Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : który procesor, który komputer help !

Strony : 1 2 [3]

sokolnik
20-02-2017, 21:48
http://www.alcpu.com/CoreTemp/

tu też pokazuje nie więcej jak 4020 Mhz

sokolnik
20-02-2017, 22:44
Zainstalowałem najnowsze sterowniki grafiki ze strony INTELa:
https://downloadcenter.intel.com/download/26563/Graphics-Intel-Graphics-Driver-for-Windows-15-45-?product=873

Wcześniej pobrałem wszystkie aktualizację. W MenadżerzeUrządzeń pokazywało że mam najnowsze sterowniki dla karty graficznej. Jednak znalazłem nowsze z datą 18.01.2017 - na stronie INTEL pokazuje date 2/3/2017...

w necia znalazłem taki program od ASUS:
http://www.dobreprogramy.pl/ASUS-5Way-Optimization-Haswelle-podkrecone-od-kilku-klikniec,News,56610.html

tutaj na YT, gość podkręca ręcznie procesor ale również na samym końcu pokazuję te proste narzędzie dla takich jak ja pewnie :) https://www.youtube.com/watch?time_continue=870&v=FjIweExETlI

YT - mó procesor: https://www.youtube.com/watch?v=DqOcMCXXiqU

myślicie że warto korzystać z tego programu?

kzkzg
20-02-2017, 23:14
Walczysz nadal o te 2 sekundy stracone? przeciez to jest ponizej 1%...

Jak juz ci ktos pisal wyzej, te programy sa do dupy, albo bedzie walic ci bluescreenami, albo nie wycisniesz z procka ostatnich soków.

sokolnik
20-02-2017, 23:35
walczę bo czemu mam mieć gorzej niż miałem :) ?
do tego może się czegoś nauczę w sprawie sprzętu, oprogramowania, sterowników. Latami nie grzebałem w swoich komputerach... to teraz postanowiłem się trochę pobawić w te sprawy bo mnie to zaciekawiło. Nowy sprzęt, nowe możliwości :)

tutaj popularny Black, podkręca Skylaka na płycie za 600 zł...
https://www.youtube.com/watch?v=NZyZ75SpuHg&t=9s

ide spać, wczoraj siedziałem za długo na kompie. trzeba odpocząć :)

ksh
20-02-2017, 23:38
Poczytaj na pclab jak kręcą ten procesor co masz, pamięci masz słabe ale teraz są rozdzielone szyny, mnożników nie trzeba ustawiać, więc nie ruszasz ram tylko samo cpu, poczytaj na początek ile można podkręcić bez ruszania napięcia, przetestuj z dzień i jak będzie stabilnie to kolejny kroczek już z podniesionym napięciem i tak dojdziesz do granicy chłodzenia i pewnie możliwości płyty.
Nie używaj żadnych automatów bo to jest dobre na płytach z wyższej półki, które z tym działają poprawnie, a i tak trzeba szukać odpowiednich kości ram, dać lepsze chłodzenie.

sokolnik
21-02-2017, 11:13
Kości Ram? Nic nie będę kombinować i zmieniać. Generalnie z tymi kosciami dałem ciała. Mogłem wybrać lepsze zamiast 2133 np 2600 albo 3000 :-)
A chłodzenie duże mogło by mi się nie zmieścić do obudowy Zalmana, zresztą mój zamówiony Grandis 2 nie dojechał...

ksh
21-02-2017, 11:25
Może ten filmik ci coś pomoże https://www.youtube.com/watch?v=NZyZ75SpuHg

robin102
21-02-2017, 11:25
Wystaw pamięci na allegro, stracisz 50 zł i kup takie rokujące pod OC. Jakość, RAM-u to ważna rzecz. Co rusz w tych wątkach polecamy sobie wzajemnie najtańsze pamięci bo RAM to przecież tylko RAM ;)

ksh
21-02-2017, 11:32
Pamięci do kręcenia są średnio 2x droższe, a jak już masz te pamięci i chłodzenie sensowne najtańsze za ~250zł to przychodzi pora na zasilacz, potem okazuje się że w budzie słaba cyrkulacja i trzeba zmienić :)

Cichy
21-02-2017, 11:32
Robiłem testy wydajnościowe na @2400 i @3000 Mhz na pamięciach i nie było różnic.

ksh
21-02-2017, 11:34
I nie będziesz miał różnicy, tu chodzi o podkręcony procesor, którego będą spowalniały kiepskie ram, to nie ram daje szybkość tylko cała konfiguracja podkręcona.
Ale chyba chodzi o drobne kręcenie, więc ram zostawmy w spokoju, można kręcić ten procesor delikatnie, tylko czy warto jeśli zyskasz 1-2% szybkości w Ps ?
Kręcenie ma sens dla renderingu, 3D, video, no i oczywiście gier.

mex
21-02-2017, 11:36
Tydzień pośmigałem z rodzinką na nartach, wracam i dalej jest ciekawie. :)

sokolnik
Walcz, ale na spokojnie z kręceniem. Ja po dwóch tygodniach walki z XMP wreszcie znalazłem w miarę porządną stabilność pamięci na 3000MHz. Niestety musiałem ręcznie bawić się VCCIO/VCCSA. Teraz to mi bardziej narty w głowie, ale na wiosnę zabieram się do kręcenia i7 6700K. Zobaczymy jak daleko zajdę. ;)

robin102
21-02-2017, 11:43
I nie będziesz miał różnicy, tu chodzi o podkręcony procesor, którego będą spowalniały kiepskie ram, to nie ram daje szybkość tylko cała konfiguracja podkręcona.
Ale chyba chodzi o drobne kręcenie, więc ram zostawmy w spokoju, można kręcić ten procesor delikatnie, tylko czy warto jeśli zyskasz 1-2% szybkości w Ps ?
Kręcenie ma sens dla renderingu, 3D, video, no i oczywiście gier.
Wszystko zgoda tylko cały czas polecacie, polecamy sobie RAMY z najniższej półki cenowej. Nie idźmy tą drogą :)

ksh
21-02-2017, 11:52
Dlaczego ?

Nie spychaj teraz na innych problemu.

Temat wałkowany do bólu, komputer wydajny do Ps/Lr bez kręcenia, kupujesz ram najtańszy bo nie ma żadnego przełożenia na jakość, trwałość i wydajność.
Komputer do podkręcania to kupujesz wszystko z głową, ramy minimum 3000MHz i to nie byle jakie tylko pewne, sprawdzone, sparowane, z dobrym chłodzeniem, do tego chłodzenie procesora nie jakieś silentiumPC, które sobie daje świetnie radę w normalnym zestawie tylko konkretny blok za min 200-250zł i tak liczyć musisz sie z hałasem i wysoką temperaturą cpu, do tego zasilacz trzeba brać min 600W żeby się nie pocił i miał zapas, buda solidniejsza bo jak zacznie wszystko odprowadzać te temperatury i wibracje to będziesz to słyszał z drugiego pokoju.
Płyta główna nie mająca problemu z kręceniem to obecnie najtańśzy chyba asus na Z170 i Z270 w cenach coś od 800zł ale to nadal nie do ekstremalnej walki z oc.

Na końcu porównasz sobie wypasiony komputer oc, który robi za ogrzewanie części domu z np polecaną przeze mnie konfiguracją i wyjdzie że w teście masz zysk 30-40 sekund, a w użytkowaniu normalnym nie odczuwasz nic, kompletnie nic, wtedy kupujesz kartę graficzną za min 2k i podniecasz się 350 fps w counter strike :)

sokolnik
21-02-2017, 12:52
Czytam i czytam co piszecie to w moim przypadku wymiana Ram nic nie da. Podlewanie ram? Też nic nie da.
Podkrecanie CPU coś da? 5 % szybciej? 10% ? Chłodzenie mam słabe do OC. bardziej z ciekawości bym podkręcić i zobaczył czy warto podkręcić czy lepiej wrócić do fabrycznych ustawień... mam teraz trochę wolnego czasu, jadę na narty niedługo, nie mam czasu na jakieś extreme OC ;)

Cichy
21-02-2017, 13:10
W działaniu LR (póki co) największe znaczenie ma jednak procesor (chyba, ze słaby to wtedy pomaga wspomaganie NVidia). Jak podkręciłem do 5Ghz to widzę , że chodzi w miarę płynnie, ale jeszcze nie robiłem obróbki, więc nie wypowiem się ostatecznie. Zazwyczaj im więcej fot obrabiałem w serii, tym wolniej chodził LR, ale na nowym komputerze jeszcze nie obrabiałem. Z tego, co widzę na forum LR ludzie psy wieszają na działanie programu, więc można się spodziewać (oby), że wersja 7 będzie pod tym względem lepsza, a może nawet dużo lepsza.

robin102
21-02-2017, 14:17
Dlaczego ?

Dlatego :) ;)
...że OC też swoje oblicza ma :) jak każdy sport od amatorskiej przebieżki do wyczynu. Ja starszy pan w OC się bawiłem i bawię nadal :) (na starym PC jak ja :) ) bez zadęcia i nadęcia, na prawie fabrycznym chłodzeniu na ciut lepszych memorkach i ciut lepszej płycie niż budżetówki. Podkręcam sobie grzecznie procesor nominalnie taktowany 2,66 nawet na 3,4 GHz chodził parę miesięcy, więc polecam nie szalejmy w żadna stronę. Ostatnio chodzi na 2,8 bo już mi staruszka szkoda 10 lat komputer ma.
Unikajmy po prostu najtańszych rzeczy, płyt, memorek ect.
Cały świat nauczył się mądrze odrzucać oferty najdroższe i najtańsze, od różnych wyrobów przemysłowych do ofert przetargowych.
Po prostu nie dajmy się naciągać i też nie dajmy się zwariować.
Osobiście za biedny człek jestem aby kupować najtańsza budżetową płytę główną, najtańsze pamięci i co tam jeszcze najtańsze. Wiem co robię, bo trochę już przez ten życiowy las przeszedłem mimo, że ten komp co pomogliście mi złożyć to dopiero trzeci komputer w moim życiu i pewnie ostatni :) zresztą nazwałem go "ostatni komputer"
to tak refleksyjnie było i do nikogo personalnie.

ksh
21-02-2017, 14:47
Rynek podzespołów zmienił się sporo, teraz już nie ma jak dawniej że miałeś procesory x86 cyrix, amd, intel, umc, mogłeś sobie wybierać i potem płakać jak ci się cyrix wywalał nonstop, a płyty główne miały dziwne chipsety różnych producentów z toną różnych układów projektowanych przez różne firmy, teraz chipset i sam cpu przejmuje wszystko, do tego pamięci o tak szerokim wachlarzu parametrów że trzeba było się znać konkretnie na tym.

Teraz jest banalnie i prosto, a skot technologiczny zablokował wiele małych firm, teraz masz czterech producentów płyt, jednego producenta chipsetów, czterech producentów kości pamięci ram, nawet najtańsze konstrukcje trzymają się standardu i nic nie szkodzi zakup najtańszych, a zakup średniej niby półki to marketingowy szum bo w niczym to nie jest lepsze, a do oc i tak się nie nadaje.

Delikatne oc obecnie to kosmetyka z małym wpływem na wydajność, sensowne oc na waszych cpu to 5GHz i wtedy trzeba zadbać o płytę główną, ram, chłodzenie, zasilanie.

sokolnik
21-02-2017, 15:16
U mnie jeśli mój 6700K kręci się max na 4000 ( chyba na wszystkich rdzeniach) to jeśli by się kręcił na 4500 to byłoby lepiej napewno. O 5Ghz nawet nie myślę. Ewentualnie 4600 :)
Ja YT są filmiki jak podkrecają moja płytę i procka.
Tylko nie wiem co mam zrobić z RAM? Podkręcić czy nie ruszać? Ostatnio to chyba ten ram i profile xmp spowodowały bluescreena... ale od wczoraj mam najnowszego BIOSA i nic nie jest straszne heh :)

Te ciekawe pamięci chyba:
http://www.komputronik.pl/product/278911/g-skill-ripjawsv-ddr4-2x8gb-3200mhz-cl16-skylake-black.html

Tylko że w codziennych rzeczach fotoamator nie odczuje różnicy...prawda? Więc kupno takich pamięci nie ma sensu. Dlatego kupiłem najtańsze co było i było na stanie.

robin102
21-02-2017, 15:28
... a zakup średniej niby półki to marketingowy szum bo w niczym to nie jest lepsze,... Tak do końca się z tym nie zgodzę, z definicji co droższe jest zazwyczaj lepsze, bo nie ma na świecie nic za darmoszkę. Oczywiście naciągactwo i marketing też ważna sprawa i trzeba się temu przyglądań bacznie.

Tylko nie wiem co mam zrobić z RAM? Podkręcić czy nie ruszać? O

Podnieść napięcie do 1,4 a może nawet 1,42 V na pamięciach. To memorki u mnie wywalał niebieskie ekrany, bez podniesienia napięcia. Jeśli dobre pamięci w miarę, a podobno najtańsze też dobre ;) to wytrzymają. Ja bym się nie bał i żeby było jasne autorytetem nie jestem :D

sokolnik
21-02-2017, 15:31
Proszę sobie nie żartować :-)
Jak mi ostatnio ASUS podkrecil RAM to miałem takie cyferki ze nie wiedziałem czy to błąd czy serio... raz 1866 pokazywało a później jakieś 3000 nie wiem ale wolę nie grzebać :)

ksh
21-02-2017, 16:26
Tylko nie wiem co mam zrobić z RAM? Podkręcić czy nie ruszać? Ostatnio to chyba ten ram i profile xmp spowodowały bluescreena... ale od wczoraj mam najnowszego BIOSA i nic nie jest straszne heh :)Pamięci ustaw tak jak na nich jest napisane i nie ma co kombinować.

