Zobacz pełną wersję : Używane D600 czy D800
Drodzy koledzy, proszę o radę. Od pewne czasu myślę nad zakupem aparatu FX, co prawda fundusze na dużo mi nie pozwalają, ale myślę że do 5 tys zł mogę wydać na d600 lub d800. Ogólnie znam wady i zalety tych aparatów, zastanawiam się tylko czy warto polować na d800 w tej cenie czy lepiej sobie odpuścić?
Jakie body byście wybrali dla siebie?
Zastosowanie czysto amatorskie.
Aktualnie posiadam d7000 i kilka szkieł dx/fx.
Ale to zakup bo FX jest fajny czy masz takie potrzeby ?
FX ma zalety ale i DX ma swoje zalety, opisywane i chwalone obiektywy sigma art, trochę więcej tanich i lżejszych/mniejszych szkieł zwłaszcza UWA, no i cena niższa za body, więcej sprzętu używanego w dobrym stanie, używany FX często to wymęczony sprzęt z przekręconymi licznikami, oczywiście to nie jest reguła ale trzeba to brać pod uwagę.
Ale to zakup bo FX jest fajny czy masz takie potrzeby ?
...
Nie mam takiej potrzeby, tylko chęć zmiany, spróbowania czegoś innego.
Kojocisko
26-01-2017, 21:52
A sprawdziłeś ile kosztuje optyka do FX? Zwłaszcza taka, która sprosta naprawdę wymagającej matrycy D800?
To jest kwestia obrabiania i przechowywania większych lub mniejszych plików RAW
To jest też wybór zgrabne, lekkie body vs. bardzo wygodny ale kloc.
Ja mam podobny zawsze problem i chcę wszystkiego pomacać i wypróbować :)
Jakby miał być nadal DX to D7200 + Sigma A 18-35 da wiele satysfakcji, jakość obiektywu jest masakryczna jak na swoją cenę, dla tego obiektywu warto interesować się nadal DX, no może jeszcze sigma A 50-100 ale tu już cena nie jest tak atrakcyjna mimo jakości tego obiektywu, do tego świetna tania sigma 17-50.
-tomasz-
26-01-2017, 22:03
Jeżeli chodzi o D600: miałem D610, właśnie dokonałem powrotu do D7000.
O moich potyczkach z d610 można dużo czytać na forum, teraz znów czuję że robię zdjęcia, a nie wkurzam się o jakieś parametry.
Doskonale wiem ile kosztuje optyka FX. Na tą chwilę nie kupował bym obiektywów, bo to co mam mi wystarczy. Zresztą jeden z powodów dla którego chcę kupić FX, to jest chęć "ożywienia" szkieł które posiadam.
Napisz jakie to szkła, teoretycznie szkła FX na DX pracują tak samo, mówi się że lepiej bo mniejsze pokrycie kadru co daje mniej wad optyki na skraju ale uważam że szkła FX podpięte do DX tracą na rozdzielczości, można to też oglądnąć w suchych testach na dxo gdzie rozdzielczość efektywna w obiektywach FX leci strasznie w dół po podpięciu do DX.
Tzn jakie masz szkła?
50mm 1.4d, tamron 90 2.8, 80-200 2.8, samyang 85 1.4, 70-300 vr. Mogłbym jeszcze użyć 35dx i w ostaczności tokiny 12-24 w pewnym zakresie.
Jeżeli chodzi o D600: miałem D610, właśnie dokonałem powrotu do D7000.
O moich potyczkach z d610 można dużo czytać na forum, teraz znów czuję że robię zdjęcia, a nie wkurzam się o jakieś parametry.
Dobre.:lol:
Tu warto się zastanowić najpierw czy komputer ogarnie rawy z D800. W moim przypadku - rawy z D7200 jeszcze były ok ale np. te z D610 momentami potrafią zrobić laga zwłaszcza jak muzyka leci w tle i szczerze mówiąc gdybym jednak zdecydował się na D800 zamiast D610, którego mam obecnie musiałbym jeszcze gdzieś wygrzebać dodatkowy $ na sprzęt, który udźwignie rawki z D800 a to dodatkowy wydatek, który nas nie ominie bo i dodatkowy dysk dokupić na te kolosy trzeba ;)
W cenie do 5tys. warto się rozejrzeć za D610 - powinien być z przebiegiem w granicy 10k do tego jeszcze z gwarancją ;)
nikoniarz
27-01-2017, 00:18
"straszycie" tymi rawami 36mpx jakby był do tego potrzebny nie wiadomo jaki komputer...
