Zobacz pełną wersję : Monitor LG 25UB55 UltraPanoramiczny 21:9 25UB55
Michał25
01-02-2017, 17:33
Witajcie z góry przepraszam ze zakładam nowy temat, ale mam kłopot chciałbym kupić jakiś monitor do obróbki amatorskiej zdjęć mam laptopa z martyca TN i wiem ze one są słabe do czegoś takiego. Czy ktoś z Was spotkał się z takim monitorem LG 25UB55 UltraPanoramiczny 21:9 ? Proszę nie pisać kup Eizo lub Nec bo po ptrostu nie mam gotówki na coś takiego. Szukam monitora do około 800 zł, ten podany ma wg. mnie ( amatora ) dobre parametry. Czy jest taka możliwość ze on ma pokrycie sRgb w 99 jak piszą w specyfikacji ?
Link do strony producenta (http://www.lg.com/pl/monitory/lg-25UB55)
nikoniarz
01-02-2017, 18:41
Jakiś czas temu kupiłem monitor ultrawide (25UM65) gdyż potrzebowałem większej powierzchni roboczej w stosunkowo niskiej cenie. Chodziło o tymczasowe zastąpienie matrycy w laptopie. 2560 pikseli w poziomie dało mi to, czego oczekiwałem. Monitor w konfrontacji z tanią matrycą laptopową okazał się trafnym zakupem. W przypadku mojego monitor również w specyfikacji podawano pokrycie ponad 99% sRGB ale czy tyle było- nie wiem. Nie wiem jak się ma ten UB55 w stosunku do UM65 ale ja tego wybory nie żałowałem bo ekran w laptopie był naprawdę kiepski. Oczywiście miej też na uwadze, czy taka rozdzielczość nie będzie wyzwaniem dla karty graficznej, oraz to, że niektóre (zwykle stare) aplikacje nie są przystosowane do proporcji 21:9 i w trybie full screen rozciągają obraz lub zostawiają czarne paski po bokach.
Michał25
01-02-2017, 18:47
Ja nie wiem jaką mam dokładnie matrycę w laptopie, jest to nowy komputer z bardzo dobrymi parametrami, ale brakuje mi lepszego monitora. Poczekam na inne opinie jeszcze. Dzięki za podpowiedź
Sprawdź w opisie, czy karta graficzna obsługuje rozdzielczość 2560 x 1080.
nikoniarz
01-02-2017, 18:57
Sprawdź w opisie, czy karta graficzna obsługuje rozdzielczość 2560 x 1080.
Jak laptop nowy z bardzo dobrymi parametrami to obsłuży.
Michał25
01-02-2017, 19:02
Laptop ma procesor i7 karta graficzna 4gb 8 gb ram ale jak mają się zdjecia na tym monitorze do zdjęć wydrukowanych ?
Nie chodzi o procesor ani o pamięć ;)
Mają się tak, jak będzie ustawiony monitor i drukarka, jeśli przypadkowo, to przypadkiem mogą być podobne (to dotyczy każdego zestawu monitor-drukarka).
nikoniarz
01-02-2017, 19:18
i3 wraz z GT630M obsługiwało to i nowsze grafiki obsłużą taką rozdzielczość.
Michał25
01-02-2017, 19:30
A co powiecie o monitorach AOC
Zaglądałeś na forum mva.pl i przyklejony post o monitorach polecanych do (także amatorskiej) obróbki zdjęć?
Na 100% będzie potrzebna kalibracja. Monitory w tych cenach zawsze odbiegają od standardów.
Nawet profesjonalne monitory trzeba kalibrować, dlatego mają możliwość kalibracji sprzętowej.
Michał25
02-02-2017, 16:57
Oki czytałem ten spis monitorów i ostatnie pytanie LG jest tani niby ma 99 sRGB o jest niby plusem, ale tez ogladałem NEC MultiSync E243WMi co też ma 98 sRGB co lepiej za 799 LG czy za 1200 NEC ?
Ten NEC E243 po skalibrowaniu to już namiastka monitora do fotografii przy bardzo ograniczonym budżecie. LG bym sobie podarował. Monitora zazwyczaj nie kupuje się na rok czy dwa, tylko na pięć, dziesięć albo i na dłużej, dlatego warto dodać parę złotych do lepszego.
Jak szukałem dla siebie to zaglądnąłem tutaj: http://mva.pl/viewtopic.php?f=40&t=152
i tutaj http://www.prad.de (jeśli kto zna niemiecki).
Podany NEC na liście w MVA jest, LG nie ma, więc ja bym wziął NEC (a poza tym wesprzesz mojego byłego pracodawcę ;) ). Sam kupiłem EIZO EV2436W.