Droższe lepsze tak ale nadal mieszasz dwie sprawy, komputer nie do podkręcania i do podkręcania, w drugim przypadku drożej oznacza nie tyle lepiej co jest konieczne, dlatego budzetowce na Z170 i Z270 za 500-600zł mają takie problemy z kręceniem.
Jeśli komputer nie do kręcenia to nie bierzesz najgorszych kastratów na H110 tylko masz fajne płyty na B150 czy teraz wszystko mające B250.
Nikt tu nie polecał słabego szmelcu, co do ram to już napisałem, nawet najtańsze jesli nie kręcimy działają poprawnie, czterech producentów kości ram nie wypuszcza na rynek dziwnych rzeczy, do kręcenia masz specjalnie przygotowywane pamięci nawet 4200MHz i więcej za kosmiczne kwoty.

sokolnik
21-02-2017, 16:37
Ja w styczniu kupiłem kompa :) nie zamierzam nic sprzedawać/kupować :)

sokolnik
21-02-2017, 17:16
Pytanie techniczne o kartę graficzna. Jeśli chciałbym mieć kamerkę np GoPro czy coś w tym stylu, obrabiać te filmy w sensie wycinać, sklejać krótkie filmiki z dłuższych filmów... potrzebuje kartę graficzną mocną czy bardzo mocna? Filmy np w FULLHD a może kiedyś 4K. Bo rozumiem że ta zintegrowana w i7 się nie nadaje?
Poleca ktoś jakaś kamerkę sportowa? Bo nowe GoPro 5 Black 1800 zł plus akcesoria :/

Kurtz
21-02-2017, 17:38
4K to totalnie inna liga niż 1080p Full HD. Inny monitor, inna grafika, inny CPU, inna ilość RAM.
1080p Full HD ( 1920x1080 ) ma 4x mniejszą powierzchnię niż 4K UHD ( 3840x2160 ).

Do zupełnie podstawowej obróbki w Full HD starczy średnia karta graficzna. Ale jak zaczniesz robić bardziej skomplikowane rzeczy z dłuższym materiałem, zobaczysz gdzie pojawiają się problemy z wydajnością.

Cichy
21-02-2017, 18:07
Minimum do 4K to zdaje się karta z 6GB Ramu, czyli np. GTX 1060.

sokolnik
21-02-2017, 19:12
Czyli do filmów w 4K procesor i7 6700K i 16gb ram to za mało? :)
Karta graficzna powinna być 196bit czy 256 ?

krzysztofz24
21-02-2017, 20:06
Lepiej 256 bit. Wieksza przepustowosc szyny pamieci.

sokolnik
21-02-2017, 20:37
Czy mi się wydaje czy kiedyś karty graficzne korzystały z pamięci RAM komputera a teraz karty graficzne mają własną pamięć RAM ? I DO TEGO DDR5 ?!
czemu w kompach mamy DDR5 zamiast DDR5 ?
Czyli kamerka plus karta graficzna to już w ogóle mało opłacalne biznes... ale można by było pograć trochę skoro już bym miał kartę...
Jeżdżę na narty i tak sobie myślę że fajnie by było robić jakieś filmiki z wyjazdów itp ale koszty zabijają a Chińczyków nie chce kupować...

ksh
21-02-2017, 21:08
Ja doradzę ci obrobić sobie jakieś video na sofcie co będziesz używał i zobaczysz jak wygląda zapełnienie ram, zużycie cpu i czy na czas renderowania musisz iść na długie czy na krótkie spacery :)
Poważnie, obróbka video, a obróbka video wiele może się różnic, znajomy rok temu korzystał z tanich pamięci i wpakował 64GB, kupił wtedy tez starsza kartę graficzną nvidia 760 bo sporo cuda, a program mu z tego korzystał, procesor chyba ma taki sam jak ja i5-4570 i ubolewał że i7 może mu sporo przyspieszyć.

W laptopach jeszcze bywały konfiguracje gdzie gpu korzysta z ram, chyba już nie stosowane, a w komputerach to hmm... gpu zawsze miały swoje gddr.
DDR5 jest drogie, fabryki dopiero powstają, samsung i inni producenci w tym roku ruszają z pełną produkcją DDR5 dlatego jest wzrost cen DDR4, których brakuje na rynku.

sokolnik
21-02-2017, 21:37
Oglądam trochę filmików na YT, ludzie korzystają z GoPro różne wersje, różne rozdzielczości... zastanawiam się czy każdy taki VIDEOBLOGER korzysta z mega mocnego kompa, CPU, GPU i min 32gb, najlepiej 64 gb RAMu?
Pewnie do filmików, nagrywanych jakimś tam aparatem czy kamerą w małej rozdzielczości nie potrzebny mocny komputer, ale do FH lub 4K to podejrzewam, że karta za czysta czy pincet nie starczy... ehh

nikoniarz
21-02-2017, 21:43
do FH lub 4K to podejrzewam, że karta za czysta czy pincet nie starczy... ehh

Wystarczy... Podobnie jak można obrobić zdjęcia na tanim kompie. Kwestia ile czasu to zajmie...

ksh
21-02-2017, 21:44
Zrób test na tym sprzęcie co masz.

Obrabiać zdjęcia z D810 też można na laptopie za 1500zł, podobnie poskładasz video 4K, nie widzę problemu.

Wiesz ile zarabiają youtuberzy ? :)

sokolnik
21-02-2017, 21:48
Wystarczy... Podobnie jak można obrobić zdjęcia na tanim kompie. Kwestia ile czasu to zajmie...

Hmm najbardziej nie lubię jak muszę czekać po kliknięciu w jakąś opcję, coś mieli, po czym znowu mogę coś robić... i potem znowu mieli przez chwile a ja czekam... :)

Długi export materiału mi nie przeszkadza, bo w tym czasie, mogę posprzątać, pójść do sklepu lub obejrzeć coś w TV. Najgorsze jest długie przygotowywanie materiału, czekanie na reakcję, późniejsze czekanie na gotowy materiał może być przyjemniejsze :)

ksh
22-02-2017, 20:23
No i mamy premierę pierwszych AMD Ryzen, póki co trzy najmocniejsze modele, wszystkie odblokowane w pełni do kręcenia, 8 rdzeni 16 wątków, poczekamy na wydajność bo to co podają wyglądają zbyt optymistycznie, intel o podobnej wydajności ale na 4 rdzeniach jest o 50% droższy :roll:
Z tego co podają w programach użytkowych jest rewelacja, coś czuję że nowe procesory intela będą szybko na rynku i zrewidują cennik.

sokolnik
22-02-2017, 21:14
i bardzo dobrze, konkurencja jest potrzebna. Szybciej dostaniemy lepsze procesory w dobrych cenach.

Aeon88
23-02-2017, 10:58
Intel o podobnej wydajności na 4 rdzeniach? To tylko pokazuje jak daleko w czarnej d jest AMD skoro potrzebuje 8 jaj żeby dogoniż intelowskich czterech... Programy nie lubią skalowania pracy pomiędzy wiele rdzeni, testy na puget systems to pieknie obrazują, np takie programy adobe wiele rzeczy robią zauważalnie szybciej do 4-6 rdzenia, później wydajność stoi w miejscu nawet jak jest ich 10 czy 20. Intel od dawna pokazywał że nie liczy się ilość, a jakość.

Ja przed euforią czekam na testy na pugetsystems, żeby się opłacało przejść na AMD musi być szybciej lub taniej niż u intela, testy praktyczne pokażą na co te procki stać.

Kurtz
23-02-2017, 11:15
Niestety, wydajność per rdzeń i per Watt ma znaczenie. Jeżeli AMD nie ruszyło się w tym temacie mocno do przodu ( bo od pamiętnego Phenoma X6 1100T nie było praktycznego wzrostu ) to wciąż do desktopów będą gorsze. Z nowej premiery wynika, że zamierzają konkurować z Intelem ceną, co nie dziwi, bo budżet R&D Intela może ich po prostu nakryć czapką, ale też nie jest dobrą wiadomością dla entuzjastów... Szkoda, bo brak konkurencji jest zły dla konsumenta.

Cichy
23-02-2017, 11:17
No właśnie, poczekajmy na testy , a tak naprawdę, jeśli AMD wypadnie faktycznie dobrze, lub nawet lepiej i taniej niż Intel, to ciekawa będzie kolejna generacja Intela, albo może i jeszcze następna, bo najbliższa to już pewnie jest gotowa :)

robin102
23-02-2017, 18:20
Czyli co ? Pospieszyliśmy się :)

sokolnik
23-02-2017, 19:13
Ja jakbym poczekał 2 tyg, to bym miał 7700K :)
ale co by to dało? :) bez kompa bym nie zasnął :) :) :)

robin102
25-02-2017, 17:58
O cholera melduję, że właśnie uruchomiłem nowy komputeros co go składaliśmy miesiąc :D Pracuje fajnie, nawet cicho instalacja systemu w mig. Wszystko śmiga, a cholera dlatego, że zwariowałem i zainstalowałem W10 :D Maskara wszystko tu inne niż W7. Ledwo uruchomiłem, a już krzyczy 14 GB aktualizacji !!

frogi
25-02-2017, 18:38
...bez kompa bym nie zasnął :) :) :)
To mruczenie wentylatorów w tle, te piski cewek... to jest jak szum morza i krzyk mew... ;) :mrgreen:

robin102
25-02-2017, 19:51
Dobra Panowie teraz się zacznie :D. Kto to mnie namawiał na W10 niech teraz wypije te rozlane mleko :)
1.Gdzie wyłącza się animacje, aby okna szybko się podnosiły a nie tak jakoś jak w oleju.
2. Jak wyłączyć SKLEP ? na amen !
3. Jak zrobić ikonę skrótu na pulpice do MOJ KOMPUTER

ksh
25-02-2017, 19:54
Na początek zrób update pełny i dopiero ustawiaj bo obecny win10 mocno został ulepszony z sugestii użytkowników z insider preview.

robin102
25-02-2017, 22:36
2 punkty zrobiłem sam. Tacy jesteście, dobra zapamiętam sobie :P
;)

krzysztofz24
26-02-2017, 01:12
3. Jak zrobić ikonę skrótu na pulpice do MOJ KOMPUTER

Ja namawialem na Win7:-) ale moze pomoge.
Na pasku domyslnie masz taka ikonke "folderu" - Eksplorator plikow. Wchodzisz w niego tam masz wszystko zaadniczo. Jest tez Ten komputer (zamiast Moj komputer), mozesz go przypiac do paska szybkiego dostepu rozwijajac menu prawym klawiszem.
W sumie mz wygodniejsze.

Kurtz
26-02-2017, 06:26
2. Jak wyłączyć SKLEP ? na amen !
Zakupić wersję enterprise i wyłączyć poprzez GPO.

ksh
26-02-2017, 11:25
Ja mam win10 od premiery, sklep otwierałem dwa razy jak szukałem aplikacji darmowych i znalazłem co potrzebowałem, potem wywaliłem z komputera, przydatne.

robin102
26-02-2017, 13:14
Oczywiście powinienem to poniżej poczytać PRZED, a nie PO, ale człowiek durnowaty, wierzący :D no nic mam możliwość powrotu do W8.1bo na ta chwilę tylko system postawiłem. Uruchamianie 8-10 sekund, a wyłączanie 2 sekundy :)
http://www.pcworld.pl/porada/Jak.wylaczyc.szpiegowanie.w.Windows.10,403082.html

ksh
26-02-2017, 13:18
Zrobiłeś update do najnowszej wersji win10 gdzie masz uwzględnione wiele rzeczy odnośnie "szpiegowania" czy nadal masz wersje z 2015 roku i chcesz się opierać na artykule z 09.09.2015 ?

krzysztofz24
26-02-2017, 13:35
Jak juz masz w10 to bez sensu wracac do 8.
W10 jest blizej do 7.
Nie kombinuj na prozno;-)

robin102
26-02-2017, 15:56
Zrobiłeś update do najnowszej wersji win10 gdzie masz uwzględnione wiele rzeczy odnośnie "szpiegowania" czy nadal masz wersje z 2015 roku i chcesz się opierać na artykule z 09.09.2015 ?
Coś tam się aktualizował się, coś w funkcjonalnościach przybyło, ze 4 GB pobrało, ale chyba okrutnie dałem ciała przy instalacji przez te EB co wróciło na rynek i całkiem smakuje. 2x0,5 l spowodowały, że wrzuciłem od razu instalkę do napędu CD z W10, a chyba powinienem z W8 bo generalnie to ja mam W8, ale taki aktualizowane przez poprzedniego użytkownika do wersji W10. No i teraz mimo, że komp chodzi to już dalej aktualizować się nie chce, a i też nie mogę aktywować systemu u microsofta. :( Co by nie te piwko to bym taki kozak nie był.

ps.
kupiłem używany Windows W8, BOX normalnie na umowę kupna i zapewnieniem poprzedniego usera, że wszystko odinstalował, tanio było ;)

ksh
26-02-2017, 17:00
Jak masz konto w ms to przy instalacji logujesz się i albo podajesz świeży klucz albo już go masz przypisany do konta, nie wiem jak jest z używanym box, gościu musiał zapewne odpiąć klucz od konta, nie wiem.
Minus instalacji z płyty z boxa to że jest stara wersja i trzeba całość robić update, a pół roku temu była całkowicie nowa wersja wi10.
Co do samej instalacji, najlepiej przygotować sobie pen programem z tego (https://www.microsoft.com/pl-pl/software-download/windows10) linka, masz najnowszą wersje i tylko ci ściągnie najnowsze poprawki.

