PDA

Zobacz pełną wersję : [ Canon ] Jaka szybkość karty pamięci do 1dmk3

netfinity
22-01-2017, 17:51
Witam, mam dylemat a w serwisie canona nie potrafią mi udzielić informacji bo ... nie wiedzą !
Obecnie używam kary SanDisk CompactFlash Ultra 8GB 50MB/s ale przy serii zdjęć RAW aparat się "zatyka", planuję zakup karty SanDisk CompactFlash Extreme Pro 16GB 160Mb/s UDMA7
Czy jest sens kupować 3x droższą kartę i czy będzie poprawa w zapisie przy serii zdjęćw formacie RAW.
Jeśli ktoś wie czy jest wogóle w 1dmk3 jakieś ograniczenie szybkości i formatu karty będę wdzięczny za odpowiedź.

lucek92
22-01-2017, 18:12
Seria Ultra SanDiska do najszybszych nie należy. Warto też zwrócić uwagę że podana prędkość to "up to 50MB/s" czyli nigdy nie będzie to maksymalna prędkość.

Z własnego doświadczenia wiem że Extreme i Extreme Pro dużo lepiej trzymają te podane prędkości. Poza tym łatwo można to policzyć (nie orientuje się ile 1d mk3 robi zdjęć w serii i ile MB mają rawy). Ale np. jeśli raw waży ~10MB i robimy więcej niż 5kl/s to już mamy te 50MB/s. Trochę pójdzie w bufor ale następnie naszym wąskim gardłem staje się wolna karta pamięci i aparat spowolni albo całkiem się przytka czekając na zakończenie zapisu.

W skrócie, jeśli często używasz serii to warto zainwestować w szybszą kartę.

netfinity
22-01-2017, 18:27
1dmk3 robi teoretycznie 10kl/s wg. danych producenta ale czy RAW czy jpg to niedoczytałem ;) Średnia wielkość RAW to 12-15MB a matryca ma "tylko"10 Mpix" ;) Właśnie chodzi o bufor, jak strzelę serią np 2s wychodzi jakieś 18zdjęć to aparat się "przytyka". Czy robię często seria, nie koniecznie ale się zdarza, że trzeba strzelić serię a po serii mam praktycznie zablokowany aparat przez chwilę.

lucek92
22-01-2017, 18:32
No to jest to o czym mówię. Robisz serię z pełną prędkością do zatkania bufora a później z racji tego że masz wolną kartę to tracisz czas na zapis z bufora na kartę.

nikoniarz
22-01-2017, 18:33
Używałem Sandiska Ultra w D3, później przeszedłem na Extreme Pro 160. Poprawa jest, ale nie powala na nogi. Może dojdą Ci ze dwie klatki więcej.

netfinity
22-01-2017, 18:52
Hummm ... 2 klatki to niewiele, ale nie oto chodzi. Wiadomo, że na szybkiej serii (bo jest też opcja wolnej i możliwość ustawienie kl/s) nie robi się zdjęć przez minutę a raczej po 1-2sekundy. Mi raczej chodzi o szybkość zapisu by np jak strzelę z 10-20 zdjęć w 1-2s to bym jak najszybciej mógł robić następne zdjęcia a nie patrzeć na czerwoną migającą diodę zapisu :( Z tego co zauważyłem to im dłużej się robi serię to aparat robi coraz wolniej zdjęcia, pewnie dlatego, że bufor się przepełnia a zapis nie nadąża. Ogólnie Koledzy i Koleżanki chodzi mi o poprawę komfortu zdjęć seryjnych bo aparat to naprawdę "karabin maszynowy", tylko on ma już troszkę lat a wtedy nie było tak szybkich kart i tu też jest pytanie czy będzie zapisywał z szybkością na jaką pozwala karta.

