PDA

Zobacz pełną wersję : głos ludu 2

spiritus
30-01-2017, 23:30
Na PW dostałem kilka propozycji urozmaicenia zabawy jednak wypiszę kilka z nich do dyskusji ponieważ te co pomijam dotyczyły powrotu to "szybszego" cyklu prowadzenia zabawy ale zostanie tak jak jest 7+3 (+1)
Proszę aby każdy oddał tylko po jednym głosie na KAŻDĄ z poniższych koncepcji ;)

Do poruszenia tak:

1. Deklaracje tematyki zabawy

Cykl 10. zabaw, gdzie:
"- rawki z góry ustalamy w jakim temacie mają być i tak, 1/ architektura, 2/ krajobraz, 3/ portret, 4/ sport, 5/ martwa natura...
- idziemy w jakość czyli osoba rozpoczynająca i potem zwycięzca głosowania może dać od siebie rawka lub zdobyć go od kogoś z forum"

10. będzie oczywiście specjalną.

2. Punktacja:

"- 1 miejsce 3pkt
- 2 miejsce 2pkt
- 3 miejsce 1pkt
- dawca rawka do zabawy dysponuje jednym punktem dla pracy, która jemu najbardziej podobała się
( punkt dawca rawka daje przed zamknięciem głosowania, inaczej administrator/prowadzący zabawę ma prawo wydać ten punkt )"

3. Dogrywka

"Brak dogrywki w przypadku remisu.
( nie jest to potrzebne ale jeśli finalny rawek spowoduje że będzie remis punktowy to wtedy rawek specjalny z czasem przygotowania 1 dzień i głosowanie trzy dni )"

Wg mnie dogrywka jednak daje dodatkowe emocje i jak jeden z użytkowników z jakim rozmawiałem kiedyś na PW napisał, że "podnosi wartość wewnętrzną" :)

- - - - kolejny post - - - - - -

Oczywiście proszę o wszelkie komentarze i promowanie wątku ;)

Czas 14 dni

Ostry600
31-01-2017, 06:29
Bardzo mi się podoba pomysł wprowadzenia cyklu a co za tym idzie rankingu ale czy nie lepiej prowadzić go tak jak w cyklu analogowym - 1 głos = 1 pkt + jako zmiana dodatkowy dla autora. Wg mnie proponowany system wyklucza ludzi nie trafiajacych na podium - nie są oni ujęci w klasyfikacji a tak mogliby porównać się też słabsi ratownicze na niższych miejscach listy

* rawkowicze

Nbogdan
31-01-2017, 09:05
Bardzo mi się podoba pomysł wprowadzenia cyklu a co za tym idzie rankingu ale czy nie lepiej prowadzić go tak jak w cyklu analogowym - 1 głos = 1 pkt + jako zmiana dodatkowy dla autora. Wg mnie proponowany system wyklucza ludzi nie trafiajacych na podium - nie są oni ujęci w klasyfikacji a tak mogliby porównać się też słabsi ratownicze na niższych miejscach listy

* rawkowicze

Popieram postulat zmiany punktacji.

thekrycha
31-01-2017, 10:06
Głosy oddane :)

Jeśli chodzi o sam ranking, to robimy go dla zabawy, więc cokolwiek będzie wprowadzone urozmaici zabawę, ale dorzucę swoje trzy grosze :p Uzależnianie punktacji od liczby głosujących nie do końca mi się podoba, bo ... no właśnie, zależy od liczby głosujących ... Załóżmy, że dwóch uczestników bierze udział w zabawie, jeden w jednej edycji, drugi w drugiej i tak w zabawie, w której było mało głosujących zwycięzca otrzyma przykładowo 15 głosów, a w zabawie gdzie głosujący dopisali uczestnik na miejscu 5 też otrzyma 15 głosów, i teraz pytanie ... czy obaj powinni mieć tyle samo punktów w rankingu? Moim zdaniem nie ... Możemy oczywiście punktować więcej niż tylko podium, ale liczba punktów powinna być uzależniona od miejsca nie od liczby głosów :D Tyle ode mnie ...

siemalysy
31-01-2017, 19:18
Głosy oddane.