robin102
26-02-2017, 17:13
No nie chce mi się wracać do W8, bo już tego 10 jakby ogarniam. Poszperałem pośmigałem trochę po tych zasobach. Intuicyjny on nie jest, ale widzę, że na W7 zrobiony, bo ślady nazewnictwo jakiś folderów systemowych znajdowałem od W7 :)
Może trzeba będzie wrócić do W8 i aktualizować jakoś, ale też nie chciał bym mieć takiego SO aktualizowanego z pierdylionem zbędnych wpisów w rejestrze.
Może trzeba będzie na infolinie zadzwonić, próbowałem, ale 801 z mojej komórki nie idzie.
Nie cierpię tego wszystkiego , ja tylko komputer chciałem zmienić :)

Aeon88
26-02-2017, 19:06
W10 jest świetny. Nie bądź leniwy, tydzień i będziesz na nim śmigał lepiej niż na W7. Ja żałuję że nie zautkalizowałem swojego W7 do 10 jak mogłem za darmo to zrobić, też byłem uprzedzony, teraz mam 10 na laptopie i uważam że jest bdb.

robin102
27-02-2017, 00:36
Narozrabiałem z tą instalacją W10 jak pijany zając w kapuście, a raptem po 2 piwach dla odwagi zrobionych byłem. Kurde nie wiem co tu teraz począć i co na tej infolinii powiedzieć :(

Aeon88
27-02-2017, 11:19
Jeszcze raz - z czym masz problem? Bo jakieś dwie rzeczy zrobiłeś sam..

robin102
27-02-2017, 13:19
Namieszałem, przechytrzyć chciałem Microsofta instalując od razu W10 zamiast W8 który posiadam pudełkową wersje. Należało najpierw instalować W8 a potem aktualizować do W10 tak mi na infolini powiedzeili, ale już tam ktoś życzliwy, dopiero 3 z kolei konsultant zajął się sprawą i jest szansa, że ten klucz przypiszą mi od razu na W10.
Tak mniej więcej z grubsza to wygląda :)
Nie che mi się odistalować bo już się chyba polubiłem z W10 a jeszcze jak mi pan z infolinii podał fajny skrót to obsług kompa to już całkiem prościej się robi ;)
Lewy dolny róg z białym znaczkiem windowsa i na nim kursorem stajemy, a potem klik prawym przyciskiem myszy i świat staje się prosty, po staremu prawie :)

ps
przeglądarka firefox otwarta na 3 oknach, pracujący Avast w tle, uruchomiona przeglądarka zdjęciowa ACDseePRO i obciążenie procesora na monitorze wydajności aż 1-2% , to mi się podoba :) użycie RAM 8% ram z automatu pracuje taktowany na 2666 MHz, a napięcie na procesorze równo 1,200V, czyli warto było parę grosików dorzucić do RAMu :) (60zł)
temperatura procesora aż 44 st C :)

ksh
27-02-2017, 14:12
RAM będzie zawsze z automatu ustawiał się jak jak jest fabrycznie pod warunkiem że płyta go obsługuje, wiec tu zaleta to że masz Z270, a ram 2666MHz czy 2133MHz to i tak nic nie odczujesz, to jest ważne przy podkręcaniu i przydaje się przynajmniej 2800MHz.

Zrób sobie full aktualizacje win10 bo najnowsza kompilacja jest dużo dużo fajniejsza, zmiany w menu start itd.

robin102
27-02-2017, 14:49
RAM będzie zawsze z automatu ustawiał się jak jak jest fabrycznie pod warunkiem że płyta go obsługuje, wiec tu zaleta to że masz Z270, a ram 2666MHz czy 2133MHz to i tak nic nie odczujesz, to jest ważne przy podkręcaniu i przydaje się przynajmniej 2800MHz.

Zrób sobie full aktualizacje win10 bo najnowsza kompilacja jest dużo dużo fajniejsza, zmiany w menu start itd.
Te lepsze trochę droższe ;) Kości ram mają jakiś tam moduł identyfikacji pomagający biosowi konfigurować zasilanie czy częstotliwość, najtańsze podobno nie zawsze. Bywa ze ktoś kupuje ram 2400Mhz a potem mu pracuje na 2133. Niestety powszechne przypadki. U mnie pracuje na 2666 i z opóźnieniem CL 13, wiec spokojnie da się te kości podkręcić do 2800, a może nawet do 3000Mhz bo napięcie na razie mają z automatu ustawione tylko na 1,3 V ale o żadnym OC na dziś nawet nie myślę :)
Kolego koesh (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=68301) dzięki , że mnie przyciskałeś Ty i jeszcze parę inny osób do W10 chyba sobie dam radę :)

ksh
27-02-2017, 16:15
Nie ma alternatywy dla win10, tylko pamiętaj że musisz mieć najnowszą aktualizacje, a jak chcesz to robić bez gigantycznego update to wcześniej podałem ci narzędzie microsoft do tworzenia obrazu na pen/cd/dvd.
Co do pamięci, tak mają swoje profile, które rozpoznaje bios, jesli nie widzi poprawnie to trzeba zrobić update biosu, nie ma obecnie producentów ram, którzy robią to "garażowo", jest czterech producentów kości na świecie i masa różnych modeli od różnych producentów samych już kości ram, wszystko trzyma się jakiś tam standardów.

Same cyferki na pamięciach to nie wszystko, do konkretnego update nie kupuje się pamięci w ciemno np 3200MHz tylko konkretne modele konkretnych firm i do tego już ładnie sparowane dwóch kanałów lub czterech jesli mamy taką płytę, chipset i cpu.

nikoniarz
27-02-2017, 16:27
W10 jest świetny. Nie bądź leniwy, tydzień i będziesz na nim śmigał lepiej niż na W7. Ja żałuję że nie zautkalizowałem swojego W7 do 10 jak mogłem za darmo to zrobić, też byłem uprzedzony, teraz mam 10 na laptopie i uważam że jest bdb.

Aktualizowałem 2 lub 3 tyg temu i nie było problemu.

ksh
27-02-2017, 18:15
Nowe ceny Intela, a jeszcze nawet premiery AMD Ryzen nie było :)
http://pclab.pl/news73077.html

A tu zobaczcie co potrafi to maleństwo od intela za 830zł :)

http://pclab.pl/zdjecia/artykuly/mbrzostek/2017/kaby_lake/wykresy_7350k/oc/photoshop.png
źródło (http://pclab.pl/zdjecia/artykuly/mbrzostek/2017/kaby_lake/wykresy_7350k/oc/photoshop.png)

robin102
27-02-2017, 18:33
mam małe pytanie, czy to się gdzieś w bios włącza, wyłącza, bo w starym kompie jak startował to robił PIPPP a ten startuje bez PIPPP i jakoś smutno ;) poza tym ten pip to test

A tu zobaczcie co potrafi to maleństwo od intela za 830zł :)

A mówiłem, że trzeba poczekać i poczekać i poczekać z kupnem komputera :D

ps.
na infolinii Pan Jakub spisał się na medal. Dostałem nowy klucz do produktu W10 Box, aktywowałem system i git !
Podziękowałem mu i pożyczyłem aby mu w dzieciach obrodziło :)

ksh
27-02-2017, 18:54
pippp robi zawsze pod warunkiem że masz wpięty pippper, który zazwyczaj dołączali do płyty ale mało kto go wpina w płytę.

krzysztofz24
27-02-2017, 20:00

W koncu, jakies ruchy w cenach procesorow. U nas tez tanieja Intele, wprawdzie niewiele bo 50-100zl, ale wierze ze to poczatek:-).
Amd Ryzen tez pewnie pare miesiecy po premierze staniej o 15-25% wzgledem ceny wyjsciowej.

Dobrze, bo ja nosze sie z zamiarem wymiany proca i plyty glownej. Juz myslalem o Intelu ale sercem jestem z Amd;-) (tylo z precosorami, z grafika nie:-))

Juz nie moge sie doczekac pierwszych porzadnych testow Amd Ryzen:-)

robin102
27-02-2017, 21:08
pippp robi zawsze pod warunkiem że masz wpięty pippper, który zazwyczaj dołączali do płyty ale mało kto go wpina w płytę.
Aaaaaaa to znaczy, że się nic nie zmieniło, bo już myślałem, ze w tych nowoczesnych kompach to tego piperka nie ma, a pamiętam , że kiedyś do jakiejś diagnostyki używałem tego pipera, 3 pipnięcia to coś tam problem z czymś tam sygnalizowało.
Dzięki, czyli trzeba go pewnie podpiąć albo dokupić.

mex
28-02-2017, 20:51
że kiedyś do jakiejś diagnostyki używałem tego pipera, 3 pipnięcia to coś tam problem z czymś tam sygnalizowało.

Teraz błędy pokazywane są na wyświetlaczu kodów POST. Wszystko jest bardziej przejrzyste. :)

robin102
02-03-2017, 12:26
No, ale ja chcę mieć te PIP, przywyklem przez lata. Zajrzałm dziś do nowego kompa. Ten piezoelemet niby głośniczek ( sprawny jest) podłączony do płyty głównej przez montażystę został. 4 piny są i do wyboru 2 kołki oznaczone jak BUZER oraz 2 kołki jako SPEKER. Podłączam raz w te drugi raz w te i przy uruchamianiu kompa cisza :(
Kurde może ktoś z Was spotkał się z zagadnieniem gdzie to w BIOS się ustawia aby pip robiło bo niestety nie odnajduję, gdzie tej opcji szukać w BIOS ? .
ps.
tak na marginesie ten w sumie tani zasilacz Be Quiet i wentylator Be Quiet bardzo cichutkie są, bardzo.
Dyski magnetyczne hałasują jak cholera,jakoś nigdy mi to nie przeszkadzało :)

kzkzg
02-03-2017, 14:09
A nie jest czasem tak ze pipczy tylko w razie jakiegos bledu?

kzkzg
02-03-2017, 16:03
https://www.purepc.pl/procesory/premiera_i_test_procesora_amd_ryzen_r7_1800x_dobra _zmiana?page=0,30

patrzcie jak AMD gniecie wyzej taktowanego intela 5960x :D

Dla niepodkrecajacych obrabiaczy video, AMD ma procesor szybszy niz 2x wiecej kosztujacy intel. Nieźle :)

ksh
02-03-2017, 17:26
Czyli jednak potwierdziło się że do oprogramowania użytkowego AMD Ryzen będzie wypadał zdecydowanie lepiej cenowo niż Intel.
W grach jest dobrze i taniej niż Intel.
To teraz czekamy na unormowanie się cen i premiery modeli 4 i 6 rdzeniowych co będzie mnie interesowało przy zmianie kompa i chyba będzie to pierwszy zestaw do kręcenia od czasów AMD Duron :)

Kurtz
02-03-2017, 18:18
Patrząc na szybko po architekturze i wynikach, AMD zrobiło CPU, który świetnie wypadnie w syntetycznych benchmarkach, renderingu i innych zadaniach czysto matematycznych. Rdzenie wyglądają na słabsze niż w Intelach poprzedniej generacji, za to dowalają ich więcej.
W grach jest moim zdaniem kiepsko ( pomijając cenę układów ).
Zdecydowanie jest progres, ale moim zdaniem rewolucji żadnej tutaj nie ma.

robin102
02-03-2017, 18:47
A nie jest czasem tak ze pipczy tylko w razie jakiegos bledu?
A no ciekawe, dawniejsze komputery piczały jednym picznienciem, że wszystko z nimi okejos. Ten nie piczy mimo dobrze podłączonego piczerka i to sprawnego bo go testowałem na starym kompie. Może te nowoczesne piczą jak się zepsuje co dopiero ? Cholera zagwozdka. Denerwuje mnie to bo włączam dwa kompy i jeden piczy drugi nie piczy :(

krzysztofz24
02-03-2017, 22:38
Czyli jednak potwierdziło się że do oprogramowania użytkowego AMD Ryzen będzie wypadał zdecydowanie lepiej cenowo niż Intel.
W grach jest dobrze i taniej niż Intel.
To teraz czekamy na unormowanie się cen i premiery modeli 4 i 6 rdzeniowych co będzie mnie interesowało przy zmianie kompa i chyba będzie to pierwszy zestaw do kręcenia od czasów AMD Duron :)

1 zdanie - pelna zgoda.
2 zdanie, to nie. Poziom wydajnosci w grach jest na poziomie I5 7600K a ten kosztuje 1100-1200zl. Czytam wszystkie testy od 17:00:-). Ciekaw jestem jak wypadna w grach Ryzeny 5, ktore na pewno beda sporo tansze.
3 zdanie - ceny premierowe musza spasc, Intel cos opusci na swoich topowych procesorach bo AMD mu depcze po pietach a czasem nawet przegania za 2-krotnie nizsza cene. To i czysto mainstreamowe modele pewnie stanieja...
Pieknie to wyglada, konkurencja moze czynic cuda:-)

Cichy
03-03-2017, 09:01
Z dużej chmury mały deszcz. No chyba, ze dla tych, którzy dużo eksportują / konwertują itp. W grach i obróbce pewnie nadal Intel będzie górą na mocniejszych pojedynczych rdzeniach.

Aeon88
03-03-2017, 12:51
Potwierdziło się to co pisałem, nie ważne ile jaj, ważne jak "wielkie": https://www.pugetsystems.com/labs/articles/Adobe-Photoshop-CC-2017-AMD-Ryzen-7-1700X-1800X-Performance-907/

Czekam na testy pod Premiere Pro.

ksh
03-03-2017, 13:08
Tam gdzie GHz robią robotę to Ryzen nie szaleje bo ma niższe zegary.
Ryzen ładnie wygląda w :
https://www.purepc.pl/procesory/premiera_i_test_procesora_amd_ryzen_r7_1800x_dobra _zmiana?page=0,5
https://www.purepc.pl/procesory/premiera_i_test_procesora_amd_ryzen_r7_1800x_dobra _zmiana?page=0,10

Plusem jest że wszystkie można kręcić, minus że kręcenie słabe, ciekaw jestem czy modele jakie trafia na rynek będą lepsze czy nie, jakieś nowe rewizje itd.
Jestem tez ciekaw co będą potrafiły 4 i 6 rdzeniowe bo będzie to konkurencja dla i5.

