenoszący TTL, ale musi on mieć komunikację z aparatem, aby ten wiedział, że może przełączyć się na wyzwalanie lampy z krótkimi czasami, a to jest już element i-TTL.
mitek1771
07-02-2017, 19:55
Panowie kupiłem taki oto zestaw
http://www.cyfrowe.pl/aparaty/yongnuo-wyzwalacz-radiowy-yn-622n-kit-lcd.html
A teraz hmm ja chciałbym do wyzwalacza podłączyć lampę by wszystko mieć razem przy aparacie to takiej opcji nie ma tak?? Czy są inne wyzwalacze bym mógł tak uczynić??
mitek1771 kupiłeś zestaw, dobrze jest. Ale co chcesz osiągnąć to nie wiem. Weź powoli wytłumacz.
mitek1771
07-02-2017, 20:24
Raczej już doczytałem wszystko i wiem.. Chciałbym na aparacie mieć lampę + wyzwalacz i do tego na statywie gdzieś lampę, i wystraszyłem się że zakup nie trafiony bo wyzwalacz nie ma wejścia na gorącą stopkę ale doczytałem ze mogę wyzwalać inne lampy również YN622N (odbiornikiem że tak ujmę to) nie tym z wyświetlaczem TX, a wyświetlacz przyda się w domu, więc nie zginie :)
Dokładnie, drugi 622n, one mogą pracować jako albo nadajnik, albo odbiornik, zakładasz na aparat i masz na nim sanki do lampy.
Inna możliwość: bracket na lampę do aparatu, ale musiałbyś sprawdzić, czy ten "tx" się pod nim mieści i czy Ci pasuje taki kawał żelastwa (i oczywiście druga lampa - ta na brackecie - też musi mieć odbiornik yn622n).
Dokładnie, drugi 622n, one mogą pracować jako albo nadajnik, albo odbiornik, zakładasz na aparat i masz na nim sanki do lampy.
Inna możliwość: bracket na lampę do aparatu, ale musiałbyś sprawdzić, czy ten "tx" się pod nim mieści i czy Ci pasuje taki kawał żelastwa (i oczywiście druga lampa - ta na brackecie - też musi mieć odbiornik yn622n).
cześć
właśnie znalazłem ten wątek, mam podobny problem. Ale przecież tylko tym TX można sterować mocą i zoomem pozostałych sterowanych lamp. Czy tego sterownika tx nie da się połączyć w jakiś sposób z body (d610/d750) aby zachować możliwość kontroli parametrów na slave,-ach za jego pomocą i jednocześnie używać lampy systemowej na body?
Pozdrawiam