PDA

Zobacz pełną wersję : Dlaczego tak?

willy_fil_
30-01-2017, 19:08
Witam szanownych.

Proszę podpowiedzcie mi bo jestem głupi jak nie wiem co? Mam obiektyw Sigma 70-200 mm f/2.8 II EX APO DG Macro HSM i do tej pory używałem go z jakże wspaniałym aparatem D80. Teraz przyszła mi ochota podpiąć go do nowego D7100 i zaczęła sie przygoda. Aparat widzi obiektyw, ale autofocus nie działa. Przeczyściłem styki - dalej nie działa. Podpinam do D80 i śmiga jak trzeba. podpinam inne obiektywy z AF do D7100 i każdy z nich działa jak powinien. Powiedzcie mi co jest nie tak. Czy ja już jestem tak stary, że o czymś zapomniałem, czy czegoś nie wiem. Ten D7100 nie jest mój, pożyczyłem gada od znajomego żeby popróbować a być może taki kupić w przyszłości.
Proszę pomóżcie mi bo nie wiem czy coś jest zepsute, czy tak ma być czy co ???

ksh
30-01-2017, 19:25
Przełącznik af na body czasem w trybie M nie jest ?
Wiem że to banalne ale warto sprawdzić :)

willy_fil_
30-01-2017, 21:24
Przełącznik af na body czasem w trybie M nie jest ?
Wiem że to banalne ale warto sprawdzić :)

no nie jest bo podpinam inne obiektywy z AF i działa...

madebyzosiek
30-01-2017, 21:55
Jeżeli to stara wersja 70-200 Sigmy, to może mieć potrzebę odwiedzin w serwisie, w celu aktualizacji softu... Napisz do serwisu Sigmy w Gdyni, podaj numer seryjny szkła i spytaj czy pomogą...

willy_fil_
30-01-2017, 21:58
Jeżeli to stara wersja 70-200 Sigmy, to może mieć potrzebę odwiedzin w serwisie, w celu aktualizacji softu... Napisz do serwisu Sigmy w Gdyni, podaj numer seryjny szkła i spytaj czy pomogą...

Obiektyw kupiony w 2009 roku, ale nie wiedziałem, ze obiektyw ma soft!!!!!

madebyzosiek
30-01-2017, 21:59
Obiektyw kupiony w 2009 roku, ale nie wiedziałem, ze obiektyw ma soft!!!!!
A no ma... Pisz do serwisu, 2009 to dość możliwe że AF nie działa z D7100...

willy_fil_
30-01-2017, 22:11
A no ma... Pisz do serwisu, 2009 to dość możliwe że AF nie działa z D7100...

cholera człowiek jest durniem całe życie... dzięki bardzo madebyzosiek

madebyzosiek
30-01-2017, 22:14
cholera człowiek jest durniem całe życie... dzięki bardzo madebyzosiek
E tam, człowiek się całe życie czegoś nowego dowiaduje :) Mam nadzieję że pomogą. Pozdrawiam serdecznie :)

willy_fil_
30-01-2017, 23:19
No niby tak, ale serce człowieka zabolało. Obiektyw niby stary ale zrobił może 400 zdjęć w swoim życiu. Leży sobie spakowany w plecaku razem z pochłaniaczem wilgoci, normalnie pachnie nowością jeszcze. A tu takie przygody serwuje. Szkoda mi go było, bo choć nie używam dziada to jednak świadomość, że JEST - rodzi sentymenty. Normalnie załamany byłem, że cholera go wzięła jak jeszcze najlepsze kadry przed nim były. Jutro dzwonię do serwisu i podpytam co i jak mogą pomóc. Jeszcze raz serdeczne dzięki za info. pozdrawiam.
Dam znać co i jak załatwiłem

willy_fil_
10-02-2017, 21:50
Po wysłaniu maila do serwisu z opisem sytuacji dostałem taka oto wiadomość zwrotną:

"Proszę przysłać obiektyw do naszego serwisu w celu wykonania diagnozy uszkodzenia . Koszt pogwarancyjnej diagnozy wynosi 110,70 zł brutto, lecz w momencie zgody na naprawę nie jest wliczany. Do obiektywu proszę dołączyć opis usterki oraz dane zwrotne z numerem telefonu. Serwis nie ponosi kosztów transportu reklamacji pogwarancyjnych. Orientacyjny koszt naprawy obiektywu (aktualizacja oprogramowania) to około 123 zł brutto + koszty transportu.

Należy się liczyc z tym, że Pana model obiektywu przy współpracy z body NIKON D7100 może powodować blokowanie niektórych funkcji aparatu. Jest to spowodowane zastosowaniem niestandardowych rozwiązań elektronicznych i programowych w NIKONie D7100. Zdaniem Sigma Corporation Japan takie zachowanie aparatu przy współpracy z w/w obiektywem jest normalne."

Dziwna sprawa, że nawet po aktualizacji obiektyw może nie działać z D7100. Ciekawe czy tylko z tym aparatem czy tez więcej Nikonów nowszych ma "niestandardowe rozwiązania elektroniczne i programowe"

madebyzosiek
10-02-2017, 22:43
Obiektyw będzie działać, ale nie będzie wyłączać podglądu zdjęcia przez minutę, nie będzie płynnego przewijania podglądu i pomiar światła będzie działać przez minutę za każdym razem. To są te "zablokowane funkcje" w D7100 :D

Zen
10-02-2017, 22:44
Po wysłaniu maila do serwisu z opisem sytuacji dostałem taka oto wiadomość zwrotną:

"Proszę przysłać obiektyw do naszego serwisu w celu wykonania diagnozy uszkodzenia . Koszt pogwarancyjnej diagnozy wynosi 110,70 zł brutto, lecz w momencie zgody na naprawę nie jest wliczany. Do obiektywu proszę dołączyć opis usterki oraz dane zwrotne z numerem telefonu. Serwis nie ponosi kosztów transportu reklamacji pogwarancyjnych. Orientacyjny koszt naprawy obiektywu (aktualizacja oprogramowania) to około 123 zł brutto + koszty transportu.

Należy się liczyc z tym, że Pana model obiektywu przy współpracy z body NIKON D7100 może powodować blokowanie niektórych funkcji aparatu. Jest to spowodowane zastosowaniem niestandardowych rozwiązań elektronicznych i programowych w NIKONie D7100. Zdaniem Sigma Corporation Japan takie zachowanie aparatu przy współpracy z w/w obiektywem jest normalne."

Dziwna sprawa, że nawet po aktualizacji obiektyw może nie działać z D7100. Ciekawe czy tylko z tym aparatem czy tez więcej Nikonów nowszych ma "niestandardowe rozwiązania elektroniczne i programowe"

Myślę że to nie jest wina softu....posiadam ten obiektyw, zakupiony gdzieś ok.2010 r. używam go D7100 i D610 na obydwu celny i ostry. Jest w pełni funkcjonalny.

OjTam
10-02-2017, 22:45
ale nie będzie wyłączać podglądu zdjęcia przez minutę, nie będzie płynnego przewijania podglądu i pomiar światła będzie działać przez minutę za każdym razem.
madebyzosiek a to nie dotyczy czasem Sigm z OS?

madebyzosiek
10-02-2017, 23:08
madebyzosiek a to nie dotyczy czasem Sigm z OS?
A no racja... Cały czas myślałem, że chodzi o Sigmę 70-200 OS...

OjTam
10-02-2017, 23:09
Mnie się wydaje, że ten tekst Sigmy o nie działaniu na D7100 to taki standard. W razie w.