Aeon88
03-03-2017, 13:20
Zapraszam do wątku http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=280148 przeznaczonym dla nowych procków AMD :)

robin102
03-03-2017, 17:52
Kto ma i 7 7700 K i nominalnie w BIOS jaki pokazuje taktowanie, u mnie 4.450 GHz tak ma być ?
ps.
kurde nikt z tym brakiem pikania po włączeniu nie pomoże ?

ksh
03-03-2017, 18:07
Poczytaj instrukcje UEFI do płyty, to działa ciut inaczej niż dawne BIOS, nie wiem gdzie to się ustawia żeby pikało.
A jakie taktowanie pokazuje ci cpu-z ale pod jakimś obciążeniem w systemie, ma być 4200 na wszystkich rdzeniach.

Cichy
03-03-2017, 18:36
Kto ma i 7 7700 K i nominalnie w BIOS jaki pokazuje taktowanie, u mnie 4.450 GHz tak ma być ?
ps.

Każdy bios inny, u mnie pokazuje 5.00Ghz, czyli tyle ile mam max po OC. A jeśli chodzi o bzyczka - też mam podpiętego i na szczęście nic nie pipa :)

sokolnik
03-03-2017, 18:54
ps.
Proponuje aktualizacje BIOSu i małe OC na początek automatyczne :D

robin102
03-03-2017, 19:46
Poczytaj instrukcje UEFI do płyty, to działa ciut inaczej niż dawne BIOS, nie wiem gdzie to się ustawia żeby pikało.
A jakie taktowanie pokazuje ci cpu-z ale pod jakimś obciążeniem w systemie, ma być 4200 na wszystkich rdzeniach.
Obciążony 4.650 GHz dziwne trochę, u Chichego w TURBO aż 5 GHz ?

- też mam podpiętego i na szczęście nic nie pipa :smile:
Czemu nie pipa, zerknij proszę w BIOSA kumatszy ode mnie jesteś to może mi podpowiesz co tam i gdzie

Aaaaa doczytałem, że u Kuby po OC 5 GHz !

Kuba, a jakie masz nominalnie bez OC napięcie na procesorze ? a po o OC jakie ?

Aeon88
03-03-2017, 21:25
mam małe pytanie, czy to się gdzieś w bios włącza, wyłącza, bo w starym kompie jak startował to robił PIPPP a ten startuje bez PIPPP i jakoś smutno ;)

No, ale ja chcę mieć te PIP, przywyklem przez lata.

Ty tak serio czy tylko testujesz wytrzymałość psychiczną forumowiczów?

sokolnik
03-03-2017, 21:34
:D :D :D
Ja z OC dałem sobie spokój i wcale nie przez to że jestem na nartach w Bukowinie [emoji14]

robin102
03-03-2017, 23:46
Po co robić OC na silnym kompie ? :)

Cichy
04-03-2017, 09:46
Czemu nie pipa, zerknij proszę w BIOSA kumatszy ode mnie jesteś to może mi podpowiesz co tam i gdzie

Nie kojarzę w Biosie ustawień bzyczka. Nowe biosy chyba pipają tylko w wyjątkowych sytuacjach, nie podczas uruchamiania kompa.

Kuba, a jakie masz nominalnie bez OC napięcie na procesorze ? a po o OC jakie ?

Bez OC to miałem ustawione auto, z OC 4.9 Ghz mam 1.27 Core voltage, a przy 5.0GHz mam 1.33V. Chyba pozostanę przy ustawieniu 4.9 bo temperaturki są poniżej 80 przy mocnym benchmarku.

Po co robić OC na silnym kompie ?

Jeśli jest taka możliwość, żeby zwiększyć o 10% wydajność (niby niewiele, ale tyle mniej więcej wynosi przyrost mocy kolejnych generacji Intela), to czemu nie ? Zrobiłem mały teścik:

Export 12 Rawów LR: bez OC = 35 sekund z OC = 32 sekundy.

Konwersja filmu MOV > MP4 100MB: bez OC = 35 sekund, z OC = 32 sekundy (przypadkowo te same wyniki co w/w), ze wspomaganiem CUDA i z OC = 15 sekund (GTX 1060).

Tak naprawdę wszystko rozbija się o wspomaganie przez GPU. Jeśli oprogramowanie z którego używamy korzysta, to jak widać można dostać mocnego kopa. Lightroom i PS dopiero raczkują w tym względzie (wspomaganie tylko w module Develop) ale pewnie w kolejnych edycjach (LR7) będzie już bardziej zaawansowane i pewnie przy eksporcie też będzie duża różnica.

sokolnik
04-03-2017, 10:00
Cichy ja Ci wczoraj priv wysłałem [emoji14]

Cichy
04-03-2017, 10:02
Cichy ja Ci wczoraj priv wysłałem [emoji14]

A ja Ci odpowiedziałem w drugim wątku :P

sokolnik
04-03-2017, 10:08
Aaaaa to je odpowiedź :-)

robin102
04-03-2017, 17:50
. Nowe biosy chyba pipają tylko w wyjątkowych sytuacjach, nie podczas uruchamiania kompa. .....
Tego nie wziąłem pod uwagę :) Trzeba by przestudiować instrukcje obsługi plyty głównej to może coś tam napisane.

Sokolinik Ty masz dzisiejszego nowego kompa z nową płytą ASUS piczer pipa przy włączaniu ?

sokolnik
04-03-2017, 18:25
Nic. Cisza. Nie chce żadnego pikania :)

robin102
05-03-2017, 09:46
Co aktualizacja to potem dłuższe uruchamianie komputera. Był błyskawiczny start, a teraz 15-17 sekund :(
Co to jest z tym windowsami.

ksh
05-03-2017, 10:12
Ostatnia aktualizacja win10 była 25 stycznia 2017 potem w lutym była aktualizacja do usuwania złośliwego oprogramowania i tyle, nie ma masowych aktualizacji, jak zainstalujesz najnowszą wersje win10 tak jak ci napisałem kiedyś w temacie i jak to zrobić to masz z głowy, a jak będzie aktualizacja to ci się zapyta.
Szybki start to nie tylko sam win10 ale i UEFI.

sokolnik
05-03-2017, 10:32
Mi nowy win10 po aktualizacjach wstaje bardzo szybko. Nie zauważyłem żadnego spowolnienia.

robin102
05-03-2017, 10:47
Ostatnia aktualizacja win10 była 25 stycznia 2017 potem w lutym była aktualizacja do usuwania złośliwego oprogramowania i tyle, nie ma masowych aktualizacji, jak zainstalujesz najnowszą wersje win10 tak jak ci napisałem kiedyś w temacie i jak to zrobić to masz z głowy, a jak będzie aktualizacja to ci się zapyta.
Szybki start to nie tylko sam win10 ale i UEFI.
Wiem, zdaje sprawę, że jeszcze Avast się uruchamia oraz wszystko co związane z wifi. System wersja 10.17 chyba i w sumie nie spuchł jakoś od dnia instalacji raptem 1 GB więcej na dysku C zajmuje miejsca.
Tak na marginesie może ktoś wyjaśni człowiekowi ze wsi jak to jest, że na płycie DVD 4,7 GB tego Windowsa było, a po zainstalowaniu i nawet nie aktualizowaniu już dziesiątki gigabajtów zajęte na dysku C. Teraz aktualnie chyba 35 GB W10 mi zajmuje. No rozumiem, że tam kompresowane dane na płycie DVD były, ale żeby aż tak pączkowały ??

ps
Sokolinik to zmierz proszę ile czasu do zgaśnięcia klepsydry na ekranie i napisz ?

ksh
05-03-2017, 10:55
wifi/lan startuje wcześniej już na poziomie UEFI.

Wejdź sobie w panel sterowania, narzędzia administracyjne, informacje o systemie i sprawdź jaką masz kompilacje win10, najnowsza to 14393 ( albo win + R i wpisz winver ).

sokolnik
05-03-2017, 11:21
Robin ją jeszcze z gór nie wróciłem... jadę od wczoraj dziś będę po południu [emoji14]

robin102
05-03-2017, 13:50
Wejdź sobie w panel sterowania, narzędzia administracyjne, informacje o systemie i sprawdź jaką masz kompilacje win10, najnowsza to 14393 ( albo win + R i wpisz winver ).
Wersja 16.07 u mnie, a kompilacja 14393.693

ksh
05-03-2017, 13:56
No to masz najnowszą kompilacje, updatów żadnych nie ma obecnie, są rzadko robione bo przecież win10 jest na rynku ponad 1,5 roku, a jakieś krytyczne i tak trzeba przecież instalować, większe aktualizacje są zawsze zapowiadane.

krzysztofz24
05-03-2017, 20:10
Takie pytanie a propo Win10.
Czy po wymianie plyty glownej, procesora i pamieci Ram bede musial "autoryzowac" system kodem z pudelka, bo mam je ofc... znaczy wiem, ze na pewno gdzies jest w mieszkaniu;-)

sokolnik
05-03-2017, 21:03
ps
Sokolinik to zmierz proszę ile czasu do zgaśnięcia klepsydry na ekranie i napisz ?

od momentu wciśnięcia POWER, pulpit pokazuje się po 20 sek. Klepsydra jest jeszcze jakieś 10 sek. Programy się ładują czyli tylko antywirus.

WRÓCIŁEM :)

ksh
05-03-2017, 21:10
Ja sprawdzałem u siebie i pulpit mam po 15s i jakieś 2-3s ładuje, za to u brata na asus z170 pulpit jest po 10s i gotowy system !!

sokolnik
05-03-2017, 21:14
Ja sprawdzałem u siebie i pulpit mam po 15s i jakieś 2-3s ładuje, za to u brata na asus z170 pulpit jest po 10s i gotowy system !!

też mam ASUSa Z170 i nie trwa to 10 sek ... Programów też nie mam dużo, bo system stawiałem 2 tyg temu a tydzień z tego byłem w górach...

Dziwne rzeczy piszecie ludzie... WIN10 Home 64bit mam na SSD... nie wiem skąd ta różnica... Na pulpicie mam 1,20 gb plików bieżących. IKONKI, Mój komputer, Panel Sterowania, Kosz...

krzysztofz24
05-03-2017, 21:24
Ale Panowie, bez sensu pisac ile sie komu klepsydra kreci, bo to zalezy jakie mu programy startuja przy uruchomieniu. Czy jest antywirus, ile klientow gier typu steam czy origin lub jakies drobne smieci od microsoftu.
Proponuje ujednolicic prcedure pomiarowa;-). Czyli jak sie pokaze pulpit to koniec.

Ja mam 15-16 sek - Asus M5A99X EVO R2.0 i SSD Samsung 850 pro 256GB zajety w 70%, system ustawiony w BIOS plyty na max wydajnosc, bez kombinowania z szybkim botowaniem.

P.S ponawiam pytanie o WIN10.

ksh
05-03-2017, 21:38
Jak masz klucz w wersji BOX to wszystko robisz na swoim koncie microsft, jeśli oem to musisz dzwonić jeśli ci odrzuci klucz na nowym sprzęcie, nie ma 100% pewności jak to zatrybi u ciebie.

sokolnik
05-03-2017, 21:42
system ustawiony w BIOS plyty na max wydajnosc, bez kombinowania z szybkim botowaniem..

o co chodzi ? :) możesz rozwinąć myśl ?

krzysztofz24
05-03-2017, 21:44
Jak masz klucz w wersji BOX to wszystko robisz na swoim koncie microsft, jeśli oem to musisz dzwonić jeśli ci odrzuci klucz na nowym sprzęcie, nie ma 100% pewności jak to zatrybi u ciebie.

Mam box.
To moze byli tacy genialni w microsofcie, ze starczy im haslo logowania do systemu na ekranie blokady:twisted:?
W koncu wpisujac to haslo loguje sie na swoje konto microsoftu.

ksh
05-03-2017, 21:45
http://www.download.net.pl/windows-10-szybki-start-jak-wlaczyc-i-wylaczyc/n/7829/

krzysztofz24
05-03-2017, 21:50
No przeca kazdy Bios(przynajmnie ja tylko takie plyty mialem) ma opcje "oszczednosc, normal i power czy max wydajnosc". Taki podstawowy "tuning" systemu.
Na tej plycie np ustawienie max zapewnia ze procesor oprocz spoczynku caly czas chodzi w trybie turbo. To zakaladam ze jakis tam niewielki wplyw tryb power moze miec na szybkosc startu.
Choc z ciekawosci sprawdze czy jest roznica na econo i power w starcie kompa

sokolnik
05-03-2017, 21:54
No przeca kazdy Bios(przynajmnie ja tylko takie plyty mialem) ma opcje "oszczednosc, normal i power czy max wydajnosc". Taki podstawowy "tuning" systemu.
Na tej plycie np ustawienie max zapewnia ze procesor oprocz spoczynku caly czas chodzi w trybie turbo. To zakaladam ze jakis tam niewielki wplyw tryb power moze miec na szybkosc startu.
Choc z ciekawosci sprawdze czy jest roznica na econo i power w starcie kompa

ostatnio jak się bawiłem tymi trybami to musiałem reinstal robić :) :)

krzysztofz24
05-03-2017, 23:17
ostatnio jak się bawiłem tymi trybami to musiałem reinstal robić :) :)

Z tego co pamietam to ty jakies "auto-podkrecanie" procesora przez bios wlaczyles, czy jakos tak.
A ja po prostu mowie o 3 podstawowych trybach pracy systemu do ustawienia w biosie; econo(energysaved), normal, power.