madebyzosiek
22-01-2017, 18:52
W Canonie 6D różnica w opróżnianiu bufora na kartę Ultra do karty Extreme jest przepaścią... Mówię oczywiście o serii rawów. W Nikonie D700 też nie widzę jakiejś dużej różnicy. W D7100 nie próbowałem nigdy kart Ultra. Takie są moje spostrzeżenia :)

nikoniarz
22-01-2017, 18:56
Hummm ... 2 klatki to niewiele, ale nie oto chodzi. Wiadomo, że na szybkiej serii (bo jest też opcja wolnej i możliwość ustawienie kl/s) nie robi się zdjęć przez minutę a raczej po 1-2sekundy. Mi raczej chodzi o szybkość zapisu by np jak strzelę z 10-20 zdjęć w 1-2s to bym jak najszybciej mógł robić następne zdjęcia a nie patrzeć na czerwoną migającą diodę zapisu :( Z tego co zauważyłem to im dłużej się robi serię to aparat robi coraz wolniej zdjęcia, pewnie dlatego, że bufor się przepełnia a zapis nie nadąża. Ogólnie Koledzy i Koleżanki chodzi mi o poprawę komfortu zdjęć seryjnych bo aparat to naprawdę "karabin maszynowy", tylko on ma już troszkę lat a wtedy nie było tak szybkich kart i tu też jest pytanie czy będzie zapisywał z szybkością na jaką pozwala karta.

Tak jak pisałem- bufor powinien się odrobinę powiększyć (zanim go zapchasz, to 1-2 zdjęcia więcej powinien zrzucić na kartę- przynajmniej u mnie tak nastąpiło). Sam zrzut z już zapchanego bufora też będzie szybszy, ale nie licz, że po 2 czy 3 sekundach opróżni się cały.

netfinity
22-01-2017, 19:21
Chyba najlepiej było by wsadzić taką kartę i porównać. Z buforem jest tak, że niby się zapycha ale da się robić po chwili następne zdjęcia ale to już taka partyzantka. Teoretycznie koszt takiej karty to jakieś 170zł a tej 50-siątki to 80 tylko też jest różnica w pojemności -8 a 16GB no i ta szybkość. Nie wiem czy ją zamawiać bo jak nie będzie dużej poprawy to kicha. W grę wchodzi jeszcze karta typu SD bo body ma dwa sloty, ale nie wiem czy są różnice cenowe i dla moich body canonów CF to standard bo 5d2 i 50d ma tylko slot CF a D80 to taki zabytek dla córki ;) Ale robi ładne zdjęcia :)

- - - - kolejny post - - - - - -

Właśnie poszukałem i w grę może wchodzić taka karta - SanDisk Extreme Pro SDHC 95MB/s 16GB w cenie około stówki. Piszą, że - Szybkość odczytu 95 MB/s Szybkość zapisu 90 MB/s.

nikoniarz
22-01-2017, 19:25
Właśnie porównałem (ale na D3). Extreme Pro 160MB/s jest około 35% "szybsza" od Ultra 30MB/s. Ta pierwsza opróżnia bufor w 4-7 sekund (w zależności od wybranej jakości nef) a druga w 6-11 sekund. Zmarnowałem 300 klatek- wisisz mi lizaka :D

netfinity
22-01-2017, 19:45
Zmarnowałem 300 klatek- wisisz mi lizaka :D Dzięki za poświęcenie :) Pewnie Twoje lutro pożyje za to dłużej bo wielki lusterkowy doceni Twoje poświęcenie ;) A wogóle nie ma problemów z działeniem tej karty na D3 bo to też podobny rocznik do mojego 1dmk3 ;) Tu też mam obawy czy np. kupując tak szybką kartę procesory w moim 1d3 dadzą radę. Na Żytniej i w Canon Polska nie potrafili niestety odpowiedzieć na takie pytanie ... szok ! Ta karta ma być tylko dla 1dmk3 bo 5dmk2 to raczej serii się nie robi, ewentualnie 50d który ma 8kl/s i potrafi robić szybko zdjęcia ;) Szkoda, że Canon zaprzestał na modelu 50d robić dobre lustra, obecna reszta to plastik-fantastik :)

nikoniarz
22-01-2017, 19:51
Zapomniałem dopisać. Porównywałem przy ustawionym na sztywno buforze (na 15 klatek), więc w przypadku nieograniczenia bufora na szybszej karcie zrobiłby 2-3 klatki więcej zanim by się zapchał, ale też dłużej by on się opróżniał. Testowałem dwa zapisy: 14-bit skompresowane bezstratnie (12,5 MB) i 14-bit bez kompresji (24,8 MB). Nie ma problemu ani na D3, ani na D3s, ani na D300.

