Zobacz pełną wersję : Dlaczego DF zamiast tanieć jest coraz droższa? :o
anapolon50
26-01-2017, 12:25
Witam, zamierzam kupić Nikona Df i nurtuje mnie pewna kwestia - dlaczego ten sprzęt zamiast tanieć jest coraz droższy? Tym bardziej, że od jego premiery minęło już nieco czasu. Nie wiem ile kosztował na początku, ale we wrześniu 2016 w sklepach internetowych najtańszą ofertę (cały czas mowa o opcji z obiektywem 50mm f/1.8 ) znalazłem za 7.889 zł, w innym znanym sklepie kosztował 9.599 zł a obecnie najniższa cena jaką znalazłem to 11.199 zł. Skąd taka różnica? :/ Pytałem teraz o ten sprzęt w sklepie, który miał we wrześniu wspomnianą cenę 7.889 zł, powiedziano mi, że nie mają obecnie na stanie, w systemie widnieje u nich zamówienie u producenta, ale nie wiedzą kiedy będzie i czy za tak niską cenę jak kilka miesięcy temu czy wedle obecnych stawek. O co chodzi?
Ptaszki ćwierkają, że na 100-lecie Nikona ma być Df2, warto jeszcze trochę poczekać.
Co do cen - tanio już było, nie sprzyja też wysoki kurs dolara.
anapolon50
26-01-2017, 12:47
dzięki za info ;]
Pawel Pawlak
26-01-2017, 13:18
Nie liczyłbym jednak na Df2 w cenieni niższej niz obecnie Df.
Nikon systematycznie podnosi ceny a u nas dodatkowo dochodzi niekorzystny kurs walut.
Słabnące euro do dolara robi swoje niestety, a jakby wyszedł nowy Df to zgaduję że cena startowa może być wyższa ale zobaczymy, no i pytanie kiedy te premiery bo jak się poczyta plotki to w tym roku pińcet nowych modeli nikona ma być ;)
jurkarol
26-01-2017, 13:22
df jest tak kiczowaty, że staje się obiektem pożądania kolekcjonerów sztuki użytkowej, stąd cena
Df fajny jest :) ale zapowiadają drugą wersję. Generalnie cały sprzęt drożeje, więc wraz z nim DF :)
Df spoko puszka, można go polubić, pomimo ograniczeń. Mam od roku, chwalę.
Jeśli poprawią af, to znów będę musiał myśleć o sprzedaż nery.