Ale nie namawiam, bo nie wiem co tam klikales dokladnie;-).

sokolnik
05-03-2017, 23:31
Tak. Testowałem te tryby. Chyba eco normal i power. Na power komp działał nawet szybciej o parę sek podczas testów... chciałem wrócić do normalnego i coś tam pamiętam profile xmp pamięci mi namieszaly :) dawne czasy :)
Tylko teraz mam tak że wszystkie rdzenie pracują równo. Nie wskakuje mi na 4200 na jednym rdzeniu... nie wiem czy to lepiej czy gorzej...

robin102
05-03-2017, 23:59
Proponuje ujednolicic prcedure pomiarowa;-). Czyli jak sie pokaze pulpit to koniec.
.
Do pokazania się pulpitu 14-15 sekund, chyba to zależy od synchronizacji palucha z włącznikiem power i drugiego palucha od drugiej nogi włączającego stoper :)

ksh
06-03-2017, 00:01
To mocno zależy od UEFI i szybkości dysku, pytanie czy to tak ważne czy 12s czy 15s czy 20s ? :)

sokolnik
06-03-2017, 00:13
Mi się jeszcze pokazuje ekran jakiś powitalny z tapeta windowsowa jakieś 3-4 sek przed pokazaniem mojego pulpitu :)

sokolnik
08-03-2017, 18:44
w trybie MAX (w biosie) pulpit pokazuje się po 16 sek.
nie ma wpływu to na 2 pozostałe testy tu na forum, PS i ACR. Działają lekko dłużej po BlueScreenie niż przed.

coś mam przestawione w tym BIOSie tylko nie wiem co lub po prostu po zakupie był w sklepie jakoś skonfigurowany lepiej...

ksh
08-03-2017, 19:05
Przywrócenie ustawień fabrycznych w UEFI i przestać sie tym przejmować :)

sokolnik
08-03-2017, 19:17
miałem ustawienia fabryczne to pulpit pokazuje się po 20 sek a teraz po 16.

ale wpływu na 2 testy nie ma (po bluescreen)

ksh
08-03-2017, 19:27
Miałeś bluescreeny zapewne dlatego że dałeś kręcenie automatyczne w UEFI, a masz kiepską pamięć i płyta też nie koniecznie może sobie radzić z ustawieniem odpowiednich napięć, to są problemy budżetowych płyt do kręcenia, niestety.
Mimo wszystko możesz śmiało kręcić ten zestaw tylko zrobić to ręcznie, więcej informacji znajdziesz na forach gdzie o tym się dyskutuje, nie jest to trudne, zmieniasz zegar i napięcia, testujesz stabilność i znowu podnosisz.

sokolnik
08-03-2017, 19:39
teraz ustawiłem tryb MAX. Do wyboru mam ECO, NORMAL, MAX.

ale nic nie zmieniałem w profilach xmp pamięci... tryb max też tego nie zmienił ani nie pytał o to.

Cichy
09-03-2017, 10:29
Ja miałem bluescreeny na początku, myślałem, że to od podkręcania, ale potem poczytałem poradniki i doszedłem, że brakowało mi jakiejś aktualizacji sterowników monitora, teraz jest spokój od paru dni.

sokolnik
09-03-2017, 12:54
To co Ty masz za monitor? :)

Cichy
09-03-2017, 13:55
No Eizo, ale pracowało na sterownikach uniwersalnych (standardowy monitor PnP). W trybie awaryjnym był wykrzyknik przy nim w menadżerze urządzeń. Bo przeinstalowaniu sterowników jest malina.

robin102
09-03-2017, 14:15
Panowie no właśnie mam jakąś płytkę CD ze starami do płyty głównej, wgrywać to ?
Drugie pytanie problematyczne.
W starym kompie mam SSD Samsung 830 taki PRO i do niego am taki fajny programik służący do zarządzania dyskiem SSD , jakaś tam optymalizacja, niby defragmentacja, pokazuje transfery, stan zużycia dysku. Opcje pracy czy szybkość, czy wydajność jakoś tam się ustawiało w tym programie. Kupując ten OEM CRUCIAL MX300 275GBdo nowego kompa nic nie mam :(
Czy można gdzieś taki programik pobrać dla tego konkretnie dysku ? Czy może już się odeszło od takich bajerów i dlatego nie dodają ?

puciek
09-03-2017, 14:49
Na stronie crucial'a jest Crucial Storage Executive.

robin102
09-03-2017, 14:52
Dzięki wielkie !
Ktoś używa ? Pożyteczny akurat ten programik ?

ksh
09-03-2017, 14:59
Panowie no właśnie mam jakąś płytkę CD ze starami do płyty głównej, wgrywać to ? Tylko najnowsze ze strony producenta ale pod warunkiem że win10 sam tego nie zainstalował ( manager urządzeń - jakiś wykrzyknik pytajnik ? ).

Co do SSD, jeśli potrzebujesz jakąś appke to szukaj na stronie producenta ale na co to potrzebne, nie robi się defragmentacji ssd ani nie ma żadnych dodatkowych przyspieszaczy, nawet odradzam grzebania z takimi rzeczami.

sokolnik
09-03-2017, 15:39
Ja poprzednio przed bluescreenem zainstalowałem oprogramowanie tego cruciala do ssd zero problemów. Instalowalem z ciekawości. Pokazuje jakieś tam proste rzeczy typu stan zużycia dysku itp ale usunąłem to później bo mi to zbędne a później miałem formata i od tamtego czasu nie mam takich rzeczy na kompie :)

Cichy
09-03-2017, 16:25
Te programy do dysków są imo zbędne, zwłaszcza pod SSD, którego ponoć nie powinno się defragmentować.

robin102
09-03-2017, 16:53
W W7 nie dało się narzędziami na pokładzie W7 defragmentować SSD, nie dało się tego uruchomić nawet, a w W10 uruchamia się narzędzie OPTYMALIZUJ czyli to jest to samo , bo pokazuje jak przekłada pliki. Te samo narzędzie używam do defragmentacji dwóch magnetycznych jak i dysku SSD.
Malo tego dysk SSD po optymalizacji wydaje się, że szybciej pracuje bo komp szybciej o sekundę się uruchamia :) i generalnie pliki zdjęciowe np. szybciej otwiera.
Skoro W10 pozwala na optymalizacje ?

ksh
09-03-2017, 17:12
win10 sam sobie optymalizuje na bieżąco, najnowszy NTFS i to co oferuje ssd czyli AHCI lub NVMe i TRIM są po to by dyski miały optymalną wydajność i trwałość, uruchamianie samemu dodatkowych narzędzi jest zbędne.

sokolnik
09-03-2017, 22:10
udało się małe OC - 4500 na początek napięcie 1.300. Nic co związanie z RAM nie zmieniałem. Jest albo bez zmian albo na AUTO.
Nic się nie wiesza. Zero błędów. Małe testy trwają.

jakie napięcie ustawić na 4600? Zostawić i sprawdzić czy system wstanie? Czy od razu zrobić 1.350 ?

robin102
09-03-2017, 22:16
podnieś minimalnie na RAMie napięcie i już więcej nie kombinuj :)

sokolnik
09-03-2017, 22:24
pamięci nie ruszam :) to mi wystarczy, no może co najwyżej 4600 albo 4700 :)

ale RAM mam słaby, RAMu nie dotykam :)

ksh
09-03-2017, 22:25
Jeśli nie sugerujecie się tematami na pclab i overcklock forum to nie róbcie na oko i w ciemno podkręcania, trzeba to robić malutkimi kroczkami, nawet sprawdzając stabilność 1-2 dni.
Nie ruszajcie ram, ustawcie domyślnie ile daje im fabryka, podnoście napięcie delikatnie i potem podnoście zegar tak żeby system wstał, jak nie będzie stabilności do podnosicie napięcie.
Można to przyspieszyć programem do obciążania cpu i po 10-15 minutach będziecie wiedzieć jakie temperatury osiąga i czy jest stabilnie.

Trzeba pamiętać o tym że bezpieczne napięcie maksymalne dla i7-7700K to 1,350 V i jeśli jest przeciętne chłodzenie to nie przekraczaj 1,335 V, na takim napięciu spokojnie powinno być stabilne 4.8GHz, wtedy można obniżać napięcie do poziomu takiego żeby nie utracić stabilności, tylko że sztuka sztuce nie jest równa i jednej cpu będzie lepiej się kręcił, a inny gorzej, a gorzej to oznacza właśnie wyższe napięcie co przekłada się na temperatury, które w stresie testowanym nie powinna przekraczać 80 stopni.

sokolnik
09-03-2017, 22:46
ja mam i7 6700K tutaj sprawa wygląda trochę inaczej. Napięcie można ustawić większe, pod 1.39 piszą w internecie.

Ja teraz mam 4500 na 1.30 V i działa ładnie. stabilnie, małe testy stresowe robiłem (CPU-Z) oraz export NEF - temp około 60 stopni. w spoczynku tak jak było przed OC - około 26-29 stopni C

robin102
09-03-2017, 22:51
Sokolinik napięcie na pamięciach musisz minimalnie podbić, musisz, ale bardzo minimalnie. One wytrzymają. Nie ma innej opcji. Kwestia tylko czasu do pierwszych BS, zobaczysz :(

ksh
09-03-2017, 22:52
Tam też jest 1.350V ale można podciągnąć jak się ma świetne chłodzenie.

Ściągnijcie sobie Prime95, nie trzeba nawet instalować, to wam przetestuje stabilność i temperatury.

sokolnik
09-03-2017, 22:59
napięcie mam na AUTO z tego co pamiętam a na pewno tak jak było na defaultowych ustawieniach.

robin102
10-03-2017, 22:40
Zainstalowałem dziś LR 6.0 , czysty system, jeden program no i nie zachwyca. Obok stary komputer z LR 3.6 i prędkość działania LR na starym i na nowym niemal ta sama.
Owszem eksport 100 rawów do JPG w full rozdziałce jakości 100% 300DPI bez wyostrzania zajmuje niby tylko 140 sekund czyli 1,4 sekundy na plik, ale system świeżynka, a poruszanie się po LR i ładowanie podglądu z rawów jednak trwa . Do duszy z tym ADOBI. Co będzie jak będę miał 500 bibliotek, a nie jedną jak teraz i 3 TB rawów na 3 dyskach magnetycznych ? To ten LR kupę zrobi, echhhhh

sokolnik
11-03-2017, 00:07
2h test w PRIME95 okazał się sukcesem :) zero zacięcia, zero BS, zero zwiech.
Temperatury od 60 do 87-89 stopni. Średnia jakieś 70-77 stopni. Co jakiś czas temp się zmieniały w zależności od zaawansowaniu testu.

Jestem zadowolony :)

Kurtz
11-03-2017, 03:43
Tylko 2h? Za krótko. 87-89 to o co najmniej 10 stopni za dużo. Z takich wyników nie ma powodów do zadowolenia.

robin102
11-03-2017, 09:46
no i pocieszyli Sokolinka :D

a może mnie ktoś pocieszy w sprawie poprzedniego postu :)

Cichy
11-03-2017, 09:50
2h test w PRIME95 okazał się sukcesem :) zero zacięcia, zero BS, zero zwiech.
Temperatury od 60 do 87-89 stopni. Średnia jakieś 70-77 stopni. Co jakiś czas temp się zmieniały w zależności od zaawansowaniu testu.

Jestem zadowolony :)

Który test, Small, In Place czy Blend ?

- - - - kolejny post - - - - - -

no i pocieszyli Sokolinka :D

a może mnie ktoś pocieszy w sprawie poprzedniego postu :)

Zaktualizuj do 6.9, piszą, że poprawili wydajność.

sokolnik
11-03-2017, 10:54
Nie wiem który test :) włączyłem program, wyskoczyło okno i włączyłem ok :) musiałbym sprawdzić na kompie. W tym oknie 3 ci od góry. temp powyżej 80stopni realtemp zaznaczal na żółto. Wiatraki szalały na maxa było słychać przez parę minut potem temp spadały i wiatraki też :)
Ja nie mam potężnego chłodzenia. To tylko Spartan 3 Pro. Miał być Grandis 2 ale nie dojechał.
i7 6700K 4500MHz napięcie 1.300 Asus Z170 Gaming Pro ( dla przypomnienia).

ksh
11-03-2017, 11:06
Prime załączasz po to by sprawdzić stabilność, a w całym podkręcaniu dąży się do optymalnej konfiguracji na jaką pozwala cała buda i chłodzenie, zatem jeśli masz słabe chłodzenie to na twoim miejscu ustawiłbym 4.7-4.8GHz i testował programem jakie najniższe napięcie jest stabilne i temperatury nie przekraczające tak 85 stopni, jeśli takie temperatury osiągasz przy w/w ustawieniu to znaczy że cyrkulacja w budzie słaba, to chłodzenie powinno poradzić sobie lepiej.

robin, zapchanie dysków bibliotekami nie spowolni ci pracy bo adobe indeksuje całość i potem działa dobrze, co do objawów zamulania nowego komputera to szczerze napisze że nie wiem jak ci pomóc.

sokolnik
11-03-2017, 11:17
2h bo film się skończył :) a ile ustawić? 4h ? 8h? Ostatnio rozkrecajac obudowę (bateryjka) wyłączyłem 2 boczne małe wentylatorki w mojej obudowie (chodzą na stałe bez możliwości regulacji). Chyba trzeba je podłączyć i powtórzyć test :) buda Zalman Z11 Plus.
Myślicie że napięcie 1.300 za wysokie ustawiłem? Zmniejszać? Zegar dać wyżej?