netfinity
22-01-2017, 20:20
Zapomniałem dopisać. Porównywałem przy ustawionym na sztywno buforze (na 15 klatek), więc w przypadku nieograniczenia bufora na szybszej karcie zrobiłby 2-3 klatki więcej zanim by się zapchał, ale też dłużej by on się opróżniał. Testowałem dwa zapisy: 14-bit skompresowane bezstratnie (12,5 MB) i 14-bit bez kompresji (24,8 MB). Nie ma problemu ani na D3, ani na D3s, ani na D300.
Ja ma ustawione na 50 klatek. Co do kompresji to ni mam takiech ustawień, mam RAW sRAW itd .... Strzelam tylko na RAW bo Canon dał pupy i na RAW robi 10Mpx a na sRAW robi tylko 2 Mpx !!! Strasznay przeskok jakości ! Co do menu Nikona, hummm jakoś dziwne jest ;) Nie potrafię się połapać w tym, canon jest dla mnie bardziej przejżysty, ergonomia też ;) No ale to indywidualne przyzwyczajenie.

nikoniarz
22-01-2017, 20:28
Ja ma ustawione na 50 klatek.
Ja na potrzeby testu ustawiłem 15 by mieć pewność, że w na obu kartach zrobię ten test identycznie. Normalnie mam ustawione na 130.

Co do kompresji to ni mam takiech ustawień, mam RAW sRAW itd
Teoretycznie mógłbym zrobić porównanie jeszcze na zapisie 12bitowym z różnymi stopniami kompresji, ale skoro Ty masz zapis tylko 14bit to chyba najbardziej miarodajne było to co przetestowałem. Miałem zrobić w formacie DX bo Twój Canon to jednak crop, ale w tym trybie moje pliki są zbyt małe byś miał do nich jakiekolwiek odniesienie (5-6 MB).

Co do menu Nikona, hummm jakoś dziwne jest ;) Nie potrafię się połapać w tym, canon jest dla mnie bardziej przejżysty, ergonomia też ;) No ale to indywidualne przyzwyczajenie.
Jakbyś całe życie siedział w Nikonie i wziął w łapy Canona to pewnie byś miał te same odczucia :D

Podsumowując- śmiało bierz szybszą kartę, bo komfort pracy wzrośnie. Ale nie wzrośnie trzykrotnie jakby można było sądzić po prędkościach kart (160 vs 50).

netfinity
22-01-2017, 20:48
Zacznę od ... Nikon ma dla mnie dziwną ergonomię i menu, w 1d,5d,50d operuję tak samo w D80 jakoś nie potrafię się znaleść a palcem wskazującym operować w "poziomie" ;) Dla mnie bardziej ergonomiczna jest opcja w canon. No ale ok, to wszystko zależy od budowy dłoni, ergonomi itd ... "przyzwyczajenia" ;) Ok to biorę te kartę SanDisk CompactFlash Extreme Pro 16GB 160Mb/s, a czy standard UDMA7 ma jakiś wpływ na działanie ?

nikoniarz
22-01-2017, 20:52
Zacznę od ... Nikon ma dla mnie dziwną ergonomię i menu, w 1d,5d,50d operuję tak samo w D80 jakoś nie potrafię się znaleść a palcem wskazującym operować w "poziomie" ;) Dla mnie bardziej ergonomiczna jest opcja w canon. No ale ok, to wszystko zależy od budowy dłoni, ergonomi itd ... "przyzwyczajenia" ;) Ok to biorę te kartę SanDisk CompactFlash Extreme Pro 16GB 160Mb/s, a czy standard UDMA7 ma jakiś wpływ na działanie ?

Nowe Nikony mają inne menu. A co do UDMA7- u mnie ma taki wpływ, że działa. Ale to chyba wsparcie dla nowszych aparatów. Tu musi wypowiedzieć się ktoś w temacie.

netfinity
22-01-2017, 21:04
Zamówiłem ... zobaczymy :)

Menu Nikona "jest dziwne" ;) Ale to kwestia przyzwyczajenie, co do ergonomi ja wole canona. Aczkolwiek ostaie wynalazki canoina 6d itp nawet 5d3 to jakieś dziwadła ! Nie rozumiem tego. Seria 1d do dziś ma tak samo ukształtowaną klawiszologioę, a właściewie "guzikologię" bo ktoś obsługujący paparat reporterski nie może się prze jakiś czas "szkolić" do wymysłów pracowników firmy.