OjTam
31-01-2017, 19:19
Mua też zagłosował. :p

ksh
31-01-2017, 19:24
Ja będę bronił pomysłu punktacji bo jeśli cykl był 10 zabaw i tak dużo ludzi dostawało tak dużo punktów to zniechęcało ludzi do dołączenia, czym dalej cykl trwał tym mniej nowych, więc dlatego zmniejszenie ilości punktów jest ważny, a to że ktoś zbierze więcej punktów w całym cyklu będąc drugim lub trzecim niż wygrywający raz czy dwa to nie ma znaczenia, tak działa punktacja i ranking, na co punkty za piąte czy dziesiąte miejsce jeśli czołówka jest zasypana punktami ?

siemalysy
31-01-2017, 19:33
Ja uważam podobnie. Punktowane tylko 3 pierwsze miejsca. Ewentualnie gdybyśmy chcieli punktować więcej miejsc to można by było wprowadzić punktację dla pierwszych 5. Wtedy punkty można by było rozdzielić w następujący sposób:
1 miejsce - 4 pkt.
2 miejsce - 3 pkt.
3 miejsce - 2 pkt.
4 miejsce - 1 pkt.
5 miejsce - 0,5 pkt.

Ale wydaję mi się, że punktowanie tylko pudła byłoby najlepsze...

thekrycha
31-01-2017, 19:47
Ale wydaję mi się, że punktowanie tylko pudła byłoby najlepsze...

Nie ma lipy, jak w tematycznych :D

Ostry600
31-01-2017, 19:53
Ok. Zagłosowane. Nie do się zaprzeczyć, że to co piszesz thekrycha ma sens. Nie wziąłem pod uwagę zmiennej ilości głosujących. Jak będzie z punktacją tak będzie ale bardzo bym sie cieszył jakby przeszedł pomysł cyklu i rankingu. Będzie dużo ciekawiej...

Sinobrody
31-01-2017, 20:33
Z pewnym wahaniem, ale jednak zagłosowane. przyznam jednak szczerze, że punktacja to dla mnie rzecz wtórna, a nawet obojętna. Zarówno rawki jak i tematyczne traktuję jako zabawę, przy której można się coś nauczyć i cieszę się, kiedy moja praca jest doceniona i się podoba.
Przy okazji jak już Szanowne Władze wysłu****ą głosu ludu to może by coś zrobić z tymi nieszczęsnymi plikami xmp, abym nie musiał się w każdej edycji spowiadać, że mój program tego cuda nie generuje :razz: (pewnie to nie tylko mój problem), a lightrooma jeszcze dłuuugo nie będę miał.

spiritus
12-02-2017, 23:04
Ostatnia doba... kto nie głosował to niech zagłosuje!!! :)

Ostry600
13-02-2017, 00:00
Zagłosowałem a ankieta znowu wyświetla się jako aktywna. Łaj??

spiritus
13-02-2017, 00:06
Zagłosowałem a ankieta znowu wyświetla się jako aktywna. Łaj??

co masz na myśli?

Ostry600
13-02-2017, 12:21
No powinna być niedostępna po oddaniu głosu jak w rawkach (chyba) a mogę głosować jeszcze raz. Czy to znaczy że poprzedni glos się nie zapisał?

spiritus
13-02-2017, 12:24
No powinna być niedostępna po oddaniu głosu jak w rawkach (chyba) a mogę głosować jeszcze raz. Czy to znaczy że poprzedni glos się nie zapisał?

musiał się nie zapisać

Ostry600
13-02-2017, 15:47
Ok. Zaglosowalem jeszcze raz :)

szymon.m
13-02-2017, 21:50
Ok. Zagłosowane. Nie do się zaprzeczyć, że to co piszesz thekrycha ma sens. Nie wziąłem pod uwagę zmiennej ilości głosujących. Jak będzie z punktacją tak będzie ale bardzo bym sie cieszył jakby przeszedł pomysł cyklu i rankingu. Będzie dużo ciekawiej...

Co do punktacji, można przecież bazować na procentach głosów, wtedy nie będzie miało znaczenia ile osób glosowało. Tak sobie dumam po cichu :)

Ostry600
13-02-2017, 22:26
Tylko czy to jednak nie jest komplikacja prostej zabawy. Nie wiem czy spiryt ma więcej jeszcze wolnego czasu na przeliczanie procentów, chociaż na % to chyba się zna jak nikt :)
A tak przy okazji pozdrawiam kolegę z B-B ; mojego ulubionego i rodzinnego miasta, które niestety opuścić musiałem.

szymon.m
13-02-2017, 22:36
Tylko czy to jednak nie jest komplikacja prostej zabawy. Nie wiem czy spiryt ma więcej jeszcze wolnego czasu na przeliczanie procentów, chociaż na % to chyba się zna jak nikt :)
A tak przy okazji pozdrawiam kolegę z B-B ; mojego ulubionego i rodzinnego miasta, które niestety opuścić musiałem.