Michał25
04-02-2017, 20:11
Color Calibrated co oznacza takie cos w monitorach tłumaczenie w tłumaczu nie do końca mówi o co chodzi
Wiem że większość powie zły wybór, ale w moim wypadku liczyła sie też kasa wybrałem jeden z monitorów LG duże prawdopodobieństwo że jutro kupuje ten http://www.lg.com/pl/monitory/lg-24MP88HV
Większość powie, że kupiłeś taki na jaki cię było stać. To dość ważne kryterium wyboru sprzętu jeśli się nim nie zarabia. Kup sobie jakiś kalibrator jeśli ci coś zostało.
A co do color calibrated: https://www.youtube.com/watch?v=ZC1LQzqXycc
Michał25
05-02-2017, 19:40
Kalibrator mogę sobie pożyczyć znajomy ma jakiś spyder czy coś takiego, dokładnie jeszcze nie zarabian na tyle aby kupic sobie sam monitor droższy niż mój cały sprzęt. Powoli jak się uda dorobić to zmienię ale na razie musii zostać ten LG (http://www.lg.com/pl/monitory/lg-24MP88HV)
LG jest tani niby ma 99 sRGB o jest niby plusem
Niby jakim?
Michał25
07-02-2017, 17:44
Niby jakim?
Jest to plus bo po wywołaniu zdjęcia w mojej okolicy jest niemal identyczne do tego co widzę na monitorze LG, jednak monitor TN laptopa oszukiwał mnie jeżeli chodzi o kolory
Jest to plus bo po wywołaniu zdjęcia w mojej okolicy jest niemal identyczne do tego co widzę na monitorze LG, jednak monitor TN laptopa oszukiwał mnie jeżeli chodzi o kolory
Ale co to ma wspólnego z 99% sRGB?
Inna sprawa, że skoro "niemal identycznie" jest na budżetowym LG to w jakim celu robi się monitory 4-10x droższe?
Michał25
07-02-2017, 21:22
Ale co to ma wspólnego z 99% sRGB?
Inna sprawa, że skoro "niemal identycznie" jest na budżetowym LG to w jakim celu robi się monitory 4-10x droższe?
Dla mnie ta jakość wystarcza nie jestem zawodowym fotografem a tylko amatorem szukałem monitora który trochę poprawi mój komfort pracy nad zdjęciami, ten to zrobił jest to może budżetowy monitor ale na początek lepsze takie 24 LG niż 10 razy droższy Eizo. Może kiedyś uda się zarobić na lepszy :)
Dla mnie ta jakość wystarcza nie jestem zawodowym fotografem a tylko amatorem szukałem monitora który trochę poprawi mój komfort pracy nad zdjęciami, ten to zrobił jest to może budżetowy monitor ale na początek lepsze takie 24 LG niż 10 razy droższy Eizo. Może kiedyś uda się zarobić na lepszy :)
Nie pytam czy wystarcza, tylko jaki związek ma 99% sRGB z jakością wyświetlania? Skoro rzucił Pan taki argument jako pozytyw, chciałbym się dowiedzieć co on oznacza.
Borat1979
07-02-2017, 21:41
LG to badziewie a nie monitory. Mam a właściwie miałem w robicie 7 monitorów LG z czego po 4 latach podało 6!
Nawet te droższe modele to sraczka niesamowita. Cud miód UltraFine 5K a wyłącza się gdy w pobliżu pojawi się sygnał wi-fi z laptopa czy routera :shock:
dLbhypmBY7k
I_CuRLeAEdE
Michał25
07-02-2017, 22:05
Nie wiem co ma wspólnego szukałem monitora pisałem ze się nie znam, dostałem odpowiedzi na innym portalu że mam szukać takiego co ma dobre odwzorowanie kolorów ze im więcej procent tym lepszy będzie. Mi na obecną chwilę wystarcz taki, jak possałem wyżej jak będzie kiedyś kasa to i lepszy monitor kupić
Nie wiem co ma wspólnego szukałem monitora pisałem ze się nie znam, dostałem odpowiedzi na innym portalu że mam szukać takiego co ma dobre odwzorowanie kolorów ze im więcej procent tym lepszy będzie.
No i to jest bzdura wierutna. Procenty oznaczają maksymalne nasycenia jakie monitor może wyświetlić. Tylko i wyłącznie to, nic więcej. Nie ma to kompletnie nic wspólnego wiernością reprodukcji.
Michał25
08-02-2017, 17:40
Niestety ale prosiłem o poradę nie otrzymałem żądnej ciekawej ofercie, pisałem ze cenowo że około 1000. Jak napisałem wcześniej mi ten monitor na dzień dzisiejszy wystarcza jak będzie kasą będzie inny
andrewk2017
10-02-2017, 13:33
Monitor jak za taką cenę jest bdb. Jakość obrazu jest na dobrym poziomie.