Zobacz pełną wersję : Blokada AF bez blokady AE. Da się?
Pugilares
27-01-2017, 01:48
Włączyłem w menu mojego aparatu
C1 Blok. AE spustem migawki -> OFF
oraz
F2 Rola przycisku AF-L/AE-L -> tylko blokada AF
Jestem w mieszkaniu, celuję w obraz na ścianie, naciskam do połowy spust migawki, AF się nastawia, puszczam spust migawki i naciskam przycisk AE-L/AF-L i trzymam, przekadrowuję za okno, naciskam spust migawki, robię zdjęcie -> kompletnie prześwietlone.
Jak zrobić, żeby trzymanie przycisku AE-L/AF-L skutkowało blokowaniem tylko AF?
Gdy fotografuję techniką celowania centralnym punktem AF, zablokowaniem AF, przekadrowaniem i zdjęcie, to wychodzą mi zdjęcia źle naeksponowane. A chcę mieć dobrze naeksponowane. Do blokowania AF chcę używać przycisku pod kciukiem.
Mój aparat to D5500.
Nie wiem czy akurat w d5500 jest taka opcja, może spróbuj napęd Af przypisać do przycisku Af-l ? Naciskasz ...af działa. puszczasz ...jest blokada.
madebyzosiek
27-01-2017, 06:40
Zdaje się, że w menu funkcji przycisków sterujących możesz wybrać, czy AF-L/AE-L ma blokować AE, AF, oba, czy być AF-ONem. Możesz też ustawić ekspozycję na okno, a później kadrować na ścianę. Chyba, że potrzebujesz pracować na P/S/A, no to oczywiście potrzebujesz blokady albo AF i wtedy, robisz tak jak opisujesz, albo AE i zrobisz odwrotnie, czyli ekspozycja na okno, a później ostrość na ścianę.
Coś źle robisz. Domyślnie każde body Nikona ma wyłączoną blokadę ekspozycji z przycisku spustu. Nie trzeba nic grzebać, tylko przekadrowywać trzymając spust do połowy (przy AF-S).
A jak wygląda kolejne zdjęcie? Czyli robisz tak jak do tej pory z przekadrowaniem i zaraz potem pstryknij drugą fotę nie ruszając aparatu. Ostrość ustawi się gdzie indziej. A jak wygląda ekspozycja?
A może to problem pomiaru ekspozycji?
Może w kadrze, na tle okna masz ramę, kwiatki i inne "ciemne elementy" które zakłócają matrycowy pomiar światła który uśrednia ekspozycję kadru.
Spróbuj na pomiarze punktowym, albo tak kadrować aby nie było "przeszkadzajek" w kadrze.
Porównaj nastawy przy pomiarze na ścianę i na okno czy się różnią.
Faktycznie musisz coś źle robić. Prawdopodobnie jest to problem z pomiarem światła, jak napisał poprzednik. Czy jak trzymasz przycisk wciśnięty i przekadrowujesz, to zmienia Ci się czas/przysłona? A i jeszcze w jakim trybie robisz zdjęcia?
Ja mam w D5100 włączoną opcję jak Ty, czyli AEL/AFL działa jako tymczasowy 'wyłącznik' AF. I po naciśnięciu tego AE-L/AF-L pomiar oświetlenia działa.
Zresztą faktycznie, jak napisał Top67, w tym konkretnym przypadku wystarczy zablokować AF spustem do połowy i przekadrować. AE powinno działać.
Ale z opisu wyglada na to, że jest wszystko ok. Robisz ustawienie ostrości na obraz na scianie, potem blokujesz pomiar na tym obrazie, nastepnie trzymając blokadę ekspozycji robisz zdjęcie okna gdzie jest dużo więcej światła i voila zdjęcie prześwietlenie. Jaki chcesz uzyskać efekt? Bo aparat robi dokładnie to co ma zrobić. Swoją drogą takie "blokowanie" ostrości jakie opisujesz mija się z celem - robiąc zdjecie okna i tak ponownie ustawiasz ostrość. Chyba, że spust migawki przytrzymaj wciśnięty i używasz af-s
nikoniarz
27-01-2017, 10:51
Ale z opisu wyglada na to, że jest wszystko ok. Robisz ustawienie ostrości na obraz na scianie, potem blokujesz pomiar na tym obrazie, nastepnie trzymając blokadę ekspozycji robisz zdjęcie okna gdzie jest dużo więcej światła i voila zdjęcie prześwietlenie.
