Zobacz pełną wersję : Stabilizacja.
PiciuD300
31-01-2017, 21:56
1. Czy stabilizacja obiektywów w systemie nikona działa też w ostrzeniu manualnym?
2. Jak rozpoznać czy sigma 17-50/2.8 OS ma sprawną stabilizację, bo AF mi szaleje i nie może ustawić ostrości w AF oraz również w LV?
Będę wdzięczny za odpowiedź, bo nie mogę ich sam znaleźć.
1. Według mnie działa, ale tylko czasem używam 70-300 w trybie manualnym i wtedy najczęściej wyłączam VR bo ze statywu, musiałbym sprawdzić.
2. Co znaczy szaleje? Sprawdź ustawienia AF w aparacie, (ustaw np. AF-S) i włącz priorytet spustu migawki nie ostrości (piszę z pamięci, tak się chyba to nazywa). Powinno ustawiać ostrość i trzymać po przekadrowaniu. Sigma ma cichy i szybki AF, na głośniejszej ulicy np. można nie zauważyć, że działa.
Generalnie po wyostrzeniu (naciśnięciu spustu migawki do połowy) powinno być takie lekkie poruszenie widoczne w wizjerze.
Ad1. Działa. W każdym razie na 18-105.
PiciuD300
31-01-2017, 23:01
Co znaczy szaleje? Sprawdź ustawienia AF w aparacie, (ustaw np. AF-S) i włącz priorytet spustu migawki nie ostrości (piszę z pamięci, tak się chyba to nazywa). Powinno ustawiać ostrość i trzymać po przekadrowaniu. Sigma ma cichy i szybki AF, na głośniejszej ulicy np. można nie zauważyć, że działa.
Generalnie po wyostrzeniu (naciśnięciu spustu migawki do połowy) powinno być takie lekkie poruszenie widoczne w wizjerze.
Jeździ przód i tył i nie może złapać ostrości. Ustawienia są OK. Prawdopodobnie uszkodzony moduł GMR i nie wiem czy też stabilizacja.
Stabilizacja działa niezależnie. OS w sigmie wydaje bardzo specyficzny dźwięk, jakby piszczenie cichutkie. Wciśnij spust do połowy i słuchaj poruszając zestawem. Jeżeli dźwięk jest słyszalny to ze stabilizacją jest wszystko ok.
Jeżeli się mylę to niech ktoś mnie poprawi, bo w tym momencie nie mam mojego zestawu pod ręką żeby to sprawdzić, więc piszę z pamięci :)
Jeździ przód i tył i nie może złapać ostrości. Ustawienia są OK. Prawdopodobnie uszkodzony moduł GMR i nie wiem czy też stabilizacja.
A z innymi obiektywami ustawia ostrość?
PiciuD300
31-01-2017, 23:27
Tak, z innymi jest w porządku, sprawdziłem na innym body - to samo. Więc to sigma. Przy MF dopiero, jak przyłożyłem uchu do obiektywu to słychać takie wziu wziu, inaczej cisza.
Stabilizacja działa gdy włączony jest pomiar światła. Nie nic wspólnego z ustawieniami AF.
PiciuD300
02-02-2017, 10:10
Czyli w moim obiektywie nie działa stabilizacja. Dodatkowo zauważyłem, że gdy mam wyłączoną stabilizację i ustawione manualne ostrzenie w obiektywie, po przyłożeniu ucha słychać pracę silnika, jako ciche piszczenie. 3 to normalne?
To ciche piszczenie to właśnie stabilizacja.
Silnik w 17-50 jest wydanie słyszalny. Nie trzeba przykładać ucha.
PiciuD300
02-02-2017, 12:45
To ciche piszczenie to właśnie stabilizacja.
Silnik w 17-50 jest wydanie słyszalny. Nie trzeba przykładać ucha.
Ale skoro na obiektywie i w korpusie wszystko wyłączyłem, czyli stabilizację i AF, to dlaczego piszczy?
Sigma nie ma wyłączanej stabilizacji. Wyłącznik tylko przestawia tryb pracy układu, ale działa on cały czas.
PiciuD300
02-02-2017, 15:31
Sigma nie ma wyłączanej stabilizacji. Wyłącznik tylko przestawia tryb pracy układu, ale działa on cały czas.
Jest to bez sensu, ale to nie nasz problem. Dziękujuję za wyjaśnienie.
Cześć, może mi ktoś napisać jak działa kompensacja wstrząsów w wizjerze w 70-200 2.8 OS, czy jest tak samo jak w 17-50 czyli FP pływa sobie zauważalnie czy jest inaczej?
Z góry dzięki.