Zobacz pełną wersję : Fotograficzne rocznice 2017- 100 lat nikona
spiritus
22-01-2017, 11:23
Na taki artykuł trafiłem... przy porannej lub popołudniowej kawie do poczytania :)
http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/fotografia-rocznice-2017-jubileusze.html
A od czego sprzętowo zaczęła się wasza przygoda z fotografią ?
Mój pierwszy aparat to była Smiena 8M w 1982 roku, pierwsza cyfrowa lustrzanka to Sony A100, pierwszy Nikon to był dopiero D80.
spiritus
22-01-2017, 11:54
W sumie ciekawy pomysł aby się tym podzielić :D
Ja zacząłem kompaktem analogowym skina aw230 (do dziś w szufladzie leży). Rodzice kupili i człowiek ganiał i trzaskał co popadnie. Miałem max 10. lat :D
Później siostra miała komunię (9 lat temu) i kupiła sobie za to jakiegoś nikon coolpix. Nie mogło być tak, że ona ma a ja nie mam to brałem ukradkiem jej aparat i trzaskałem co popadnie (niestety awaria dysku i się zachowały zdjęcia tylko z jednego ogniska jakie mam teraz w kilku kopiach).
Przez długi okres nie miałem nic... później pierwsze D70 jakie od wuja dostałem jak już byłem na 1-szym roku studiów. Rok temu D300 doszło i kilka analogów (smena, fed, zenit i praktica) jakie ruszę w następnym miesiącu :D
U mnie było tak: Ami w 1982 albo 1983 roku i zaraz potem Smena 8M, ciemnia w piwnicy, koreksy i pierwszy powiększalnik krokus (miałem bodaj 8 lat, gdy wywołałem swoje pierwsze zdjęcie :mrgreen: ). Pod koniec podstawówki Zenit ET i pierwsze pieniądze zarobione na fotografii - zostałem klasowym fotografem na imprezach i wycieczkach :mrgreen: Robiło się stykówki i zbierało zamówienia. W liceum było podobnie, ale przejąłem od ojca Prakticę MTL 3 i w ciemni zagościł nowy powiększalnik Opemus 6. Na studiach pojawiła się pierwsza cyfrówka - jakiś Sony 3.3 Mpix, później Canon Powershot S2, później znów Sony, Fuji :) Pierwsze lustro to Nikon D3000 i tak do tej pory jakoś leci...
kolorowooka
25-01-2017, 02:54
U mine zaczęło się podobnie jak u SerU - za uzbierane pieniądze kupiłam Ami, robiłam nim zdjęcia przez jakiś czas, aż rodzice pozwolili mi używać Smeny - pamiętam, jak fascynowała mnie lampa błyskowa, na takie śmieszne żaróweczki. W średniej szkole jakoś zarzuciłam fotografowanie. Jak urodziła się pierwsza córka kupiliśmy Zenita, byłam zachwycona jakością zdjęć. 14 lat temu zagościł u mnie pierwszy kompakt Kodak Easyshare CX7 a potem Panasonic DMC-FZ7. 3 lata temu musiałam być grzeczna ;) bo pod choinkę dostałam pierwszą lustrzankę N D5200 w kolorze bordowym :D Po 2 latach doszłam do wniosku, że nie do końca zadowala mnie efekt jaki otrzymywałam w portretach, wiec zakończyło się to wymianą D5200 na D750. I wydaję się mi,że ta puszka zostanie u mnie na dluuugooo :)
To ja się przy was nie mam czym chwalić.
Jakieś 4-5 lat temu miałem okazje się D300s kolegi pobawić... I przepadłem. :D
Olecki75
26-01-2017, 01:31
Ja również w latach 80-tych zaczynałem od Smieny
Początek lat 90 za czasów liceum była Yashica MF-2 (kompakt)
W czasach studiów odkupiłem od kolegi pierwsze lustro Yashica FX-3 Super 1000 (najprzyjemniejszy aparat jakim robiłem zdjęcia, nim nie dało się źle naświetlić)
Niestety po paru latach padła migawka a że miałem szklarnie do tego i lampę to następna była Yashica 109, którą używałem do 2009r.