Cichy
11-03-2017, 11:33
U mnie wykrywa ten Prime jako test z AVX i zrzuca mnożnik na 44 (4400 Mhz) bo tak mam ustawione w BIOSIE.

sokolnik
11-03-2017, 11:49
Podłączyłem boczne wentylatorki i włączyłem Prime. Godzinę może dwie zobaczę jak to będzie. Kiedyś puszczę na dłużej.
fota na szybko z tel:

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/03/2869e51c53f80c5ba5f1fd9917f39d30-1.jpg
źródło (https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170311/2869e51c53f80c5ba5f1fd9917f39d30.jpg)
Nie wiem czy to coś pomogło bo widzę że temp nadal 84-86 ale już nie 88 :) po 5 min takich temp wysokich spadły do 62-65.

Przecież nie będę zmieniać chłodzenia... kto kupiłby ode mnie Spartana 3 używanego 2 miesiące? Nikt. A nawet jeśli to za pół darmo 50 zł. Kupić nowe chłodzenie muszę dodać 150 lekko (o ile sprzedałbym Spartana).
Nie widzę sensu zmiany chłodzenia bo ja kompa nie używam do tak stresujących zadań... Nie gram (może kiedyś zacznę gdy kupię kartę graficzną :) jak na razie mój Zalman nie miał w środku karty graficznej :), nie obrabiam filmów (może kiedyś jakieś filmiki z wakacji), jedyny stres to export nef do jpg itp. Jak zainstaluję jakaś grę teraz, to będzie to tytuł który miał premierę 10 albo 15 lat temu pewnie :)
Jadę na Spartanie, znam jego możliwości/ograniczenia/przeznaczenie i pozostaje mi z tym żyć, co najwyżej kombinować lepsze ustawienia MHz i napięcia.

Robin - jakie masz chłodzenie?
Ludzie, jakie macie chłodzenie CPU - pytanie do osób które podkręcają CPU. Jakiej budy używacie?

Cichy
11-03-2017, 12:01
No i już jasne, Prime95 domyślnie działa z protokołem AVX, więc nie dziwota, że Ci się tak procek grzeje. Wyłącz AVX dodając linię CpuSupportsAVX=0 w pliku local.txt i powtórz test.

sokolnik
11-03-2017, 12:07
aaaaaaaaaaaaa widzisz :) dobrze mądrego posłuchać :)

ok, zrobione, puszczam od nowa.

pare min testu - max 75. Zobacze co będzie dalej.

Cichy
11-03-2017, 12:48
U mnie 87 st. na najcieplejszym rdzeniu, ustawione 4.8Ghz przy 1.27V. AVX OFF. Test "trzeci od góry" :)

2h bo film się skończył :) a ile ustawić? 4h ? 8h? Ostatnio rozkrecajac obudowę (bateryjka) wyłączyłem 2 boczne małe wentylatorki w mojej obudowie (chodzą na stałe bez możliwości regulacji). Chyba trzeba je podłączyć i powtórzyć test :) buda Zalman Z11 Plus.
Myślicie że napięcie 1.300 za wysokie ustawiłem? Zmniejszać? Zegar dać wyżej?

Spróbuj dać mniej przy mnożniku 45x, może 1.27 będzie stabilne, a temperatury powinny spaść o ładnych parę stopni jeszcze.

sokolnik
11-03-2017, 13:00
ale Ty masz lepszą płytę? Z270?
jaką masz płytę? i Ty masz i7 7770K prawda?

robin102
11-03-2017, 13:01
robin, zapchanie dysków bibliotekami nie spowolni ci pracy bo adobe indeksuje całość i potem działa dobrze, co do objawów zamulania nowego komputera to szczerze napisze że nie wiem jak ci pomóc.
Wiesz no ON ten nowy komp jeszcze zamulić się nie zdążył :) nie jest niczym zasyfiony tylko W10 , AVAST i LR 6.0. Obok na tym samym biurku stary komp z monitorem na nim W7 LR 3.6 i pracując na tych samych plikach dwoma rękami widział bym, że na tym nowym kompie z nowym LR 6.0 wszystko powinno mi fruwać w mig, a niestety subiektywnie patrząc wszystko działa tak samo jak na starym kompie. Nie jest to jakoś wolno, ale zupełnie bez zauważalnego przyrostu. Był bym niesprawiedliwy bo eksport do JPG skrócił się ponad dwukrotnie.
Może nie trzeba narzekać, bo nie jest wolniej niż na starym LRze , a mogło by i tak być :D
No świetny postęp, naprawdę świetny. 10 letni komputer z najnowszym i to wcale nie komunijna konfiguracja.

sokolnik
11-03-2017, 13:05
Wiesz no ON ten nowy komp jeszcze zamulić się nie zdążył :) nie jest niczym zasyfiony tylko W10 , AVAST i LR 6.0. Obok na tym samym biurku stary komp z monitorem na nim W7 LR 3.6 i pracując na tych samych plikach dwoma rękami widział bym, że na tym nowym kompie z nowym LR 6.0 wszystko powinno mi fruwać w mig, a niestety subiektywnie patrząc wszystko działa tak samo jak na starym kompie. Nie jest to jakoś wolno, ale zupełnie bez zauważalnego przyrostu. Był bym niesprawiedliwy bo eksport do JPG skrócił się ponad dwukrotnie.
Może nie trzeba narzekać, bo nie jest wolniej niż na starym LRze , a mogło by i tak być :D
No świetny postęp, naprawdę świetny. 10 letni komputer z najnowszym i to wcale nie komunijna konfiguracja.

w normalnym użytkowaniu przepaści nie ma :) różnica się robi właśnie przy np. exporcie itp.

Kurtz
11-03-2017, 13:16
No i już jasne, Prime95 domyślnie działa z protokołem AVX, więc nie dziwota, że Ci się tak procek grzeje. Wyłącz AVX dodając linię CpuSupportsAVX=0 w pliku local.txt i powtórz test.

A czemu to ma służyć? Burn test służy obciążeniu CPU w maksymalnym stopniu. Zmniejszenie obciążenie CPU przez wyłączenie features to działanie dokładnie odwrotne niż zadanie tego testu.
Na podstawie wyników burntestu można określić czy komputer jest stabilny oraz stwierdzić czy chłodzenie daje radę. Jeżeli temperatury są za wysokie to trzeba zmniejszyć OC, nawet jeżeli CPU jeszcze nie wpada w throttling.

Test w prime95 na Intelach powinno się robić pierwszy, oraz drugi. Na AMD zapewne też.
Jeżeli chodzi o długość trwania, to 2h to moim zdaniem minimum. Warto, żeby przed testem komputer godzinę stał włączony ale bezczynny, później ok 4h burntestu i znów 1h bezczynności. I na podstawie zebranych danych o temperaturach, poborze mocy, częstotliwości, etc. można coś wnioskować.

U mnie 87 st. na najcieplejszym rdzeniu, ustawione 4.8Ghz przy 1.27V. AVX OFF. Test "trzeci od góry"
Dużo za dużo przy teście blend.

Ludzie, jakie macie chłodzenie CPU - pytanie do osób które podkręcają CPU. Jakiej budy używacie?
Noctua NH-D14 z 2x NF-A15 PWM., obudowa stara CM 692 z wymienionymi coolerami na Noctua.

Cichy
11-03-2017, 13:19
Oj, chyba zdążyłem już napchać tyle ile miałem w starym, a nawet więcej :P

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/03/pulpit-1.jpg
źródło (http://www.kubacichocki.pl/kosz/pulpit.jpg)

No tak, ja mam 7700k i Z270.

Dużo za dużo przy teście blend.

Na OCCT nie miałem takich temperatur. Udało mi się zejść z napięciem do 1.25V na 48x i teraz jest poniżej 80 :)

Cichy
11-03-2017, 14:03
A czemu to ma służyć? Burn test służy obciążeniu CPU w maksymalnym stopniu. Zmniejszenie obciążenie CPU przez wyłączenie features to działanie dokładnie odwrotne niż zadanie tego testu.

Służyć ma temu, żeby sprawdzić, jak procesor zachowuje się pod obciążeniem bez instrukcji AVX, które zmuszają procesor do większego wysiłku a przy okazji powodują, że bardziej się grzeje. Sprawdziłem większość programów i gier, jakie mam, żaden z nich nie wykorzystuje instrukcji AVX.

Z tego właśnie powodu mam też w Biosie genialną opcję AVX OFFSET, która powoduje, że w momencie wykorzystywania przez procesor instrukcji AVX zbija mnożnik o ustawioną wartość (w moim przypadku -4, czyli z 4,8Ghz spada na 4,4Ghz) a jeśli mamy ustawioną adaptacyjną wartość Core Voltage, to zbija też napięcie.

Po co mam optymalizować OC i temperatury pod AVX, jak większość programów z tego nie korzysta ? Optymalizuję bez AVX, żeby temperatura dobijała do 80 stopni, nie więcej, a potem ustawiam taki mnożnik offsetu a Biosie, żeby z włączonym AVX też były takie same temperatury. Optymalizując bez AVX mam MAKSYMALNĄ WYDAJNOŚĆ.

sokolnik
11-03-2017, 14:13
Bez AVX jaką powinienem mieć max temp przy 4500 MHz i 1.300V ?
ten test trwa już ponad 1h.

teraz powinienem podnieść MHz? do 4600? 4700? 4800? Przy 1.300 czy iść w stronę zmniejszania napięcia ale zostawiając 4500?

Oczywiście chodzi o max wydajność :) Czuję że 4500 to zbyt nisko, że jest zapas :)

Cichy
11-03-2017, 14:30
A jakie masz te temperatury po godzinie ? Masz jakiś program, który rejestruje maksymalną ?

ksh
11-03-2017, 14:37
Ja bym ustawił 4700 i 1.325V temperatury będą wyższe ale jeśli będzie stabilność to obniżasz napięcie.

sokolnik
11-03-2017, 14:39
2 programy:
Real temp 3.70, 4 rdzenie max:
79 79 75 80

CoreTemp 1.6, 4 rdzenie:
79 79 75 79

CPU-Z oraz AIDA64 pokazuje 1.312 V

Cichy
11-03-2017, 14:39
Ja bym bez zwiększania V sprawdził ile pójdzie max stabilnie na tym napięciu, które już jest.

sokolnik
11-03-2017, 14:48
Ja bym bez zwiększania V sprawdził ile pójdzie max stabilnie na tym napięciu, które już jest.

max stabilnie ? co masz na myśli w sensie jak to sprawdzić wg Ciebie? Tak samo jak teraz? Parogodzinne testy w PRIME95 ? Nie przekraczać jakich temp? 75? 80? 85 ? 90?

sokolnik
11-03-2017, 15:35
Test stop. Wieczorem zwiększe na 4600 i zrobię testy. Albo 4700 :) może na noc puścić prime95 ?

robin102
11-03-2017, 16:34
Spróbujcie testu CPU QUEEN jak się nie wywali to będzie chodzić i chodzić :)

sokolnik
11-03-2017, 22:36
CPU QUEEN później, jak wszystko ładnie ustawię :)

podbiłem 100 MHz, 4600, 1.300 zostawiłem.

3 razy komp wstał. Nic nie zauważyłem złego.

Idę oglądać film, puszczam PRIME95 i zobaczymy co będzie :)

Cichy
11-03-2017, 22:46
Na tym samym napięciu podbicie mnożnika o 1-2 nie powinno spowodować gwałtownego wzrostu temperatur. Byleby błędów nie było.

sokolnik
11-03-2017, 23:04
Błędy? Wyskoczy błąd? Czy raport jakiś trzeba wygenerowac? Ile trwa ten test w PRIME95? W nieskończoność? :)

sokolnik
12-03-2017, 00:28
Błąd wyskoczył :) bluescreen z info że błąd itp i że za chwilę uruchomi się ponownie. Podczas uruchamiania zmieniłem na 4500. Komp wstał ładnie. Test stop. Komp włączony.
Czemu pojawił się błąd? Nie zaobserwowalem temperatur przed wyłączeniem kompa bo oglądam film na tv. Za małe napięcie?
Wina pamięci RAM?
Ustawiłem 4500 tak jak było. Puścić PRIMA95 na całą noc? :)

Cichy
12-03-2017, 10:47
Czyli za małe napięcie. Musisz kombinować, moze 47x na 1.34 pojdzie ?

sokolnik
12-03-2017, 11:15
A cache ratio na ile ustawić? AUTO ?

sokolnik
12-03-2017, 11:47
4700 Mhz, 1.340 poszło :) 2 testy z forum w PS zrobione, temp max 69-70 stopni C. Nie za dużo ?

Prime95 chyba zweryfikuje temp i pracę CPU na takim ustawieniu...

Cichy
12-03-2017, 12:12
Jak na moje temperatury w ciężkich testach poniżej 85 stopni są akceptowalne.

sokolnik
12-03-2017, 12:38
Jak na moje temperatury w ciężkich testach poniżej 85 stopni są akceptowalne.

OK :) ja mam inne chłodzenie :)

Po jakiś 30 min testu w PRIME95 max temp na rdzeniach:

CoreTemp
84 85 79 80
CoreTemp temp powyżej 80 zaznacza na żółto/pomarańczowo :)

RealTemp
85 84 78 81

CPU-Z pokazuje 1.344 - w BIOS ustawiłem 1.340

AIDA64 nie chce się włączyć podczas testu w PRIME95 - komunikat że odebrano złe dane :)

W menadżer zadań po ok 30 min testu widać, że 4 rdzeń (7 i 8 wątek) pracują na 20% mocy. Widać to też po temp 4 rdzenia - okoli 45-47 stopni.

