Zobacz pełną wersję : Szkło 8mm dla d5500
Szukam jakiegoś szkła szerokokątnego. Kąt widzenia interesuje mnie od 120 stopni do 180. Światło wystarczy 3,5. Musi mieć autofokus i pasować do nikona d5500. No i cena. Nie wiem czy będzie coś poniżej 2k, ale tyle tylko mam.
madebyzosiek
01-02-2017, 13:02
Po co Ci AF na 8 mm? :) Dobrą opcją jest rybka Samyanga 8 3.5, oczywiście manualna. Ją kupisz nie tylko poniżej 2k, ale nawet poniżej 1k :) Co do UWA w takim zakresie, to tylko Sigma 8-16, ale ona i droższa i ciemniejsza. Czemu akurat 8 i czemu koniecznie z AF? :)
Nie musi być koniecznie 8mm, ale kąt widzenia mnie interesuje pomiędzy 120 a 180 stopni. Autofokus chciałbym dla tego, że od czasu do czasu tym obiektywem będzie filmowane z gimbala. A tam ciężko kręcić obiektywem. Ale jak nie znajdę nic ciekawego, to pewni ten samyang 8 będzie musiał się nadać.
Także w UWA, AF w niektórych zastosowaniach się jednak przydaje, tak samo jak jasność obiektywu - na przykład do fotografowania na imprezach.
Przy takich założeniach, Sigma 8-16 (tu trzeba się będzie pogodzić z ceną i trochę mniejszą ilością światła) lub Sigma 10-20 f3,5 (ale tu brak 2mm).
180 stopni to tylko rybie oko. I wiesz, że jest to kąt liczony po przekątnej zdjęcia, nie w poziomie.
120 stopni to niestety tylko Sigma 8-16/4.5-5.6.
Pozostałe obiektywy zaczynają się od 10mm, a to ok 105 stopni.