Zobacz pełną wersję : Jakie stare obiektywy do Nikona D7200
nikofoto
26-01-2017, 13:01
Witam
Czy ktoś wie jakie modele obiektywów bodajże od aparatów analogowych Nikona będzie można wykorzystać z Nikonem D7200. Te aparaty mają już wbudowany silniczek w korpus i czy będzie można wykorzystać w nich wszystkie możliwości aparatu.
Pozdrawiam
Dokładnie masz tu (http://www.kenrockwell.com/nikon/compatibility-lens.htm#dslr) wszystko opisane.
http://www.photosynthesis.co.nz/nikon/lenses.html
Tu najlepiej po nr seryjnym zidentyfikować szkło, po sprzedawcy często się mylą.
Najkrócej,
-AI, AI-S (po 1977r) będzie pomiar światła, np. aparat ustawiony w tryb A sam ustawi czas, zmienisz manualnie przysłonę, aparat znowu dobierze czas, itd. Ostrzenie oczywiście manualne, kropka potwierdza ostrość;
-Pozostałe obiektywy, pełna funkcjonalność (poza najnowszymi AF-P, raportowane są jakieś kłopoty z wyłączeniem VR).
Napisz jakiego szkła szukasz i do jakich celów.
nikofoto
26-01-2017, 18:39
Dzięki koesh za pomoc można pod tym linkiem znaleźć dużo informacji o tych obiektywach.
- - - - kolejny post - - - - - -
Pytałem o te starsze szkła, gdyby je można kupić po atrakcyjnej cenie to przydało by mi się coś jasnego. Jakaś stałka 35mm lub coś w tym stylu do robienia zdjęć w ciemnych pomieszczeniach.
Dobre szkło nie ważne czy stare czy nowe swoją cenę ma, tak to działa :)
Możesz poszukać jakiś przerobionych do nikona obiektywów m42, Helios, Pentacon, Revuenon, Pentor, Danubia itd, fajne konstrukcje i tanie nawet te przerobione.
nikofoto
26-01-2017, 23:48
Obecnie eksperymentuję na Heliosie 44M-4 2/58 z adapterem z dodatkową soczewką. To jak na razie jest niezłe rozwiązanie, takie lub podobne szkło można już kupić na Allegro poniżej 100 zł. Czyli w moim D7200 z wbudowany silniczek jest bezużyteczny? no chyba że Nikon robi jakieś inne szkła :)
Akurat Nikon ma dobrą 35/1.8 DX i na dodatek stosunkowo niedrogą. Użyteczną w pełni na 1,8, czego o wielu starszych konstrukcjach nie można powiedzieć. W to szkło celuj, bo moim zdaniem warto.
Obecnie eksperymentuję na Heliosie 44M-4 2/58 z adapterem z dodatkową soczewką. To jak na razie jest niezłe rozwiązanie, takie lub podobne szkło można już kupić na Allegro poniżej 100 zł. Czyli w moim D7200 z wbudowany silniczek jest bezużyteczny? no chyba że Nikon robi jakieś inne szkła :)
I jakość zdjęć Ci odpowiada? Większość użytkowników twierdzi, że taka soczewka degraduje obraz, a swoje kosztuje. Tu 100 zł, tam 200, nie lepiej dozbierać na porządne szkło w pełni użyteczne, z automatyką? AF nie będzie działał z żadnym szkłem poza systemowym, to oczywiste.
nikofoto
27-01-2017, 00:28
Szkło już miałem od Zenita a adapter kupiłem za jakieś 50 zł. obecnie jestem na etapie eksperymentowania. Odnośnie degradacji obrazu trudno mi coś powiedzieć gdyż nie robiłem zdjęć z adapterem bez soczewki. Stałka nie jest moim głównym szkłem ale w przyszłości będzie trzeba może i o tym pomyśleć, dzięki za radę.
Obiektywy Nikkora oznaczone AF będą w pełni kompatybilne, np. 20/24/28/35/50 itd. np taki 50mm af f/1.8 z tego co pamiętam jest z drugiej połowy lat 80 i kosztuje coś około 300-350zł i analogicznie wszystkie z oznaczeniami af, część z czasów analogowych, chociaż jakość szczególnie pół darmo to ciężko znaleźć. Manuale to już inna historia ;)