Sęk w tym, że nie jest okej, bo autor włączył blokadę AF a nie AE. Powinno zablokować AF a ekspozycja powinna być ustawiona automatycznie na nowo po przekadrowaniu. Chyba, że błąd tkwi właśnie w rozpiętości sceny oraz wybranym pomiarze.
Pugilares
27-01-2017, 12:55
Zrobiłem nową próbę z D70s
05 ISO Auto --> OFF
15 AE-L/AF-L --> AF
16 AE Lock --> OFF
Tryb A, ISO 200, f2.0
1. Celuję na obraz, ekspozycja f2.0 1/10,
2. wciskam przycisk AE-L/AF-L i trzymam,
3. przekadrowuję za okno, w wizjerze ekspozycja f2.0 1/60,
4. robię zdjęcie, jest mocno prześwietlone, cały czas trzymałem i nadal trzymam wciśnięty AE-L/AF-L,
5. teraz ekspozycja w wizjerze pokazuje się f2.0 1/350,
6. robię zdjęcie, jest naeksponowane ok.
7. pusczam AE-L/AF-L, ekspozycja f 2.0 1/350.
- - - - kolejny post - - - - - -
Ale z opisu wyglada na to, że jest wszystko ok. Robisz ustawienie ostrości na obraz na scianie, potem blokujesz pomiar na tym obrazie,
Jak już wspomniałem na wstępie w menu aparatu mam ustawienie f2 Rola przycislu AE-L/AF-L --> Tylko blokada AF. Więc nie blokuję ekspozycji na obrazie przytrzymując przycisk AE-L/AF-L. Chyba, że coś jeszcze trzeba odhaczyć - co?
Może aparat potrzebuje trochę czasu, żeby "przestawić się" na nowe warunki oświetleniowe.
Poza tym nie musisz trzymać AEL/AFL cały czas wciśniętego. W tym trybie ważne jest przede wszystkim, żebyś nie zapomniał go nacisnąć przed wciśnięciem spustu migawki, żeby nie uruchomić AF.
Zwłoki nie ma w pomiarze, działa natychmiast.
Ja stawiam na błąd w pomiarze światła, może w związku z AF.
- jaki pomiar wybrany, matrycowy, punktowy?
- wybór punktu ostrości ? pojedynczy, automatyczny?
Te rzeczy mają związek z pomiarem ekspozycji.
Pugilares
27-01-2017, 13:43
Pomiar ekspozycji matrycowy.
AF-S pojedynczy punkt.
Podobna historia w dwóch różnych aparatach?
Czy ktoś byłby tak miły, aby sprawdzić u siebie?
Mam nadzieję, że chodzi o to, żeby gdzieś coś jeszcze trzeba odhaczyć, tylko nie wiem co.
Szczerze zaciekawiło mnie to zjawisko, sprawdzę ale dopiero wieczorem.
Dziwne.
Abstrahując całkowicie od tematu, czy blokując ostrość i przekadrowując nie zmieniamy płaszczyzny matrycy a co za tym idzie odległości do obiektu ? W przypadku jasnych szkieł każdy centymetr może skutkować przesunięciem ostrości. Dobrze myslę ?
nikoniarz
27-01-2017, 18:11
Abstrahując całkowicie od tematu, czy blokując ostrość i przekadrowując nie zmieniamy płaszczyzny matrycy a co za tym idzie odległości do obiektu ? W przypadku jasnych szkieł każdy centymetr może skutkować przesunięciem ostrości. Dobrze myslę ?
Dobrze myślisz. Ale można przekadrować nie przesuwając płaszczyzny ostrości. Kwestia wprawy.
No i sprawdziłem, i jest komedia.
W różnych kombinacjach blokady AF, czy to spustem, czy AF-L, pomiar głupieje.
Ale tylko przy pomiarze matrycowym, w innych trybach działa dobrze.