FelTom
22-01-2017, 23:44
Kwestie kart macie już wyjaśnioną, niewiele chyba można tu już dodać. Jeden szczegół, niezwiązany z głównym tematem zwrócił moją uwagę:

Zacznę od ... Nikon ma dla mnie dziwną ergonomię ... operuję tak samo w D80 jakoś nie potrafię się znaleść a palcem wskazującym operować w "poziomie" ;)
...
Dla mnie bardziej ergonomiczna jest opcja w canon. No ale ok, to wszystko zależy od budowy dłoni, ergonomi itd ... "przyzwyczajenia" ;) ...
No właśnie. Mnie do Canona już na starcie zniechęciła ergonomia.
W Nikonach ręką regulację pokrętłami wykonuje się naturalnie trzymając rękę na uchwycie. Niczym na pistolecie. W Canonach to tak jakoś... Jedno w tej płaszczyźnie, drugie w tamtej... W Nikonie potrafiłem wykonać regulację dwoma pokrętłami równocześnie, w Canonie - nie.
Właśnie praca palcem wskazującym w poziomie jest bardziej naturalna - o czym świadczą wszelkie bronie strzeleckie. Nawet łuk ;)

nikoniarz
23-01-2017, 23:00
Zamówiłem ... zobaczymy :)
netfinity, daj znać jak przetestujesz. Jestem ciekaw jak to wypadnie u Ciebie...

netfinity
23-01-2017, 23:18
Hej ... Właśnie przetestowałam kartę koleżanki tą 160MB/s ... Wiecie co ... odwołałem zakup tej karty ! Nie widzę wielkiej różnicy aż tak wielkiej ! Dzięki za porady i pomoc, zaoszczędziłem 180zł ! Wszelakie teorie to naprawdę ... Prawdę mówiąc ... jak nie trzeba to 50-tka wystarcza nawet na reporterkę !

nikoniarz
23-01-2017, 23:33
Hej ... Właśnie przetestowałam kartę koleżanki tą 160MB/s ... Wiecie co ... odwołałem zakup tej karty ! Nie widzę wielkiej różnicy aż tak wielkiej ! Dzięki za porady i pomoc, zaoszczędziłem 180zł ! Wszelakie teorie to naprawdę ... Prawdę mówiąc ... jak nie trzeba to 50-tka wystarcza nawet na reporterkę !

Ale jakie teorie? Napisałem Ci realnie jaki jest zysk. Wygląda na to, że ograniczenie w Canonie jest przy zrzucie na samą kartę...

netfinity
23-01-2017, 23:46
No nie, nie popadajmy w skrajności. Różnica jest ale nie taka by wydać 200zł ! Dziękuję za pomoc ! Na te moje "spidy" to jednak wystarczają 50mb/s
Nie wiem czy canon 1d ma jakies ograniczenia ale ta karta

nikoniarz
23-01-2017, 23:50
No skoro wystarcza Ci wolniejsza karta to okej... Wygląda na to, że zrzut jest na tyle mały (w MB) że nie wykorzystuje w pełni szybszej karty. Albo gdzieś jest "wąskie gardło". Niemniej jednak fajnie, że udało się wyjaśnić sprawę.

netfinity
24-01-2017, 00:02
Powiem tak, przede wszystkim szybkość zależy od czasu naświetlania, ja preferuję czas a nie przysłonę. Robie na trybie śledzącym i mam sztrzał w dyche - na 10 8 trafinych w punkt. Czasem walę na speed czyli 10 kl/s ale to też zależy od ustawionego czasu. Wiec kółko się zamyka. Mimo wszystko dziekuję Kolegom i Koleżankom za pomoc !

nikoniarz
24-01-2017, 00:13
Powiem tak, przede wszystkim szybkość zależy od czasu naświetlania,
Robiłem porównanie na 1/2000 sek więc tutaj czas naświetlania nie ma nic do czasu zapisu

ja preferuję czas a nie przysłonę. Robie na trybie śledzącym i mam sztrzał w dyche - na 10 8 trafinych w punkt. Czasem walę na speed czyli 10 kl/s ale to też zależy od ustawionego czasu. Wiec kółko się zamyka. Mimo wszystko dziekuję Kolegom i Koleżankom za pomoc !
Ja też preferuję czas. A reszta o której dalej wspominasz nie ma nic wspólnego z kartą :) Bo zakładamy, że aparat robi maksymalną serię w której czas ekspozycji go nie ogranicza.