I wywaliło błąd - bluescreen, automatycznie sam wstał :)

Co robić? Jak żyć ? :)

Kurtz
12-03-2017, 13:11
I wywaliło błąd - bluescreen, automatycznie sam wstał :)

Co robić? Jak żyć ? :)

Nie cisnąć sprzętu ponad jego możliwości? Nie masz dobrego chłodzenia do OC, więc wysokie napięcia CPU są poza Twoim zasięgiem.

Służyć ma temu, żeby sprawdzić, jak procesor zachowuje się pod obciążeniem bez instrukcji AVX, które zmuszają procesor do większego wysiłku a przy okazji powodują, że bardziej się grzeje..
Ideą burn testu przy OC komputera jest sprawdzenie stabilności ( różnych elementów ) pod obciążeniem, sprawdzenie temperatur i funkcjonowania chłodzenia w obudowie.
Co z tego, że puścisz burntest przy zmniejszonym zestawie instrukcji, skoro później, skokowe obciążenie może spowodować, że sprzęt będzie niestabilny? Nie wiesz w 100%, który soft używa albo będzie używał w przyszłości AVX. Sytuacja pewnie będzie analogiczna do SSE, jego adopcji i wykorzystania.
Jeżeli masz taką możliwość w firmware, aby użycie AVX zbijało voltage i mnożnik, to powinieneś wykonywać testy zarówno z AVX jak i bez AVX i powinieneś tak dostosować ustawienia, aby obydwa dawały akceptowalne wyniki.

Generalnie, 80 stopni na CPU przy teście blend w prime95, przy obciążeniu tylko CPU, w komputerze domowym z dodatkową GPU to moim zdaniem dużo.

2 testy z forum w PS zrobione, temp max 69-70 stopni C. Nie za dużo ?
Moim zdaniem za dużo, ale sprzęt jest Twój.

sokolnik
12-03-2017, 13:34
A może być tak że te moje BS na 4600 1.300V oraz 4700 na 1.340 są spowodowane tym że nie podkrecilem RAMu? Pamięci RAM nie dotykałem w ogóle.
Robin mi proponuje podkrecenie RAMu. Czy to może rozwiązać moje problemy ze stabilnościa i testem w PRIME95?
Jak się nie uda ustawić odpowiednich parametrów to wracam na 4500 i 1.300V i puszczam PRIME95 na parę godz ok 4h i patrzę co będzie. Piątkowy test ponad 2,5h i było ok. Może temp sa lekko za wysokie ale nie było BS na 4500... to jeszcze muszę bardziej sprawdzić.
Czy na 4700 obniżyć napięcie? Np 1.320 ? Albo 4600 na 1.320? Rozumiem żeby nie iść w stronę zwiększania napięcia...?
A może wymienić chłodzenie? :) :) :) żarcik

Cichy
12-03-2017, 13:39
Co z tego, że puścisz burntest przy zmniejszonym zestawie instrukcji, skoro później, skokowe obciążenie może spowodować, że sprzęt będzie niestabilny? Nie wiesz w 100%, który soft używa albo będzie używał w przyszłości AVX. Sytuacja pewnie będzie analogiczna do SSE, jego adopcji i wykorzystania.
Jeżeli masz taką możliwość w firmware, aby użycie AVX zbijało voltage i mnożnik, to powinieneś wykonywać testy zarówno z AVX jak i bez AVX i powinieneś tak dostosować ustawienia, aby obydwa dawały akceptowalne wyniki..

No przecież dokładnie to samo napisałem.

sokolnik
12-03-2017, 14:50
Zaraz się poklocicie a moje OC leży :) są ważniejsze tematy od AVX SSE itp ;)

robin102
12-03-2017, 15:26
Słuchaj mnie Oni się nie znają :)

;) ;) ;) ;) ;)

sokolnik
12-03-2017, 16:14
Test CPU w CPU-Z:

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/03/eda43c65b221aba266413958d18359d8-1.jpg
źródło (https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170312/eda43c65b221aba266413958d18359d8.jpg)
4700 na 1.340V

sokolnik
12-03-2017, 16:50
4700 Mhz, 1.340 poszło :) 2 testy z forum w PS zrobione, temp max 69-70 stopni C. Nie za dużo ?

Moim zdaniem za dużo, ale sprzęt jest Twój.

W teście Radial Blur - wynik, 11.2s sek - max temp na rdzeniach:
RealTemp - 61 61 57 60
CoreTemp - 61 61 57 62

Test exportu 50 nef - wynik - 3min 13 sek (stoperem mierzone) zazwyczaj było 3min 15 sek, max temp na rdzeniach:
RealTemp - 68 70 66 68
CoreTemp - 74 69 67 69

Programy włączone jednocześnie, resetowane temp przed każdym testem.

sokolnik
12-03-2017, 22:03
sprawdziłem - 03/03/2017 wyszedł nowy BIOS 3202 - Fix Memory Frequency mismatch issue - aktualizować? :)

sokolnik
13-03-2017, 01:13
Może ktoś zerknąć na ustawienia prędkości wentylatorow? Komp w spoczynku.

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/03/8e71fde70af4532a40baaf6df81db376-1.jpg
źródło (https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170312/8e71fde70af4532a40baaf6df81db376.jpg)
Bios

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/03/a4a80767521baadcc1629855120d52f2-1.jpg
źródło (https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170312/a4a80767521baadcc1629855120d52f2.jpg)
Może temp mam za wysokie bo wentylatory mam złe ustawione. Najczęściej najprostsze rzeczy utrudniają życie :)
Ustawiłem sobie teraz 4500 i 1.300V dla spokoju. Jednak zastanawiają mnie te prędkości wentylatorow. Wiem że nie mam najcichszej obudowy i wentylator itp ale dosyć wyraźnie słyszę wentylator. Najglosniejszy to chyba wiatrak na Spartanie albo na górze obudowy... czy mógłbym je lepiej skonfigurować? :) by były cichsze? A pracowały na max w stresie? Ustawienia w BIOS chyba dają możliwość ustawienia prędkości wiatraków na stałe...

Cichy
13-03-2017, 09:32
A w Biosie nie masz? U mnie można ustawić manualnie, można też ustawić konkretną wartość obrotów dla danej temperatury CPU.

sokolnik
13-03-2017, 10:04
Mam jakieś 4 czy 5 trybów dla każdego wiatraka oraz opcje AUTO która trwa 3-5 min i komp sam ustawia prędkość wiatraków itp. Nie wiem czy ufać opcji automatycznej :)
CPU OTP FAN nie zjeżdża poniżej 1000 nawet gdy kompa dopiero włączyłem np rano. A to chyba najgłosniejszy wiatrak.

Cichy
13-03-2017, 11:34
Nie masz czegoś takiego ? http://images.anandtech.com/doci/8797/ASUS%20X99A%20BIOS%2007%20-%20QFan.jpg

PS. zostawiłbym 4,7 Ghz :)

sokolnik
13-03-2017, 12:34
Mam dokładnie tak samo. Tylko ustawień nie pamiętam.
4700 jak mi BS wyskakuje w PRIME95 :)

Cichy
13-03-2017, 18:24
Mam dokładnie tak samo. Tylko ustawień nie pamiętam.
4700 jak mi BS wyskakuje w PRIME95 :)

To zwiększ mu napięcie o 0,02V, co się boisz.

sokolnik
13-03-2017, 18:25
Zwiekszylbym ale czy to bezpieczne z moim chłodzeniem? Chyba średnio. Temp wysokie będą bardziej niż teraz były przy 4.7. 84-85 stopni...

sokolnik
13-03-2017, 20:09
teraz zmieniłem ustawienia wiatraków, mam odpalone 3 programy do monitorowania komputera + mozille 5 zakładek, temp od 20-24 stopni heh a wcześniej od 26 do 30-32 nawet w podobnym stanie jak teraz.
trzeba puścić PRIME 95 :)

Prime95 działa od jakiś 10-15 min na 4500 i 1.300. Zobaczę może temp spadły... byłby to dobry prognostyk do atakowania 4700 :)

Cichy
13-03-2017, 20:29
Zwiekszylbym ale czy to bezpieczne z moim chłodzeniem? Chyba średnio. Temp wysokie będą bardziej niż teraz były przy 4.7. 84-85 stopni...

A jaką masz tam pastę pod tym Spartanem ?

sokolnik
13-03-2017, 20:30
Dołączona do Spartana była

Cichy
13-03-2017, 20:40
No czyli takie g... jak do mojego Fortisa. Zmień na Gelid Extreme i tempy spadną o 8-10 stopni.

sokolnik
13-03-2017, 20:49
No czyli takie g... jak do mojego Fortisa. Zmień na Gelid Extreme i tempy spadną o 8-10 stopni.
Jak miałbym zmieniać pastę to chyba bym zmienił odrazu chłodzenie. Narazie chciałbym się dowiedzieć czy moja sztuka CPU oraz czy ten model płyty głównej co mam, czy ten zestaw, mogę podkręcić czy jest kapryśny i niestety ale może trafiłem na słaba sztukę i7 ? 4500 może mi starczy a jak mam wydawać 200 zł by zyskać 200MHz to moim zdaniem nie warto...
30 min testu temp max:
77-78, 77, 71, 76
Oba programy tak pokazują różni się tylko temp 1 rdzenia różnica 1stopień.

kzkzg
13-03-2017, 20:53
Te temperatury sa ok. zobacz tutaj, prawie to samo: https://www.purepc.pl/procesory/test_procesora_intel_core_i76700k_skylake_premiera _lga_1151?page=0,22

Cichy
13-03-2017, 20:56
Ja bym kręcił dalej, nawet bez zmiany chłodzenia w tym przypadku, ale pasta naprawdę da widoczny spadek.

kzkzg
13-03-2017, 21:02
Widoczny tzn ile? 2-3 stopnie? albo 0?

Cichy
13-03-2017, 21:12
Widoczny tzn ile? 2-3 stopnie? albo 0?

W moim przypadku to było tak: http://forum.benchmark.pl/topic/234371-7700k-podkrecanie/?p=2323450

Aktualnie zmniejszyłem OC do 4,8Ghz, po co męczyć procesor na średnio wydajnym chłodzeniu.

sokolnik
13-03-2017, 21:13
Godzina testu:
78 78 72 77
78 78 72 77
To najwyższe temp max.
Zazwyczaj większość czasu tego testu temp są w okolicach 68-72 stopni. Czasami rdzenie do 70 nie zbliżają się.

Prime95 bez tego AVX :)

Cichy
13-03-2017, 21:16
Przesmaruj i kręć :)

sokolnik
13-03-2017, 21:22
A po co grzebać jak jest dobrze :) ?
Myślicie że moje BS na 4.6 i 4.7 były spowodowane temperaturami? 90 stopni na oczy nie widziałem ani razu. Max 85-86 z tego co pamiętam na 4700 na 1.340V.
Tylko czemu BS ? ROBIN twierdzi że jak podkręce RAM to BS nie będzie?
Podnoszenie napięcia spowoduje wyższe temp prawda?

kzkzg
13-03-2017, 21:51
Cichy: te starą paste to sam nakladales / ktos ci nakladal czy oryginalna do chlodzenia byla? 7 stopni to faktycznie sporo.

Kurtz
13-03-2017, 21:53
A po co grzebać jak jest dobrze ?
A podkręcasz bo jest źle ?

Myślicie że moje BS na 4.6 i 4.7 były spowodowane temperaturami? [/qute]
Nie.

[quote]Podnoszenie napięcia spowoduje wyższe temp prawda?
Tak.

Moim zdaniem zabierasz się do tematu od dupy strony. Najpierw poczytaj, później rozpisz sobie mniej więcej granice, które Cię interesuje. Burntesty służą do tego, żebyś sprawdził stabilność komputera - chcesz wygenerować duże obciążenie i zobaczyć jak się wszystko zachowa: temperatury, CPU, zasilanie, RAM, etc. Elementów ruchomych jest kilka. Jak komputer po OC przechodzi długie burntesty, a temperatury nie są zbyt wysokie, to jest ok. Musisz wziąć pod uwagę, że nie tylko temperatura CPU się liczy - zła wentylacja w obudowie, dołożenie GPU spowoduje wzrost temperatur na podzespołach i może powodować problemy. Robisz burntest, który obciąża komputer bardziej niż normalnie po to, żeby być pewnym, że maszyna działa stabilnie i jak nagle skoczy Ci obciążenie, to nie musisz się obawiać problemów ( BSOD, etc. ).
Jeżeli CPU ma Tjmax=100 to wcale nie znaczy, że temperatury poniżej nie s problemem.
Jeżeli podczas testu z włączonym AVX Twój komputer staje się niestabilny, to moim zdaniem powinieneś zmienić ustawienia.

Jak podkręcasz CPU to moim zdaniem powinieneś się trzymać podstawowego schematu:
1. robisz test na podstawowej konfiguracji, bez OC
2. podkręcasz do bezpiecznego poziomu, określonego na podstawie wyników innych bądź doświadczenia.
3. Podnosisz stopniowo parametry - im dalej tym mniej
4. Wykonujesz "szybki" burntest. Jeżeli temperatura jest akceptowalna, a komputer stabilny, wracasz do 3.
5. Wiesz już na jakim poziomie Twój komputer jest niestabilny i / lub się grzeje - zmniejszasz stopniowo parametry w dół
6. Dopóki temperatura i stabilność nie są akceptowalne wracasz do 5.
7. Przeprowadzasz długi burntest w calu sprawdzenia stabilności sprzętu i temperatur w długim okresie czasu ( min. 4h )
8. Dopóki nie masz akceptowalnych wyników wracasz do 7.

Cichy
13-03-2017, 22:00
@Cichy (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=329): te starą paste to sam nakladales / ktos ci nakladal czy oryginalna do chlodzenia byla? 7 stopni to faktycznie sporo.