Zalezy co robi ze zdjeciami. Jak wywola RAW na 16 bitowym kolorze to ma plik 208 MB. Jesli w PS utworzy kilka warstw to ma plik 1 GB.
Są osoby ktore tworzą ich jeszcze wiecej.
Jesli tak nie kombinuje i po prostu jedynie wywola w 8bitach i z 1 czy dwiema warstwami to raczej nie ma problemu.
Choć jesli wsadowo chce przerobic caly katalog fotografii to znowu trzeba miec wydajną maszynę.
nikoniarz
27-01-2017, 00:42
Przy pierdylionie warstw to i 24mpx potrzebuje wydajniejszego kompa. Jeśli przy danych operacjach na plikach 24 mpx komuś komp nie zamula, to 36 mpx też przetworzy bez irytacji dla użytkownika.
Nie trzeba wielkiej ilości warstw, np w przypadku portretów czy też zdjęć sylwetki - nie jakaś wielka foto-manipulacja z 30 warstwami, ot zwykły retusz, krzywe, d&b, balans kolorow itd. - 7 warstw i z D610 wyszło lekko ponad 450mb a gdyby się ktoś uparł i to nie jakoś mocno to do 600 by dobił a to "tylko" 24mpx.
Kwestia też tego, do czego autor aparat wykorzystuje i co robi później z plikami, bo jeśli np. "klepie" krajobrazy, imieniny u cioci itd. w jpeg a obróbka sprowadza się do zabawy suwakami to zbyt wielkich wymagań co do komputera nie ma ale jeśli lubi dłubać i tych warstw się trochę nazbiera to warto w pierwszej kolejności ściągnąć sampla z D800 właśnie z tym co nas interesuje (portret, może sport itd) i go obrobić ad A do Z.
Jak całą "operacje" obróbki sprzęt wytrzyma przy czym wiatraczki nie zrobią nam huraganu w pokoju - warto D800 przemyśleć bo jak nie patrzeć - w dobrym stanie to nadal kawał dobrej puszki :)
madebyzosiek
27-01-2017, 06:44
50mm 1.4d, tamron 90 2.8, 80-200 2.8, samyang 85 1.4, 70-300 vr. Mogłbym jeszcze użyć 35dx i w ostaczności tokiny 12-24 w pewnym zakresie.
Większym problemem od wielkości pliku z D800 będzie raczej problem przeciętności tych szkieł. Chyba jednak zamiast zadowolenia będziesz szukał problemu zdjęć, które mogą wyglądać gorzej niż na dotychczasowym DXie. Jak chcesz tanio spróbować FXa, to szukaj D700...
stachmuszel
27-01-2017, 08:12
Hmm...na mój gust nic nie brakuje tym szkłom w połączeniu z D800. Nawet 70-300VR powinien dobrze gadać.
madebyzosiek
27-01-2017, 08:43
Hmm...na mój gust nic nie brakuje tym szkłom w połączeniu z D800. Nawet 70-300VR powinien dobrze gadać.
Ja nie napisałem, że im czegoś brakuje, tylko że są optycznie przeciętne, a jednak matryca 36MPX stawia dość wysokie wymagania. Co nie zmienia faktu, że oczywiście zdjęcia mogą być dobre. Pytani czy na tyle lepsze od obecnych, żeby wytłumaczyć sobie zakup aparatu w głowie...?
Jako że nabyłem ostatnio D800, a posiadam od ponad roku D750, napiszę coś od siebie. Moim zdaniem tak krótko i na temat, nie zastanawiaj się, tylko celuj w D800. Po pierwsze, wielkość matrycy, z której w ostateczności można naprawdę mocno kadrować - jest to ogromna różnica w porównaniu do 24mpix. Kolejna sprawa AF, dopiero gdy robi się naprawdę ciemno, to AF zaczyna odstawać od D750. Rozmieszczenie pól AF w D800 robi wrażenie - niby niewielka różnica w porównaniu z D750 (do D600 już większa), ale daje się to odczuć. Kolejną fajną sprawą to 1/8000s - przyda się latem przy zdjęciach w słoneczny dzień (zwłaszcza z Twoją 50/1.4D). Ceny D800 są niskie, bardzo niskie. Na Twoim miejscu szukałbym czegoś z końca produkcji ze sprawdzeniem przy odbiorze. Mi się trafiło kupić w moim mieście, co jest totalną rzadkością :) Jeśli lubisz coś sprawdzać, to dlaczego nie mieć czegoś lepszego w cenie czegoś gorszego? Pozostaje tylko i wyłącznie kwestia wykluczenia wad, którymi dany egzemplarz może być obarczony. Mi się udało. Życzę powodzenia.