W końcu przyszła pora na cyfrówę - Canon SX20IS - używany do zajechania.
Z początkiem bieżącego roku doczekałem się lustra cyfrowego D7200. Wybór padł na Nikona w myśl zasady: "Jeżeli koledzy mają Nikony - bierz Nikona, jeżeli Canony - bierz Canona, jeżeli mają Sony - zmień kolegów:-)"
tomisiek
13-02-2017, 12:18
Ja zaczynałem od Perfecty II (średni format od razu ;)) gdzies w okolicach 1985-86. Potem 1988 smiena symbol (w której po lekturze książek o fotografii wykręciłem obiektyw :)), 1989 pierwsze lustro Zenit E, kółko fotograficzne w MDK i kolejno: zenit 12xp, Kijew 19, Yaschica Mat, Pentax KM, Canon A 1 (łezka), Canon F1, Minolta 7xi, Minolta 600 classic, Canon T90 (wiele pieknych łezek), Minolta 9XI, pierwszy nikon F90x, Nikon F100, Minolta 9 (to był sprzęt) i pierwsze lustro cyfrowe w 2005 - Konica Minolta 7D, Canon 30D, Canon 5D i znów Nikon d3, D700, D3s, D600, D610, D750....
Tylko kilka aparatów miało "to coś", że aż się micha cieszyła. Z nikonów d3 i d750 dawały mi najwięcej frajdy z robienia. Z Canona - A1 (z winderem) i T90 i pierwszy FF cyfrowy - 5D (miałem przyspawany do niego prawie na stałe 35/1,4 L). Z Minolty (KM) - pierwszy AF - 7xi, Minolta 9 (piekny klocek) i pierwsze lustro cyfrowe KM 7D.
Trochę czasu z fotografią minęło. Może nie jak u Nikona 100 lat, ale też nie mało ;)
smiena 8m, zenit 12xp, zenit ttl, praktica mtl, yashica 108mp, canon eos 50e, canon eos 5, nikon d80 i dalej juz poszło. teraz fotografuje smartfonem głównie hahah... takie czasy :)
Ja tez zaczynalem od sredniego format - plastic-fantastic AMI 66 (czy ktos pamieta przeslone w postaci metalowego pierscienie opuszczanego "wajcha" przy obiektywie?), pozniej przerwa I w 7 klasie Zenit 11 (TTL jeszcze nie bylo na rynku). W 1989 bodajze Practica BX-20, pierwszy wypust Olympusa mju, pozniej Nikon F80 (za wygrana w Toto-Lotka!), pozniej D700+lampa+szkal.
Teraz sentymentalnie Fuji X-T1 z pokretlami.
Pierwszy powiekszalnik (I reszte sprzetu) dostalem w 7 klasie - Krokus 35 (Opemus byl poza zasiegiem).
To już chyba wiadomo jakie nowości Nikon wydał na swoje 100 lecie... ;) :mrgreen::mrgreen::mrgreen:
http://www.optyczne.pl/10744-news-Urodzinowe_produkty_firmy_Nikon.html
spiritus
23-02-2017, 15:57
suabo..... :P
suabo..... :P
Ponoć byłeś wytypowany to wybrania sobie jednej z tych trzech walizek, no ale jak widać nie chcesz :)
A ja przekornie powiem, że mi się te grafitowe kolorki podobają. Pasek też jest zrobiony ładnie.
Może to dobrze, że obecne swoje dwa topowe body Nikon wydał w specjalnej edycji na 100 lecie firmy?
Choć czekam wciąż na Df2, takiego retro z prawdziwego zdarzenia, z tylną ścianką pasującą do reszty. Matryca z D5, AF z D750.
Drugą pozycją która by mnie bardzo ucieszyła to odpowiednik A7II. Tylko bez sztucznych ograniczeń, niech będzie tak samo dobry lub nawet troszkę lepszy niż główny rywal.
Nie no, wcześniej wklejałem klapek nikon, to teraz już wypas, myślę że wystarczy do walki z canonem na rynku :)
Ja bym z okazji tego "100 lecia" nie pogardził jakimś solidnym "kaso-bekiem" na obiektywy ;) :)