netfinity
24-01-2017, 00:23
Kwestie kart macie już wyjaśnioną, niewiele chyba można tu już dodać. Jeden szczegół, niezwiązany z głównym tematem zwrócił moją uwagę:
Właśnie praca palcem wskazującym w poziomie jest bardziej naturalna - o czym świadczą wszelkie bronie strzeleckie. Nawet łuk ;)
No tu się nie zgodzę, wiem co to polowanie i strzelanie ;)

Dzieki kolego z wielką pomoc, prefeerujesz czas to dobre i praktyczne :) może kidyś sie spotkamy to Twoje poświęcone klatki wymienimy na piwo ;) Jak narazie zaoszczędziłem 200zł ;) Bo tak naprawdę nie widzę różnicy przy serii 20-30 kl/s.

nikoniarz
24-01-2017, 00:24
Prawda taka, że wskazującym pracuje się komfortowo i w poziomie, i w pionie. Wszystko zależy od ułożenie dłoni. Trzymając dłoń w pozycji w jakiej trzyma się chwyt aparatu bardziej ergonomicznie jest w... nikonie. Czemu? bo nie trzeba palca podnosić tak wysoko do góry. Jeśli wszystkie pozostałe palce są w poziomie, to praca jednego wskazującego w pionie jest nienaturalna i tyle. I tutaj FelTom ma bezdyskusyjną rację...

nie widzę różnicy przy serii 20-30 kl/s.
To już jednak ograniczenie aparatu...

netfinity
24-01-2017, 00:32
Ograniczenie, czy nie, ale ja ma bardziej łapę do canona. No i menu dla mnei bardziej poglądowe. Canona używam od ponad 30 lat, z tego cyfrówkę od ponad 12 ;) A jedynkę od zarajanie dziejów :) Co do ograniczeń procesora/procesorów body, to tylko moje i wyłącznie moje spostrzeżenie, wiec proszę się tym nie kierować. Ale ... wolę zostawić 200 zł w portfelu niż mieć minimalnie/troszkę szybszy zapis ;)

nikoniarz
24-01-2017, 00:35
Jasne, przecież nigdzie nie napisałem, że bzdury piszesz :) Ale trochę chaotycznie się robi. Pisałeś na początku:

jak strzelę serią np 2s wychodzi jakieś 18zdjęć to aparat się "przytyka"
A później

nie widzę różnicy przy serii 20-30 kl/s.
Skoro bufor się zatyka przy 18 klatkach to jak dobijasz do 30?

netfinity
24-01-2017, 00:39
O matko ... napisałem orientacyjnie. Dobijam nawet od 50-70 kl/s ale aparat się tak zatyka, że trzeba czakać. A np. przykład teraz skoki narciarskie ... walniesz serię i ... czekasz a tu następny fruwa. Wiem, to stere body ale dobre i po co zmieniać jak dzieła :)

nikoniarz
24-01-2017, 00:41
Czyli rozumiem, że po zapchaniu klapie sobie 2-3 kl/s bo nie nadąża z zapisem?

netfinity
24-01-2017, 01:04
No nie ... jak pisałem wszystko zleży tez od czasu naświetlania. Czyli jak ustawisz 1/20s to nie masz na pewno 10kl/s Jak uatawi się około 1/200s to wali jak mp_uzi ;) ale po czasie się zapycha. Z tym, że to nastepuje po około 3-5 sekundach. Wiec te pierwsze strzały idą ok i nie zauważam różnicy by wydwać 200zł na szybszą kartę. Może jest różnica i jest ale nie by płacić 200zł ;)

nikoniarz
24-01-2017, 01:07
Ciężko się z Tobą dogadać :D Skoro mowa o buforze to normalne, że bierzemy pod uwagę krótkie czasy i 10 kl/s. Kup Pan D500 i zapomnij o zapchanym buforze :D http://www.optyczne.pl/upload2/163256_ND500_seria_RAW14.png

netfinity
24-01-2017, 01:36
Panie ... :) ja to do mnie piszesz ;) Dziękuję za pomoc i informacje. Lepsze niż serwis canona, serwis na żyrniej i infolinie canona. Myślę że nikon też ma podobne problemy na infolini, bo już sprawdzałem dot D80 :) Jak narazie pięknie dziekuję za pomoc :)