P.S. O jednym nie napisałem - nie ma jakiejś ogromnej różnicy przy obróbce 24 vs 36mpix, a aktualnie posiadam i3. Oczywiście komp przyda się lepszy, jak będą fundusze, jednak niech sama obróbka nie będzie wyznacznikiem. Co innego miejsce na przechowywanie RAW, jeśli magazynujesz, ale myślę, że nośniki są już i tak bardzo tanie.
Dziękuję wszystkim za opinie. Skłaniam się raczej w stronę d600, no chyba że pojawi się jakaś okazja na d800.
ja kupilem okazyjnie d800 z fajnym przebiegiem i stan praktycznie fabryczny, niemam problemow z af czy czasami przynajmniej mi to nie przeszkadza, jesli chodzi o kompa ja wsadowo w lr daje ok 200-400 zdj srednio 3 dni w tygodniu i sam podglad 1:1 i czas jego generowania i potem czas exportu np z d700 powoduje u mnie palpitacje serca ale sama obrobka na moim lapie daje rade ale rdzenie ustawiam na sztywno na 3.3-3.4 i mam 4 rdzeniowego lapa ktory fajnie dziala na ssd a w innej konfiguracji to bym sie chyba zapłakał
czy bym wybral jeszcze raz 800? po d200 d300 d700 guzikologia d800 przemawiala do mnie plus wlasnie 1/8000 a ja lubie sporo blyskac w plenerze na pelnej dziurze i takie czasy mi sie przydadza, plus robie zlecenia dla sklepow i oni chca miec duzo mpx, gdyby nie ten ostatni warunek to bym bral d600
robie zlecenia dla sklepow i oni chca miec duzo mpx, gdyby nie ten ostatni warunek to bym bral d600Pokaż im kiedyś jednakowe zdjęcia z D800 I D700, niech wybiorą te zrobione D800.
d700 po pomiejszeniu jak do tej pory chcieli 3200 dluzszy to im pasowalo, ale niestety chcieli dla wydruku wiekszy rozmiar 1m na 2 wysoki i tu juz nie bylo az tak superancko
Pawel Pawlak
27-01-2017, 21:48
witboy; wysil się trochę, okaż szacunek czytającym i zacznij pisać tak, żeby przeciętna osoba mogła Cię zrozumieć.
witboy; wysil się trochę, okaż szacunek czytającym i zacznij pisać tak, żeby przeciętna osoba mogła Cię zrozumieć.
popieram !!!
Ja mam podobny zawsze problem i chcę wszystkiego pomacać i wypróbować :)
Jakby miał być nadal DX to D7200 + Sigma A 18-35 da wiele satysfakcji, jakość obiektywu jest masakryczna jak na swoją cenę, dla tego obiektywu warto interesować się nadal DX, no może jeszcze sigma A 50-100 ale tu już cena nie jest tak atrakcyjna mimo jakości tego obiektywu, do tego świetna tania sigma 17-50.
Jak możesz to wbij do body stałkę i zostaw zooma w spokoju.
Owszem czasem zoom jest nie zastąpiony, ale zobaczysz nie pożałujesz.
Świetna tania Sigma to np: 50/1.4
Cóż... Mam dokładnie takie samo zdanie, jak kolega Carolco. Z tym, że ja porównuję do D700 i D3. Różnica kolosalna. A nefy nie są takie duże znowu. Jeśli masz 12 bitów, to ważą ok. 30 mega. Nie ma tragedii.
soliszewski
06-02-2017, 02:45
Podepnę sie lekko do tematu, posiadam aktualnie d810 chce coś dokupić zastanawiam sie nad d700, d610, d750, d810 daje dużo wiec myśle ze drugi aparat nie musi byc tak mocny
Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk
chyba najlepiej 750 mniejsze rawy dobry af, skoro masz juz puszke co ma sporo mpx to moze teraz cos nowego ale dajacego naprawde dobry obrazek i mniejsze pliki, mialem d700 dlugo jednak pliki z d800 sa elastyczniejsze jesli chodzi o kolor dr i obróbkę stad myślę ze d750 będzie bdb ew d600
soliszewski
06-02-2017, 11:15
d810 z plikami sobie radze na i5 bez problemu, od drugiego aparatu oczekiwał bym szybkości w af, korzystam na co dzień z małych omd Olka, marzy mi się taki af w nikonie