Zobacz pełną wersję : Nikon D40 i stare obiektywy od Zenita
kameleon30
30-01-2017, 10:48
Witam, mam na stanie starego D40 który nadal daje rade i lubie czasem nim pofotografować. Na strychu znalazłem starego Zenita FF z obiektywem Helios 44m-2. wpadłem na pomysł aby go podpiąc pod nikona. Oczywiście musze mieć przejściówke na M42. Zamówiłem 2 - jedną z soczewką która ma ponoć ostrzyć do nieskończoności a drugą bez. Czekając na paczke mam pytanie do tych którzy mieli do czynienia z tym obiektywem i body - macie jakieś wskazówki jak wycisnąć max z tego połączenia? jakie ustawienia stosujecie ?
Praca tylko w trybie M. Ale działa potwierdzenie ostrości.
Obiektyw trzeba będzie lekko przerobić, żeby zablokować bolec od przysłony.
Ustawienie ostrości nie będzie należało do najłatwiejszych. Kiedyś sporo bawiłem się D50 z heliosem i jupiterem. Kiedy wydawało mi się, że jest ostro, robiłem jeszcze ze dwa zdjęcia z przesunięciami dla pewności. Wizjer mały, matówka nie pomagająca. Tanie chińskie adaptery mogą mieć różne odległości, pewnie z racji wykonania różne dla każdego egzemplarza, przez co jeden z soczewką musiałem poprawiać dystansem, a i tak szybko sprzedałem. Taki najprostszy, bez soczewki i kombinowania, natomiast zostawiłem i jest ok. Heliosy miałem dwa, a pewnie jakby sprawdzić o wiele więcej, to też każdy może się mniej lub bardziej różnić. Pomęczyć się jednak warto, bo efekty to wynagrodzą. Pełno sampli w temacie manualne szkła z odjechanym bokeh.
kameleon30
30-01-2017, 11:19
a w jaki sposób trzeba będzie przerobić obiektyw? nie znalazłem info na ten temat.
Dwie możliwości, jedna to taka youtubowa z podkładaniem czegoś pod soczewki i wykręcaniem tyłu ale uważaj żeby lustra tym nie zniszczyć i traci sie jakość mocno zwłaszcza na brzegach, druga opcja to przerobienie całej "dupki" obiektywu.