Zobacz pełną wersję : sigma vs nikkor
Alan.sadowski
21-01-2017, 12:55
witam, obecnie posiadam sigme DC 17-50 2.8 EX HSM zastanawiam się nad kupnem nikkora 50mm 1.4, i pada pytanie, czy sprzedawać sigme, ponieważ jak czytałem, wiele osób po przesiadce nie zmiania już obiektywu na inny. czy w ogóle warto zmieniać na jaśniejszy?
witam, obecnie posiadam sigme DC 17-50 2.8 EX HSM zastanawiam się nad kupnem nikkora 50mm 1.4, i pada pytanie, czy sprzedawać sigme, ponieważ jak czytałem, wiele osób po przesiadce nie zmiania już obiektywu na inny. czy w ogóle warto zmieniać na jaśniejszy?
Wszystko zalezy od tego do czego potrzebna ci 50 1.4 ;) i
Sent from my iPhone using Tapatalk
To co czytałeś, to prawda. Po przesiadkę na jaśniejszy obiektyw, nie wraca się do ciemniejszego... A wyraźnie nie przeczytałeś albo nie zrozumiałeś całości... Nie wraca się do ciemniejszego porównywalnego obiektywu, ale tylko jeśli w rozważania wchodzi optyka.
17-50 i 50-tka to nie są porównywalne obiektywy.
Porównywać można w ten sposób np. 70-300/4-5.6 czy 55-200/4-5.6 i 70-200/2.8. Ale jeśli w grę wchodzą gabaryty i waga, to się czasami wraca do ciemnych, ale za to dużo mniejszych i lżejszych obiektywów.
Ustaw w Sigmie 50mm i spróbuj zrobić w domu zdjęcie kilku osobom, tak aby pokazać też co.sie dzieje dookoła.
nie sprzedawaj, nie sugeruj sie tak doslownie tym co ludzie pisza na necie.... jak juz kupisz to sam zobaczysz ktory bedzie czesciej przypiety... :) i wtedy sobie zdecydujesz czy cokolwiek sprzedawac
Alan.sadowski
21-01-2017, 13:45
chodzi mi o fotoreportaż, często robie zdjęcia w pomieszczeniach, gdzie 2.8 musiałem ustawiać na 1600iso, czasami też natura, portrety
Ale wiesz jaką głębie ostrości daje f/1.4 i że może sporo ograniczać w wielu zastosowaniach ?
Do fotografowania fotoreportażu z 50tką może być Ci często zbyt ciasno w kadrze. Jeśli masz za mało światła to może lepiej doświetlać lampą błyskową? Wtedy nie będziesz zmuszony do ustawiania takiej wartości iso
chodzi mi o fotoreportaż, często robie zdjęcia w pomieszczeniach, gdzie 2.8 musiałem ustawiać na 1600iso, czasami też natura, portrety
A dasz rady taki reportaż zrobić tylko na 50mm ??
Poza tym nie wiem co takiego strasznego w ISO 1600 w D7100 ??
Ja w D7k używam ISO do 6400.
GonzoG to ze tobie odpowiada iso6400 na D7000 czy tez D7200 nie znaczy ze kazdemu musi .... Jak dla mnie max na nowych DX to 3200 a staram nie przekraczac sie 1600 ;)
GonzoG to ze tobie odpowiada iso6400 na D7000 czy tez D7200 nie znaczy ze kazdemu musi .... Jak dla mnie max na nowych DX to 3200 a staram nie przekraczac sie 1600 ;)
PS
Moze D500 ma lepsze iso ale nie mialem okazji sie pobawic ;)
Ja bym nie sprzedawał 17-50 mając jaśniejszą 50. Moim zdaniem często na DX 50 będziesz miał za wąsko. Bywa też, że w niektórych sytuacjach bardziej przydaje się większa możliwość manewru ogniskową niż jaśniejsze szkło.
Na Twoim miejscu zrobiłbym tak, jak już ktoś podpowiadał - ustaw sobie 50mm na obecnym obiektywie i zrób reportaż. Na DX może być ciasno w pomieszczeniach. Wydaje się, że lepszym pomysłem do w/w zastosowań będzie 35/1.8 - dużo bardziej uniwersalne w pomieszczeniach, a niewiele ciemniejsze (zaś na pewno tańsze). Warto mieć i uniwersalnego zooma, i jasną stałeczkę, właśnie tak małą jak N35/1.8G (DX)
Alan.sadowski
21-01-2017, 21:37
czy może rozejrzeć się za 30mm 1.4? chodzi o to, że wolałbym używać jednego obiektywu, często w moim przypadku liczy się "nienoszenie torby", zastanawiam się, czy zmiana z 17-50 na 30 lub 50 będzie w porządku?
vanilla.fraise
21-01-2017, 21:38
Ja mam D7100 z Tamronem 17-50 2,8. Za śmieszne pieniądze dokupiłam Nikkora 50 1,8D używkę, aby mieć coś jaśniejszego i do ew. portretu. Jednak sama 50-tka na reportaż to MZ za wąsko. Jak kiedyś uzbieram, dokupię sigmę 30 1.4 lub sigmę 18-35 1,8 (zamiast Tamiego). I właśnie ten obiektyw można rozważyć jak ma być jasno i do reportażu (jeśli są fundusze i ciężar niestraszny).
Tak jak kolega vanilla.fraise pisze. Z jasnych obiektywów do reportażu na dx to sigmę 18-35 1,8. Jeśli za drogo dokup porządną lampę i będziesz zadowolony. Zasadniczo zaczął bym od lampy bo taniej i z połączeniem z sigmą 17-50 masz fajny uniwersalny zakres. Ja mam jasne szerokie obiektywy ale i tak często używam tego obiektywu do reportażu właśnie z lampą i cenie sobie za uniwersalność. pozdr
badtorro
26-01-2017, 15:30
kiedyś zrobiłem przesiadkę z tej sigmy na nikona 35/1.8.
Plusy to mniejsza waga, lepsza jakość techniczna zdjęć, lepsze zdjęcia w trudnych warunkach oświetleniowych
Minusy to czasem niedoskonałe kadry, czasem dziwnie ucięte z konieczności (nie zawsze zdąrzysz się przemieścić ze stałką I wykadrować co z zoomem jest bajecznie proste i szybkie)
Ogólnie moje zdjęcia uległy poprawie -teraz lepiej kadruję zdjęcia
50mm na matrycy DX nie polecam - za wąski kąt żeby móc używać ten obiektyw jako obiektyw zastosowania ogólnego
BambusZMikronezji
06-02-2017, 01:17
Generalnie to autor wątku chyba troche założył ten temat żeby sobie pogadać.
Na pytanie o ogniskową może odpowiedzieć sobie sam ustawiając ja w obiektywie który ma.
Ogniskowa 50 mm na dx to w pomieszczeniach przede wszystkim portret. Na zewnątrz z odrobiną uporu sie tym robić nawet zdjecia grupowe czy nawet krajobraz ale to nie jest zwykle optymalna ogniskowa do tych celów (za wąsko).
Jezeli autor myśli o stałce to optymalnie wydaje sie kupic 35 1.8 dx to znacznie bardziej uniwersalna ogniskowa od 50mm. Można i portret i reportaż zrobic ze świadomością wszelkich ograniczeń stałki.
Moim zdaniem różnica pomiedzy 2.8 i 1.8 albo 1.4 raczej nie uzasadnia zmiany obiektywu szczególnie jeżeli weźmiesz pod uwagę ile trzeba wyłożyć na 50 1.4. I ze płytka głębia ostrości w 1.4 i 1.8 utrudni robienie reportażu w złym świetle.