Podziękował. To pewnie tym bardziej miło wracać do B-B. Chyba nie ma drugiego tak położonego miasta w Polsce.
A co do punktacji, można żywcem liczyć punkty procentowe do 1 miejsca po przecinku. Każdy głos by się liczył i jest duża szansa na regularność wysyłania prac.

spiritus
13-02-2017, 23:25
chociaż na % to chyba się zna jak nikt :)

oplułem monitor :D

Podziękował. To pewnie tym bardziej miło wracać do B-B. Chyba nie ma drugiego tak położonego miasta w Polsce.
A co do punktacji, można żywcem liczyć punkty procentowe do 1 miejsca po przecinku. Każdy głos by się liczył i jest duża szansa na regularność wysyłania prac.

Opisz jak by to miało wyglądać bo dzisiaj całkowicie myślę o pewnej rzeczy i nie mogę się na niczym innym skupić :D

No to koniec imprezy ;)

Zostaje po staremu jeżeli chodzi o nadsyłanie rawów (co kto ma i chce to daje), ranking się wprowadzi jakiś.... teraz tylko ustalić czy zostajemy przy oferowanym w ankiecie czy może jakieś inne propozycje? Dogrywki zostają :)

szymon.m
13-02-2017, 23:27
Tak na szybko. RAWKI edycja 132: głosujących 41.

1 9 - 21.95%
2 14 - 34.15%
3 3 - 7.32%
4 9 - 21.95%
5 14 - 34.15%
6 10 - 24.39%
7 4 - 9.76%
8 1 - 2.44%
9 1 - 2.44%
10 5 - 12.20%
11 8 - 19.51%
12 1 - 2.44%
13 5 - 12.20%
14 16 - 39.02%
15 2 - 4.88%
16 20 - 48.78%
17 3 - 7.32%
18 2 - 4.88%
19 2 - 4.88%
20 4 - 9.76%
21 3 - 7.32%
22 4 - 9.76%

legenda na przykładziej 2: 2 14 - 34.15%
14 - liczba głosów na prace nr 2
34.15% - procentowa liczba głosów

w danej edycji praca dostaje 34.2 pkt.

thekrycha
14-02-2017, 10:39
Sorki, ale propozycja z % ... choć je lubiię i nie stronię :p ... jest dokładnie odwrotna do tego o czym pisałem i sprowadza się do tego samego co liczba punktów rankingowych równa się liczbie głosów w głosowaniu. Przecież % zależy od całkowitej liczby głosujących. Do tego przy % nie waży fakt zwycięstwa a jego jakość, czyli z jaką przewagą nad innymi. Moim zdaniem zwycięstwo to zwycięstwo i nie komplikujmy sprawy ...

Ekstremalny przypadek poniżej z identyczną sumą głosów. Uczestnik #1 zwycięża, ale w zależności od rozkładu głosów dostaje mniej lub więcej punktów ... Zwycięzca z zabawy YYY może czuć się pokrzywdzony :p

Edycja XXX

1 - 10 - 71% - 71 pkt
2 - 1 - 7% - 7 pkt
3 - 1 - 7% - 7 pkt
4 - 1 - 7% - 7 pkt
5 - 1 - 7% - 7 pkt

Edycja YYY

1 - 4 - 29% - 29 pkt
2 - 3 - 21% - 21 pkt
3 - 3 - 21% - 21 pkt
4 - 2 - 14% - 14 pkt
5 - 2 - 14% - 14 pkt

Dobra, koniec wywodów ... Punktowanie podium 3,2,1 jest najlepsze i basta :p Aha, punkt do rozdania dla dawcy Rawka jest spoko ...

siemalysy
14-02-2017, 17:48
Licha coś frekwencja biorąc chociażby pod uwagę ilość uczestników w ostatniej edycji rawków...

Ostry600
14-02-2017, 23:06
Znowu muszę Ci przyznać rację thekrycha ale sam przyznasz że taka ilość % brzmi bardzo zachęcająco:)

thekrycha
15-02-2017, 16:07
Powiem, a raczej napiszę tak ... om nom nom ;) :D

rwpb
15-02-2017, 22:12
A jest przewidziane jakieś wyjście awaryjne w przypadku gdyby ktoś chciał wziąć udział w zabawie bez udziału w rankingu? Zabawa to zabawa, a zabawa z punktami to zawody.

spiritus
15-02-2017, 22:34
A jest przewidziane jakieś wyjście awaryjne w przypadku gdyby ktoś chciał wziąć udział w zabawie bez udziału w rankingu? Zabawa to zabawa, a zabawa z punktami to zawody.

Wystarczy napisać, że się nie chce brać udziału w rankingu i wtedy sobie w arkuszu kalkulacyjnym zrobię listę takich osób aby nie wpisywać :)