W sumie to srednio 10 stopni spadły. Fabryczną od Fortisa zakładał mi montażysta w Komputroniku, potem silvera i gelida sam nakładałem. Na silver nie było zmian.

sokolnik
13-03-2017, 23:50
4.6 1.325V
Godzina testu i nadal bez BS.
TEMP MAX:
83 83 78 80
83 83 76 81
średnio jest 70-75

Cichy
14-03-2017, 00:03
Jest ok.

sokolnik
14-03-2017, 00:23
1,5h.
Ciągnąć dalej? Nie szkoda proca?
8 wątków cały czas na 100%

Cichy
14-03-2017, 00:28
Ja nie robię takich długich burntestów.

sokolnik
14-03-2017, 00:43
Też mi się wydaje że 2h starczy. Tym bardziej że wcześniej BS był szybko. Po 30-40 min. Szkoda mi proca. moim zdaniem 2h pokazuje że jest ok. Temp też nie są złe.
Jutro wyexportuje jakieś 300 nef za jednym razem zastosuje jakieś filtry i zobaczymy wtedy temperatury itp.
Kończę test 2h :) szkoda sprzętu a spać też trzeba :) poczekam do polnocy i spać :)

Kurtz
14-03-2017, 01:21
A jaki burntest ?

sokolnik
14-03-2017, 01:29
A jaki burntest ?

do mnie to? Ja używam Prime95 do testów, 3cia kropka od góry w pierwszym oknie ;)

Kurtz
14-03-2017, 01:48
Tak, do Ciebie.
Z doświadczenia - 3 test od góry nie generuje największych ilości ciepła ( największego poboru mocy ). Zazwyczaj do stress testów CPU i stabilności samego OC stosowałem pierwszy oraz drugi - dają one większe temperatury oraz lepiej sprawdzają chłodzenie i stabilność pracy przy zwiększonym poborze prądu.

Ja nie robię takich długich burntestów.
Temperatura w zestawie komputerowym zazwyczaj stabilizuje się po godzinie - dwóch. Rozgrzewa się zasilacz, dyski, podzespoły etc. Analizując wpływ OC na system warto wziąć pod uwagę wyniki po co najmniej pół godziny obciążenia.
Ja wiem, że teraz jest tendencja do robienia wszystkiego po łebkach i pseudo specjaliści z benchmark.pl czy innego pclab powiedzą, że OCCT z LINPACK starczy jako stress test, że wystarczy 30min testu, etc. ale to nie znaczy, że tak się powinno robić. Ja jednak jestem ze starej szkoły kręcenia sprzętu i mimo, że czasy były pod tym względem sporo trudniejsze, to zawsze celem było uzyskanie pewności, że zestaw będzie stabilny, nawet po pewnym czasie, gdzie parametry sprzętu mogą być gorsze ( chociażby kurz zatykający chłodzenie, pasta termoprzewodząca starzejąca się, etc. ). Wyżyłowanie nowego sprzętu jest możliwe, ale może się też kończyć dodatkowymi problemami po roku. Temperatury się zwiększą, stabilność się zmniejszy i pojawią się problemy. Dlatego zakłada się pewien margines bezpieczeństwa, a stress testing robi narzędziami, które faktycznie wygenerują maksymalne obciążenie. Ale oczywiście można łatwiej, szybciej i "bardziej optymistycznie" - co kto lubi.

sokolnik
14-03-2017, 23:22
jest najnowsza wersja BIOS z marca 2017 - aktualizować czy nie warto? :)

aktualizuje się zawsze na default'owych ustawieniach BIOSu ?

Cichy
15-03-2017, 11:58
Bios po resecie będzie defaultowo na 90%.

fusserg
17-04-2017, 23:33
Dopisuję się do wątku.
Mój 10-letni C2D ledwo zipie więc postanowiłem złożyć budżetowy sprzęt do PS i LR (RAWy 30MB), czasami jakiś film w FHD ;)
Nie potrzebuję mega wydajności, stawiam raczej na stabilność i ciszę.
Kwota: 3500 zł. Wybrałem coś takiego:

Intel Core i5-6600K (http://www.esc.pl/product_info.php?manufacturers_id=&products_id=67519)
SilentiumPC Fortis 3 HE1425 v2 (http://www.esc.pl/product_info.php?manufacturers_id=&products_id=68093)
Gigabyte GA-Z170-D3H (http://www.esc.pl/product_info.php?manufacturers_id=&products_id=67641)
GoodRam 16GB (2x8GB) 2133MHz CL15 (http://www.esc.pl/product_info.php?manufacturers_id=&products_id=32452)
GoodRam Iridium PRO 240GB SATA3 (560/530MB/s) MLC (http://www.esc.pl/product_info.php?manufacturers_id=&products_id=27112)
Western Digital Blue 1 TB 7200rpm 64MB (http://www.esc.pl/product_info.php?manufacturers_id=&products_id=14459)
Asus DRW-24F1MT (http://www.esc.pl/product_info.php?manufacturers_id=&products_id=12819)
Corsair Carbide Series 300R (http://www.esc.pl/product_info.php?manufacturers_id=&products_id=30775)
Corsair RM 550X 550W 135mm Gold (http://www.esc.pl/product_info.php?manufacturers_id=&products_id=57237)

Wiem że pojawił się Ryzen 5, lecz jakoś mnie nie przekonuje ;)
Czy do integry bezproblemowo podłącze TV pod płytę i będę mógł ogladać filmy w 1080p ?

ksh
18-04-2017, 00:18
Czyli zestaw widzę do kręcenia chcesz ?
Jeśli tak to płyta słabiutka, chłodzenie i pamięci też, wiele na tym nie zaszalejesz, procesor warto brać z nowej serii czyli 7600K, a płytę jeśli nie kupujesz karty graficznej to szukaj taką żeby miała display port bo to może ci się przydać do konkretnego monitora, a TV podepniesz i będzie chodziło wszystko na integrze.

robin102
19-04-2017, 11:35
Memorki to bym wymienił nawet kosztem oszczędności na tym drogim zasilaczu i kupił taki do 300zł się da.

nowart
19-04-2017, 11:46
Jak chcecie i nie będzie nikomu tu przeszkadzała taka informacja (żadna to oferta zarobkowa, mogę pomóc forumowiczom) to z racji znajomości w sąsiedzkim komputroniku mam możliwość na większych zestawach (bez zabaw w pojedyńcze, tanie klocki) otrzymać rabat do 10%. Przy skrzynkach od 3500-4000 w górę to już dobre kilkaset złotych. Jakby co to szczegóły na PM.

Kurtz
20-04-2017, 23:11
Memorki
Przepraszam, że co?!

Akurat na zasilaczu bym nie oszczędzał i kupił sensowny. Różnice w cenach pamięci są tak niskie, że po prostu bym dozbierał do lepszych. Kilka piw i jest.

fusserg
20-04-2017, 23:51
Czyli zestaw widzę do kręcenia chcesz ?
Jeśli tak to płyta słabiutka, chłodzenie i pamięci też, wiele na tym nie zaszalejesz, procesor warto brać z nowej serii czyli 7600K, a płytę jeśli nie kupujesz karty graficznej to szukaj taką żeby miała display port bo to może ci się przydać do konkretnego monitora, a TV podepniesz i będzie chodziło wszystko na integrze.

Niekoniecznie bardziej stawiam na stabilność i ciszę niż kręcenie
A może odpuścić sobie podkręcanie i bardziej iść w stronę i7 + najtańsza sensowna płyta ?

Akurat na zasilaczu bym nie oszczędzał i kupił sensowny. Różnice w cenach pamięci są tak niskie, że po prostu bym dozbierał do lepszych. Kilka piw i jest.

Dokładnie, a lepsze pamięci to już 2400 / CL15 ?

ksh
21-04-2017, 00:20
Nie, lepsze pamięci dające sensowne kręcenie zaczynają się od 3000MHz i wtedy ma sens kręcenie ale... podkręcisz i na zwykłych, wszystko kwestia kasy i celu jaki się chce osiągnąć.
Dobrym zestawem jest jest i5-7600K plus płyta na Z270 w cenie od 800zł, do tego pamięci dobre najsłabsze 2666MHz, zasilacz minimum 550W ale dobry, może być spokojnie silentiumPC, chłodzenie dobrać ciche radzące sobie z kręceniem, koszty rosną, a czy jest sens to juz kwestia podejścia do tego.
Jeśli nie będziesz kręcił, a komputer to głownie do pracy to masz nowa platformę AMD Ryzen, każdy procesor się kręci, płyty od 400zł pozwalające na kręcenie oczywiście nie ekstremalne, a pamięci mają większy wpływ na wydajność niż w intelu.
Oczywiście Ps i Lr jest źle zoptymalizowany i tam liczy się zegar, więc nadal intel ma lepsze wyniki ale są to w normalnej pracy różnice nie wielkie, za to rzeczy wymagające renderingu, konwersji video, ogólnie pracy z 3D itd miażdży intela.
AMD Ryzen to nowa platforma, nowy slot, będzie wspierany co najmniej 3-4 lata, Intel ostatnie procesory na slot 1151 wypuści w tym roku i zmiana znowu.

fusserg
21-04-2017, 08:55
Jeśli nie będziesz kręcił, a komputer to głownie do pracy to masz nowa platformę AMD Ryzen, każdy procesor się kręci, płyty od 400zł pozwalające na kręcenie oczywiście nie ekstremalne, a pamięci mają większy wpływ na wydajność niż w intelu.
Oczywiście Ps i Lr jest źle zoptymalizowany i tam liczy się zegar, więc nadal intel ma lepsze wyniki ale są to w normalnej pracy różnice nie wielkie, za to rzeczy wymagające renderingu, konwersji video, ogólnie pracy z 3D itd miażdży intela.
AMD Ryzen to nowa platforma, nowy slot, będzie wspierany co najmniej 3-4 lata, Intel ostatnie procesory na slot 1151 wypuści w tym roku i zmiana znowu.

Ryzen to w sumie też rozwiązanie tylko dochodzi koszt karty graficznej, myślę minimum RX460/560

fructo
21-04-2017, 17:33
Robił ktoś z Was testy zintegrowanych kart graficznych w Intelach? Szykuję się do zakupu mini-pc, który nie da mi możliwości montażu dodatkowej karty graficznej - zmuszony będę korzystać z iGPU w i7. I kminię czy warto, czy raczej iść w tradycyjną skrzynkę i kupić jej jakiegoś GF (nie gram wcale).

ksh
21-04-2017, 18:56
Jeśli nie grasz to nie ma co się zastanawiać, kwestia tylko żeby były wyjścia dvi lub display port i będzie ok, jak masz w planie monitor 4K to pasuje mieć byle jaką kartę graficzną z wyjściami.

robin102
25-06-2017, 12:46
Export 500 rawów do jpg , wychodzi 1,1 sekundy na rawa, jest dobrze :) po wszystkich aktualizacjach W10 l aktualizacji LR do wersji 6.10

Matt.
03-07-2017, 11:00
Czesc, jestem w trakcie skladania PC i tu pojawia sie pytanie jaka plyte glowna/zasilacz wybrac ? Moj zestaw jak narazie to:
Procesor: I5-7400
Dysk: Toshiba Q300 240 + w planach jakies 1tb na zjecia
Ram: 8-16gb zaleznie od plyty glownej
Zaislacz: ?
Plyta glowna: ?
+ Z czasem moze jakas karta graficzna
Procesora nie planuje krecic czy tez nie potrzeboje 4slotow na RAM zalezy mi tylko i wylacznie na Dsplay Procie. Co do funduszy to chcialbym jak najtansza plyte byle by wszystko smigalo ;)
Ps.
Nie gram w gry na kompie.
Edit.
Znalazlem taka plyte https://www.amazon.co.uk/gp/aw/d/B01NBR0M3R/ref=mp_s_a_1_2?ie=UTF8&qid=1499072810&sr=8-2&pi=AC_SX236_SY340_QL65&keywords=motherboard+display+port&dpPl=1&dpID=51PFhmU8d4L&ref=plSrch pytanie tylko czy wystarczy ?

Sent from my Redmi Note 4 using Tapatalk

User1
06-07-2017, 15:59
Płyt pod nowe procesory nie ogarniam, ale na zasilaczu radzę nie oszczędzać, bez karty graficznej 350W to będzie duży zapas, a z kartą to zależy jaka i ile ich. Polecam Seasonic i Superflower, sam mam Seasonic G-360 i be quiet! SP7 450W. Radzę tylko nie dać się naciągnąć na zasilacze 1KW, bo bez karty graficznej Twój komputer nigdy nie pobierze 200W :)

Matt.
06-07-2017, 16:45
Płyt pod nowe procesory nie ogarniam, ale na zasilaczu radzę nie oszczędzać, bez karty graficznej 350W to będzie duży zapas, a z kartą to zależy jaka i ile ich. Polecam Seasonic i Superflower, sam mam Seasonic G-360 i be quiet! SP7 450W. Radzę tylko nie dać się naciągnąć na zasilacze 1KW, bo bez karty graficznej Twój komputer nigdy nie pobierze 200W :)
Dzieki wielkie, sam wypadlem z obiegu jakies 5lat temu wiec wolalem dopytac plyta juz zamowiona i zalislacz 550w Corsair z minimalna wydajnaoscia powyzej 85% tak wiec mam wystarczajacy zapas nawet jak podepne karte graf ;)

Sent from my Redmi Note 4 using Tapatalk

Kyle
14-07-2017, 19:27
Ryzen to w sumie też rozwiązanie tylko dochodzi koszt karty graficznej, myślę minimum RX460/560

RX550 będzie dużo szybszy od najszybszej integry Intel'a ... takze nie wiem z jakiego powodu piszesz, że w przypadku braku GPU pokroju tego co jest w CPU Intel, to minimum trzeba kupować RX460 lub olaboga RX560 - total bezsens.